Tavaratilan matto autoon kokemuksia

Auton tavaratilan matto – nämä syyt tekevät siitä mahtavan hankinnan

Auton tavaratilan matto on yksi tärkeimmistä varusteista, joka auttaa suojelemaan auton tavaratilaa likaantumiselta ja naarmuilta.

Mikäli ostat joskus käytettyä autoa, etenkin farmarimallista sellaista, auton takakontista saattaa löytyä varsin nätisti sinne istuva tavaratilan matto. Yleensä kyseessä on jonkinlainen lisävaruste, joka on joko hankittu autoon lisävarusteena tai jonkinlaisen lisävarustepaketin kylkiäisenä, tai sitten tavaratilan matto on ostettu autoon jostain muualta.

Oli kyseessä sitten OEM-osa tai niin sanottu tarvikevaruste, tavaratilan matto on erinomainen hankinta autoon kuin autoon. Tässä artikkelissa tarkastelemme auton tavaratilan maton hyötyjä ja sitä, miksi se on tärkeä tarvike jokaiselle auton omistajalle.

Tavaratilan matto autoon kokemuksia

Taannoin koeajamamme Skoda Octavia Combi Scout oli varustettu auton tavaratilan matolla. Kuva osoittaa hyvin sen, miten nätisti autokohtainen tavaratilan matto istuu auton takakonttiin.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä on tavaratilan matto?

Auton tavaratilan matto on nimensä mukaisesti eräänlainen kaukalomatto, joka on mitoitettu juuri sinun autosi takakontin pohjalevyn mukaan. Tavaratilan matto muistuttaa monellakin tapaa auton mattosarjoja, jotka suojaavat auton jalkatiloja monellakin tavalla.

Kaukalomatto on yleensä valmistettu kestävästä materiaalista, kuten kumista tai muovista, ja se istuu täydellisesti auton tavaratilaan. Matto istuu täydellisesti autoon, kun niitä myydään autokohtaisesti – mitään yleismallin hyvin istuvaa kaukalomattoa on mahdotonta löytää.

Maton kaukalomainen muoto ja kumin ja muovin yhdistelmästä tehty materiaali ei ole sattumaan, vaan niiden tarkoituksena on suojata mahdollisimman paljon auton tavaratilan pohjaa erilaisilta epäpuhtauksilta.

Mutta minkälaisia hyötyjä auton tavaratilan matto oikein tarjoaa? Loppujen lopuksi hyötylistaus kasvaa hyvin äkkiä varsin pitkäksi.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Hyöty 1: Suojaa auton tavaratilaa

Selvästi suurin ja helpoiten ymmärrettävä hyöty auton tavaratilan matolle on se, että se tarjoaa tehokkaan suojan auton tavaratilalle. Kun matto on paikallaan, se estää likaa, kosteutta, pölyä ja muita roskia pääsemästä auton tavaratilaan.

Tavaratilan matto auttaa siis pitämään auton sisätilat puhtaampina ja järjestyksessä, mikä on erityisen tärkeää, jos sinulla on tapana kuljettaa likaisia tai kosteita esineitä autossa. Kumimainen materiaali matossa tarkoittaa sitä, että kaukalomatto pitää sisällään esimerkiksi vettä ja muuta nestettä. Kaukalomatolle on siis helppo heittää vaikkapa lumisia talvivarusteita, kuten hiihtomonot tai luistimet.

Erityisen hyvä ja tarpeellinen tavaratilan matto on sellaisiin ajoneuvoihin, jossa on poikkeuksellisen vaalea sisusta. Tumma sisustamateriaali autossa on lähtökohtaisesti turvallisempi valinta, mutta mikäli autossasi sattuu olemaan vaikkapa vaalean harmaa tai beige sisusta, pienetkin likaläntit näkyvät vaalessa hyvin herkästi. Tavaratilan matolla voit helpottaa sitä, ettei tavaratilan mattoon jää näitä läikkiä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hyöty 2: Naarmujen ja kolhujen estäminen

Likaläikät eivät ole ainoa asia, mistä takakontti voi siellä olevasta irtaimistosta kärsiä. Erilaiset esineet voivat aiheuttaa tavaratilan pohjaan erilaisia naarmuja lommoja tai muita jälkiä, jos ne ovat teräviä tai toisaalta ne pääsevät liikkumaan autossa huolettomasti.

Auton tavaratilan matto on myös siinä mielessä näppärä varuste, että se auttaa estämään naarmuja auton tavaratilan pintaan aiheutuneita naarmuja. Kun matto on oikein aseteltuna paikallaan, se toimii pehmusteena ja suojaa tavaratilan pintaa iskuilta ja naarmuilta.

Kaukalomaton käyttö auttaa siis pitämään auton tavaratilan pohjalevyn hyvässä ja siistissä kunnossa. Tavaratilan sisustaan tulleet virheet ovat siinäkin mielessä ikäviä, että niitä on aika vaikea ja kallis lähteä korjaamaan jälkikäteen, eli kaukalomaton käyttö säästää rahaa. Rahallista säästöä tulee myös siitä, että siistillä autolla on parempi jälleenmyyntiarvo.

Lue myös: Lemmikin kuljetus turvallisesti – koiraverkot, koirakalterit ja tilanjakajat

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Hyöty 3: Helpompi puhdistaa

Sen lisäksi, että kumimainen pinta ei päästä nestettä maton läpi, se on myös äärettömän helppo puhdistaa, mikä helpottaa koko tavaratilan siistinä pitämistä. Useimmat kaukalomatot voidaan pyyhkiä nopeasti kostealla liinalla tai jopa huuhdella vedellä. Koska kumi ei ime vettä, on pesty kaukalomatto lähes heti pesun jälkeen käyttövalmis.

Kuvitelepa vaikka tilanne, jossa kannat moottorisahaa auton takakontissa, ja saha pääsee valuttamaan öljyä tai bensiiniä auton tavaratilaan. Mikäli autossasi ei ole minkäänlaista suojaa, todennäköisesti autosi sisustaan jää ruma läiskä ja öljyinen haju, mutta mikäli autossa on kaukalomatto, voit vain nostaa sen ulos autosta ja pestä esimerkiksi painepesurilla. Kaukalomatot kestävät myös hyvin pesuaineiden käyttöä.

Tavaratilan matto on kevyt liikuteltava, eikä sitä tarvitse kiinnittää mihinkään autossa, mikä takaa helpon ja nopean irroituksen tai takaisinlaiton matolle. Kiitos mallikohtaisen suunnittelun, matto pysyy myös autossa paikoillaan ilman mitään kiinnikkeitä.

Kaukalomatto onkin siis kätevä vaihtoehto sellaiselle autoilijalle, joka haluaa pitää autonsa tavaratilan puhtaana ja siistinä. Toki märkiä tai lumisia tavaroita kuljettavan autoilijan kannattaa välillä kuivata matolle kertynyttä vettä, sillä kaukalomatolla lainehtiva vesi voi aiheuttaa huurua auton ikkunoihin. Toisaalta ilman mattoa sama vesi imeytyisi auton sisustamateriaaleihin niin ikään huurua aiheuttaen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Hyöty 4: Liukumisen estäminen

Kuminen materiaali tavaratilan matossa on myös siinä mielessä mukava, että se ei ole kovin liukas. Lisäksi vähän kaukalomatosta riippuen siinä voi olla erilaisia kuviointeja tai liukuesteitä.

Joka tapauksessa kaukalomaton käyttö auttaa estämään esineuden liukumista auton tavaratilassa. Erilliset liukuesteet tai valmistaminen hyvän pidon tarjoavasta materiaalista auttaa vaikeuttaa esineden liukumista tai siirtymästä auton tavaratilassa kuljetuksen aikana.

Liukumisen estämisellä on useitakin hyötyjä. Ensinnäkin se estää autossa kuljetettavan irtaimiston vaurioitumista, sillä paikoillaan pysyvä irtaimisto rikkoutuu epätodennäköisemmin. Lisäksi liukuesteillä on myös turvallisuushyötyjä, sillä vapaana liikkuva irtaimisto voi aiheuttaa vaaratilanteita ajon aikana. Liukuesteet estävät myös naarmujen syntymistä, mistä puhuimmekin jo aiemmin artikkelissa.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hyöty 5: Parantaa auton ulkonäköä

Viimeinen hyöty on hieman subjektiivinen, sillä kauneus on aina katsojan silmissä, mutta auton tavaratilan matto voi myös parantaa auton ulkonäköä. Nykypäivänä tavaratilojen matot ovat ihan hienonkin näköisiä ja autokohtaisina malleina ne istuvat tavaratiloihin täydellisesti. Ne eivät siis repsota kontissa miten sattuu, vaan pysyvät tukevasti paikoillaan.

Vaikka monien mielikuva kumisista matoista perustuu joihinkin takavuosien auton kumimattosarjoihin, jotka myös kulahtavat hyvin nopeasti, niin auton tavaratilan mattoa ei kannata verrata missään nimessä näihin tapauksiin. Säännöllisesti puhdistettuna auton tavaratilan matto säilyy uudenveroisena jopa vuosikymmeniä. Kumista kaukalomattoa kannattaakin puhdistaa oikeilla puhdistusaineilla, jolloin se näyttää “uudenkiiltävältä” vielä vuosienkin päästä.

Millaiseen autoon tavaratilan matto sopii?

Auton tavaratilan matto sopii oikeastaan autoon kuin autoon. Lähes kaikkiin 2000-luvun ajoneuvoihin löytyy eri valmistajien kaukalomattoja. Joka tapauksessa aina kannattaa suosia merkki- ja mallikohtaista mattoa, sillä sellainen istuu varmasti täydellisesti autosi tavaratilaan ja näyttää siellä hyvältä.

Vaikka monesti tavaratilan matot nähdään vain farmariautojen varusteena, saa kaukalomattoja hankittua myös muihin auton korimalleihin, kuten sedaniin, hatchbackiin ja vaikkapa crossoveriin. Oli autosi korimalli mikä tahansa, niin tavaratilan maton hyödyt koskevat kaiken tyyppisiä autoja.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kenelle kaukalomatto sopii?

Kaukalomatto sopii kaikille sellaisille autoilijoille, jotka kuljettavat auton takakontissa säännöllisesti jonkinlaista irtaimistoa. Kuljetit takakontissa sitten oikeastaan mitä tahansa, tavaratilan matosta on sinulle hyötyä.

Erityisen hyvin tavaratilan matto sopii sellaisille henkilöille, jotka ulkoilevat paljon. Sateen tai lumen kastamia varusteita on mukava asettaa takakonttiin tavaratilan maton päälle, jolloin niistä tippuva tai sulava vesi jää kaukalomattoon.

Kaukalomatto soveltuu myös sellaisille henkilöille, jotka kuljettavat autossaan likaisia, vuotavia tai vaikkapa terävän muotoisia tavaroita. Tämäntapaisia tavaroita voi olla esimerkiksi työkalut, moottorisahat tai vaikkapa luistimet.

Auton tavaratilan matto soveltuu myös erinomaisesti autoilijoille, joilla on lapsia tai lemmikkejä – nämä kun saavat joskus aikaan yllättäviä ja välillä jopa likaisiakin tilanteita.

Mainos: Koeajolle.comin yhteistyökumppani Virtasenkauppa.fi myy verkkokaupassaan auton kaukalomattoja. Käy tutustumassa Virtasenkauppa.fi:n kilpailukykyisesti hinnotelluihin ja autokohtaisiin tavaratilan mattoihin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat