Auton ikkunoiden tummentamisen prosentit

Auton ikkunoiden tummentaminen – mitä prosentit tarkoittavat?

Auton ikkunoita tummentaessa puhutaan usein prosenteista, mutta mitä nämä tummennuskalvojen prosentit tarkoittavat käytännössä?

Auton ikkunatummennus on suosittu tapa parantaa ajoneuvon ulkonäköä ja lisätä matkustajien yksityisyyttä samalla kun se tarjoaa useita muita etuja. Yksi keskeisistä käsitteistä ikkunatummennuksessa on prosentit, joka on hyvä tietää ennen oikean kalvon valitsemista.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä prosentit tarkoittavat auton ikkunatummennuksessa, miksi ne ovat tärkeitä ja mitä tummennuskalvojen prosentteja valitessa tulee osata ottaa huomioon.

Auton ikkunoiden tummentamisen prosentit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi ikkunatummennus on suosittua?

Ennen varsinaiseen aiheeseen loikkaamista on hyvä lähteä liikkeelle perusteista. Mitä on auton ikkunoiden tummentanminen ja miksi se on nykyään niin suosittua?

Ikkunoiden tummentamisella tarkoitetaan siis ohuen muovikalvon asettamista auton lasien sisäpuolelle, jonka ansiosta ikkuna tummentuu. Auton ikkunoihin asennettavat kalvot ovat tulleet jatkuvasti vain suositummaksi yksityiskohdaksi autoihin. Ikkunatummennuksia voi olla niin suoraan tehtaalla autoon asennettuna, mutta myös niin sanottuna jälkiasennuksena.

Ikkunatummennus ei tarjoa pelkästään ulkonäöllisiä etuja, vaan tummentamisella on myös useita erilaisia käytännöllisiä hyötyjä. Tummennetut ikkunat parantavat yksityisyyttä ja suojelevat irtaimistoasi autossa. Lisäksi ne voivat suojata matkustajia ja sisätiloja haitallisilta UV-säteiltä ja vähentää lämmön sisääntuloa, mikä puolestaan voi auttaa säästämään polttoainetta ilmastointilaitteen käytön vähentyessä.

Koeajolle.com on esitellyt aiemmin auton ikkunoiden tummennuksiin liittyviä hyötyjä artikkelissa Auton ikkunoiden tummentaminen – 5 hyvää syytä tummentamiselle.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä prosentit tarkoittavat ikkunoiden tummentamisessa?

Auton ikkunatummennuksesta puhuttaessa törmää väkisinkin jossain vaiheessa prosentteihin. Prosentit ovatkin hyvin suuressa roolissa ikkunoiden tummennuksessa. Ikkunoiden tummentumisen astetta mitataan yleisesti prosentteina, eli nämä prosentit viittaavat siihen, kuinka paljon valoa kalvo päästää läpi, eli mikä on tummennuskalvon sävy.

Mitä isompi prosentti ikkunan tummennuskalvolla on, sitä enemmän se päästää valoa läpi, eli sitä “vähemmän kalvo tummentaa”. Vastaavasti taas pienempi prosentti tarkoittaa sitä, että ikkunat ovat hyvinkin tummat, eikä niistä näe välttämättä lainkaan läpi.

Tummennuskalvoja on usein tarjolla lukuisia erilaisia, joten prosentit ovat helppo tapa vertailla kalvojen ominaisuuksia toisiinsa. Tummennettujen ikkunoiden kalvo voi olla eri paksuutta ja sävyisyyttä, mikä vaikuttaa siihen, kuinka paljon valoa pääsee sisään ja kuinka hyvin näkyvyys säilyy auton sisällä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miten prosentit vaikuttavat ikkunatummennukseen?

Tummennuskalvoja on siis tarjolla useita erilaisia, ja niiden tarjonta vaihtelee paikoittain. Mikäli haluat tummentaa autosi ikkunat, sinun kannattaa kysellä paikalliselta tummentajalta tämän kalvovalikoimaa. Yleisimmin käytetyt tummennuskalvot ovat tavallisesti 5 %, 20 %, 35 % ja 50 %. 

Mitä nämä prosentit sitten tarkoittavat käytännössä? Tässä on yleisimmät prosenttimäärät ja hieman asiaa niiden merkittyksestä käytännössä.

5-20%: Tämä on erittäin voimakas tummennus, joka on lähes läpikuultamaton ulkopuolelta. Se tarjoaa suurimman mahdollisen yksityisyyden, mutta voi heikentää näkyvyyttä erityisesti yöllä tai huonossa säässä.

25-35%: Tämä tummennusaste tarjoaa hyvän yksityisyyden ja suojan auringonvalolta, mutta säilyttää samalla kohtuullisen hyvän näkyvyyden sekä auton sisällä että ulkopuolella. Yleensä 35 % on ollut suosituin valinta kalvon tummuudelle.

40-50%: Tämä on keskitumma sävy, joka tarjoaa tasapainon yksityisyyden ja näkyvyyden välillä. Se vähentää auringonvalon voimakkuutta, mutta sallii silti kohtuullisen hyvän näkyvyyden auton sisällä.

50-70%: Kevytummennusaste säilyttää suuremman osan valosta ja tarjoaa hyvän näkyvyyden sekä sisällä että ulkona. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat lisätä tyyliä ilman liian voimakasta tummennusta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Näin valitset sinulle sopivan tummennusasteen

Oikean tummennusasteen valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, käyttötarkoituksesta ja paikallisista lainsäädännöistä. Suomessa on hyvä muistaa, ettei auton etuovien ikkunoita tai tuulilasia saisi tavallisesti tummentaa lainkaan, sillä kalvojen käyttö voi heikentää näkyvyyttä ja sitä kautta aiheuttaa vaaratilanteita.

Käytännössä oikean prosentin etsiminen on tasapainottelua kahden asian välillä: enemmän tummennusta tarkoittaa usein vähemmän näkyvyyttä. On tärkeää ottaa huomioon, että liian voimakas tummennus saattaa heikentää näkyvyyttä ja aiheuttaa turvallisuusriskejä erityisesti yöllä tai huonossa säässä.

Mikäli esimerkiksi ajat valaisemattomilla alueilla, tai joudut usein peruuttamaan autoa, voi liian suuri tummentaminen oikeasti vaikeuttaa ajamista. Toisaalta jos tummennuksilla tavoitellaan esimerkiksi yksityisyyden kasvattamista, autoon on usein pakko valita melko tummat kalvot.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat