Sadetunnistin auton tuulilasissa

Auton sadetunnistin – tunnetko sen käytön ja ominaisuudet?

Sadetunnistin on varuste, joka löytyy nykyään monista autoista, mutta vain harva osaa tarkalleen selittää sen, miten se toimii.

Auton varusteet ja niihin liittyvät käytännöt ovat olleet Koeajolle.comin kulmakivi. Aiemmin olemme tällä sivustolla esitelleet mm. Webaston, adaptiivisen vakionopeudensäätimen ja start&stop-järjestelmän.

Varsinaisesti sääolosuhteisiin liittyviä varusteita ajoneuvoissa on ollut melko vähän. Vaihteleviin vuodenaikoihin ja jopa vuorokauden pimeimpiin hetkiin on olemassa lukuisia erilaisia varusteita, mutta sääolosuhteisiin liittyvät varuseet liittyvät pääasiassa sateisiin.

Sään äkilliset vaihtelut ja etenkin erilaiset sateet voivat muodostaa nopeasti haasteen tiellä liikkumiselle. Sade kiusaa kuljettajia yleensä kahdella eri tavalla yhtä aikaa. Ensinnäkin sade heikentää usein näkyvyyttä tiellä, mikä vähentää reaktioaikoja ja sitä kautta lisää onnettomuusriskiä. Toisaalta sade tekee teistä myös liukkaita, aiheuttaen esimerkiksi riskejä joutua vesiliirtoon.

Autoteollisuus on kuitenkin edistynyt merkittävästi sään tunnistamisessa ja sovelluksissa, jotka tekevät ajamisesta turvallisempaa ja mukavampaa kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Yksi tällainen kehitys on auton sadetunnistin, josta saatetaan käyttää joskus vähän virheellistä termiä auton sadetutka.

Sadetunnistin auton tuulilasissa

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä on auton sadetunnistin?

Auton sadetunnistin on yksinkertaisesti järjestelmä, joka kykenee havaitsemaan sateen tai auton tuulilasille roiskuvan veden. Se käyttää yleensä optista tai tutkatekniikkaa sateen määrän ja intensiteetin tunnistamiseksi.

Sadetunnistin on yleisimmin sijoitettu tuulilasin yläosaan tai lähelle tuulilasinpyyhkijöitä. Auton sadetunnistimen pystyy usein huomaamaan jo tuulilasin silmämääräisellä tarkastelulla, joskin viime vuosien alati kehittyvät turvajärjestelmät ovat tuoneet autojen tuulilaseihin lisää antureita ja tekniikkaa, joka vaikeuttaa nimenomaan juuri sadetunnistimen tunnistamista.

Sadetunnistimet alkoivat yleistyä autojen varusteina vuosituhannen alkupuolella. Tavalliseen tapaan ne olivat ensiksi saatavilla lähinnä premium-autoissa, jonka jälkeen ne päätyivät myös tavallisempien autojen lisävarustelistalle ja sitä kautta yhä enemmän ja enemmän osaksi autojen vakiovarustelua.

Valtaosa sadetunnistimista on auton alkuperäisiä varusteita, vaikkakin markkinoilla liikkuu myös jonkinlaisia jälkiasenteisia varusteita. Nämä ovat kuitenkin sen verran harvinaisia jälkiasenteisia varusteita, että niiden käytännön toimivuudesta on vaikea luvata mitään. Auton alkuperäinen sadetunnistin sen sijaan toimii usein moitteitta läpi auton elinkaaren.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Sadetunnistimen toimintaperiaate

Sadetunnistimen toimintaperiaate perustuu valon tai radiotaajuuden heijastumisen havaitsemiseen. Optinen sadetunnistin käyttää yleensä infrapuna- tai LED-valoa, joka suuntautuu tuulilasin pintaan. Kaiken ollessa kunnossa, eli kun tuulilasilla ei ole vettä, valosäde heijastuu takaisin lasin sisäpuolelle, josta photodiodi vastaanottaa vahvan valosignaalin merkkinä sille, että tuulilasi on puhdas.

Sen sijaan sadepisaroiden osuessa tuulilasiin, valo heijastuminen muuttuu normaalitilanteesta, josta järjestelmä tietää kytkeä pyyhkijät automaattisesti päälle. Sadepisaroiden määrä ja heijastuksen intensiteetti antavat tietoa sateen voimakkuudesta, jota järjestelmä voi sitten käyttää päätellen tarvittavan pyyhkijänopeuden.

Tutkatekniikkaa käyttävä sadetunnistin lähettää mikroaaltosignaaleja tuulilasiin ja mittaa niiden heijastumisen aikaa ja voimakkuutta. Sadepisarat muuttavat signaalin heijastumista, ja järjestelmä analysoi nämä muutokset sateen voimakkuuden määrittämiseksi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miten sadetunnistinta käytetään?

Monissa autoissa sadetunnistin toimii melko automaattisesti. Jos pyyhkijät pitää niin sanotusti “nolla-asennossa”, tällöin pyyhkijät tai sadetunnistin ei tietenkään toimi. Sen sijaan yleensä sadetunnistin aktivoituu ihan vain jo asettamalla pyyhkijät tihkusadetta varten suunniteltuun tilaan, eli tilaan, jossa ne pyyhkivät kaikista harvimmalla välillä.

Sen jälkeen kun sadetunnistin on kytketty päälle, se toimii hyvinkin itsenäisesti. Kun sadetunnistin havaitsee sateen, se aktivoi automaattisesti tuulilasinpyyhkijät. Joskus ensimmäisillä kerroilla tai pyyhkijöiden unohtuessa päälle kuljettaja saattaa säikähtää sitä, että pyyhkijät elävät “omaa elämäänsä”, mutta useimmiten nämä tilanteet liittyvät juuri sadetunnistimen toimintaan.

Aivan kuten pyyhkijöiden tihkumoodissa, järjestelmä pyrkii mukauttamaan pyyhkijänopeuden sateen voimakkuuden perusteella, jolloin se voi reagoida nopeasti muuttuviin sääolosuhteisiin. Jos sadevoimakkuus kasvaa, pyyhkijät pyyhkäisevät nopeammin, ja kun sade loppuu tai heikkenee, pyyhkijät hidastuvat tai pysähtyvät automaattisesti.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä hyötyjä sadetunnistin tuo?

Auton sadetunnistin tuo useita etuja kuljettajalle, mutta ne voidaan jakaa karkeasti kahteen pääluokkaan. Sadetunnistin tuo samaan aikaan sekä turvallisuutta, että myös mukavuutta ajamiseen.

Kenties merkittävin etu on parantunut turvallisuus. Hyvä näkyvyys on tärkeää ajon aikana, ja automaattisesti toimivat pyyhkijät varmistavat selkeän näkymän sateen aikana. Sadetunnistin reagoi nopeasti sateen alkuun, joten kuljettajan ei tarvitse nostaa käsiä ratilta etsiäkseen pyyhkijöiden aktivointia. Tämä vapauttaa kuljettajan keskittymään ajamiseen ja parantaa siten turvallisuutta.

Turvallisuusetuihin voidaan laskea myös se, että päällä oleva sadetunnistin kykenee reagoimaan salamannopeasti yllättäviin tilanteisiin. Esimerkiksi sateisina päivinä vastaan ajava iso auto voi roiskauttaa yllättäen autosi tuulilasin täyteen vettä, ja tilanteen yllättäessä kuljettaja saattaa hätääntyä tai etsiä pyyhkijöiden aktivointia. Samoin yllättäen alkavat tai voimistuvat sateet hoituvat sadetunnistimen avulla.

Toinen etu on ajomukavuuden lisääntyminen. Sadetunnistin poistaa tarpeen jatkuvasti säätää pyyhkijöiden nopeutta vastaamaan sateen voimakkuutta. Erityisen mukavaa tämä on silloin, kun kesäiset sadekuurot kiusaavat autoilijoita, jolloin pyyhkijöiden nopeutta saa olla säätämässä jatkuvasti. Sadetunnistin kuitenkin hoitaa tämänkin tilanteen, eli sinulla on aina oikea nopeus pyyhkijöissä tekemättä itse mitään.

Sadetunnistimen avulla kuljettaja voi luottaa siihen, että sadetunnistin hoitaa pyyhkijöiden säätämisen automaattisesti, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää ja vähentää stressiä sään aiheuttamista haasteista. Lisäksi sadetunnistimissa on tarjolla erityisiä asetuksia, joilla tunnistimen herkkyyttä voi säätää haluamallaan tavalla. Pyyhkijät voivat pyyhkäistä joko yksittäiset pisaratkin pois tuulilasilta, tai vaihtoehtoisesti järjestelmän puuttumiskynnystä voidaan laskea.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Mitä haittoja sadetunnistimessa on?

Sadetunnistimessa ei ole juurikaan varsinaisia haittoja, eli kolikon toiselta puolelta kritisoitavaa ei juurikaan ole. Varusteena sadetunnistin on teknisyydestään huolimatta melko yksinkertainen laite, joten sitä ei tarvitse määräaikaishuoltaa, eivätkä ne juurikaan hajoa autossa.

Useimmiten lisävarusteiden haittapuolet liittyvätkin siihen, että ylimääräiset komponentit tuovat lisää korjattavaa autoon, mutta tämä ei päde sadetunnistimen kohdalla. Sadetunnistin ei siis tuo oikeastaan minkäänlaisia lisäkustannuksia autoon huoltomuodossa.

Sen sijaan sadetunnistinta koskee ne samat periaatteet kuin kaikkia muitakin auton tuulilasissa sijaitsevia antureita, tunnistimia ja tutkia. Nämä vaativat auton tuulilasilta hieman tavallista enemmän erilaisia ominaisuuksia, joka voi tarkoittaa sitä, että tuulilasin hinta sadetunnistimella varustettuihin autoihin maksaa hieman enemmän.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että sadetunnistimella varustettuihin autoihin kannattaa tavallista herkemmin ottaa tuulilasivakuutus, joka auttaa merkittävästi niissä tilanteissa, missä tuulilasiin tulee kiveniskemä tai tuulilasi täytyy vaihtaa.

Toinen ja selvästi mitättömämpi haitta on se, että joskus sadetunnistin saattaa reagoida esimerkiksi tuulilasiin lentävistä hyönteisistä. Tämäkään ei ole varsinaisesti sen suurempi haitta, vaan sadetunnistin pyyhkäisee tällöin tuulilasin puhtaaksi. Myös sadetunnistimen puuttumiskynnystä voi säätää, jolloin se ei reagoi ihan pienimpiin lasiin lentäviin ötököihin.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Apujärjestelmä ei korvaa kuljettajan vastuuta

Vaikka sadetunnistin on erittäin hyödyllinen toiminto, on tärkeää huomata, että se on vain apujärjestelmä, eikä täten korvaa kuljettajan omaa vastuuta. Vaikka pyyhkijät toimisivat automaattisesti, kuljettajan tulee silti olla valppaana ja sopeuttaa oma ajotapansa sään olosuhteisiin.

Auton sadetunnistin on kuitenkin esimerkki teknologisesta kehityksestä, joka parantaa ajoturvallisuutta ja mukavuutta. Sen avulla kuljettajat voivat käsitellä sateista säätä helpommin ja keskittyä enemmän tienhallintaan.

Sadetunnistimet osoittavat hyvin sen, miten nopeasti tekniikka kehittyy ja leviää nopeasti myös ihan tavallisiin “kansanautoihin”. Tulevaisuudessa voimmekin kenties odottaa entistä kehittyneempiä sadetunnistimia, jotka kykenevät tunnistamaan ja reagoimaan erilaisiin sääolosuhteisiin entistä tarkemmin, jatkuvasti pyrkien parantamaan ajokokemusta.

Varusteena sadetunnistin on samaa sarjaa esimerkiksi ilmastoinnin, adaptiivisen vakionopeudensäätimen tai vaikkapa LED- tai xenon-ajovalot. Kun ehdit kerran tottumaan varusteen läsnäoloon ja sen käyttöön, hyvin todennäköisesti “vaadit” myös seuraavalta autoltasi kyseistä varustetta – koska tottumisen jälkeen on vaikea tulla toimeen ilman sitä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autodoc

Nyt luetuimmat