Auton start/stop-järjestelmä

Tunnetko nämä kaikki auton start/stop-järjestelmän hienoudet?

Start/stop-järjestelmä on autoissa nykypäivänä varsin yleinen, ja sen perimmäinen tarkoitus on säästää polttoainetta ja pienentää päästöjä.

Autojen start/stop-järjestelmät yleistyivät melko nopeasti 2010-luvulla. Siinä missä ennen järjestelmä löytyi vain harvoista ja valituista autoista, nykyään siihen voi törmätä aivan tuikitavallisissa kansanautoissa.

Vaikka start/stop-järjestelmien määrä kasvaa autoissa jatkuvasti, monelle saattaa olla tämän varusteen historia, käyttö ja huomioitavat asiat vielä hieman vieraita. Tässä artikkelissa on lyhyt yleiskatsaus auton start/stop-järjestelmien käyttöön.

Auton start/stop-järjestelmä

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä on auton start/stop-järjestelmä?

Auton start/stop-järjestelmä on laite, joka automaattisesti pysäyttää ja käynnistää auton moottorin säästääkseen polttoainetta ja vähentääkseen hiilidioksidipäästöjä. Tämä järjestelmä toimii, kun auto on pysähdyksissä, kuten ruuhkassa tai liikennevaloissa. Kun auto pysähtyy, moottori sammuu automaattisesti ja käynnistyy uudelleen, kun kuljettaja painaa kaasupoljinta tai vaihtaa vaihteita.

Start/stop-järjestelmä on yleinen lisävaruste nykyaikaisissa autoissa ja se on erittäin tehokas polttoaineen säästössä. Tutkimusten mukaan tämä järjestelmä voi säästää jopa 10 prosenttia polttoaineenkulutuksesta kaupunkiajossa, joka on polttoaineen kulutuksen kannalta autolle tavallisesti kaikista raskainta ajoa.

Kuitenkin start/stop-järjestelmä voi myös aiheuttaa joitain ongelmia, kuten korkeamman kulumisen akuissa ja starter-moottoreissa. Siksi on tärkeää huolehtia järjestelmän huollosta ja tarkistaa akku säännöllisesti varmistaakseen, että se toimii tehokkaasti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että auton start/stop-järjestelmä on tehokas tapa vähentää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä, mutta sen käyttö vaatii säännöllistä huoltoa varmistaakseen sen tehokkaan toiminnan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mikä on start/stop-järjestelmän historia?

Start/stop-järjestelmän historia juontaa juurensa 1970-luvun lopulta, jolloin ensimmäiset prototyypit kehitettiin ja testattiin. Järjestelmän pioneerina voidaan pitää Toyotaa, jonka Toyota Crown oli varustettu järjestelmällä, joka sammutti auton moottorin sen ollessa tyhjäkäynnillä.

Aluksi nämä järjestelmät olivat varsin yksinkertaisia perustuen erilaisiin kytkimiin, jotka katkaisivat virran moottorista, kun auto pysähtyi. Myöhemmin 1980- ja 1990-luvuilla start/stop-järjestelmiä kehitettiin edelleen ja niiden tekniikka alkoi yhä enemmän perustua elektronisiin komponentteihin. Tämä mahdollisti järjestelmien yhä tarkemman säätämisen ja tehokkaamman toiminnan.

Varsinainen läpimurto nähtiin kuitenkin vasta 2000-luvulla start/stop-järjestelmät alkoivat yleistyä massamarkkinoilla ja ne alkoivat tulla vakiona useilla uusilla autoilla. Yksi ensimmäisistä järjestelmää hyödyntäneistä autoista oli Audi A2. Yleistymisen myötä tekniikka kehittyi entisestään ja start/stop-järjestelmät alkoivat olla yhä luotettavampia ja tehokkaampia.

Nykypäivänä start/stop-järjestelmät ovat yleisiä useissa eri ajoneuvoissa, ja ne ovat tärkeä osa monia automaattisia järjestelmiä, kuten sähköisiä käynnistysjärjestelmiä ja sähköisiä ohjausjärjestelmiä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että start/stop-järjestelmän historia juontaa juurensa 1970-luvun lopulta, ja se on kehittynyt yhä tehokkaammaksi ja luotettavammaksi teknologiaksi vuosien varrella. Nykypäivänä start/stop-järjestelmät ovat yleisiä useissa eri ajoneuvoissa ja ne ovat tärkeä osa monia automaattisia järjestelmiä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Järjestelmät erilaiset nimet

Kuten hyvin usein automaailmassa tuppaa olemaan, eri autovalmistajat kutsuvat saman perusidean jakavia varusteita hieman erilaisilla nimillä. Osaltaan erilaiset termit johtuvat siitä, että monet autovalmistajat tahtovat erota kilpailijoistaan, mutta välillä nimiin liittyy myös erilaisia patentteja, jotka estävät järjestelmien tuttujen nimien käytöt.

Boschin valmistama järjestelmä kantaa nimeä Stop&Start, ja sitä käytetään Volkswagen-konsernin autoissa, BMW:llä ja Fiatilla. Kian järjestelmä tunnettaan nimellä kirjainyhdistelmällä ISG, joka muodostuu sanoista Idle Stop&Go.

Valeon järjestelmä taas tottelee nimeä STARS, joka muodostuu sanoista Starter Alternator Reversible System. Valeon järjestelmään luottavat ainakin Mercedes-Benz ja Citroen.

Mazda on käyttänyt järjestelmällä kahta erillistä nimeä. SISS muodostuu sanoista Smart Idle Stop System, mutta käytössä on ollut myös tai i-Stop -niminen järjestelmä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten järjestelmä toimii käytännössä?

Start/stop-järjestelmä saattaa hieman säikäyttää ensimmäisellä kerralla, sillä järjestelmän toimiessa oikein auto välillä sammuu yllättäen. Näin käy tavallisimmin esimerkiksi risteyksissä, liikennevaloissa tai ruuhkissa.

Mikäli järjestelmän olemassaolosta ei tiedä, saattaa äkkinäsempi kuljettaja jopa hieman hätääntyä auton yllättävästä sammumisesta. Joka tapauksessa start/stop-järjestelmä suorittaa nimensä mukaisesti autossa automaattisesti sekä sammutukset, että myös uudelleenkäynnistämiset. Eli vaikka auto sammuukin järjestelmän myötä, sama järjestelmä käynnistää moottorin uudelleen matkan jatkuessa.

Start/stop-järjestelmä toimii siis siten, että olosuhteiden ollessa sopivat, järjestelmä sammuttaa moottorin pysähdyksen ajaksi. Kun ajoneuvo huomaa pysähdyksen tulleen päätökseen, se käynnistää moottorin uudelleen ja matka jatkuu normaaliin tapaan.

Tavallisesti auton mittaristossa on jonkinlainen oma merkintä sille, milloin moottori on sammunut järjestelmän avulla ja milloin moottori on “ihan oikeasti sammunut”. Tämä helpottaa kuljettajaa seuraamaan sitä, johtuuko auton sammuminen start/stop-järjestelmästä vai onko auton moottori sammunut kunnolla.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Missä tilanteissa järjestelmä pysäyttää moottorin?

Jotta start/stop-järjestelmä voi pysäyttää ajoneuvon moottorin, pitää yllättävän monen tekijän olla kunnossa. Järjestelmä on siis varsin kranttu ympäröivistä olosuhteista ja yksityiskohdista, mutta tämä on tietoinen ratkaisu, jolla tähdätään turvallisuuteen.

Ennen kuin järjestelmä pysäyttää moottorin, kaikki seuraavat ehdot ovat täyttyneet.

Ensinnäkin auton konepellin tulee olla kiinni. Tämä on turvallisuustekijä, sillä pahimmillaan joku voisi vahingossa mennä sorkkimaan sammunutta moottoria ja moottorin käynnistyessä uudelleen siellä saattaisi olla ihmisen sormia välissä.

Myös kuskin oven tulee olla suljettu ja kuskin turvavyön tulee olla kytketty. Mikäli kuljettaja avaa turvavyön tai oven, järjestelmä käynnistää välittömästi moottorin uudelleen. Tällä tavalla todennäköisesti minimoidaan se, että kuljettaja unohtaa moottorin olevan pysähdyksissä start/stop-järjestelmän kautta. Auton ratin kulman on mitätön, eli pyörien tulee olla ainakin suunnilleen suorassa.

Lämpötilat vaikuttavat monellakin tavalla järjestelmän käyttäytymiseen. Ensinnäkin moottorin tulee olla tarpeeksi lämmin, sillä kylmän moottorin toistuva sammuttaminen ja käynnistäminen heikentää moottorin kestävyyttä. Lisäksi ulkoilman lämpötilan tulee olla kyllin lämmintä. Järjestelmä ei yleensä sammuta moottoria talvisin.

Myös tiettyjen varusteiden käyttö voi vaikuttaa järjestelmän käyttöön. Mikäli olet asettanut ikkunoille puhalluksen täysille tai vaihtoehtoisesti ilmastointilaite puhaltaa kylmää täysillä, saattaa järjestelmä pitää moottorin käynnissä. Tällä tavalla järjestelmä varmistaa sen, että halutut puhaltimet toimivat kuljettajan haluamalla tavalla.

Luonnollisesti moottorin kierroslukeman tulee olla tyhjäkäynnin tasolla, jotta järjestelmä sammuttaa moottorin. Mikäli moottorin kierroksia on nostettu, ei järjestelmä voi sammuttaa moottoria. Lisäksi järjestelmä seuraa tarkasti auton akun kuntoa. Jos akun varaus on alle järjestelmään esiasetetun arvon, moottori ei sammu, sillä heikolla akulla uudelleenkäynnistyminen ei ole taattu.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Mitä haittoja start/stop-järjestelmässä on?

Vaikka start/stop-järjestelmä säästää todistetusti polttoainetta ja sitä kautta rahaa, nämä edut eivät tule täysin haitatta. Itse asiassa järjestelmässä on jokunen ominaisuus, jotka herättävät hieman keskustelua puolesta ja vastaan.

Start/stop-järjestelmä kuluttaa jonkin verran moottoria. Usein toistuvat moottorin käynnistykset ja pysähdykset voivat lisätä moottorin kulumista ja lyhentää sen käyttöikää. Tavallisesti auton moottori kestää noin 50 000 käynnistystä, mutta järjestelmällä varustettu moottori saattaa kokea jopa 500 000 käynnistystä.

Järjestelmä aiheuttaa usein väkisinkin jonkinlaisia lisäkustannuksia, sillä se vaatii lisävarusteita ja tekniikkaa. Autoilijalle kenties helposti ymmärrettävin ja myöhemmissä huoltokustannuksissa näkyvä tekniikka liittyy akkuun, sillä start/stop-järjestelmä tarvitsee tavallista järeämmän akun toimiakseen.

Tämä on vähän subjektiivinen näkemys, mutta joskus start/stop-järjestelmä voi heikentää myös ajamisen mukavuutta. Suurimpana ärsyttävänä tekijänä voidaan pitää käynnistysviivettä. Vaikka viive on varsin lyhyt (järjestelmistä riippuen 0,35 – 0,8 sekuntia) se silti tekee ajamisesta epämukavaa monille kuljettajille.

Millaisen akun start/stop-järjestelmä vaatii?

Auton start/stop-järjestelmä vaatii erityisen tehokkaan ja kestävän akkujärjestelmän, joka kykenee käynnistämään moottorin nopeasti ja tehokkaasti – yhä uudelleen ja uudelleen. Tästä syystä tavalliset akut eivät yleensä pysty käsittelemään lisääntynyttä kuormitusta, joka syntyy usein käynnistyessä ja sammuvassa moottorissa.

Start/stop-järjestelmän tarvitsemat akut ovat yleensä litium-ioni- tai litium-polymeeri-akkuja, joilla on korkea energiatehokkuus ja suuri kapasiteetti. Ne ovat myös erittäin kestäviä ja vakaat jännitteensä suhteen, mikä takaa sujuvan ja luotettavan toiminnan järjestelmässä.

Oikeanlaisen akun hankinnan lisäksi on myös tärkeää huolehtia akkujen säännöllisestä huollosta, jotta ne toimivat tehokkaasti ja pitkään. Kannattaa siis seurata säännöllisesti akun varauksen tilaa sekä tarvittaessa ladata sitä. Mikäli akun kunto epäilyttää yhtään, kannattaa ajoissa miettiä uuden akun asentamista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että auton start/stop-järjestelmä vaatii tehokkaan ja kestävän akkujärjestelmän, joka on valmistettu litium-ioni- tai litium-polymeeriteknologialla. On myös tärkeää huolehtia akun säännöllisestä huollosta, sillä tämä varmistaa järjestelmän tehokkaan toiminnan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mikä on AGM-akku?

AGM (Absorbent Glass Mat) on omanlainen erikoisakku, joka on yleisesti käytetty sellaisissa autoissa, joissa on hieman raskaampia elektronisia lisävarusteita. Näitä ovat varusteet kuten auton audiojärjestelmä, turvajärjestelmät, polttoainekäyttöiset lisälämmittimet ja start/stop-järjestelmissä.

AGM-akut ovat erityyppisiä sisäänrakennetun sähköeristysmateriaalin (lasikuitumatroosin) akkuja, jotka eroavat tavallisista täytetyistä akuista. Tämä sisäinen eristys suojaa akkuja vuotovirroilta ja vähentää mahdollisuutta ylikuormitukseen.

AGM-akut ovat myös erittäin tehokkaita ja kestäviä, ja ne kykenevät toimittamaan suuria määriä tehoa nopeasti. Ne ovat myös vakaat jännitteensä suhteen, mikä takaa luotettavan toiminnan autojen lisävarusteissa.

AGM-lyijyakuilla on useita erilaisia etuja perinteisiin akkuihin nähden:

 • Huoltovapaus: AGM-akku eitarvitse veden lisäystä
 • Pitkäikäisyys: AGM-akut ovat jopa 3 kertaa kestävämpiä kuin perinteiset akut
 • Vapaa käyttöasento
 • Turvallinen, ei vuoda rikkoutuessaan sekä kestää paremmin iskuja ja tärinää
 • Moninkertainen varausnopeus tavalliseen akkuun verrattuna

Yhteenvetona voidaan todeta, että AGM on tyyppi akku, joka on yleisesti käytetty autojen lisävarusteissa ja joka tarjoaa suuren tehon, kestävyyden ja luotettavuuden.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autodoc

Nyt luetuimmat