Vaikka lähes kaikissa autoissa on nykyään ilmastointi, kaikki eivät osaa käyttää sitä oikein. Näillä vinkeillä viilennät auton nopeasti.
Mitä pidemmälle 2000-luku on edennyt, sitä enemmän autokantamme koostuu ilmastoiduista ajoneuvoista. Siinä missä vielä viime vuosituhannen puolella ilmastointilaite oli harvinaista herkkua henkilöautoissa, nykyään ilmastoinnista on tullut perusvaruste. Jopa niin kutsutut automaattiset ilmastoinnit ovat nekin kasvattaneet osuuttaan.
Vaikka ilmastointilaite löytyy tätä nykyä lähes kaikista autoista, se ei kuitenkaan vielä takaa sitä, että ilmastointia osattaisiin kuitenkaan käyttää oikein. Tämän lisäksi ilmastointilaitteen käyttöä voi tehostaa näin kesäkuumalla muutamilla ulkopuolisilla nikseillä, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon.
Kesän helteillä auto lämpenee saunaksi
Vähänkin pidemmät helleputket tekevät autosta lähes välittömästi toista tonnia painavan pätsin. Jos autoa ei saa yhtään varjoon, tai auto sattuu olemaan varusteltu esimerkiksi mustalla värillä tai suurilla ikkunapinta-aloilla (kattoluukuista puhumattakaan), alkaa autossa lämpötila nousemaan yllättävänkin nopeasti.
Hellekelillä ei ole temppu eikä mikään, että autossa lämpötila nousee huonoksi saunaksi. Esimerkiksi Ruotsin Kennelliitto mittasi vuonna 2014 auton lämpötiloja pitkin päivää, ja pahimmillaan lämpötila nousi mittarin mukaan jopa 69 asteeseen asti. Hyvä muistutus jälleen kerran siitä, että lemmikkieläimiä tai lapsia ei tulisi jättää hetkeksikään yksin autoon näillä keleillä.
Pienillä tempuilla vähän lisää viileyttä
Vaikka autot ovat muuttuneet yhä teknisemmiksi ja sähköisemmiksi vuosien varrella, vanhan autoilevan kansan opit toimivat yhä. Kesällä auton sisäilman saa pysymään hieman viileämpänä parin niksin avulla, joskaan ei näitäkään noudattamalla homma pääse varmastikaan valahtamaan palelemisen puolelle.
Mikäli mahdollista, auto kannattaa pysäköidä aina varjoisaan paikkaan. Näitä ovat esimerkiksi puunjuuret tai isojen kiinteistöjen ne puolet, joihin aurinko ei paista. Koko päivän samalla paikalla autoaan seisottavan voi kuitenkin olla vaikea löytää koko päivän pitävää varjopaikkaa, koska auringolla on tapana liikkua.
Myös pysäköintihalleja kannattaa suosia. Vaikka hallissa ei olisikaan varsinaista ilmastointia, aurinko ei pääse paistamaan pysäköintihalliin. Lisäksi betoni on elementtinä yleensä melko kylmä, mikä viilentää hallia tuntuvasti.
Yksi vanhan kansan niksi auton viilentämiseksi on myös käyttää erilaisia ikkunan pimentimiä. Auton tummennetut lasit päästävät vähemmän aurinko autoon, mikä hillitsee hieman lämpenemistä. Jotkut autoilijat ovat jopa askarrelleet autoon erilaisia pahveja tai muita pimentimiä, joskin niitä voi käyttää ajon aikana vain harvoissa ikkunoissa. Lisäksi lasikattoluukullisissa autoissa kannattaa vetää mahdollisuuksien mukaan erilaisia verhoja lasikaton eteen.
Tuuleta kuuma ilma pois
Otit sitten edellisistä neuvoista vaarin tai et, vinkkilista jatkuu yhä. Kun saavut pitkään paikoillaan seisseen autosi luo, sinulla on usein vastassa lämmintä ja lääsyä ilmaa täynnä oleva auto. Tästä ilmasta kannattaa pyrkiä pääsemään eroon ennen liikkeellelähtöä, eli auto on syytä tuulettaa.
Monissa sähköisellä kaukolukituksella varustetuissa autoissa olemassa eräänlainen “piilo-ominaisuus”, jossa painamalla avaimesta ovien avausnappulaa pitkään pohjassa, auton kaikki ikkunat avautuvat auki. Tämä niksi on helppo tapa saada autoon aikaiseksi läpiveto, joka tuulettaan kuuman ilman hetkessä ulos autosta.
Myös ovia kannattaa avata hetkeksi ennen autoon nousemista. Tässäkin tapauksessa kannattaa tehdä läpiveto, eli avata ovia auton molemmilta puolilta. Läpiveto tuulettaa auton hetkessä.
Ikkunoita voi pitää avoimena myös hetken aikaa sen jälkeen, kun auto lähtee liikkeelle. Liikkuvassa autossa ilma kiertää taas kerran hieman nopeammin, mikä nopeuttaa tuuletusoperaatiota. Ikkunoita ei kannata kuitenkaan pitää pitkään avoimena, vaan viimeistään 30 sekunnin jälkeen ne on hyvä sulkea, jotta ilmastoinnin puhaltama kylmä ilma ei karkaa harakoille.
Ilmastointilaitteen oikeinkäyttö
Samalla kun lähdet autolla liikkeelle ikkunat avoimena, ilmastointilaite on hyvä kytkeä päälle. Ilmastointilaitteella menee pieni hetki lähteä kunnolla käyntiin, ja sitä odotellessa laite saattaa puhaltaa lyhyen aikaa lämmintä ilmaa. Sen vuoksi on hyvä pitää hetken aikaa yhtä aikaa ikkunoita auki ja puhallinta päällä, kunnes ilmastointilaitteen puhaltama ilma alkaa viilenemään.
Automaatti-ilmastoinnilla varustetussa autossa ilmastointilaitteen säätöihin ei tarvitse lähtökohtaisesti koskea ollenkaan. Mikäli laite toimii oikein, se pyrkii asettamaan auton sisälämpötilan mahdollisimman nopeasti halutulle tasolle. Sinun ei tarvitse siis säätää ilmastointilaitetta kaikista kylmimmälle tai tehokkaimmalle puhallukselle – ainakin jos autosi ilmastointilaite toimii kuten pitää.
Sopiva lämpötila auton ilmastoinnille on sekin yksi ikuisuuskysymyksistä. Suositus auton ilmastointilaitteen lämpötilaksi on 22 astetta, sillä se tekee autosta kyllin viileän myös kesällä. Monilla autoilijoilla on välillä houkutus laittaa lämpötila alle 20 asteen, mutta tällä tavalla vilustumisen riski kasvaa.
Vilustumisen riskiä kasvattaa myös se, jos puhallettava ilma asetetaan osoittamaan suoraan kohti kuljettajaa. Vaikka kylmä ilma voi tuntua virkistävältä kasvoilla, tällä toiminnalla on iso riski saada itselleen kesäflunssa. Ilma kannattaakin ohjata autoon siten, ettei se tule suoraan matkustajien iholle.
Viilentäminen syö energiaa – eli autosi polttoainetta
Sen jälkeen kun auto alkaa viilenemään, kannattaa ikkunoita ja ovia availla maltillisesti. Kaikenlaiset availut nimittäin päästävät autoon taas lämmintä ilmaa, jota täytyy viilentää uudestaan.
Autoilijan on etenkin näillä polttoaineen hinnoilla hyvä muistaa se, että auton ilmastointilaite todellakin syö energiaa, eli siis autosi polttoainetta. Kylmä ilma ei synny itsestään, vaan sen viilentäminen on melkoinen urakka, vaikkakaan et välttämättä sitä välttämättä paljaalla silmällä näe.
Tästä syystä tässäkin artikkelissa kerrotut vinkit auton ennalta tuulettamiseen ovat tärkeitä, sillä ne vähentävät ilmastointilaitteen kokemaa rasitusta – toisin sanoen säästävät energiaa ja rahaa.
Auton viilentämisessä kannattaa käyttää myös pelisilmää. Jos sinun tarvitsee esimerkiksi noukkia kavereita kyytiin pitkälle matkalle tai joudut lastaamaan autoa pitkiä aikoja, auto ehtii helposti lämmetä uudelleen. Tästä syystä kunnollinen viilennysoperaatio kannattaa aloittaa vasta siinä kohti, kun matka alkaa eikä ovia tarvitse enää hetkeen availla.
Jos olet kiinnostunut auton polttoaineen säästämisestä, tutustu myös näihin artikkeleihin:
- Nämä 8 vinkkiä auttavat sinua pienentämään polttoainekuluja
- Taloudellinen ajotapa – näin vähennät polttoaineen kulutusta
Muista käyttää ilmastointia – ja huoltaa sitä
Viimeiset vinkit koskevat myös kesähelteiden ulkopuolista aikaa talvea myöten – siis sitä aikakautta, jolloin moni tuppaa unohtamaan koko autonsa ilmastointilaitteen olemassaolon. Auton ilmastointia kannattaa siis käyttää, unohtamatta tietenkään auton ilmastointihuoltoa.
Auton ilmastointihuolto on auton ylläpitämistä siinä missä vaikka öljynvaihtokin on. Itse asiassa ilmastointilaitteen kylmäaineella on merkittävä tehtävä. Järjestelmässä kiertävä kylmäaine kuljettaa mukanaan myös öljyä kompressorin voiteluun.
Jos kylmäainetta on liian vähän, kompressori ei saa sen mukana öljyä ja kompressori joko lakkaa toimimasta tai pahimmillaan hajoaa. Kompressorin hintoja googletelleet saattavat tietää, että ne eivät ole kovin halpoja laitteita, vaan rikkoutuminen saattaa pahimmillaan jopa tuhannen euron korjauskulut. Ilmastointilaitteen kunnosta huolehtiminen on siis rahallisesti kannattavaa
Ilmastointihuollolla on myös toinen kulupuoleen liittyvä porkkana. Kun kylmäainetta on järjestelmässä vähemmän, joutuu kompressori työskentelemään enemmän ja sen myötä myös polttoaineen kulutus kasvaa. Käytännössä siis ilmastointihuollolla on mahdollista laskea auton kulutusta alaspäin.
Toisin sanoen ilmastointilaite kannattaa pitää käytössä myös talvellakin. Pyörivä ilmastointilaite pitää paikat vetreinä ja liikuttaa kylmäöljyä järjestelmässä. Tällä tavoin autosi ilmastointilaite pysyy pitkäikäisenä – ja toimintavalmiina seuraavaa hellekautta varten.
Nyt luetuimmat