Öljyjen vaihtaminen itse

Öljynvaihto itse tehtynä – näin onnistut varmasti ja säästät satasen

Öljynvaihto on yksi yleisimmistä auton toistuvista huoltotoimenpiteistä, joka on helppo tehdä myös itse. Sen tekeminen säästää myös rahaa.

Öljynvaihto on yksi polttomoottoriauton tavallisimmista huoltotoimenpiteistä. Tavallisesti autoon vaihdetaan öljyjä vähintään kerran vuodessa, mutta paljon autolla ajava saattaa joutua tekemään urakan jopa useammankin kerran kalenterivuoden aikana.

Suurin osa autoilijoista vaihdattaa öljynsä ammattilaisella. Tämä on ihan hyvä ja toimiva juttu, sillä tällä tavoin autoilija pääsee kaikista helpoimmalla ja toisaalta ammattilainen osaa varmasti tehdä työn oikealla tavalla.

Toisaalta öljynvaihto on sen verran yksinkertainen toimenpide, että sen voi halutessaan tehdä myös itse ilman ammattilaisen apua. Öljynvaihdon tekeminen itse ei ole vaikeaa, eli urakka hoitunee kaikilta autoilijoilta, joilla on edes vähän osaamista, intoa ja sopivia työkaluja käytettävissä.

Lue myös: Miten asioida oikeaoppisesti autokorjaamon kanssa ja välttää virheet?

Öljyjen vaihtaminen itse

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä öljynvaihdossa tehdään ja miksi se tehdään?

Artikkeli on hyvä aloittaa perusteista. Mitä öljynvaihtoprosessissa itse asiassa tehdään, ja minkä takia öljynvaihto on niin tärkeä, että se suoritetaan jopa useamman kerran vuodessa?

Öljynvaihdossa pääpointtina on nimensä mukaisesti vaihtaa autossa olevat moottoriöljyt uusiin. Käytännössä vanhat öljyt lasketaan ulos, jonka jälkeen tilalle laitetaan uutta autoon sopivaa öljyä. Lisäksi öljynvaihdon yhteydessä on tärkeä vaihtaa öljynsuodatin – tämä vaihe tosin saattaa valitettavasti unohtua monelta tee se itse -autoilijalta.

Öljyt ovat hyvin suuressa roolissa auton moottorin toimivuuden kannalta. Öljyjen ensisijainen tehtävä on voidella moottoria, jotta siellä liikkuvat metalliset osat eivät pääse kulumaan. Ilman öljyä metallit hankaisivat toisiaan ja kuluttaisivat osia todella nopeasti, aiheuttaen todella kalliita vahinkoja moottorille.

Kitkan vähentämisen lisäksi moottoriöljyillä on muitakin tehtäviä. Moottorissa oleva öljy sitoo itseensä lämpöä, minkä ansiosta moottori ei ylikuumene, joka aiheuttaa jälleen kerran kalliita ongelmia. Lisäksi moottoriöljyn tehtävä on sitoa itseensä moottorin sisällä olevia epäpuhtauksia. Tästä syystä moottorista poistettava vanha öljy on usein väriltään mustaa.

Öljynsuodattimen tehtävä liittyy oleellisesti moottoriöljyn puhdistamiseen. Öljynsuodatin varmistaa osaltaan sen, että öljy pääsee tekemään omia tehtäviään mahdollisimman tehokkaasti. Öljynsuodatin suodattaa öljystä pois epäpuhtauksia kuten moottorin pöly ja noki, sekä erilaiset pienet metallinpalat, joita saattaa moottoriöljyn seassa liikkua.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Öljynvaihtoväli ja oikeanlaiset öljyt

Öljyjen vaihtovälille ei ole olemassa mitään yhteistä käytäntöä, vaan monet tekijät vaikuttavat vaihtovälin pituuteen. Vaihtovälin pituus riippuu esimerkiksi autovalmistajan omista huolto-ohjeista sekä käytetyistä moottoriöljytyypistä.

Mikäli öljynvaihtoon liittyviä ohjeistuksia katselee kansainvälisistä lähteistä, on hyvä muistaa Suomen vaativat sääolosuhteet. Moottoriöljyn vaihto kannattaa Suomen olosuhteissa tehdä aavistuksen tiheämmin, esimerkiksi 10-20 tkm välein tai vähintään kerran vuodessa. Tämä johtuu Suomen haastavista sääolosuhteista, joissa lämpötilat vaihtelevat 40 asteen pakkasista aina 30 asteen helteisiin.

Ihan ehdottomana maksimina öljynvaihtovälille voidaan pitää 30 000 kilometriä. Sitä pidemmät huoltovälit ovat auton eliniän kannalta vahingollisia. Öljynvaihtokustannuksissa ei kannata nuukailla, sillä siinä saattaa lyhentää moottorin elinikää, jolloin vastaan tulee kalliita, helposti tuhansien eurojen arvoisia moottoriremontteja.

Oilpointin verkkosivut neuvovat moottoriöljyn vaihdon noudattavan usein seuraavaa kaavaa:

 • 5W-40 10tkm/1vuosi
 • 0W-40/5W-30  max.15tkm/1 vuosi
 • 5W-30 longlife max.20tkm/1 vuosi

Mainos: Tutustu verkkokauppojen laajoihin ja hintaystävällisiin moottoriöljyvalikoimiin: Virtasenkauppa.fi, Skruvat ja Trodo.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Öljynvaihdon hinta – korjaamolla ja itse tehtynä

Karkeasti autoilijalla on siis öljynvaihdon suhteen kaksi eri vaihtoehtoa: öljyt voi joko vaihdattaa itse, tai auton voi viedä ammattimaiselle korjaamolle, joka tekee autolle tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Ennen kuin menemme öljynvaihdon hintaan, on hyvä kerrata se, mitä kaikkea öljynvaihdossa oikein tarvitaan. Lista ei ole järin pitkä, mutta siitäkin huolimatta siihen kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota.

Öljynvaihdossa tarvitaan seuraavat asiat:

 • Oikeanlaatuista moottoriöljyä tarvittava määrä
 • Öljynsuodatin
 • Erilaisia työkaluja
 • Mahdollisuus päästä auton
 • Vanhan jäteöljyn kierrätysmahdollisuus

Öljynvaihdon hinta vaihtelee suuresti jopa ammattilaisten keskuudessa. Tarjolla on pienempiä monimerkkikorjaamoja, jotka ovat tavallisesti halvempia. Merkkiliikkeissä hintalappu on suurempi, mutta toisaalta siellä on myös yleensä tarkin tieto automerkkiin liittyen.

Hintahaitari öljynvaihdolle liikkuu yleensä 70-140 euron välillä. Karkeana keskimääräisenä lukemana voidaan pitää usein noin sataa euroa.

Öljynvaihdon hintaan vaikuttaa pääasiassa tarvittavan moottoriöljyn määrä. Hieman mutkia oikoen pienet moottorit tarvitsevat vähemmän moottoriöljyä kuin isot moottorit, joten isoon moottoriin öljynvaihto on aavistuksen kalliimpaa puuhaa isommasta öljymäärästä johtuen. Myös käytettävän moottoriöljyn laatu vaikuttaa hintalappuun, laadukkaampi öljy maksaa enemmän, mutta voi maksaa itsensä kyllä helposti takaisin.

Moottoriöljyä tarvitaan tavallisesti 4-5 litraa. Laadukkaat öljyt maksavat tavalliselle autoilijalle noin 40-60 euroa per öljynvaihto, mutta nuukailemalla ja halvempia öljyjä käyttämällä saattaa päästä jopa 30 euron hintalappuun. Korjaamot maksavat öljyistä lähtökohtaisesti vähemmän, koska ne voivat tilata kerralla satoja tai jopa tuhansia litroja kyseisiä öljyjä, joka pudottaa litrahintaa.

Öljynsuodattimien hintahaitari on huomattavasti laajempi. Halvimmat suodattimet maksavat vain muutamia euroja, kun taas kalleimmat voivat olla jopa useamman kymmenen euron hintaisia. Öljynsuodattimissa piilee samat lait kuin itse öljyissäkin, eli kaikista halvimmat osat eivät välttämättä ole pitkässä juoksussa halvin vaihtoehto.

Hyvänä nyrkkisääntönä öljynvaihdon hinnalle voidaan pitää sitä, että itse vaihdettuna säästö tulee lähinnä työn hinnasta. Öljyt ja suodattimet tulee joka tapauksessa hankkia ja maksaa, teki työn sitten itse tai ulkoisti sen ammattilaiselle. Ammattilaiselta menee työhön 15-45 minuuttia, mutta yleensä työstä laskutetaan kuitenkin vähintään tunnin verran työtä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Öljynvaihdossa tarvittavat tilat

Öljynvaihdossa tarvitaan aina jonkin verran työkaluja ja työskentelytiloja, jotka tietenkin löytyvät ammattilaiselta aina omasta takaa, eli näistä asioista ei tavallisen autoilijan tarvitse huolehtia. Auto viedään korjaamolle öljynvaihtoon aina sellaisenaan. Itse asiassa monet korjaamot eivät nykypäivänä suostu enää edes käyttämään asiakkaan hankkimia öljyjä tai suodattimia.

Öljynvaihdossa on tärkeää päästä kiinni auton moottorin pohjaan, sillä vanha öljy lasketaan ulos sitä kautta. Tästä syystä öljynvaihdossa tarvitaan joko jonkinlaista nosturia, tai vaihtoehtoisesti pukkeja, jotka päälle auto voi nousta. Myös erilaiset rasvamontut ovat erinomaisia apuja öljynvaihdossa, jos sellaisia löytyy.

Öljynvaihto olisi hyvä suorittaa aina jonkinlaisessa suojassa. Kun uutta öljyä laitetaan moottoriin, tilanteessa on riski myös epäpuhtauksien päätymisestä öljyn mukana moottorin sisälle. Tästä syystä öljynvaihtoa ei kannata suorittaa pölyisässä paikassa tai sääolosuhteiltaan tuulisessa tai sateisessa paikassa.

Mikäli öljyt halutaan vaihtaa itse, erilaiset tee se itse -hallit ovat iso apu sellaisiin tilanteisiin, missä hyviä tiloja ei löydy omasta takaa. TSI-halleissa on usein autonosturi, joka helpottaa auton alle pääsemistä turvallisesti. Lisäksi TSI-halleissa on yleensä myös moottorin alle sijoitettava öljynkeräyssammio ja jäteöljynkeräyspiste, joka helpottaa vanhojen öljyjen oikeaoppista hävitystä. 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Öljynvaihdossa tarvittavat työkalut

Tarvittavien työkalujen määrä ei ole pitkä, mutta ilman niitä työssä ei pärjää. Työhön on hyvä varata seuraavat työkalut hollille:

 • Avain, jolla saat öljypropun auki moottorin pohjasta
 • Öljynsuodattimen irrottamiseen tarvittava erikoistyökalu
 • Jonkinlainen astia poistettavalle jäteöljylle
 • Uusi kuparitiiviste, joka laitetaan öljyproppuun
 • Tratti, eli suppilo helpottaa öljyn kaatamista moottoriin
 • Rättejä on hyvä varata lähelle öljyn läikkymisen varalta

Eräänlaisena bonuksena voidaan mainita myös öljynvaihtopumppu, jonka avulla öljyt voidaan imeä moottorista ulos “yläkautta”. Tällöin pohjaproppua ei tarvitse avata eikä ajoneuvoa tarvitse välttämättä edes nostaa ilmaan.

Lue myös: Automaattivaihteiston öljynvaihto – näin vältät tuhansien eurojen vauriot

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Öljynvaihdon tekeminen itse

Öljynvaihtoprosessilla on hieman erikoinen ensimmäinen vaihe. Ennen työhön ryhtymistä autolla tulisi nimittäin ajaa hetken aikaa, jotta moottori saadaan lämpöiseksi. Lämmin moottori lämmittää samalla myös vaihdettavat öljyt. Lämmin öljy on notkeampaa, minkä ansiosta se valuu paremmin, nopeammin ja varmemmin ulos koneesta. Öljyjen lämmittämiseen riittää muutaman minuutin auton käyttö.

Seuraava vaihe on ajaa auto paikkaan, jossa öljynvaihto tehdään. Auto ajetaan joko nosturille, pukeille tai rasvamontun päälle, jotta auton pohjassa sijaitsevaan öljyproppuun päästään käsiksi. Aina kun liikutaan auton alapuolella, työturvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Varmista ennen auton alle menoa se, että auto pysyy varmasti ilmassa, eikä öljypropun avaaminen aiheuta vaaraa auton alle jäämisestä.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Öljypohjaa kohti

Tämän jälkeen etsitään öljyproppu, joka sijaitsee moottorissa kaikista alimmassa kohdassa. Propun löytää yleensä melko helposti, joskin auton pohjapanssari voi vaikeuttaa sen etsimistä. Proppu avataan sopivan kokoisella lenkkiavaimella, ja kun proppu irtoaa, alkaa öljy valumaan välittömästi ulos moottorista.

Myös tässä vaiheessa on hyvä pitää huolta niin työturvallisuudesta, kuin myös yleisestä ympäristön huolehtimisesta. Propun poistamisen jälkeen öljy alkaa valua ulos, ja propun laittaminen takaisin paikoilleen öljyn virratessa voi olla vaikeaa. Varmista ennen propun avaamista, että sinulla on auton alla astia, johon jäteöljy pääsee valumaan. Missään nimessä öljyt eivät saa mennä maahan, sillä se on vakava ympäristöhaitta.

Lisäksi vaihtajan on hyvä muistaa se, että öljy voi olla lämmintä tai jopa kuumaa, eli se voi aiheuttaa iholle osuessaan palovammoja. Öljyä ei saisi myöskään päätyä iholle tai silmiin. Suojalasien käyttö tilanteessa ei ole välttämättä yhtään yliampuvaa.

Lue lisää: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Analysoi moottorista valuvaa öljyä

Öljyä pitäisi olla moottorissa saman verran, kuin sitä sinne tullaan kohta laittamaan. Öljyn valuminen moottorista voi viedä aikaa 5-10 minuuttia, eli valumista kannattaa odottaa rauhassa. Samalla kun öljy valuu moottorista ulos, on hyvää aikaa irrottaa öljynsuodatin. Suodatin voi olla tiukassa tai se voi tarvita erillistä vaihtotyökalua. Joka tapauksessa öljysuodatin vaihdetaan irrottamalla vanha ja asettamalla uusi paikoilleen.

Ennen kuin jäteöljyt tai vanha öljynsuodatin heitetään roskakoriin, niitä kannattaa silmäillä hieman. Näkyykö öljyissä tai suodattimessa jotain sellaista, mitä siellä ei kuuluisi olla? Jos öljynsuodattimesta tai öljyn seasta löytyy isoja metallinpaloja, se voi kieliä kalliista remonteista tulevaisuudessa.

Samoin öljyn väriä kannattaa seurailla. Mikäli öljy on ruskeaa se tarkoittaa, että öljyn sekaan on päätynyt jotenkin vettä, joka värjää öljyn ruskeasi. Usein tämä vesi on lauhdevettä, mutta vettä voi myös tulla jäähdyttimestä. Jäähdytysnesteen ja öljyn sekoittuminen on usein merkki kannentiivisteeseen liittyvistä ongelmista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Öljyproppu paikoilleen ja öljyä koneeseen

Kun kaikki öljy on valunut ulos moottorista, muista kiinnittää öljyproppu huolellisesti moottorin pohjaan. Kuparitiiviste kannattaa tässä kohtaa uusia, jotta varmistetaan öljyn pysyminen moottorissa. Mikäli öljyproppu pääsee vuotamaan, pian moottoriin laitettavat uudet öljyt valuvat sitä kautta pois moottorista.

Sen jälkeen kun proppu ja suodatin ovat paikoillaan, voidaan aloittaa öljyn kaataminen moottoriin. Uusi öljy kaadetaan moottoriin yläkautta öljykorin reiästä. Öljyn kaataminen voi onnistua ihan sellaisenaan suoraan pullostakin, mutta tratti, eli suppilo on tässä yhteydessä mukava kaveri. Tratin avulla voit varmistaa, ettei arvokasta öljyä kaadu ohi täyttöaukosta. Tratin käyttö pitää paikat myös paremmin siistinä.

Kun kaikki öljy on kaadettu koneeseen, varovasti kokeilla käynnistää ajoneuvoa. Kokeilun aikana moottoria ei kannata vedättää, vaan antaa moottorin käydä tyhjäkäynnillä. Alussa auton moottorissa voi palaa öljynpaineen merkkivalo, koska öljy ei ole ehtinyt vielä aivan kaikkialle moottorissa. Valon pitäisi kuitenkin sammua melko nopeasti moottorin käyttämisen jälkeen.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Moottori käyntiin ja jäteöljy hävitykseen

Lyhyen moottorin käyttämisen jälkeen on hyvä sammuttaa moottori ja tarkistaa moottori erilaisten öljyvuotojen varalta. Mikäli öljyproppu tai öljynsuodatin olisivat olleet heikosti kiinni, näissä saattaisi näkyä jo pieniä öljyvuotoja. Samalla on hyvä tilanne tarkistaa auton oikea öljymäärä tikun avulla.

Öljyjen vaihtamisen jälkeen on hyvä merkitä vaihtotyö auton huoltokirjaan. Vaikka tekisitkin huollot itse, merkinnät niistä kannattaa laittaa huoltokirjaan normaaliin tapaan, sillä myöhemmin voi olla vaikea muistaa edellisen öljynvaihdon ajankohtaa.

Viimeisenä vaiheena öljynvaihtoprojektissa toimii jäteöljyn oikeaoppinen hävitys. Älä jätä jäteöljyjä roikkumaan nurkkiin, vaan vie ne kierrätykseen. Jäteöljyn voi jättää maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Oman lähimmän vastaanottopisteen voi katsoa esimerkiksi kierratys.info-sivustolta.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Neste

Nyt luetuimmat