Auton huolto ja korjaus

Miten asioida oikeaoppisesti autokorjaamon kanssa ja välttää virheet?

Auton huolto ja korjaus muodostavat ison osan auton kokonaiskuluerästä, minkä vuoksi sen suorittamiseen kannattaa kiinnittää suurta huomiota.

Auton käyttäminen huollossa tai korjaamolla on välttämätön paha, joka kaiken huipuksi myös toistuu säännöllisin väliajoin. Vaikka autosi toimisi kuten pitääkin, on autoilla erilaisia huolto-ohjelmia, joita autoilijoiden tulisi noudattaa.

Autohuollot tuntuvat olevan sellainen aihe, josta ihmiset kaipaavat kokemuksia muilta kuluttajilta. Ei ehkä ihme, sillä hyvässä autohuollossa korostuu kaksi tärkeää asiaa: hinta ja luotettavuus. Näistä jälkimmäisen kohdan alle voidaan vielä tarkentaa, että luotettavuus muodostuu työn laadusta, asiakaspalvelusta sekä aikataulujen ja hinta-arvioiden paikkansapitävyydestä.

Välillä valitettavasti autoilija törmää myös tilanteisiin, joissa asiat eivät mene lainkaan sillä tavalla, kuten oli aluksi suunniteltu. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt hyvät ohjeistukset, joiden avulla auton korjauksessa ja huollossa voi välttää ikävät ja joskus myös kalliitkin virheet.

Auton huolto ja korjaus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Työtilaus sitoo – molempia osapuolia

Työtilaus on yleensä niitä asioita, joista korjaamokäynti lähtee liikkeelle. Molempien osapuolien on syytä muistaa, että työtilaus on aina sitova sopimus, eikä sillä ei ole merkitystä, onko tilaus tehty kirjallisena tai suullisena.

Hyvin tehdyssä työtilauksessa riittää sovittavia kohtia. Vaikka lista tuntuu pitkältä, näiden kaikkien läpikäyminen kannattaa, sillä nopea katsaus kokonaisuuteen vaikeuttaa huomattavasti väärinymmärrysten syntyä. Työtilauksessa kannattaa sopia ainakin:

 • tehtävä työ ja mitä se pitää sisällään
 • vaihdettavat varaosat ja käytetäänkö huollossa käytettyjä vai uusia varaosia.
 • korjauksen hinta ja maksuehdot
 • miten menetellään mahdollisen lisätyön tarpeen syntyessä
 • arvio valmistumisajankohdasta

Kuluttajan kannattaakin aina ennen työtilauksen tekemistä tiedustella vaihtoehdot työn suorittamiselle, eli minkälaisilla osilla ja miten kattavasti huolto tai korjaus tehdään. Myös hintaa ja aikataulua kannattaa kysyä, joskin ne saattavat joissakin tapauksissa olla vain suuntaa antavia arvioita. Lisäksi on hyvä käydä jo ennalta läpi sellaiset tilanteet, että mitä tehdään, jos korjaus vaatiikin odotettua enemmän tai rutiininomaisen huollon yhteydessä löytyy jotain korjattavaa.

Mikäli tehty työtilaus perutaan kuluttajan toimesta ennen työn aloittamista tai valmistumista, korjaamolla on oikeus laskuttaa kuluttajaa jo tekemästään työstä, käyttämistään tai hankkimistaan varaosista ja tarvikkeista sekä muista välttämättömistä kustannuksista.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Hinta-arvio

Hinta-arvio kannattaa pyytää aina, sillä mikäli korjauksen tai huollon hintaa ei ole ennalta sovittu, kuluttajan on maksettava korjaamon pyytämä kohtuulliseksi katsottu hinta. Hinta-arviossa on myös se hyvä puoli, että korjaamo ei saa ylittää antamaansa arviota yli 15 prosentilla, ellei sitten ole sovittu muusta erikseen.

Sekin on hyvä muistaa, että korjaamon antama hintatieto koskee koko korjausta siinä käytettyine varaosineen ja tarvikkeineen. Korjaamo ei voi siis puhua pelkästään työn tai pelkkien osien hinnoista, vaan kokonaishintalappu on se mikä kuluttajaa kiinnostaa eniten.

Erityisesti rutiininomaiset huollot on yleensä toteutettu kiinteän hinnan avulla. Tämä on kuluttajalle hyvä valinta, sillä hinnan on pysyttävä samana, vaikka työhön käytetty aika tai kustannukset muuttuisivat. Samaan hengenvetoon on kuitenkin syytä muistuttaa, että korjaamolla ei ole velvollisuutta alentaa hintaa, vaikka kustannukset olisivat odotettua pienemmät.

Kiinteähintaiset huoltopaketit harvemmin aiheuttavat kränää puolin jos toisin, sillä kiinteä hinta ja melko kattavasti dokumentoitu paketin sisältö tarjoavat hyvinkin selkeät raamit huollolle.

Vähän harvinaisempia hintamalleja edustavat suuntaa antava hinta sekä enimmäishinta. Käytettäessä suuntaa antavaa hintatietoa, korjaamon tulee ilmoittaa arvion ylittymisestä kuluttajalle ja tarvittaessa keskeyttää työ.

Enimmäishinnan kanssa korjaamo ei saa laskuttaa hintaa enempää, vaikka työstä aiheutuisi korjaamolle odotettua suuremmat kustannukset. Toisaalta samalla tavalla kuin kiinteän hinnan kanssa, enimmäishinta voi alentua, jos kustannukset korjaamolle ovatkin pienemmät.

Kuluttajan sekä korjaamon kannattaa käydä yhdessä auton luovutuksen yhteydessä läpi kaikki autossa tehdyt työt ja laskun sisältö. Tällöin kenellekään ei jää epäselvyyttä mitä on tehty ja mistä loppulasku koostuu.

Näyttötaakka on aina korjaamolla, eikä suinkaan kuluttajalla. Mikäli kaikesta huolimatta hinnoittelusta tulee erimielisyyksiä, korjaamon tehtävänä on näyttää kuluttajalle se, minkälaisesta hinnasta on sovittu ennen huoltoa. Tästä huolimatta kirjallisesti tehdyt työtilaukset ovat aina arvossa arvaamattomassa ongelmatilanteiden syntymisen aikana.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Lisätyöt yleisiä huollon yhteydessä

Mahdollisten lisätöiden ilmaantuminen kuvioihin on hyvä ennakoida jo työtilausvaiheessa. Yleinen ja hyvä tapa on pyytää korjaamoa soittamaan asiakkaalle, mikäli huollon tai korjauksen yhteydessä löytyy jotain lisätyön arvoista tehtävää. Tämä malli on hyvä myös kuluttajan näkökulmasta, sillä sen avulla yhdellä korjaamokäynnillä voidaan hoitaa useampi korjaustoimenpide yhdellä kertaa.

Vaikka lisätöistä ei olisi tajuttu keskustella työtilauksen tekemisen yhteydessä, korjaamolla on aina velvollisuus pyytää asiakkaalta lupa lisätöiden tekemiseen. Korjaamo saa kuitenkin tehdä vähäisiä ja tarkoituksenmukaisia tilaukseen kuulumattomia lisätöitä, jos korjaamo ei saa asiakkaaseen yhteyttä kohtuullisessa ajassa. Kuluttajan on siis hyvä muistaa myös reagoida korjaamolta tulleisiin soittoihin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Huoltotyön viivästyminen

Aika-arvio korjauksen kestosta on hyvä käydä läpi työtilausvaiheessa ja korjaamon tulee ilmoittaa aina asiakkaalle, mikäli korjaus viivästyy. Kuluttajan on kuitenkin myös hyvä pitää tuntosarvet pystyssä ja kysellä autonsa perään, jos siitä ei kuulu mitään määräaikaan mennessä.

Asiakkaalla on oikeus olla maksamatta palvelun hintaa tai osaa siitä, kunnes työ on tehty. Tämä tarkoittaa sitä, ettei korjaamo voi veloittaa maksua ennen ajoneuvon luovuttamista, jos viivästys on aiheutunut korjaamon päästä.

Kuluttajalla on myös oikeus vaatia rahallista korvausta niistä vahingoista, joita huoltotoimenpiteen viivästys on kuluttajalle aiheuttanut. Kustannuksista tulee kuitenkin olla luotettava selvitys, eli mikä tahansa tarina ei tuo korjauksen viivästymisen myötä alennusta kuluttajan maksamaan laskuun.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Virheet korjaustyössä

Mikäli käy niin ikävästi, että korjaus tai huolto on tehty virheellisesti tai puutteellisesti, kuluttajalla on oikeus vaatia virheen oikaisua. Eli käytännössä kuluttaja saa vaatia korjaamoa puuttuvat tai väärin tehdyt toimenpiteet kuntoon pikimmiten. Korjaamolla puolestaan on oikeus korjata virhe kohtuullisessa ajassa ilman lisäveloitusta, eli virheellinen tai puutteellinen huoltokäynti ei takaa kuluttajalle heti alennusta hinnassa.

Mikäli käy niin onnettomasti, että uusintakorjausta ei pystytä tekemään kohtuullisessa ajassa, voidaan uusintakorjauksen sijasta sopia hinnanalennuksesta. Kuluttajan on kuitenkin tärkeä tietää, että hän saa teettää uusintakorjauksen toisessa korjaamossa alkuperäisen korjaamon kustannuksella vain perustellusta syystä. Lähtökohtaisesti virheet korjataan siis samassa paikassa, kuin missä ne on tehtykin.

Kuluttajalla on kuitenkin oikeus pidättäytyä maksamasta alkuperäistä laskua virhettä vastaavalta osalta siihen asti, kunnes virheen oikaisu on tehty. Samaan tapaan kuin viivästynen huollon kanssa, kuluttajalla on myös oikeus vaatia korvausta niistä vahingoista, joita virhe on aiheuttanut. Kustannuksista tulee jälleen esittää luotettava selvitys.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Huollot saa tehdä missä vain – merkkiliike ei voi kieltää

Yleinen autoilijoiden keskuudessa elävä urbaani legenda kertoo auton takuun raukeamisesta, mikäli huoltoja ei tehdä valtuutetussa merkkiliikkeessä. Tämä väite on kuitenkin puppua, eli auton takuu ei saa raueta sillä verukkeella, että autoa on huollettu merkkiliikkeen ulkopuolella.

Takuu voi kuitenkin raueta niissä tapauksissa, että huolto-ohjelmaa ei ole noudatettu. Karkea nyrkkisääntö kulkeekin sillä tavalla, että takuun säilyttämiseksi kuluttaja saa valita missä auto huolletaan, mutta huolto-ohjelman saa sanella autovalmistaja.

Jos määräaikaishuollossa on tehty virhe, tai huollon laiminlyönti on aiheuttanut autoon vian, niin myyjä, valmistaja tai maahantuoja voi kieltäytyä vastaamasta vian korjaamisesta tai muusta hyvityksestä, jotka niille takuun tai virhevastuun perusteella muuten kuuluisivat.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat