Automaattivaihteiston öljyn vaihtoväli

Automaattivaihteiston öljynvaihto – näin vältät tuhansien eurojen vauriot

Automaattivaihteiston öljynvaihto pääsee herkästi unohtumaan, vaikka siitä voi tulla erittäin kalliit seuraamukset.

Automaattivaihteistojen määrä on suorastaan räjähtänyt viime vuosina. Siinä missä aiemmin automaattivaihteisto oli pikemminkin erikoisuus, nykyään valtaosa uusista autoista on vaihteistoltaan automaatteja. Yksi merkittävä syy automaattivaihteistojen yleistymiselle johtuu sähköautojen noususta, sillä sähköautot ovat tavallisesti aina automaattivaihteisia.

Automaattivaihteiston suosio on ajanut manuaalivaihteiston nopeasti lähes sukupuuttoon. Enää vain noin 30 prosenttia uusista ajoneuvoista on manuaaleja, ja loput 70 prosenttia ovat erilaisia automaattivaihteistoja.

Autoilijoiden ymmärrys automaattivaihteistoista ja etenkin niiden huoltamisista ei ole ehkä kuitenkaan pysynyt kehityksen mukana. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että manuaalivaihteistolle ei tarvitse tehdä mitään huoltoa, mutta automaattivaihteiston huoltamisesta kannattaa pitää huolta. Yleensä kun automaattivaihteisto alkaa osoittamaan oireitaan, ollaan jo päädytty kalliisiin ongelmiin.

Automaattivaihteiston öljyn vaihtoväli

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi automaattivaihteisto on niin suosittu?

Automaattien kasvavalle suosiolle ei näy loppua. Suosiota vauhdittaa myös autovalmistajien omat päätökset mallistonsa tarjonnalle. Esimerkiksi Audi ilmoitti hiljattain, että se myy jatkossa uutena pelkästään automaattivaihteisia Audeja, eli manuaalivaihteiset Audit putoavat pois valikoimasta.

Myös kaupungistuminen sataa automaattien laariin, sillä automaattivaihteisto on kaikista mukavimmillaan raskaassa kaupunkiajossa, jossa vaihteita joutuu vaihtamaan tiheään tahtiin. Pidemmässä maantieajossa puntit tasoittuvat, vaikkakin automaatin käyttäjäystävällisyys on sielläkin hyvällä tasolla.

Aiemmin automaattivaihteiset autot olivat suuren kulutuksen ja heikon kestävyyden maineessa. Molemmissa on kuitenkin tultu viime vuosien aikana roimasti eteenpäin. Kestävyyden suhteen puntit alkavat tasoittua, joskin kestävyyden varmistamiseksi monet automaattivaihteistot tarvitsevat yhä ylimääräisiä öljynvaihtoja.

Sen sijaan polttoaineen kulutuksen suhteen asetelmat ovat paikoittain kääntyneet ympäri, eli automaattivaihteinen malli voi syödä manuaalia vähemmän ainetta. Automaattivaihteistot osaavat optimoida tilanteeseen sopivan vaihteen ihmistä paremmin. Lisäksi automaattilaatikoissa on nykyään usein manuaalivaihteistoja enemmän vaihteita, mikä mahdollistaa tilanteeseen paremmin sopivan vaihteen. Esimerkiksi Mercedes-Benzillä on mallistossaan 9-vaihteinen automaattilaatikko.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Millaista huoltoa automaattivaihteisto tarvitsee?

Automaattivaihteistot sisältävät paikoittain hyvinkin monimutkaista ja hienoa tekniikkaa, jossa riittää kuluvia osia ja erilaisia komponentteja – ainakin manuaalivaihteistoon verrattuna. Sinänsä on myös ihan ymmärrettävää, että yllä mainitut 9-vaihteiset automaattivaihteistot vaativat toimiakseen enemmän osia kuin vaikkapa 5-vaihteiset manuaalit.

Huoltotoimenpiteiden keihäänkärkenä voidaan pitää öljynvaihtoa. Aivan kuten auton moottorissakin, myös vaihdelaatikon sisällä on litroittain öljyä, joka varmistaa vaihteiston toimivuuden. Myös vaihteistossa olevaa öljyä tulee vaihtaa säännöllisesti, joskin öljyjen vaihtoväli on vaihteiston kohdalla moottoria pidempi.

Ehkä juuri tästä syystä automaattivaihteiston huoltaminen pääsee monesti unohtumaan autoilijalta. Moottorin öljynvaihtoja tarvitsee tehdä 10-30 tkm välein ja usein vähintään kerran vuodessa, mutta automaattivaihteiston huoltaminen on ajankohtaista vasta muutaman vuoden välein.

Toinen syy automaattivaihteiston huoltamisen laiminlyönnille saattaa johtua siitä, että toisin kuin moottorin öljynvaihtojen kohdalla, automaattivaihteistoilla ei ole aina täysin selvää huolto-ohjelmaa valmistajan toimesta. Vaikka autovalmistajat edellyttävät säännöllistä öljynvaihtoa, merkkihuollot eivät aina tarjoa mahdollisuutta automaattivaihteiston huoltoon, jolloin kuluttajan on usein itse huolehdittava määräaikaishuolto-ohjelman ulkopuolella automaattivaihteiston huollosta. 

Lue myös: Jäteöljy on arvokasta – muista kierrättää se aina oikeaoppisesti

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mikä on automaattivaihteiston öljyn vaihtoväli?

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että automaattivaihteiston öljynvaihto pitää tehdä 3-4 vuoden tai 60-100 tkm välein. Tietysti jokaisella automaattivaihteistolla on omanlaiset huoltotarpeensa, toiset kaipaavat huoltoa toisia nopeammin.

Hinnaltaan edullinen huoltotoimenpide onkin huomattavasti järkevämpää hoitaa säännöllisesti sekä ennaltaehkäisevästi vaihteiston pitkän käyttöiän takaamiseksi. Näin ollen kun vältytään ylimääräisten ja tavallista laajempien huoltotoimenpiteiden sekä vaihtovälin pitkittymisestä johtuvien viankorjausten maksamiselta.

Vaihtovälin pituutta voi analysoida myös vanhan vaihteistosta poistuvan öljyn väristä. Mikäli öljy on punaista, tilanne vaihteiston suhteen on ollut hyvä ja vaihtovälistä on luultavasti pidetty aiemmin kiinni. Sen sijaan mitä mustempaa öljy on, sitä enemmän siinä on epäpuhtauksia ja sitä kautta öljynvaihdon olisi voinut suorittaa aiemminkin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Automaattivaihteiston öljynvaihdon hinta

Automaattivaihteiston öljynvaihdon hintahaitari on melko laaja, yleensä noin 200-500 euroa. Hintaan vaikuttaa luonnollisesti auton merkki ja malli, sekä minkälainen vaihteisto autossa on. Hintaan vaikuttavat myös tarvittava öljyn määrä, kuinka huolella vaihteisto tarvitsee puhdistaa ja tarvitseeko öljynsuodattimia vaihtaa.

Automaattivaihteistoöljyjä on monia eri laatuja, mutta yleensä ne ovat laadukkaita ja pitkälle kehitettyjä aineita. Ne ovat myös melko kranttuja kaikille epäpuhtauksille öljyn seassa, sillä ne heikentävät vaihteiston ominaisuuksia. Lisäksi epäpuhtaudet aiheuttavat ylimääräistä kulumista liikkuviin osiin vaihteiston sisällä sekä vaihteiston erilaisiin tiivisteisiin.

Vaikka vaihteistoöljynvaihto maksaa satoja euroja, siitäkin huolimatta vaihteisto kannattaa huollattaa huolella, sillä vaihteiston eliniän maksimointi maksaa itsensä aina takaisin. Nuukailulla säästää ehkä muutaman satasen, mutta toisessa ääripäässä hajonneen vaihteiston kulut lasketaan aina useissa tuhansissa euroissa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten öljynvaihto tehdään vaihteistoon?

Vaihteistoöljyjä vaihdetaan sen takia, ettei vaihteistoon pääse sinne kuulumattomia epäpuhtauksia. Uusilla automaattivaihteistoöljyillä voidaan varmistaa vaihteiston puhtaus. Vaikka vaihteisto on suljettu järjestelmä, pääsee ajokilometrien kertyessä öljyn sekaan irtoamaan karstaa ja epäpuhtauksia, mitkä heikentävät huipputeknisen öljyn ominaisuuksia.

Automaattivaihteiston sisällä on öljyä vaihteistotyypistä riippuen yleensä noin 6–9 litraa. Vaihteistoöljyä tarvitaan siis yleensä enemmän kuin moottorille tarvittavaa öljyä, johon riittää tavallisesti 4-5 litraa.

Myös öljynvaihtoprosessi eroaa vaihteiston kohdalla hieman moottoriöljynvaihdosta. Siinä missä moottorin kohdalla öljy valuu melko helposti ulos, vaihteiston kohdalla tämä ei ole yhtä helppia. Koska vaihteisto on monimutkainen kokonaisuus, valuttamalla saadaan usein vain murto-osa likaisesta öljystä ulos vaihteistosta.

Automaattivaihteiston öljynvaihdon yhteydessä vaihdetaan moottoriöljyvaihdon tapaan myös erilaisia öljynsuodattimia, mikäli vaihteistosta sellaisia löytyy.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Automaattivaihteiston huuhtelu huollon yhteydessä

Koska vaihteistolle tehtävässä öljynvaihdossa puhtaus on suuressa roolissa, vaihteistosta tulee saada kaikki vanhat öljyt ulos ennen uusien syöttämistä sisään. Mikäli vaihteistoon jää vanhaa ja likaista öljyä, tämä tekee koko vaihteistoöljynvaihdosta oikeastaan turhaa.

Tästä syystä automaattivaihteiston öljynvaihdon yhteydessä tulee suorittaa vaihteiston huuhtelu, mikä varmistaa sen, ettei vaihteistoon jää haitallisia epäpuhtauksia. Vaihteiston huuhtelu tehdään kierrättämällä puhdasta vaihteistoöljyä vaihteistossa erillisellä laitteistolla, jolloin likainen öljy poistuu vaihteistosta. Tämä myös puhdistaa muut mahdolliset epäpuhtaudet vaihteiston sisältä.

Huolellisesti tehdyssä huuhtelussa käytetään reilusti öljyä. Käytettävä öljymäärä on yleensä noin 2–3 litraa vaihteiston öljymäärää enemmän, eli kun tavallisesti vaihteistoon mahtuu noin 6–9 litraa vaihteistoöljyä, niin huuhteluprosessissa puhdasta automaattivaihteistoöljyä tarvitaan noin 8–12 litraa.

Huuhtelu on yleensä se akilleen kantapää, minkä vuoksi automaattivaihteiston öljynvaihtoa on vaikea suorittaa itse. Huuhtelun tekeminen vaatii erillistä laitteistoa, jota vain harvalla autoilijalla on omasta takaa.

Lisäksi öljynvaihdossa tarvitaan usein myös vikadiagnoosilaitteita, joilla varmistetaan vaihteistoöljyn oikea lämpötila, jotta voidaan varmistaa öljyn oikea määrä. Joissakin autoissa laitteiden avulla tulee myös kertoa ajotietokoneelle autolle suoritetusta öljyhuollosta. Nykyiset automaattivaihteistot ovat niin fiksuja, että ne saattava mukauttaa toimintansa öljyjen iän mukaan.

Mistä tunnistaa huoltoa vaativan vaihteiston?

Vaikka automaattivaihteistoon muistaisi vaihtaa öljyt suosittelujen mukaan, saattaa vaihteistoon tulla siitäkin huolimatta erilaisia vikoja. Automaattivaihteisto on siinä mielessä ilkeä, että yleensä kun viat alkavat jo ilmetä, tällöin ollaan jo yleensä kiinni kalliissa ongelmissa.

Pahoja merkkejä vaihteiston nykykunnosta ovat erilaiset nykimiset ja tärinät, joita saattaa ilmaantua auton liikkeellelähdössä ja kiihdyttäessä. Yleensä merkit viittaavat siihen, että automaattivaihteiston öljyt ovat vaihdon tarpeessa. Myös kierrosten epäsäännölliset nousut ja laskut tasaisessa ajossa sekä vaihteen vaihtuessa ovat kaikki merkkejä pikaisesta huoltotarpeesta.

Vaihteisto on yksi moottorin ohella yksi auton kriittisimpiä osia, eli jos vaihteisto on rikki, auto ei välttämättä liiku lainkaan. Tästä syystä vaihteiston huoltoon ja ilmeneviin ongelmiin tulisi suhtautua aina suurella vakavuudella.

Mikäli öljynvaihto laiminlyödään erilaisista näkyvistä merkeistä huolimatta, tällä tavalla lyhennetään vaihteiston elinikää sekä usein myös kasvatetaan huollon hintaa entisestään. Karstoittunut öljy aiheuttaa ylimääräistä kulumista vaihteiston sisäisiin komponentteihin. Pahimmillaan kulumisen päästyä tarpeeksi pitkälle vaihteisto voi jopa hajota kokonaan.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat