Manuaali vaihteisto tulevaisuus auto

Löytyykö manuaalivaihteiselle autolle tulevaisuudessa enää ostajia?

Autoliike Kamuxin mukaan sen myymistä autoista on jo 70 prosenttia automaattivaihteistolla varustettuja. Mikä on manuaalin tulevaisuus?

Automaattivaihteistolla varustetut autot ovat kasvattaneet jatkuvasti osuuttaan uudemmissa autoissa. Käytettyjen autojen vaihtokauppaan keskittynyt autoliike Kamux kertoi hiljattain siitä, miten peräti 70 prosenttia sen myymistä autoista on nykyään automaattivaihteisia.

Automaatin suosion kasvu tarkoittaa samalla myös manuaalivaihteisten autojen vähentymistä liikenteessä. Vielä takavuosina manuaalivaihteistot olivat selvästi automaattivaihteistoja yleisempiä, mutta manuaalit ylivoima on muuttunut vuosien varrella altavastaajan asemaan.

Manuaali vaihteisto tulevaisuus auto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi automaatit ovat niin suosittuja?

Automaattien kasvavalle suosiolle ei näy loppua. Suosiota vauhdittaa myös autovalmistajien omat päätökset mallistonsa tarjonnalle. Esimerkiksi Audi ilmoitti hiljattain, että se myy jatkossa uutena pelkästään automaattivaihteisia Audeja, eli manuaalivaihteiset Audit putoavat pois valikoimasta.

Myös kaupungistuminen sataa automaattien laariin, sillä automaattivaihteisto on kaikista mukavimmillaan raskaassa kaupunkiajossa, jossa vaihteita joutuu vaihtamaan tiheään tahtiin. Pidemmässä maantieajossa puntit tasoittuvat, vaikkakin automaatin käyttäjäystävällisyys on sielläkin hyvällä tasolla.

Aiemmin automaattivaihteiset autot olivat suuren kulutuksen ja heikon kestävyyden maineessa. Molemmissa on tultu viime vuosien aikana eteenpäin. Kestävyyden suhteen puntit alkavat tasoittua, joskin monet automaattivaihteistot tarvitsevat yhä ylimääräisiä öljynvaihtoja.

Sen sijaan polttoaineen kulutuksen suhteen asetelmat ovat paikoittain kääntyneet ympäri, eli automaattivaihteinen malli voi syödä manuaalia vähemmän ainetta. Automaattivaihteistot osaavat optimoida tilanteeseen sopivan vaihteen ihmistä paremmin. Lisäksi automaattilaatikoissa on nykyään usein manuaalivaihteistoja enemmän vaihteita, mikä mahdollistaa tilanteeseen paremmin sopivan vaihteen. Esimerkiksi Mercedes-Benzillä on mallistossaan 9-vaihteinen automaattilaatikko.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Uskaltaako manuaalivaihteisen auton ostaa?

Kieltämättä manuaalivaihteiston tulevaisuus näyttää vähän nihkeältä. Tunnetustihan manuaalivaihteiston handlaava kuski osaa ajaa myös automaattivaihteistoa, mutta toisin päin asia ei ole aina itsestään selvää. Itse asiassa suomalainen ajokorttikäytäntökin mahdollistaa mallin, jossa ajokortti mahdollistaa pelkän automaattivaihteisen auton ajamisen, eli suoritetulla kortilla ei ole mahdollista ajaa manuaalivaihteista autoa.

Tämä voi olla yksi merkittävimmistä uhkista manuaalivaihteistoja kohtaa pidemmällä aikavälillä. Mitä yleisemmäksi automaattivaihteiset autot käyvät, sitä todennäköisemmin autoilijat hankkivat pelkän automaattivaihteisen ajoneuvon ajokortin. Jos näiden ajokorttien määrä liikenteessä kasvaa, se rajaa todella paljon manuaalivaihteisten autojen ostajia.

”Jos asiakas pohtii autonsa jälleenmyyntiarvon säilyvyyttä, niin suosittelen automaattia, sillä se pitää arvonsa huomattavasti manuaalivaihteista paremmin.”

Kamux Espoo Koskelon myyntipäällikkö Vili-Petteri Luoto

Kamuxin mukaan karkea nyrkkisääntö auton vaihteistolle piilee ajoneuvon hinnassa, eli yli 15 000 euroa maksava auto halutaan yleensä automaatteina. Manuaalien osuus korostuu lähinnä halvemman hintaluokan ajoneuvoissa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Halutut varusteet autoille muuttuvat jatkuvasti

Autoilijan on hyvä pitää mielessä se, että autoihin liittyvät varusteet elävät jatkuvasti, ja vaikka automaattivaihteisten autojen suosio näyttääkin nousevan nyt rankasti, tilanne voi muuttua koska tahansa. Ei ole mitenkään mahdoton skenaario, että jossain vaiheessa nykyinen automaattivaihteisto “vanhenee” uuden teknologian tieltä, jonka jälkeen autoihin halutaan jälleen uudenlainen vaihteistotyyppi.

Näinhän kävi esimerkiksi autojen valaisintyypeissä, jossa xenon-valojen aikakausi jäi loppujen lopuksi melko lyhyeksi. Tultaessa 2000-luvulle autoissa yleistyi nopeasti tehokkaammat xenon-ajovalot, jotka alkoivat kuitenkin jo 2010-luvun puolella jäädä jalkoihin nykyaikaisemmille LED-ajovaloille.

Kamuxin automaattivaihteistojen suosiota koskeva tiedote muistuttaa myös siitä, että autojen halutuissa lisävarusteissa on tapahtunut suuria muutoksia. Esimerkiksi takavuosina hyvinkin suositut takapenkkiläisten multimediajärjestelmät ovat käytännössä kuolleet kokonaan, koska nykyiset älylaitejärjestelmät ovat yleistyneet.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat