Miksi auto jättää tien päälle

Kun auto jättää tielle, syy löytyy yleensä näistä tekijöistä

Joskus autoilijan matka katkeaa yllättäen, kun auto jättää tien päälle. Mitkä ovat yleisimmät syyt tielle jäämiselle?

Auton yllättävät ongelmat ja siitä seuraava tielle jättäminen on yleinen ongelma, joka kohtaa lähes kaikkia autoilijoita jossain vaiheessa autoilu-uraa. Syitä tien päällä tarvittavalle avulle on lukuisia, mutta vakuutusyhtiö POP Vakuutus on tutkinut asiaa yhtiön omien hinaustilastojen pohjalta.

POP Vakuutuksen tilastosta käy ilmi, että useimmiten hinausauton vierailua tarvitaan autoon tulleen teknisen vian takia. Huomattavasti harvemmin – ja osaltaan myös onneksi, vain harvoin hinausauton tilaamiseen liittyy onnettomuus.

Miksi auto jättää tien päälle

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Tuleeko autoon moottorivika, vai eikö se edes käynnisty?

Jos tekninen vika oli yleisin syy tilata hinausauto, niin kaikista yleisimmäksi tekniseksi viaksi voidaan nostaa moottorivika. Moottorivika on yleisin hinauksen syy kaikilla vertailun autoilla noin 30 prosentin osuudella.

Myös automerkillä voi olla suuria vaikutuksia siihen, miten todennäköisesti matka katkeaa juuri moottorivikaan. POP Vakuutuksen tilastojen mukaan moottorivioista suhteellisesti suurin osa löytyy Audeista. Toisin päin kääntäen Audeille tilatuista hinauksista jopa 40 % johtuu moottorivioista.

Joskus matka katkeaa ennen kuin se ehtii edes alkaa. Toiseksi yleisin syy auton hinaukselle on nimittäin se, ettei auto käynnisty lainkaan. Usein käynnistymätön auto saadaan liikkeelle varavirran tai lisäpolttoaineen voimin, mutta joskus vika muodostuu niin suureksi, että matka jatkuu hinausauton kyydissä kohti lähintä autohuoltoa.

Jos Audi korostui moottorivikojen kohdalla, niin käynnistymisvaikeuksissa on vuorostaan täysin eri merkit. POP Vakuutuksen mukaan suhteellisesti eniten käynnistysongelmia on Hyundailla, Renaultilla ja Nissanilla. Kokonaistilastoa tarkastellessa edellä mainittu merkkikolmikko jättää starttaamatta vajaassa 13 prosentissa kaikista tapauksista.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitkä muut viat aiheuttavat hinausauton tilaamisen?

Seuraavaksi yleisimpiä ongelmia ovat erilaiset viat vaihteistossa. Vaihteistovialle tyypillistä on se, että autoa tarvitsee varmasti hinata. Hyvin usein vika osoittautuu sellaisessa muodossa, että autoon jää vaihde niin sanotusti pesään, jonka myötä auto ei liiku enää lainkaan. Tässä kohti hinausauton apu on korvaamatonta.

POP Vakuutuksen datan mukaan hinausauton apua tarvitsevista tapauksista seitsemän prosenttia liittyy vaihteisto-ongelmiin. 

Ongelmatilastojen kärkeen mahtuvat myös autoon liittyvät rengasongelmat. Etenkin kun nykyautoissa vararengas alkaa olla suorastaan harvinaisuus, ja vararenkaan korvannut paikkapullo saattaa olla vanhentunut pilalle, moni joutuu turvautumaan renkaan rikkoutuessa hinausauton apuun.

Toki rengasongelmiin voidaan laskea myös muutkin tapaukset kuin pelkät renkaan puhkeamiset. Joskus vanne saattaa hajota, mikä estää ajamisen. Yleisimpiä vannerikkoja sattuu huonokuntoisilla teillä, tai jos tielle on päätynyt jotain sinne kuulumatonta, kuten vaikkapa isoja kiviä. Kaiken kaikkiaan rengasongelmiin matka päättyy vajaalla kuudella prosentilla tapauksista.

Vaikka usein hinausauton keikaksi mielletään jonkinlainen kolarointi, niin tämä ei näy kuitenkaan tilastoista. Itse asiassa kolarointi sijoittuu kokonaistilastossa vasta sijalle kuusi. Jonkinlaiseen kolaritilanteeseen matka on päättynyt 4,5 prosentilla tapauksista.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hinausauton vierailu ei ole aina merkki huonosta autosta

Koeajolle.com on jo aiemminkin puhunut sen puolesta, ettei hinaus- tai katsastustilastot kerro autosta oikeastaan yhtään mitään. Myös POP Vakuutus on aiemmin muistuttanut autoilijoita samasta asiasta.

Taustalla on se yksinkertainen syy, että mitä enemmän autolla ajetaan vuodessa kilometrejä, sitä enemmän hinausta vaativien vahinkojen määrä kasvaa. Toisaalta hinausautotilastot puhuvat myös sen puolesta, mihin autoihin hinauksen sisältäviä kaskovakuutuksia ylipäätään hankittu. Jos hinaus ei sisälly auton vakuutuksen, yleensä auto pyritään saamaan tilanteesta ulos muilla avuilla, eivätkä nämä tilanteet päädy niin sanotusti tilastoihin.

Lisäksi hinattavaksi joutumisella on selkeä yhteys auton mittarilukemaan ja ikään. Mitä enemmän autolla on ajettu tai mitä vanhempi se on, sitä todennäköisemmin auto joutuu asioimaan hinausauton kanssa.

Auton iän ja kilometrilukeman lisäksi hinaustarpeeseen voidaan vaikuttaa auton huoltohistorialla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla ja ajotavalla on suuri merkitys auton kuntoon.

POP Vakuutuksen korvauspuolen operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo, että hinaustilaston mukaan yli 10-vuotiaita autoja hinataan eniten. Lisäksi hinausmäärät tasaisesti kasvavat, mitä vanhempi auto on kyseessä.

Auton kunnosta huolehtimisella on siis suora vaikutus matkan keskeytyksiin. Tämän vuoksi esimerkiksi akun kunto kannattaa tarkistaa aina ennen pakkaskelejä. Samoin auton renkaiden pultit suositellaan jälkikiristämään 100 kilometrin ajon jälkeen niiden vaihtamisesta.

Sinänsä pienillä auton ylläpitoon liittyvillä teoilla autoilija on paremmin kärryillä oman autonsa nykykunnosta, joten yllättävät ja matkan katkeamisen aiheuttavat ongelmat eivät koidu niin herkästi valveutuneen autoilijan ongelmaksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Auton hinaaminen tai renkaanvaihto omin päin voi olla riski

POP Vakuutus muistuttaa kaikkia autoilijoita myös siitä, että omatoimiset hinaukset ja renkaanvaihdot tien sivussa voivat aiheuttaa vakavaa vaaraa niin autoilijalle itselleen, kuin myös muille tien käyttäjille.

Monelle autoilijalle voi tulla houkutus käyttää omaa tai kaverin apua tielle jättäneen auton kanssa. Omatoimihinaukseen kannustaa usein myös sen halpa hinta, sillä hinausauton vierailu maksaa vakuutuksen ulkopuolella kympeistä satasiin.

Ennen kuin kukaan lähtee hinaamaan omin päin omaa tai kaverin autoa, on syytä muistaa se, että kokemattoman kuskin suorittama omatoimihinaus voi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle ja pahimmillaan jopa onnettomuuden.

POP Vakuutuksen tiedotteessa mainitaan nykyautojen tekniikkaan liittyvät ominaisuudet, jotka saattavat aiheuttaa sen, ettei nykyauto ole aina turvallisesti hinattavissa. Esimerkiksi ajoneuvon sähköinen ajolaitteisto voi toimia miten sattuu omatoimihinauksen aikana.

Lisäksi omin päin hinatessa autolle voi aiheutua erilaista lisävahinkoa. Yleisin esimerkki on se, että automaattivaihteista autoa hinattaessa voidaan tietämättömyydellä rikkoa auton vaihteisto. Tästä syystä hinaukseen tulisi käyttää osaavaa ja ammattitaitoista hinauskumppania, jolla on vähintäänkin vakuutukset kunnossa erilaisten vahinkojen varalta. Ammattiapu ei myöskään aiheuta ongelmia kaverisuhteisiin.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat