Kun kuluttaja etsii uutta autoa, hän saattaa googlailla mallin katsastus- tai hinaustilastoja. Kertovatko ne jotain auton laadusta?

Erilaisilla keskustelupalstoilla kuulee hyvin usein neuvon siitä, että autojen katsastus- tai hinaustilastoja kannattaisi selvittää ennen auton ostamista. Ideana tässä on se, että tilastot kertovat miten paljon kyseinen auto on hylätty katsastuksessa tai nostettu hinausauton kyytiin, voisi kuluttaja näiden tilastojen avulla välttää huonojen autojen hankinnan.

Mutta onko näistä tilastoista lopulta mitään hyötyä ja kertovatko ne autoilijoille lopulta yhtään mitään? Koeajolle.com lähti selvittämään asiaa.

Hinaustilasto katsastustilasto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Totuus hinaustilastoista – vakuutukset merkkaavat

Koeajolle.com on kirjoittanut vakuutusyhtiöiden hinaustilastoinnista jo aiemmin. POP Vakuutuksen julkaiseman tiedotteen mukaan automerkeillä on suuria eroavaisuuksia siitä, miten suurella todennäköisyydellä ne päätyvät hinausauton kyytiin. POP Vakuutuksen mukaan BMW, Mercedes-Benz, Citroen ja Audi päätyvät kaikkein useimmin hinattaviksi.

Kertooko tämä sitten suoraan siitä, että Bemari, Mersu, Citikka ja Audi ovat huonoja autoja? Ei välttämättä. Kuten automerkistä voi päätellä, nämä kaikki neljä valmistajaa ovat profiloituneet melko kalliina ja laadukkaina automerkkeinä. Esimerkiksi Mercedes-Benz on ollut jo vuosikymmenten ajan hyvinkin suosittu automerkki vaikkapa taksikäytössä.

Kuten POP Vakuutus jo itse tiedotteessaankin kertoi, näillä kalliimmilla autoilla ajetaan usein huomattavasti enemmän kilometrejä, minkä vuoksi on ihan loogistakin, että ne tarvitsevat useammin hinausapua tien päälle. Mitä enemmän autolla ajetaan, sitä suurempi todennäköisyys on joutua ongelmiin. Vastaavasti taas pelkästään kotipihassa seisova auto ei varmasti tarvitse koskaan minkään sortin apua, ainakaan tien päälle.

Lisäksi on hyvä muistaa, että hinauspalvelu kuuluu hyvin usein auton kaskovakuutuksiin. Jos autossa on kasko, soitetaan hinausauto paikalle huomattavasti herkemmin vakuutusyhtiön piikkiin kuin tapauksissa, joissa autoilija itse kustantaa hinausauton saapumisen.

Käytännössä voimme oikoa mutkia sen verran, että mitä kattavampi vakuutus autoon otetaan, sitä todennäköisemmin se nousee hinausauton kyytiin. Vastaavasti taas ne autot, joissa ajellaan pelkästään pakollisen liikennevakuutuksen voimin, yleensä hinausauton tilaamista vältetään viimeiseen asti.

Mikäli hinaustilastoja haluaa katsoa tarkasti, kannattaa keskittyä myös siihen, mikä vika on alkujaan aiheuttanut hinausauton tilaamisen. Joskus hinausauto saatetaan kutsua paikalle sellaisissa tilanteissa, joka ei kerro varsinaisesti auton laadusta yhtään mitään. Vähimmillään hinausauto saattaa tulla paikalle esimerkiksi rikkinäisen renkaan tai tyhjentyneen akun vuoksi.

Katsastustilastot kertovat lähinnä auton ylläpidosta

Sama juttu koskee niin ikään katsastustilastoja, joita muuten avataan mm. Trafin sivuilla yllättävänkin hyvin. Trafin lisäksi myös esimerkiksi iltapäivälehtien sivuilla avataan säännöllisesti erilaisia katsastustilastoja, joskaan varsinaista analyysiä tilastojen takaa harvemmin jaksetaan näihin juttuihin kirjoittaa.

Katsastustilastot ovat niin ikään aika huonoja lähteitä autojen luotettavuuden arviointiin. Ilkeästi sanottuna katsastustilastot kertovat vain siitä, miten hyvin kyseisten autojen omistajat huoltavat omia autojaan, sillä normaaleissa määräaikaishuolloissa havaitaan usein viimeistään katsastuksessa ilmi tulevat viat.

Katsastustilastot eivät kerro lainkaan mm siitä, onko automalleissa pahoja tyyppivikoja, kuten moottorivikoja tai vaihdelaatikon rikkoutumisia. Tämän tapaiset viat ovat kuitenkin niitä kaikista kalleimpia, ja sen vuoksi autoa ostavan tulisi tietää näistä uhkakuvista.

Mikäli autossa on pahoja tyyppivikoja, niin harvemmin niitä viedään silloin katsastukseen. Autot viedään ensiksi korjaamolle, jossa ne laitetaan kuntoon, ja vasta sitten auto viedään katsastukseen, josta usein seuraa leima puhtain paperein. Vastaavasti taas leimalla pompsahtaa moni sellainen auto, joissa vika ei näy päällisin puolin, mutta katsastuksessa huomataan esimerkiksi väljä nivel tai poikki mennyt jousi.

Lisäksi katsastusvälit ovat nykyään uudemmilla autoilla melko harvat, joten vian osuminen juuri katsastushetkeen ei ole kovin todennäköistä. Katsastuksessa leima saattaa jäädä myös saamatta täysin autosta riippumattomista syistä, kuten vaikkapa liian suuresta erosta nastojen välillä renkaissa.

Loppupäätelmät: tilastojen tulkitsemisen vaikeus

Kuten edellä kerrottiin, katsastus- tai hinaustilastoista ei voi vetää kovin syvällisiä johtopäätöksiä auton luotettavuudesta. Pikemminkin ne kertovat vain auton omistajien tavasta vakuuttaa tai huoltaa autoaan – tai siis keskimäärin vastaavia autoja.

Sinänsä tilanne on täysin toinen, mikäli ostajalla on mahdollisuus tutustua juuri kyseisen auton hinaus- ja katsastustilastoihin. Katsastushistorian taitaa saada maksua vastaan tilattua Trafilta, mutta esimerkiksi hinaushistoriaa ei välttämättä saa yhtään mistään.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Yksi kommentti artikkelissa “Mitä voi päätellä katsastus- tai hinaustilastoista? Vai voiko yhtään mitään?

  1. Kari says:

    Kiitos hienosta artikkelista, olet aivan oikeassa että tilastot eivät välttämättä kerro yhtään mitään auton tyyppivioista. Työkoneiden ja muun raskaankaluston hinauksesta olisi hyvä saada samanlaista dataa, sillä niitä kuitenkin huolletaan säännöllisemmin. Onneksi Muurameen ja keski-suomen seudulta löytyi työkoneen hinauspalvelu, kun sitä tarvitsimme.

Comments are closed.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.