Veronkiertopaku

Farmarista pakettiauto – näillä muutoksilla katsastat “veronkiertopakun”

Farmariautosta voidaan takapenkit poistamalla tehdä pakettiauto, jolloin mm. käyttövoimaveron määrä pienenee merkittävästi.

Suomalainen autoilija on tunnetusti erittäin luova, etenkin kun panoksena on jollain tavalla säästää veroihin liittyvissä kustannuksissa. Tämän kohdanhan me huomasimme jo autoveron historiaa käsittelevässä artikkelissamme.

Vaikka vuosien varrella monet veroihin liittyvät “porsaanreiät” on pyritty tukkimaan nopeasti, vieläkin on olemassa joitakin pieniä kikkailuja, joiden avulla auton verotaakkaa voi keventää. Yksi nykyaikanakin suosittu tapa on poistaa farmariautosta takapenkki, jonka jälkeen sen voi muutoskatsastaa pakettiautoksi. Joskus tästä operaatiosta käytetään hassuttelunimeä “veronkiertopaku”.

Veronkiertoon liittyvästä nimestään huolimatta tämä tapa on täysin laillinen keino keventää omia autoilun kuluja. Tässä artikkelissa kerromme tarkasti, miten “veronkiertopakun” rakentaminen tapahtuu ja mitä asioita projektia suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon.

Veronkiertopaku

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Millainen auto voidaan katsastaa henkilöautosta pakettiautoksi?

Artikkelin alkuvaiheessa on hyvä lähteä liikkeelle siitä, minkälaiset autot ylipäätään soveltuvat farmaripakun tekemiseen. Lähtökohdat ovat hyvinkin selkeät, sillä siihen tarvitaan:

 1. Farmariauto, joka on mahdollista rekisteröidä pakettiautoksi (tämä riippuu miten autovalmistaja on autoa luokitellut)
 2. Autossa tulee olla dieselmoottori

Näistäkin kohdista dieselmoottori on periaatteessa vain valinnainen vaatimus, sillä bensiiniautonkin varmaan voisi rekisteröidä pakettiautoksi, mutta siinä ei ole samanlaista rahallista hyötyä. Kun farmariautosta tehdään pakettiauto, ajoneuvon käyttövoimavero, eli kansan suussa “dieselvero” kevenee. Koska bensa-autossa ei ole dieselveroa, hyötyä ei siis saada.

Ajoneuvon virallinen korityyppi, eli Traficomille annetut tiedot määrittelevät sen, voidaanko auto muutoskatsastaa pakettiautoksi, eli N1-ajoneuvoluokkaan. Muutoskatsastus voidaan suorittaa farmariautoksi tai monikäyttöautoiksi rekisteröidyille autoille.

Voit selvittää oman autoneuvosi tiedot Traficomin Liikenteen oma asionti -palvelusta, jossa pankkitunnistautumisella pääset näkemään mm. kaikkien omistamiesi autojen tiedot. Mikäli Traficomin tiedoissa autosi korityyppi on AC (farmariauto) tai AF (monikäyttöajoneuvo), voidaan tällöin autosta tehdä pakettiauto.

Mikäli näitä kahta kirjainyhdistelmää ei löydy tai tiedoissa on jotain vaihtoehtoisia korityyppejä, autosta ei silloin voida yksinkertaisesti tehdä pakettiautoa. Joskus pettymyksiä syntyy esimerkiksi hatchback-autojen omistajille. Alla on kolme esimerkkiä erilaisista autoista.

Farmariautosta pakettiauto

Yllä on farmarimallisen Opel Astra Wagonin tiedot. Traficomin tiedoissa auton kohdalla lukee AC, joka tarkoittaa siis farmariautoa. Tällöin auto on mahdollista muutoskatsastaa pakettiautoksi.

Monikäyttöautosta pakettiauto

Seuraavaksi yllä on monikäyttöauton, kuten Volvo V40 tiedot. Vaikka Volvon V-alkuiset mallit ollaan totuttu näkemään farmariautoina, Volvo V40 ei ole virallisesti farmari, vaan monikäyttöauto. Tällöin ajoneuvon tietoihin on laitettu AF kuvaamaan monikäyttöautoa. Vaikka auto ei ole “virallinen farmari” se on silti mahdollista muutoskatsastaa pakettiautoksi.

Viistoperästä pakettiauto

Viimeisenä esimerkkinä on tavallinen hatchback-mallin Opel Astra. Auto on Traficomin tietojen mukaan viistoperä, eli sitä ei ole mahdollista muutoskatsastaa pakettiautoksi.

Farmarien lisäksi pakettiautoksi on mahdollista rekisteröidä tila-autoja tai maastoautoja. Sen sijaan pakettiautoksi ei kelpuuteta korimalleja kuten sedan, viistoperä, coupe tai avoauto, eli niiden rekisteröinti pakettiautoksi ei tule koskaan onnistumaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi farmariauto kannattaa muutoskatsastaa pakettiautoksi?

Kuten jo totesimme, farmariauton muuttaminen pakettiautoksi keventää huomattavasti auton verotaakkaa. Henkilöautoa verotetaan lähtökohtaisesti pakettiautoa kovemmalla kädellä.

Parhaiten tämä näkyy käyttövoimaveron, eli niin sanotun dieselveron muodossa. Jos kaksi perusperiaatteeltaan samanlaista auto on rekisteröity toinen henkilöautoksi ja toinen pakettiautoksi, käyttövoiman veron määrä on näissä hyvinkin poikkeava.

Henkilöautoilla käyttövoimavero on 5,5 senttiä päivässä jokaiselta kokonaismassan alkavalta 100 kilogrammalta. Karkeana esimerkkinä voidaan laskea, että alle 1800 kilogramman kokonaismassalla olevan auton käyttövoimaveron suuruus olisi 0,055 euroa x 18 = 0,99 euroa/päivä. Vuositasolla tämä tekisi käyttövoimaveroa 361,35 euroa.

Pakettiauton käyttövoimavero on kevyempi, eli 0,9 snt päivässä kokonaismassan alkavalta 100 kilogrammalta. Saman kokoinen alle 1800 kilogramman kokonaismassalla varustetun pakettiauton käyttövoimaveron suuruus olisi siis 0,009 euroa x 18 = 0,162 eur päivässä ja vastaavasti vuositasolla 59,13 euroa.

Käyttövoimaverossa olisi pakettiautoksi muutoskatsastamisen myötä mahdollisuus säästää vuositasolla siis 302,22 euroa, mikä on monelle tarpeeksi suuri porkkana prosessin aloittamiselle.

Lue myös: Auton poistaminen liikennekäytöstä – säästä autoilun kulussa jopa satasia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Farmarista pakuksi – entäs vakuutuksen hinta?

Käyttövoimaveroon liittyvät kustannukset on erittäin helppo laskea auki ennen prosessiin tarttumista, sillä käyttövoimavero lasketaan melko yksinkertaisen laskukaavan avulla, eikä sillä ole olemassa kilpailevia vaihtoehtoja.

Luonnollisesti auton vakuutukset ovat myös isossa roolissa autoilun kustannuksia mietittäessä. Valitettavasti farmariautosta pakettiautoksi muutoskatsastamisen vaikutuksia ajoneuvon vakuutuksiin ei voida laskea auki yhtä selvällä kaavalla, eli se kannattaa selvittää itse omasta vakuutusyhtiöstä.

Varmaa ei ole edes sekään, mihin suuntaan vakuutukseen liittyvät erot menevät. Joillakin vakuutusyhtiöillä pakettiauton vakuutukset voivat olla henkilöauton vakuutuksia halvempia, mutta toisilla vakuutusyhtiöillä tilanne voi olla päinvastainen. Lisäksi kolmas vakuutusyhtiö saattaa pitää vakuutusten hinnat ennallaan.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten muutoskatsastus tehdään?

Jotta farmariautosta voidaan leipoa pakettiauto, siihen tulee tehdä pieniä muutoksia. Pakettiautolle ominaista on iso tavaratila ja tämä koskee myös muutoskatsastettavia pakettiautoja. Farmariautossa pakettiauton kaipaamaa isoa tavaratilaa saadaan siten, että poistetaan autosta takapenkit. Tällöin autossa on vain yksi penkkirivi, joka on niin ikään yksi pakettiauton vaatimuksista.

Muutoskatsastuksen vaatimusten toteuttaminen on melko yksinkertaista. Autosta tulee poistaa takaistuimet kokonaan. Tämä tarkoittaa sekä istuin- että myös selkäosan poistoa. Tämän lisäksi tulee poistaa takaistuimen kiinnityspisteet käytöstä. Tämä vaihe tehdään siksi, että katsastusasemalla voidaan varmistua siitä, etteivät takapenkit sujahda takaisin paikoilleen heti uudelleen.

Kiinnityspisteiden poistolle on olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja. Työn voi tehdä esimerkiksi hitsaamalla kiinnitysreikien päälle pienet peitelevyt, jotka estävät penkkien kiinnittämisen. Vaihtoehtoisesti reiän voi poistaa käytöstä myös katkopultilla, eli pultilla, jonka kanta katkeaa ja reikään jää pelkkä kierreosa tulpaksi.

Kun kiinnikepaikat on tulpattu oikeaoppisesti, projekti onkin jo lähes valmis, sillä muita vaatimuksia muutoskatsastukselle ei ole. Esimerkiksi takapenkkien turvavyöt saa jättää paikoilleen, eli niitä ei tarvitse lähteä poistamaan. Samoin erilaiset vaneripohjat tai vastaavat rakennelmat takapenkkien tilalle eivät ole pakollisia – joskin ne helpottavat tilan käyttöä.

Lue myös: Tunne katsastustermit: korjauskehotus, vikalista, jälkitarkastus, ajokielto

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Älä tee mitään peruuttamatonta – mahdollista paluu henkilöautoksi

Työmenetelmää valitessa on hyvä muistaa se, että kaikista rujoimmat keinot vaikeuttavat takapenkkien palauttamista, jos pakettiauto haluttaisiinkin joskus katsastaa taas henkilöautoksi. Muutoskatsastus pakettiautoksi on tehtävissä siten, että auto voidaan palauttaa henkilöautoksi, mutta alkuperäisen käyttötarkoituksen palauttaminen kannattaa pitää mielessä ennen kuin tekee jotain peruuttamatonta.

Mikäli haluat säilyttää mahdollisuuden auton palauttamisesta alkuperäiseen asuun, tällöin hitsaus on usein paras vaihtoehto kiinnityspisteiden käytöstä poistamiselle. Tällöin hitsatut saumat vain rälläköidään auki, jonka jälkeen alkuperäiset turvavöiden kiinnityspisteet paljastuvat jälleen esiin.

Vaikka hyvin harvat pakettiautoksi rekisteröidyt henkilöautot palaavat enää henkilöautoiksi, saattaa takapenkkien kiinnikepaikkojen turmeleminen vaikuttaa esimerkiksi ajoneuvon hyvitysarvoon tulevaisuudessa, kun autoa ei saa enää helposti rekisteröityä takaisin henkilöautoksi.

Muuten pakettiautoksi rekisteröidyn henkilöauton voi muutoskatsastaa varsin helposti takaisin henkilöautoksi. Kunhan takapenkkien kiinnityspisteet ovat ehjät ja käyttöturvalliset, ne voi ottaa takaisin käyttöön. Tämän jälkeen takapenkki asetellaan takaisin paikoilleen ja auto viedään jälleen muutoskatsastukseen, jossa ajoneuvoluokka pakettiautosta takaisin henkilöautoksi.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Henkilöautosta pakettiautoksi – muutoskatsastuksen hinta

Kun henkilöautoa lähdetään tekemään pakettiautoksi, projektista aiheutuu väkisinkin jonkin verran kustannuksia. Toisaalta halvemmat käyttövoimaverot ja mahdollisesti myös vakuutukset maksavat projektin takaisin joskus hyvinkin nopealla aikataululla.

Suurin ja varmin kuluerä projektissa on varmasti ajoneuvon muutoskatsastuksen hinta. Jotta autosta saadaan pakettiauto ja käyttövoimaverot voidaan deaktivoida, auto tulee sitä ennen muutoskatsastaa. Muutoskatsastus ei ole sama asia kuin tavallinen määräaikaiskatsastus, vaan se tulee varata erikseen. Siitä myös maksetaan erillinen lisähinta, joka vaihtelee niin asemittain kuin myös työn sisällön mukaan.

Valitettavasti katsastusyhtiöt jakavat hinnastojaan netissä varsin laimeasti muutoskatsastusten osalta. Osa katsastusasemista ei kerro laisinkaan muutoskatsastuksen hintoja netissä, osa asemista taas avaa hinnaston osittain.

Esimerkiksi K1 Katsastus kertoo muutoskatsastuksen hinnaksi 61-135 euroa, riippuen siitä, onko työ iso vai pieni. Oletettavasti henkilöauton muutoskatsastaminen pakettiautoksi on pienimmästä päästä, mutta asia kannattaa aina varmistaa asemakohtaisesti.

Karkean nyrkkisäännön mukaan henkilöauton muutoskatsastaminen pakettiautoksi maksaa noin 50-100 euroa kerralta. Mikäli “veronkiertopaku” halutaan myöhemmin rekisteröidä takaisin henkilöautoksi, pitää muutoskatsastus maksaa taas uudelleen. Tästä syystä autoa ei kannata muutoskatsastaa vain lyhyeksi aikaa, sillä hyödyt hukkuvat vaivaan ja kustannuksiin.

Älä pelleile – siitä voi rapsahtaa kalliit sanktiot

Monelle autoilijalle voi tulla myös pienimuotoinen houkutus tarttua vilpillisiin keinoihin autoilun kustannuksissa säästämisessä. Henkilöauton ja pakettiauton muutoskatsastuksissa yleisin houkutus liittyy siihen, että autoilija palauttaa pikimmiten takapenkit takaisin autoon, jolloin autossa on henkilöauton käytännöllisyys ja pakettiauton kulut.

Tähän urakkaan ei kannata kuitenkaan koskaan lähteä mukaan. Ihan jo ensinnäkin siitä syystä, että seuraavassa katsastuksessa huomataan aivan varmasti, jos sinulla on pakettiautoksi rekisteröidyssä ajoneuvossa takapenkit kiinni. Toisin sanoen autoilija joutuu tekemään takapenkkien huolellisen irroituksen kerran vuodessa.

Kun farmariautosta tuleekin pakettiauto, sen verot pienenevät. Kuten monet ovat saattaneet huomata, Suomessa kaikenlaisiin verovilppeihin suhtaudutaan varsin voimakkaasti. Jos joku on tehnyt jotain välttääkseen veroja ja jäänyt tästä kiinni, asia painetaan vain hyvin harvoin villaisella.

Tätä ei ole kovin suoraan avattu internetissä, mutta todennäköisesti pakuksi rekisteröidyllä viisipaikkaisella autolla kiinni narahtava autoilija joutuu maksamaan takautuvasti käyttövoimaveroja ja liikennevakuutuksia. Lisäksi auto tulee muutoskatsastaa uudelleen ja todennäköisesti kaupan päälle tulee vielä jonkinlaiset sakot.

Vilpillisiä keinoja suunnittelevien kuskien on hyvä pitää mielessä myös se asia, että liikenteessä voi sattua mitä vain ja kenelle vain. Vaikka olisitkin maailman paras ja varovaisin kuljettaja, voi joku toinen ajaa sinun autosi perään liikenteessä. Tämän jälkeen asiaa voi olla nihkeä selvitellä poliisien kanssa, kun autosi ei ole tieliikennekelpoinen. Puhumattakaan sitten siitä, jos vakuutusyhtiö onkin sitä mieltä, ettei autossa ole ollut muutoksista johtuen siihen sopivaa vakuutusta.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Muutoskatsastaminen pakettiautoksi – viisi vinkkiä

Pitkä artikkeli on hyvä päättää viiteen vinkkiin, jotka tulevat väkisinkin eteen jokaiselle henkilöautoa pakettiautoksi muutoskatsastavalle. Lisäksi nämä viisi vinkkiä niputtavat ketterästi yhteen koko projektin eräänlaisena pikakelauksena.

 1. Laske ensiksi kulut auki huolellisesti. Muutoskatsastus pudottaa varmasti dieselauton käyttövoimaveroa, mutta esimerkiksi vakuutuksien suhteen voi tulla yllätyksiä. Laskelmia varten on hyvä selvittää myös muutoskatsastusten hinnat.
 2. Mieti omat tarpeesi autolle. Muutoskatsastuksen myötä autossa on yleensä paikat vain kahdelle henkilölle, joten onko se tarpeeksi? Myös auton palauttaminen takaisin henkilöautoksi vaatii työtä ja maksaa.
 3. Ennakoimalla vältät harmit. Ennen projektiin tarttumista on hyvä kysyä katsastusinsinööriltä näkemys tarvittaviin muutoksiin, jotta muutoskatsastus menee kerrasta läpi. Kun teet autoon muutoksia, muista varmistaa myös se, että auto on palautettavissa takaisin henkilöautoksi.
 4. Älä kikkaile – se kosahtaa ennemmin tai myöhemmin. Jos muutoskatsastat auton kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi, käyttäydy sen mukaan. Älä kuljeta ylimääräisiä ihmisiä ajoneuvossa tai asenna salaa takapenkkejä takaisin autoon.
 5. Nauti pakettiautoilusta. Kun asiat ovat kunnossa, maksat pakettiautosta henkilöautoa vähemmän kustannuksia.
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Katsastushaku.fi

Nyt luetuimmat