Kun ostetaan autoa, korityyppiin kannattaa kiinnittää huomiota. Valitulla korimallilla voi olla monia hyviä ja huonoja puolia.
Auton korimalliin kannattaa kiinnittää ostaessa huomiota, sillä se on niitä asioita, joihin ei tavallisesti voi vaikuttaa enää jälkikäteen ollenkaan. Toisin sanoen, jos erehdyt ostamaan sinun käyttöösi vääränlaisen korityypin, asia ratkeaa yleensä vain autokauppoja tekemällä.
Vaikka asiaa ei tule yleensä hirveän paljoa mietittyä, jokaisella korimallilla on omat plussat ja miinukset, jotka vaikuttavat merkittävästi auton arkikäyttöön. Toisissa korimalleissa voi olla esimerkiksi enemmän tavaratilaa, toisissa taas ajaminen on helpompaa.
Tässä artikkelissa on lyhyt yhteenveto yleisimmistä henkilöauton korityypeistä ja mitä niiden ostamisessa kannattaa ottaa huomioon.
Kannattaako auton korityyppiin kiinnittää huomiota?
Otsikon kysymykseen tulikin jo kertaalleen vastaus, eli kyllä kannattaa. Korimalleilla on hyvin paljon yhteisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat auton merkistä ja mallista riippumatta. Valittu korityyppi saattaa vaikuttaa myöhemmin esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- Auton tavaratilan hyödyntämiseen
- Lemmikkien kuljettamiseen
- Käytännöllisyyteen auton tavaratilaa lastattaessa
- Ajamiseen ja pysäköintiin
- Polttoainetalouteen
- Rengasmeluun
- Jalkatilaan
Ford Focus hieman harvinaisempana sedan-mallina. Koska osa autoilijoista tykkää porrasperäisistä autoista, halusi Ford tarjota myös heille vaihtoehdon Focus-mallistosta.
Sedan tai saloon (porrasperä)
Ehkäpä yleisin auton korimalli tunnetaan nimellä sedan tai saloon, joskus myös suomeksi termillä porrasperä. Sedan on autotyyppi, joka on yleisesti käytetty termi henkilöautoista, joissa on joko kaksi tai neljä ovea ja erillinen tavaratila.
Sedanin ja hatchbackin erottaa yleensä helpoiten juuri siitä, että sedanissa ovia on virallisesti neljä, mutta hatchbackissa viisi. Vaikka ajatus viisiovisesta autosta voi tuntua ensiksi hullunkuriselta, niin sillä tarkoitetaan käytännössä takakonttia. Viides ovi löytyy autosta silloin, kun voit ainakin teoriassa kiivetä takakontista auton takapenkille.
Sedanin tapaiset porrasperäautot olivat erittäin suosittuja aina 1970-luvulle asti, jonka jälkeen viistoperämallit ovat saaneet aikaan parempaa myyntiä autovalmistajille, joten vähemmän yllättävästi moni automalli otti tuolloin viistoperän vähintäänkin mukaan mallistoon, ellei jopa korvannut porrasperää sillä.
Sedanin etuihin voidaan laskea pienempi rengasmelu, kun ohjaamosta on yleensä hieman heikommin äänieristetty takakontti rajattu ulos. Lisäksi jotkut autoilijat voivat tykätä siitä, että auton takakontti on täysin irrallaan muusta autosta. Takakonttiin ei myöskään yleensä näe ollenkaan porrasperäisissä autoissa, eli arvokkaampaa irtaimistoa ei tarvitse lähteä peittelemään auton pysäköinnin ajaksi.
Yläpuolen Saab 900 on esimerkki takavuosina suht yleisistä kaksiovisesta sedanista, joita ei juurikaan näe enää uutena.
Sedanin haittapuoliin kuuluu yleensä melko pieni takaikkuna, joka rajoittaa näkyvyyttä taakse. Lisäksi porrasperäisissä autoissa on vain harvoin takalasilla oma pyyhkijä, eli esimerkiksi kuraantunutta takaikkunaa on vaikea pyyhkiä.
Lisäksi porrasperäinen sedan voi olla hieman vaikeampi korimalli käytännön asioissa, kuten esimerkiksi peruuttaessa, sillä autosta käsin voi olla vaikea hahmottaa sitä, missä auton perä menee. Myös tavaratilan koko voi jäädä pieneksi, ja sitä on vaikea kasvattaa suuremmaksi, esimerkiksi takapenkkejä kaatamallakaan.
Ford Focus huomattavasti tutummassa muodossaan, eli viistoperäisenä hatchbackina. Kuvan autossa oli viisi ovea, mutta tarjolla oli myös kolmeovinen hatchback.
Hatchback (viistoperä)
Hatchback on toinen yleinen henkilöauton tyyppi, ja sen kultakausi alkoi 1970-luvulta oikeastaan tähän päivään asti – mitä nyt viime vuosina katumaasturit ovat syöneet sen markkinoita. Viistoperäisessä hatchbackissa tavaratila ja matkustamo muodostavat yhden yhteisen tilan, eli autossa on tällöin viisi ovea. Viides ovi saadaan aikaan nostamalla ylöspäin saranoiden varassa olevaa takaluukkua.
Viistoperäisen hatchbackin etuihin kuuluu se, että takaistuimien selkänojan kääntämällä voidaan saada helposti enemmän tilaa tavaroiden kuljettamiseen. Joistakin viistoperäisistä autoista on lisäksi mahdollista poistaa takaluukun päällä suojana oleva hattuhylly, jolloin auto soveltuu hyvin myös erimerkiksi pienten koirien tai lemmikkien kuljettamiseen.
Vuorossa kolmeovinen hatchback-malli Saab 900-ajoneuvosta, jota Saab nimitti Coupe Combiksi. Tässä tavaratila on sedania suurempi.
Hatchbackit ovat yleensä pienempiä kuin sedanit, mutta niissä voi silti olla kolme tai viisi ovea. Ne ovat myös yleensä kevyempiä ja taloudellisempia käyttää kuin sedanit, mutta myös käytännöllisyyttä löytyy isomman tavaratilan muodossa.
Hatchbackit ovat erityisen suosittuja kaupunkiautoina, koska ne ovat helposti käsiteltäviä. Viistoperäinen takaluukku tarkoittaa usein isoa takaikkunaa, joka taas tarjoaa hyvän näkyvyyden. Monesti hatchbackeissa on myös jonkinlainen takalasin pyyhin helpottamassa näkemistä. Lisäksi viistoperät ovat usein helposti pysäköitävissä ahtaissa tiloissa, kun auton perän tunnistaa paremmin.
Vielä yksi Ford Focus – tällä kertaa farmarina. Kyseessä on kaikista tilavin Focuksen korimalli.
Station wagon (farmari)
Farmari on henkilöauton yleensä kaikista tilavin korimalli, jossa katto jatkuu aina auton perään asti samalla korkeudella, jolloin tavaratilan on täysikorkea, joka taas mahdollistaa maksimaalisen suuret tavaratilat autoon.
Farmarit alkoivat lyödä itseään läpi 1960-luvun Yhdysvalloissa, josta ne sitten rantautuivat myöhemmin myös Eurooppaan. Farmariautot ovat onnistuneet pitämään oman asemansa markkinoilla varsin hyvin kaikki nämä vuosikymmenet.
Väyrys-Mersun farmarimalli tarjoaa suorastaan erinomaiset tilat kuljettaa paljon tavaraa.
Farmariautojen tavaratilat ovat yleensä suurempia ja monikäyttöisempiä kuin sedan- tai hatchback-autojen tavaratilat, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi tavaroiden kuljettamiseen, lemmikkien kuljettamiseen tai matkatavaroiden kuljettamiseen perheen kanssa. Joskus farmariautosta saadaan tehtyä jopa pakettiauto pienten muutosten kautta.
Farmariautojen etu on, että ne tarjoavat paljon tilaa ja monipuolisuutta, mutta niillä on yleensä silti samanlainen ajokokemus kuin sedanilla tai hatchbackilla. Niillä on usein myös suurempi tila takaistuimelle, mikä tarkoittaa usein enemmän tilaa matkustajille.
Mersu toi 2010-luvulla shooting braken takaisin muotiin. Kuvassa Mercedes-Benz CLS 250 CDI.
Shooting brake
Shooting brake on hieman harvinaisempi auton korimalli, jolla ei ole lainkaan suomenkielistä vastinetta. Hyvin usein shooting brake kääntyy suomeksi muotoon farmariauto, sillä se on käytännössä eräänlainen farmariauton ja coupen risteytys.
Shooting brake -autot ovat usein urheilullisempia ja matalampia kuin perinteiset farmariautot. Ne ovat yleensä suunniteltu tarjoamaan parempaa ajettavuutta ja suorituskykyä kuin farmarimallit, mutta samalla säilyttämään farmarin käytännölliset ominaisuudet ja tilavuuden – joskaan tilavuudessa ne eivät usein pärjää täysiverisille farmareille.
Eräänlaista shooting brake -muotia 1970-luvulta. Kuvassa Volvo 1800ES.
Vaikka shooting brake on vanha korimalli, joita on nähty jo 1960-luvulla, tämän malliset autot alkoivat yleistymään taas 2010-luvulla. Korimallin “palauttajina” voidaan pitää Mercedes-Benzia, jonka CLA- ja CLS- malleista tuli tarjolle shooting brake -malli. Shooting brake -autot ovat yleensä tyylikkäämpiä ja erottuvampia kuin perinteiset farmarimallit, ja niitä valmistetaan yleensä vain rajoitetuissa erissä.
Shooting brake -mallit ovat yleensä korkealaatuisia ja varustettu monilla mukavuuksilla ja teknologisilla ominaisuuksilla. Niitä voidaan käyttää niin arkiajossa kuin pidemmän matkan ajossa. Vaikka shooting brake -mallit ovat melko harvinaisia ja niitä valmistetaan vain muutamalla eri automerkillä, niistä on tullut suosittuja valintoja autonharrastajille, jotka arvostavat urheilullista tyyliä ja käytännöllisyyttä yhdessä.
Crossoveria pienimmillään Toyota Aygo X:n muodossa.
Crossover tai CUV
Seuraavaksi otamme askeleen kohti maasturien erikoista maailmaa. Tämä korimalli on ehkä kaikista helpoin riitelyn aihe, sillä rajanveto termien SUV ja crossover välillä on paikoittain vaikeaa.
Termillä crossover on yleensä tarkoitettu kahden eri korityypin yhdistämistä, mutta nykyään sillä tarkoitetaan henkilöauton ja maastoauton yhdistämistä. Crossover-auto onkin yleensä auton korimalli, joka yhdistää piirteitä sekä hatchbackista, että maasturista.
Crossoverit ovat yleensä suurempia kuin perinteiset henkilöautot, mutta pienempiä kuin perinteiset maasturit. Niissä on usein korkeampi maavara kuin henkilöautoissa, mutta matalampi kuin maastureissa. Ovia crossovereissa on tavallisesti viisi.
Vähän isompi crossover Opel Mokka X:n muodossa.
Crossovereissa on yleensä pohjana viistoperäinen korimalli, joka tarjoaa tilavan matkustamon ja tavaratilan. Ne voivat olla joko etu-, taka- tai nelivetomalleja, ja niissä voi olla erilaisia voimanlähteitä, kuten bensiini- tai dieselmoottoreita, hybridijärjestelmiä tai täyssähköisiä voimanlähteitä – toisin sanoen crossovereiden valikoima on hyvinkin kirjavaa.
Ehkä juuri tästä syystä crossoverit ovatkin nykyään erittäin suosittuja korimalleja, sillä ne tarjoavat monipuolisuutta ja käytännöllisyyttä. Niissä on yleensä hyvä ajokorkeus, joka tarjoaa paremman näkyvyyden tielle ja helpon kulkemisen epätasaisessa maastossa. Ei siis ihme, että lähes kaikki automerkit tarjoilevat nykyään crossovereita mukailevia autoja.
Crossoverit ovat yleensä käytännöllisiä perheautoja, sillä niissä on yleensä tilava ja mukava matkustamo sekä tarpeeksi tavaratilaa. Lisäksi crossoverit kulkevat korkean maavaran ja mahdollisen nelivetoisuuden myötä hyvin hieman vaikeammissakin olosuhteissa. Crossoverit ovat yleensä myös taloudellisempia kuin suuremmat katumaasturit, mutta kuluttavat kuitenkin isomman kokonsa vuoksi normaalia henkilöautoa enemmän polttoainetta.
Volkswagen Touareg on joskus jaoteltu isoksi crossoveriksi, vaikka se täyttää kokonsa puolesta SUV-auton, eli katumaasturin kriteerit.
SUV (katumaasturi)
Termillä SUV (sport utility vehicle) tarkoitetaan yleensä perinteisempää maasturia, jotka ovat lähes poikkeuksetta nelivetoisia ja suurella maavaralla varustettuja, jolloin niissä on erinomainen maastokelpoisuus.
Suurimmat erot katumaasturin ja crossoverin välillä tulee alustasta. Siinä missä SUV käyttää hieman raskaammin suunnitellun ajoneuvon alusta, niin crossoverin alustaratkaisut perustuvat usein tavalliseen henkilöautoon, mutta vain hieman korotettuna. Lisäksi crossover on usein rakennettu tavallisen henkilöauton pohjalle hyödyntäen itsekantavaa koria.
Myös Dacia Duster ansaitsee maininnan katumaasturien yhteydessä.
SUV-autoja on monenlaisia, mutta niiden yhteisiä piirteitä ovat yleensä korkea istuma-asento, nelivetoinen voimansiirto, suurempi koko kuin perinteisissä henkilöautoissa, sekä kyky kulkea epätasaisilla teillä ja maastossa. Ne ovat suosittuja monien kuljettajien keskuudessa myös siksi, että ne tarjoavat paremman ajokorkeuden ja näkyvyyden tien yli, ja niissä on enemmän tilaa matkustajille ja tavaroille.
SUV-autojen suurempi koko ja tehokkaampi moottori voivat kuitenkin kuluttaa enemmän polttoainetta kuin perinteiset henkilöautot, ja niiden ajokustannukset voivat olla korkeammat. Lisäksi suurikokoista SUV-autoa voi olla vaikea parkkeerata kaupunkien keskustoissa.
Vaikka coupe tuo usein mielikuvan kaksi- tai kolmeovisesta autosta, BMW 420i Gran Coupe on esimerkki nykyaikaisesta viisiovisesta coupesta.
Coupe
Coupe on autotyyppi, josta ei ole tarvinnut tehdä suomenkielistä käännöstä, vaan termi coupe tunnetaan hyvin myös suomeksi. “Upee ja kupee” kuvastaa usein hyvin coupea, joka on suunniteltu urheilullisemmaksi ja tyylikkäämmäksi kuin tavallinen sedan tai hatchback.
Coupeissa on yleensä kaksi, mutta joskus myös neljä ovea. Usein coupeissa on myös alhaisempi ajoasento ja korkeampi suorituskyky verrattuna sedan- tai hatchback-mallisiin. Autossa on lähes poikkeuksetta matala katto, pienemmät sivuikkunat ja istuintilaa tavallista vähemmän.
Joissakin coupeissa penkkejä voi olla vain kaksi, eli “etupenkit”, mutta joissakin coupeissa voi olla täysimittaiset takapenkit – tai sitten tavallista selvästi pienemmät takapenkit, joskus jopa vain kahdelle matkustajalle tavallisen kolmen sijaan.
Kolmeovisen coupen teille tarjoilee Volkswagen Scirocco.
Coupeja on saatavana useissa eri kokoluokissa ja hintaluokissa, ja ne voivat olla joko etu- tai takavetoisia. Monet coupe-mallit on suunniteltu tarjoamaan erinomainen suorituskyky ja ajokokemus, ja niitä voidaan usein räätälöidä urheilullisemmaksi, nopeammaksi ja tyylikkäämmäksi lisävarusteiden avulla. Coupen etuihin kuuluukin tietynlainen näyttävyys ja urheilullisuus.
Toisaalta haittapuoliin voidaan nostaa tavallista heikompi käytännöllisyys. Koska coupeissa on yleensä vain kaksi ovea, niitä ei ehkä pidetä käytännöllisinä perheautoina tai suurten tavaroiden kuljetukseen. Eli coupen kanssa voi olla vaikea pyörittää lapsiperhearkea tai kuljettaa lemmikkejä.
Ehkäpä kaikista legendaarisin liftback: Toyota Corolla AE82.
Liftback
Liftback on henkilöautojen muotoilutyyppi, joka yhdistää sedanin ja hatchbackin piirteitä. Se on huomattavasti sedania ja hatchbackia harvinaisempi, eikä sillä ole olemassa mitään helppoa suomenkielistä nimeä.
Liftbackin takaosa on yleensä muotoiltu niin, että se avautuu kokonaisena takaluukkuna, kuten hatchbackissa, mutta tavaratila on erillinen matkustamosta, kuten sedanissa. Tämä tarkoittaa, että liftback tarjoaa usein enemmän tavaratilaa kuin sedan, mutta säilyttää samalla sedanin tyylikkään ulkonäön.
Liftbackit ovat yleensä suurempia kuin hatchbackit ja voivat tarjota enemmän matkustajatilaa ja tavaratilaa. Ne ovat suosittuja erityisesti urheilullisempina ja premium-henkilöautoina. Liftbackit ovat myös yleensä taloudellisempia käyttää kuin SUV:t tai crossoverit, mutta niillä on usein enemmän tyyliä kuin perinteisillä hatchbackeilla tai sedaneilla.
Vuoden 1968 Ford Mustang on hyvä esimerkki fastbackista.
Fastback
Fastback on niin ikään auton korimalli, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Fastback on yleensä matala ja aerodynaaminen. Fastback-autot eroavat perinteisistä sedan-malleista, sillä niissä kattolinja laskee loivasti alas kohti takapäätä, muodostaen yhtenäisen, virtaviivaisen linjan auton keulasta takapäähän. Tämä antaa fastback-malleille urheilullisemman ja dynaamisemman ulkonäön.
Fastback-malleja on valmistettu monilla eri automerkeillä ja niitä löytyy eri kokoluokissa ja hintaluokissa. Ne voivat olla varustettuja joko kahdella tai neljällä ovella. Fastback-autot ovat yleensä suosittuja valintoja kuljettajille, jotka arvostavat sekä tyyliä että suorituskykyä. Niitä käytetään yleensä sekä arkiajossa että harrasteajossa.
Fastback-mallit ovat yleensä aerodynaamisempia kuin perinteiset sedan-mallit, mikä tekee niistä nopeampia ja polttoainetaloudellisempia. Niissä voi olla myös suurempi tavaratila verrattuna coupé- tai sedan-malleihin, koska kattolinja laskee loivemmin alas kohti takapäätä.
Lähteet: AC Auto-Center
Nyt luetuimmat