Kolariauto auton kolarihistoria

Kolariauto: Uhka vai mahdollisuus? Näin selvität auton kolarihistorian

Käytettyä autoa ostaessa on syytä käytä auton historia läpi tarkasti. Kolarihistoria voi vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon.

Auton ostaminen on usein suuri investointi. Ei siis ihme, että monille tärkeintä on hankkia luotettava ja hyväkuntoinen ajoneuvo. Usein hyvän ajoneuvon löytäminen vaatii huolellista taustatyötä, joka sisältää niin tarkkaa silmää kuin tiettyjen dokumenttien selaamista.

Huonoja autoyksilöitä on myynnissä pilvin pimein. Jotkut huonot yksilöt ovat saattaneet joutua historiansa aikana onnettomuuksiin, joissa nämä ovat kärsineet vaurioita. Näitä autoja kutsutaan kolariautoiksi, ja niiden ostaminen voi aiheuttaa monia ongelmia ja kustannuksia tulevaisuudessa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, kannattaako kolariauton ostaminen ja miten tunnistaa kolariauto ennen ostopäätöstä. Artikkelissa pohditaan myös sitä, onko kolariauto aina “red flag”, vai voisiko kolarihistorialla varustetusta autosta saada tavallista halvemman ajoneuvon itselleen.

Kolariauto auton kolarihistoria

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kolariauto – mikä se on?

Aloitetaan artikkeli termien avaamisella. Mitä termillä kolariauto usein tarkoitetaan?

Nimensä mukaisesti kolariauto on auto, joka on ollut osallisena kolarissa. Tavallisesti kolarilla tarkoitetaan vähän isompaa kolhua, jonka myötä vakuutusyhtiö on lunastanut auton, ja se on ollut poistettuna liikennekäytöstä auton korjaamisen ajan.

Toisaalta kolariauton kriteerit ovat hyvin vaikeat määritellä. Eniten riitaa tulee siitä, mihin vedetään kolarin raja. Onko esimerkiksi parkkipaikkakolhun myötä korjattu auto kolariauto? Entä ajoneuvo, joka on törmännyt parkkipaikalla toiseen autoon tai ajautunut taajamanopeudessa ulos tieltä?

Erään vitsin mukaan kaikki autot Suomessa voidaan jakaa kahteen porukkaan: niitä, joilla on jo ajettu kolari, ja niitä, joilla se tullaan ajamaan myöhemmin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tarvitseeko myyjän kertoa auton kolarihistoriasta?

Ostit auton sitten käytettynä yksityiseltä myyjältä tai virallisesta autoliikkeestä, auton kolarihistoriasta puhuminen on hieman hankalasti määriteltävä asia. Ilta-Sanomat on aiemmin kertonut, että auton myyjän tarvitsee kertoa auton kolhuista vain, jos vakuutusyhtiö on lunastanut kolariauton. Jos taas auto on ollut kolarissa ja vakuutusyhtiö on lunastanut sen, käytetyn auton ostajan on saatava tietää siitä.

Auton kolarihistorista ei kuitenkaan tarvitse kertoa niissä tapauksissa, missä auto on kolaroitu, mutta sitä ei ole lunastettu, ja auto on kuitenkin korjattu kolarin jälkeen oikeaoppisesti ja riittävästi. Mikäli auton kokema kolari on kuitenkin ollut suuri, ja täten korjaustoimenpiteetkin ovat nousseet merkittäviksi, näissä tapauksissa asiasta on aina ilmoitettava kuluttajalle.

Toisin sanoen myytävän auton kolarihistoriaa ei ole pakko kertoa, jos vauriot ovat olleet pieniä ja ne on korjattu asianmukaisesti. Myyjän pitää kuitenkin kertoa kuluttajalle autosta kaikki tiedossaolevat tiedot, joilla voi olla merkitystä joko auton arvoon tai ostopäätökseen.

Lue myös: Käytetyn auton osto-opas – tässä vinkit onnistuneeseen kauppaan

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kolariauto – uhka vai mahdollisuus?

Kolariautot tuntuvat jakavan autoilevan kansan kahteen leiriin. Toinen osa autoilijoista ei suostu edes harkitsemaan kolarihistorialla varustetun auton hankintaa, kun taas osa harrastaa vaurioituneiden ajoneuvojen korjaamista takaisin liikennekuntoon. Kuten hyvin usein tuppaa käymään, totuus lienee näiden kahden porukan välimaastossa.

Kolariauton ostamisen harkitseminen voi perustua erilaisiin tekijöihin. Yksi yleinen syy on kolariautojen houkutteleva hinta, sillä ne voivat olla merkittävästi halvempia kuin vastaavat vaurioittamattomat autot. Toisaalta kolariauton ostaminen voi myös tarkoittaa auton saamista nopeammin, koska vaurioituneita autoja on yleensä saatavilla enemmän markkinoilla.

Kuitenkin on tärkeää harkita tarkkaan kolariauton ostamisen riskejä. Ensinnäkin kolariauton korjaaminen voi tulla kalliiksi, ja monet vakuutusyhtiöt eivät kata kolarivaurioita täysimääräisesti. Lisäksi korjatun auton jälleenmyyntiarvo voi olla alhaisempi verrattuna vastaavaan vaurioittamattomaan autoon. Kolariautojen korjaukset voivat myös vaikuttaa auton turvallisuuteen ja suorituskykyyn, joten se voi olla huonompi vaihtoehto pitkällä aikavälillä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mistä tunnistaa kolariauto?

Kolariauton tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta on olemassa muutamia merkkejä ja vihjeitä, jotka voivat auttaa ostajaa tekemään paremman päätöksen. Olemme listanneet tyypillisimmät tunnusmerkit, jolla käytettyä autoa hankkiva voi yrittää selvittää, onko auto aiemmin kolaroitu. Tässä muutamia vinkkejä kolariauton tunnistamiseen:

Kolariraportti: Yksi helpoimpia keinoja selvittää auton historia on tilata auton historiatiedot, jonka voi tehdä vaikkapa Traficomilta. Erilaiset palvelut myyvät raportteja, jotka kertovat, onko auto ollut aiemmin onnettomuudessa tai vaurioitunut. Voit saada tämän tiedon useimmin hakemalla sitä auton rekisteri- tai VIN-numeroa.

Ulkoiset merkit: Tarkasta auton ulkopuoli huolellisesti mahdollisten vaurioiden varalta. Etsi epätasaisuuksia maalipinnassa, värien eroavaisuuksia eri osien välillä ja epätasaisia saumoja osia, kuten ovenkahvoja tai peilejä. Kolarissa vaurioituneet osat saattavat olla huonosti sovitetut tai epäsymmetriset. Myös maalinpaksuusmittari on tässä kohti erinomainen työkalu.

Rungon tarkistus: Katso auton rungon kuntoa. Etsi mahdollisia taittumia tai hitsaustöitä rungossa, mikä voi viitata aiempaan korjaukseen. Voit myös käyttää magneettista testeriä tai edellä mainittua maalinpaksuusmittaria tarkistaaksesi, onko autossa käytetty runsaasti tasoitus- ja täyttömateriaalia, mikä voi viitata korjaustyöhön.

Sisätilan tarkastus: Tarkista auton sisätila huolellisesti. Katso istuinten, kojelaudan ja ovien kuntoa. Vaurioituneet tai huonosti sovitetut osat voivat viitata aiempaan onnettomuuteen. Vesi on yleensä aika raadollinen heikon kolarikorjauksen kanssa, eli autoon valuva vesi voi paljastaa vanhoja vaurioita. Lisäksi tarkista, että auton turvajärjestelmät, kuten turvatyynyt ja turvavyöt, toimivat moitteettomasti.

Ammattitarkastus: Jos olet epävarma auton kunnosta, harkitse ammattitarkastusta. Autonhuoltoliikkeet tai asiantuntijat voivat tarkastaa auton perusteellisesti ja tunnistaa mahdolliset kolarivauriot.

On tärkeää ottaa huomioon, että kolariauton tunnistaminen voi olla vaikeaa, ja jotkut vauriot voivat olla piilossa tai korjattu huomaamattomasti. Siksi on aina suositeltavaa tehdä perusteellinen taustatutkimus ja kolaritarkastus ennen ostopäätöstä.

Lue myös: Mitä autosta tulisi muistaa tarkistaa koeajolla ennen ostoa?

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Mitä huomioida, jos ostaa kolariauton?

Kolariauton ostaminen voi tuoda mukanaan riskejä ja kustannuksia, joten useimmat asiantuntijat suosittelevat harkitsemaan tarkkaan ennen tällaisen auton hankkimista. Luotettavan ja vaurioittamattoman auton ostaminen voi tarjota paremman ajokokemuksen ja säästää pitkällä aikavälillä korjauskustannuksilta.

Mikäli auton historia herättää epäilyksiä, sen ostamista kannattaa harkita tarkoin – etenkin jos historiasta ei ole täyttä varmuutta. Jos sinulla nousee epäilyksiä pintaan, näin käy todennäköisesti muillakin, ja se voi vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon.

Lopuksi, oman turvallisuuden ja rahallisen säästön vuoksi on tärkeää tehdä huolellinen tutkimus ja tarvittaessa konsultoida ammattilaisia ennen kolariauton ostamista. Näin voit varmistaa, että teet harkitun päätöksen ja valitset itsellesi sopivan ja luotettavan ajoneuvon.

Lähteet: Yle, Moottori

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat