Jarrunesteen vaihtaminen auton huoltaminen

Jarrunesteen vaihto unohtuu usein – seuraukset voivat olla kamalat

Jarrut ovat oleellinen osa turvallista autoilua, mutta siitäkin huolimatta jarrunesteen vaihto pääsee useasti unohtumaan huolto-ohjelmista.

Kuten hyvin tiedetään, autoilu pitää sisällään useita erilaisia huoltotoimenpiteitä, joista valtaosa toistuu säännöllisin väliajoin. Autoon tehdään öljynvaihtoja noin 15-30 tuhannen ajokilometrin jälkeen, tai ilmastointihuoltoja noin joka kolmas vuosi, mutta myös jakopäähuolto on usein säännöllinen, joskin edellä mainittuja huomattavasti harvinaisempi.

Niin ikään harvinaisempi huoltotoimenpide on auton jarrunesteen vaihtaminen. Jarrunesteen vaihto ei ole välttämättä mukana auton varsinaisessa huolto-ohjelmassa, joten sen takia sen vaihdattaminen jää usein omistajan oma-aloitteisuuden vastuulle.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen liittyen auton jarrunesteeseen ja sen vaihtamiseen.

Jarrunesteen vaihtaminen auton huoltaminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Jarruneste – mikä se on ja miksi se on niin tärkeä?

Jarruneste on jarrujärjestelmän neste, jonka tehtävä on välittää jarruvoiman jarrulevyjen ja jarrupalojen välillä. Jarruneste on tärkeä osa jarrujärjestelmää, sillä se auttaa jakamaan jarruvoiman tasaisesti jarrujen kaikkien osien välillä, mikä parantaa jarrujen suorituskykyä ja sitä kautta ajamisen turvallisuutta.

Jarruneste myös suojaa jarrujärjestelmän osia korroosiolta ja kulumiselta, mikä pidentää niiden käyttöikää ja parantaa jarrujen toimintaa. Jarrunesteeltä vaaditaan korkeaa kiehumispistettä ja kokoonpuristumattomuutta vaihtelevissa lämpötiloissa.

Jarruneste on siis tärkeä osa auton jarrutusjärjestelmää, sillä se auttaa jarrulevyjä ja -palasia kestämään kuumuutta, jota syntyy jarruttaessa. Tämä puolestaan mahdollistaa tehokkaamman ja turvallisemman jarrutuksen. Jarrunesteen laatu ja määrä vaikuttavat suoraan jarrutuksen suorituskykyyn.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi jarrunesteet tulisi vaihtaa?

Kuten kaikkien muidenkin jarrujärjestelmän osien kohdalla, huoltamista ja vaihtamista tarvitaan, koska ne kuluvat jatkuvasti ajan ja käytön myötä. Jarrujen kohdalla myös auton käyttämättömyys voi heikentää jarrujen tehokkuutta tai elinikää. Uusien osien vaihtaminen parantaa jarrujen suorituskykyä ja ajoturvallisuutta.

Jarrunesteiden vaihtoa tehdään oikeastaan kolmestakin syystä. Ensinnäkin ajan myötä nesteen ominaisuudet saattavat heikentyä, joka heikentää myös jarrujen tehoa. Lisäksi jarrunesteen sekaan saattaa ajan myötä päätyä erilaisia epäpuhtauksia, jotka nekin heikentävät jarrujen ominaisuuksia. Vaihdolla jarrujärjestelmään saadaan tuoretta jarrunestettä, jonka ominaisuudet ovat taas kunnossa.

Kolmantena tekijänä on myös se, että kuten aina nesteiden kohdalla, järjestelmästä saattaa kadota nestettä ajan myötä. Jarrunesteen vaihdossa varmistetaan siis myös se, että järjestelmästä löytyy varmasti oikea määrä jarrunestettä.

Lue myös: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kuinka usein jarrunesteet tulisi vaihtaa?

Jarrunesteen vaihtoväli riippuu auton merkistä ja mallista, ajotavasta, käytettävästä jarrunesteestä ja jarrujärjestelmän yleisestä kunnosta. Yleensä suositeltu vaihtoväli on noin 2-3 vuotta tai 60 000-80 000 km, mutta kannattaa katsoa aina autovalmistajan omat suositukset.

Hyvä tapa toimia on myös jutella asiasta auton huollon yhteydessä. Esimerkiksi öljynvaihdon yhteydessä kannattaa tutkailla huoltokirjasta, milloin jarrunesteet on viimeksi vaihdettu. Myös korjaamohenkilökunnalta on hyvä kysyä näkemyksiä siihen, olisiko nyt hyvä aika tarkistaa myös jarrunesteiden kunto.

Jarrujen kohdalla ei kannata kuitenkaan hirttäytyä kiinni valmistajan tai yleisiin vaihtoväleihin, vaan miettiä asiaa maalaisjärjellä. Mikäli jarrujärjestelmässä havaitaan selkeitä ongelmia, jarrujärjestelmän nesteitä tulisi tietenkin vaihtaa suosituksia tiheämmin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä käy, jos ei vaihda autoon jarrunesteitä?

Jarrunesteiden vaihdon laiminlyönti voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja haasteita, joista voi seurata pahimmillaan jopa hyvinkin kohtalokkaita seurauksia.

Ensinnäkin jarrujen suorituskyky heikkenee, kun jarrunesteitä ei vaihdeta. Vanha jarrujärjestelmän neste saattaa menettää jähmeyttään ja vähentää jarrujen suorituskykyä. Tästä seuraa jarrujen huonoa tai epävarmaa toimintaa, mikä saattaa osaltaan aiheuttaa onnettomuuksia ja vaarantaa ihmishenkiä.

Jarrunesteiden vaihdon laiminlyönti voi aiheittaa myös korkeampia kustannuksia. Ymmärrettävistä syistä huonossa kunnossa olevan kokonaisen jarrujärjestelmän korjaaminen maksaa aina enemmän, kuin pelkkä jarrunesteen vaihtaminen. Lisäksi on hyvä muistaa korroosion vaikutukset. Vanha neste saattaa sisältää korroosiovaurioita aiheuttavia aineita, mikä voi vahingoittaa jarrujärjestelmän osia, aiheuttaen taas uusia kustannuksia.

Näiden syiden vuoksi on erittäin tärkeää vaihtaa jarrujärjestelmän neste tarpeeksi usein. Vaihtotyöllä voidaan varmistaa, että jarrujärjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Jarrunesteen vaihdon hinta

Jarrunesteen vaihdon hintalappu on huoltotoimenpiteiden pienimmästä päästä. AutoJerry-sivuston mukaan jarrunesteiden vaihdattaminen ammattilaisella maksaa 40 eurosta 100 euroon, keskimääräisen hinnan ollessa 60 euron paikkeilla. Luonnollisesti jarrunesteen vaihdon hinta vaihtelee eri tekijöiden, kuten auton merkin, mallin, huoltopaikan hinnoittelun ja sijainnin mukaan.

Toisin kuin monen muun huoltotoimenpiteen kohdalla, jarrunesteen vaihdossa suurin kustannus tulee työtunneista. Urakkaan ei tarvita juuri osia, vaan pelkkää jarrunestettä, mikä pistää kustannukset aisoissa. Monissa auton huoltotoimenpiteissähän varsinaiset osat tuovat suurimman osan kustannuksista.

On suositeltavaa tutkia eri huoltopaikkojen tarjouksia ja verrata hintoja varmistaaksesi, että saat parhaan mahdollisen hinnan. Huoltoasema voi myös tarjota tarkempia hintatietoja, kun heillä on tietoja autostasi.

Tarvittaessa jarrunesteen vaihdon voi tehdä itsekin, mutta se vaatii osaamisen lisäksi erilaisia erikoistyökaluja, sekä usein vielä kaverin, joka auttaa jarrujen ilmauksessa pumppaamalla jarrupoljinta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Näin vaihdat jarrunesteet autoon

Jarrunesteen vaihtamiseen tarvitaan erityisiä välineitä ja työkaluja, joita ei yleensä löydy kotityökalupakista. Siksi jarrunesteen vaihto on hyvä jättää ammattilaisille. Huoltoasemilla tai autoliikkeissä tehtävä jarrunesteen vaihto varmistaa, että jarrutusjärjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja että turvallisuus on taattu.

Mikäli haluat kuitenkin tehdä jarrunesteen vaihtaminen autoosi itse, menee vaihtotyö karkeasti seuraavanlaisella kaavalla:

 1. Löysää renkaat: Irrota renkaat kohdistaaksesi jarrunesteiden täyttöputken.
 2. Löydä jarrunesteen täyttöputki: Jarrunesteen täyttöputki löytyy yleensä jarrujärjestelmän säiliöstä tai jarrujen takaosasta.
 3. Tyhjennä vanha neste: Avaa täyttöputken kansi ja poista vanha neste purkamalla se astiaan.
 4. Täytä uusi neste: Laita uusi jarrujärjestelmän neste täyttöputkeen varovasti varmistaen, ettei se roisku ympäristöön.
 5. Tarkista täytön taso: Tarkista jarrujärjestelmän nesteen taso varmistaaksesi, että se on sopivan täynnä.
 6. Kierrä täyttöputken kansi takaisin paikalleen ja kiinnitä se.
 7. Kierrä renkaat takaisin paikalleen.

Tämä on yleisluontoinen ohje ja vaihtelee autojen välillä. On suositeltavaa seurata valmistajan ohjeita ja mahdollisesti käyttää apuna auton ohjekirjaa. Ammattimainen huoltoliike voi myös tehdä tämän tehtävän turvallisemmin ja tehokkaammin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat