Avoautojen korityypit

Tunnetko avoautojen erot? – Roadster, cabriolet, convertible ja targa

Avoautojen korityypit herättävät helposti ihmetystä, jos halutaan käyttää kansainvälisiä termejä oikein.

Taannoinen artikkelimme aiheesta autojen korityypit näytti kiinnostavan lukijoita sen verran paljon, että kesän kunniaksi laajennamme aihetta kesäisten avoautojen pariin. Suomeksi avoauto on lähes aina avoauto, eli termit vaikuttavat äärimmäisen simppeliltä. Näin ei kuitenkaan ole, jos siirrytään kohti kansainvälisimpiä kieliä.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset avoautojen korityypit. Avoauto kun voi olla yhtä aikaa roadster, cabriolet, convertible tai targa. Vaikka nämä kaikki ovat periaatteessa avoautoja, näillä on kuitenkin merkittäviä käytännön eroja, jotka on hyvä tietää.

Avoautojen korityypit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Cabriolet vai convertible? – Riippuu missä olet

Avataan artikkeli kahdella termillä, jotka tarkoittavat oikeastaan samaa asiaa, mutta historialliset syyt tekevät termeille pienen pesäeron. Sana cabriolet tulee ranskan kielestä, joka tarkoitti 1800-luvulla avoimia hevosvaunuja, joiden päälle pystyi sateen tullessa vetämään matkustajia suojaavan katoksen. Ei siis ihme, että hevosten vaihtuessa autoon termi jatkoi elämistään Euroopassa.

Yhdysvalloissa taas termit olivat erilaiset. Siellä samanlaisista avoautoista käytetään yleensä tarmiä convertible. Convertible ja cabriolet tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, mutta convertible on käytössä enemmän rapakon takana ja cabriolet taas Euroopan puolella.

Tavallisesti autovalmistajat käyttävät näitä termejä aina kotipaikkansa mukaan, eli vaikkapa saksalainen Mercedes-Benz tykkää puhua cabrioletista myös Yhdysvalloissa, kun taas amerikkalaiset avoautot tuppaavat olemaan convertibleja myös Euroopassa. Toki autovalmistajien markkinointiosastot saattavat joskus kääntää mallinimiä vastaamaan paikallisia markkinoita.

Saab 900 T16 cabriolet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1987_Saab_900_T16_cabriolet.jpg

Oli kyseessä sitten cabriolet tai convertible, tämän tyylisellä avoautolla on kuitenkin tietynlaisia ehtoja, jotka sen tulee täyttää. Cabrioletit ja convertiblet ovat lähes poikkeuksetta varustettu neljällä tai viidellä istuimella, eli niissä on takapenkki – silläkään ei ole oikeastaan väliä, mahtuuko takapenkkiä oikeasti edes käyttämään.

Toisin sanoen on tärkeää muistaa, että vaikka kaikki cabrioletit ja convertiblet ovat avoautoja, kaikki avoautot eivät olet cabrioleteja tai convertibleja.

Esimerkkejä convertible- tai cabriolet-avoautoista: BMW 3-sarja, Saab 900 tai Mercedes-Benz E-sarja.

Opel Calibra Cabriolet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opel_Calibra_Cabriolet_-_1.jpg

Lue myös: Opel Calibra – Suomessa valmistettu DTM-ratojen klassikko

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Roadster, spider tai spyder – lisää urheilullisuutta

Seuraavaksi tutustumme termiin nimeltä roadster, jonka ohella on olemassa rinnakkaistermit spider ja spyder. Termi roadster on peräisin Yhdysvalloista, missä sitä käytettiin 1800-luvulla kuvaamaan matkustamiseen sopivaa hevosta. Vuosisadan loppuun mennessä määritelmä oli laajentunut kattamaan polkupyörät ja kolmipyörät, ja 1900-luvun puolella myös autohin.

Automaailmassa roadsterille tyypilliseksi ominaisuudeksi nousi nopeasti vauhti, eli roadsterien tuli olla pienikokoisia, ketteriä ja nopeita ajaa. Roadsterit olivat myös vahvasti läsnä takavuosikymmenien autokilpailuissa.

Myöhemmin kilpailevaksi termiksi roadsterille on ilmaantunut spider tai spyder. Joillakin 1800-luvun kevyillä hevosvetoisilla faetoneilla oli pieni runko ja suuret puiset pyörät ohuilla pinnoilla, joten ne saivat lempinimen “hämähäkki” niiden ulkonäön vuoksi. Myöhemmin lempinimi siirtyi myös urheiluautoihin, vaikka ne eivät näyttäneet samanlaisilta.

Mercedes-Benz R107 SL roadster
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1979_Mercedes-Benz_SL_(R107)_roadster_(8429559492).jpg

Roadsterit on melko helppo erottaa cabrioleteista ja convertibleista: siinä missä jälkimmäisenä mainituille ominaista oli takapenkit, oikeaoppinen roadster, spider tai spyder ei saisi koskaan sisältää takapenkkejä, vaan avoauto on rehdisti kaksipaikkainen. Takapenkkien puute tekee autoista yleensä cabrioleteja ja convertibleja pienikokoisempia ja sitä kautta nopeampia.

Esimerkkejä roadster, spider- tai spyder-avoautoista: BMW Z3, Porsche Boxster, Alfa Romeo Spider ja Lamborghini Gallardo Spyder.

Alfa-Romeo Spider
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfa_Romeo_Spider_front_20110410.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Targa ja T-katto – yhdistelmä avoautoa ja kovakattoista autoa

Seuraavana vuorossa on niin sanottu targa-avoauto, joka muistuttaa melko paljon roadsteria, mutta yksi selvä yksityiskohta erottaa näkyvästi targat ja roadsterit. Avoautot ovat olleet tunnetusti melko huonoja kolaritilanteissa, sillä autossa oleva katto sekä suojaa matkustajia, että myös tekee auton rakenteesta lujemman. Mikäli roadster pääsi onnettomuudessa kaatumaan, selviämistodennäköisyydet olivat huonot.

Tähän asiaan alkoi tulla muutosta 1960-luvulla, jolloi Porsche esitteli ensimmäistä kertaa oman targa-avoautonsa, eli Porsche 911 Targan. Porsche on myös rekisteröinyt targan omaksi tavaramerkikseen, minkä takia harva autovalmistaja käyttää auton nimessä termiä targa. Vaihtoehtoinen termi on ollut T-top, eli “T-katto”.

Porsche 911 Targa
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porsche_911_Targa_(3262314897).jpg

Targan syntyminen liittyi kolariturvallisuuteen. Targassa tai T-top -mallissa on useimmiten heti etuistuimien takana selvästi isokokoinen ja usein tuulilasin korkuinen turvakaari tai jopa kokonainen takalasi. Tämän muutoksen ansiosta targa on muita avoautoja turvallisempi tilanteissa, joissa auto kaatuu katolleen.

Joissakin autoissa etu- ja takalasin väli voi olla jopa yhteneväinen, mutta katto tulee olla siitäkin huolimatta jotenkin poistettavissa. Hyvä esimerkki tämän tapaisesta targasta on Pontiac Firebird Trans Am.

Esimerkkejä targa tai T-top -avoautoista: Porsche 911 Targa, Toyota Supra, Dodge Viper tai Fiat X1/9.

Pontiac Firebird Targa
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1991_Firebird_(4676187225).jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Bonus: hardtop vs softtop

Otetaan loppuun vielä viimeinen yksityiskohta avoautojen korimalleihin. Joskus tietyllä korimallilla, esimerkiksi nyt vaikkapa BMW 3-sarjan cabrioletilla on olemassa kaksi erilaista variaatiota: hardtop- ja softtop-mallit.

BMW M3 cabriolet hardtop
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BMW_M3_-_IMG_5084_-_Flickr_-_Adam_Woodford.jpg

Hardtop- ja softtop-mallien väliset erot pystyy usein aika hyvin päätteelemään jo nimistä. Hardtop-mallissa katto on kova, eli yleensä joko peltiä, lasia, lasikuitua tai hiilikuitua. Kovakattoisia avoautoja on kahta sorttia, toisessa katto irroitetaan kokonaan autosta ja se jää “pois kyydistä”, mutta vaihtoehtoisesti kovakin katto voi kääntyä joko automaattisesti tai manuaalisesti auton “sisään”.

BMW M3 cabriolet softtop
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BMW_M3_Cabriolet_E46_(13988665476).jpg

Softtop-mallissa katto on nimensä mukaisesti pehmeä, eli useimmiten jonkinlaista kangasta. Kangaskatoista valtaosa kääntyy auton sisään, mutta pienenä vähemmistönä on olemassa myös kovakaton tyyppisiä autosta täysin irroitettavia rättikattoja.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Motorandwheels.com

Nyt luetuimmat