Saab 900 – alkuperäinen ysisatku on kenties ikonisin Suomi-auto

Jos mietitään äärimmäisen ikonista autoa, johon voisi tiivistää koko suomalaisuuden, Saab 900 nousee väkisin esiin.

Saab 900 on auto, jota ei tarvitse esitellä kenellekään 1980- ja 1990-luvulla Suomessa asuneelle. Vaikka jossain vaiheessa liikenteessä törmäsi Saabeihin jokaisessa kadunkulmassa, käyvät ysisatkut nyt aina vain harvinaisemmiksi vastaantulijoiksi.

Kuten tästä artikkelista pian ilmenee, Saab 900 nousi viime vuosituhannella suorastaan ikoniseksi Suomi-autoksi, jota se olikin kirjamellisesti – useistakin eri syistä.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Saab 900:n synty

Saab 900 esiteltiin vuonna 1978, jolloin se tuli uutuutena korvaamaan Saab 99:iä. Vaikka 99:n piti poistua markkinoilta ysisatkun julkaisun jälkeen, syystä tai toisesta sitä oli saatavilla aina vuoteen 1984 asti. Noh, se ysiysistä, keskitytään tässä artikkelissa ysisatkun tarinaan.

Saab 900 perustui pitkälti 99:iin, jonka valttikortteja olivat turvallisuus sekä pohjolan oloihin sopeutuminen. Saab 99:n kohdalla Saab esitteli myös ensimmäisenä autovalmistajana maailmassa turbomoottorin käytön siviiliautoissa. Näistä kolmesta yksityiskohdasta tulikin äärimmäisen tärkeitä myös Saab 900:lle.

Turvallisuutensa lisäksi Saab 900 muistetaan myös hyvästä ergonomiasta. Penkit olivat mukavia ja auto oli oman aikakautensa kulkijaksi melko tilava sisältä. Moni nykyihminen hämmästyy istuessaan 1970- ja 1980-luvun ajoneuvojen kyyteihin, sillä kyseisen aikakauden autoissa tilaa oli varsin nihkeästi, vaikka ihmiset eivät olleet puoli vuosisataa sitten juurikaan nykyistä pienempiä.

Saab 900i 2d sedan
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1987-1991_Saab_900i_(IA2)_2-door_sedan_(25451311521).jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saab – Suomesta

Saab 900:sta ei voi puhua ilman Suomea ja Uusikaupunkia. Olihan monen ysisatkun takalasissa tarra “Saab – Suomesta”. Uudenkaupungin autotehdas ehtikin työntää maaimaan vuosien 1978-1992 aikana 238 898 kappaletta kovakattoisia Saab 900:ia sekä suuren määrän Saab 900 Cabriolet -avoautoja.

Saab oli ulkomailla eksoottinen automerkki, jolla oli eksoottisen automerkin hintalappu, mutta kotimaassa valmistetulle autolle annettiin Suomessa verohelpotuksia, jotta hinta pysyy kohtuullisena. Verohelpotuksen ansiosta Saab 900 olikin erittäin suosittu auto Suomessa, sillä se tarjosi erinomaisen hinta- ja laatusuhteen.

Suomalaisuutta ja Saab 900:aa yhdistää myös sinivalkoiset värit – nimittäin poliisiautossa. Saab 900 oli yleinen poliisiauto 1980- ja 90-luvuilla ja sen käyttö poliisivoimissa kesti jopa 2000-luvulle asti.

Poliisi Saab 900
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Finnish_Police_Saab_900.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Useita korimalleja

Kun Saab 900 julkaistiin, tarjolla oli vain 5- ja 3-oviset combi coupét. Maaliskuussa 1980 Geneven autonäyttelyssä esiteltiin neliovinen sedan-versio pääosin jälleenmyyjien painostuksen vuoksi.

Kolme vuotta myöhmmin neliovisen sedanin rinnalle esiteltiin myös kaksiovinen sedan Frankfurtin autonäyttelyssä. Samassa vuoden 1983 näyttelyssä esiteltiin myös prototyyppi kaksiovisesta kangaskattoisesta avomallista, joka tuli lopulta tuotantoon keväällä 1986.

Lue myös: Auton korityypit – mitä eroja ja hyötyjä eri korimallit tarjoavat?

Vaikka Saab 900:aa sai niin 2-, 3-, 4- ja 5-ovisena mallina, sekä avoautona, farmaria siitä ei kuitenkaan virallisesti tullut. Sen sijaan “epävirallinen” farmarimalli Saab 900:sta löytyy, Nilssons Karosserifabrikin valmistama Saab 900 Safari, joita valmistettiin ruhtinaalliset kaksi kappaletta. Yksilöistä toinen löytyy Saab-museosta Ruotsista.

Saab 900 safari
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SMTh_4.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Saab 900 erikoismallit ovat haluttua tavaraa

Myöskin jatkettu Finlandia-malli ansaitsee maininnan tässä yhteydessä. Vuosien 1979 ja 1986 välillä valmistettiin noin 570 kappaletta 20 cm pidennettyä mallia, jotka menivät pääasiassa valtion virkamiesten ja yritysjohtajien edustusautoiksi. Muun muassa Tasavallan Presidentillä oli vuonna 1982 käytössään musta 900 Turbo Finlandia. Myöhemmin Finlandia-mallit tunnettiin nimellä Saab 900 CD.

Malliston toisenlaista kärkeä edustivat turbolla varustettu mallit sekä cabriolet-avoautot. Kaikista suurimpana timanttina malliston huipulle tuli vielä Aero-erikoismalli, jotka oli aina varustettu turbomoottoreilla. Oli kyseessä sitten Aero, turbo, tai avomallin Saab 900, kaikki näistä ovat tällä hetkellä aitoja klassikkoautoja ja erittäin kysyttyjä harrastajien parissa.

Saab 900 cabriolet toi myös Uudenkaupungin autotehtaalle mainetta ja mammonaa avoautojen maailmassa, minkä vuoksi tehdas kokeili erilaisia avoautokonsepteja. Yksi näistä oli Opel Calibra.

Saab 900 Turbo 16S
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_900_Turbo_16_S_.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Pystykeulia, viistokeulia ja pikkuveli Saab 90

Jos korimalleja oli paljon, niin variaatiota oli myös auton keulassa. Ensimmäisiä Saab 900:ia kutsutaan pystykeuloiksi, koska niissä ajovalot ja maski ovat nimensä mukaisesti pystysuorassa.

Vuonna 1987 nähtiin eräänlainen facelift, jossa keula koki suurimmat kasvojenkohotukset. Ajovalot ja maski muuttuivat viistoiksi, samalla kun puskurit kasvoivat hieman entisestä. Hetken aikaa mallistossa oli rinnakkain sekä pysty- että viistokeulia, sillä pystykeulan valmistusta jatkettiin aina vuoteen 1988 asti malliston halvimpana “hinnat alkaen” -mallina.

Autoharrastajien keskuudessa oli joskus yleistä vaihtaa pystykeuloja viistokeuliksi – ja mahdollisesti myös toisin päin, sillä siihen riitti pelkkä valojen, maskin ja puskurien vaihto. Mikäli halajaa Saab 900:aa autotalliinsa kasvamaan korkoa arvonnousu mielessä, kannattaa varmistaa keulan osien alkuperäisyys.

Keuloista puheenollen, myös Saab 99:n keula eli elämäänsä Saab 900:n rinnalla. Kun Saab 900:n edeltäjänä toimineen Saab 99:n valmistus lakkasi vuonna 1984, korvattiin auto Saab 90:llä, joka oli eräänlainen pikkuveli ysisataselle. Auto oli periaatteessa kuin 2-ovinen Saab 900, mutta Saab 99:n keulalla. Ysikymppi ei ollut mallistossa pitkään, vaan se jäi pois jo 1987.

Saab 900 T16 cabriolet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1987_Saab_900_T16_cabriolet.jpg

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Saabismia parhaimmillaan

Koska kyseessä oli hieman erikoisena merkkinä tunnettu Saab, oli myös 900:ssa omat omaperäiset ratkaisunsa. Näistä monien kohdalla voidaan vääntää kättä loputtomiin, onko kyseessä sitten käytännöllisiä vai käsittämättömiä omistajansa kannalta.

Yksi tunnetuimpia yksityiskohtia 900:ssa oli virtalukon sijainti keskikonsolissa etupenkkien välissä, jossa se oli normaalia sijaintia arempi erilaiselle lialle ja moskalle. Erikoisia ratkaisuja olivat myös peruutusvaihteen pakollinen kytkeminen avainta poistettaessa, eli pakki piti kytkeä päälle auton jäädessä parkkiin. Myös käsijarrun asettaminen etupyöriin herätti kummastusta ja vuodesta 1987 eteenpäin se kytkettiinkin takapyöriin.

Mutta oli ysisatkussa myös kaikkien mielestä hyviäkin ratkaisuja. Näistä voitaisiin nostaa esimerkiksi ajovalojen pyyhinpesurit, isot turvapuskurit, isot pyörät sekä automaattinen istuinlämmitin yhdistettynä muutenkin hyvään lämmityslaitteeseen. 

Taittuipahan Saab 900 tarvittaessa myös matkailuautoksi, ainakin jos sen varusti Toppolan matkailukorilla. Ei siis ihme, että Saabilla oli Suomessa erittäin merkkiuskollinen ostajakunta, joka osti 900:aa vielä silloinkin, kun se alkoi olla 1980-luvun lopulla jo pahoin vanhentunut malli.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ToppolaTent.jpg

Saab 900 OG eli pitkän elämän

Kaikista suurimmillaan ysisatkun suosio oli Suomessa 1980-luvun lopussa. Vuosina 1987-89 Saab 900:ia ensirekisteröitiin Suomessa 4761 – 5451 kappaletta vuodessa. Tässä vaiheessa sekä Suomen ensirekisteröinnit, että Uudenkaupungin autotehtaan valmistusmäärät lähtivät laskuun. Yli kymmenen vuoden ikäinen Saab 900 alkoi olla elinkaarensa lopussa.

Saab esitteli vuonna 1993 täysin uuden sukupolven version 900:sta, joka perustui jo pitkälti General Motorsin tuotteisiin ja erityisesti Opel Vectraan. General Motors oli ostanut 50 prosenttia Saabista vuonna 1989, joten automalli oli ensimmäisiä GM-Saabeja.

Koska nämä kaksi Saabia eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, puhutaan näistä usein OG (old generator) ja NG (new generation) 900:na. NG900:sta puolestaan on varsin lyhyt matka sen seuraajaan, eli 1998 ilmestyneeseen Saab 9-3 OG:hen.

Uudempi 900 ei kerännyt missään nimessä samanlaista suosiota Suomessa, kuin edeltäjänsä. Ehkä osasyynä oli se, että uudet 900:t tehtiin pääasiassa Ruotsissa, ehkä toisaalta myös sotkeutuminen General Motorsiin pienensi auton kiinnostavuutta suomalaisten silmiin.

Tästä huolimatta neljännesvuosisadan mittainen elämä kolmella vuosikymmenellä on kova saavutus mille tahansa autolle. Vaikka 900 oli taannoin varsin yleinen näky suomalaisessa liikenteessä, nyt niiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Tällä hetkellä kannattaa pitää huolta vielä elossa olevista yksilöistä, sillä näitä autoja ei enää koskaan valmisteta.

Lähteet: Ajovalo, Autowiki

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat