Saab 9-2X

Muistatko Saabin “aviottomat lapset”? – 9-2X, 9-7X, 9-4X, BLS

Saab on merkki, josta meillä suomalaisilla on paljon muistoja. Tänään muistellaan vähän harvinaisempia malleja, jotka kantoivat Saabin geenejä.

Tiesitkö, että myös automaailma pitää sisällään enemmän tai vähemmän huolimattomia “yhden yön suhteita”, josta muistoksi on syntynyt yhteinen jälkeläinen? Sattumaa tai ei, yleensä nämä risteytykset ovat saaneet lopulta vastaan korkeintaan keskinkertaisen vastaanoton.

Koeajolle on jo aiemmin kertonut miten 1980-luvulla Nissan ja Alfa-Romeo löivät hynttyyt yhteen Alfa-Romeo Arnan myötä, tai 2010-luvulla Mercedes-Benzin ja Nissanin yhteistyöstä syntyi Mercedes-Benz X. Sekä Arna että X-luokka eivät jääneet historian kirjoihin kovin onnistuneina autoina, eivätkä merkkiuskolliset ostajat kelpuuttaneet erikoiseksi koettuja “sekasikiöitä” omiin autotalleihinsa.

Tänään keskitymme muistelemaan ruotsalaisen autovalmistaja Saabin geenejä kantavia jälkeläisiä, joissa auton toinen vanhempi tulee hieman eksoottisista oloista. Nämä pian esiteltävät neljä automallia ovat kaikki peräisin Saabin General Motorsin vuosilta, mikä ehkä osaltaan alleviivaa meille sitä, miten hukassa amerikkalainen autojätti tuntui olevan ruotsalaismerkin tulevaisuuden kanssa.

Saab 9-2X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab9-2x-ai.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Saab 9-2X (omaa sukua Subaru Impreza)

Saabilla ja Subarulla ei tunnu olevan mitään muuta yhteistä, kuin S-kirjaimella alkava nimi. Tästä lähtökohdasta huolimatta maailma on saanut maistaa näiden kahden miksausta yhden “Saaburun” verran. Vuosi oli 2004, kun ruotsalais-japanilaisen yhteistyön seurauksena syntyi Saab 9-2X. Tuohon aikaan General Motors omisti Subarun osakkeista 20 prosenttia.

Sinänsä Saabin ja Subarun naittaminen ei ollut kovin kaukaa haettua. Molemmat autovalmistajat tunnetaan positiivisella tavalla “outoina lintuina”, joilla on valtavirrasta poikkeavia omannäköisiä ratkaisuja. Molemmat merkit olivat lisäksi vannoneet turbomoottorien nimeen ja myös turvallisuus oli molemmille suuri juttu. General Motorsin ajatuksena oli pitkäaikainen yhteistyö, joka toisi yhtiölle synergiaetuja.

Tuoreessa 9-2X:ssä Saabin geenejä oli istutettu kenties kaikista legendaarisimman Subarun, eli Subaru Imprezan muottiin. Mallimerkinnän lopussa oleva X-kirjain viittaa nelivetoon, ja 9-2X saikin kunnian kantaa Saabin historian ensimmäisen nelivetomallin kunniaa. Tässä kohti on ehkä hyvä toistaa, että Saabin ensimmäinen nelivetomalli koki tosiaan päivänvalonsa vasta vuonna 2004.

Kaikki mallit olivat siis nelivetoja. Moottorivaihtoehtoina oli perusmallin 2,5 litran vapaastihengittävä moottori (165 hevosvoimaa), tai Aero-mallissa joko kahden litran turbomoottori (227 hevosvoimaa) tai myöhemmin täydentynyt 2,5 litran turbomoottori (230 hevosvoimaa). Molemmat moottorit olivat Subarun nelisylinterisiä bokserimoottoreita, joiden jatkoksi oli valittavissa joko 5-vaihteinen manuaali tai 4-vaihteinen automaatti. Saab 9-2X:t rakennettiin Japanissa Subarun tehtaalla.

Saab 9-2X oli käytännössä täysiverinen Subaru, jossa ainoat Saabiin viittaavat asiat olivat keulan muotoilu ja Saabin logot. Joitakin muutoksia tehtiin alustarakenteisiin ja pusliin, mutta auto on kieltämättä enemmän Subaru kuin Saab, mikä taas ei ollut hyvä asia Pohjois-Eurooppalaisiin autoihin tottuneille saabisteille.

Hieman erikoista oli myös se, että Pohjois-Amerikan markkinoilla Saab 9-2X maksoi noin 10 prosenttia enemmän kuin Subaru Impreza. Jos joku halusi ostaa subarumaisen auton, hinta ohjasi kuluttajia kohti aitoa Imprezaa. Saabistit joutuivat maksamaan “Saab-lisää” autosta, joka ei tuntunut edes Saabilta.

Saab 9-2X:ää valmistettiin vain kahden vuoden ajan yhteensä noin 10 000 kappaletta. General Motorsin ajatukset Saabin ja Subarun yhteistyöstä jäivät todellakin kananlennoksi, koska jo loppuvuonna 2005 GM myi oman osuutensa Subarusta niin Toyotalle kuin Subarulle itsellen. Saab 9-2X:n elo loppui vuoden 2006 aikana.

Saab 9-7X
Kuvan lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_9-7X#/media/File:Saab_9-7X_–_03-19-2012.JPG

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saab 9-7X (omaa sukua Chevrolet TrailBlaze)

Ennen kuin General Motors irroitti otteensa Subaru-omistuksesta, tuli rinnalle myös toinen vähän saman tapainen ristiinnaittaminen. Tällä kertaa Saabin geenejä työnnettiin Chevroletiin, joka on niin ikään General Motorsin omistuksessa. Tällä kertaa Saabin logoa lähdettiin asentamaan sporttisen perheauton sijasta maastoautoon, joita ei oltu Saabilta vielä aiemmin nähty.

Uusi Saab 9-7X julkaistiin vuonna 2005 ja se perustui pääasiassa Chevrolet Trailblazeriin. Toki mainittakoon, että General Motorsin tuotemerkkiperheestä samankaltaisia maastoautoja olivat myös Buick Rainier, Chevrolet SSR, GMC Envoy, Isuzu Ascender ja Oldsmobile Bravada. Aika monta autoa yhden konsernin sisältä kilpailemaan maastoautojen markkinasta.

Jos 9-2X sai lempinimen Saabaru, niin 9-7X:ää kutsuttiin vuorostaan “Trollblazeriksi”, vaikka autot tehtiin Ruotsin Trollhättänin sijasta Yhdysvaltain maaperällä. Saab 9-7X sai 9-2X:ää enemmän saabimaisia ratkaisuja. Auton sisusta näytti jokseenkin Saabille tyypilliseltä ja jopa ruotsalaismerkille ominaisesti virtalukko sijoitettiin etupenkkien väliin. Jonkun verran ratkaisuja imettiin myös Oldsmobile Bravadasta ja Buick Rainierista, joiden valmistus lakkasi 9-7X:n tulon alkuvaiheessa.

Moottorivaihtoehdot olivat Saabille melko epätyypillisiä: pienin rivikutonen oli 4,2 litrainen Vortec ja V8-koneella olevia vaihtoehtoja tarjosi 5,3 litran Vortec tai 6,0 litran LS2V8. Saab 9-7X oli kallis auto. Se oli General Motorsin toiseksi kallein maastoauto ja sitä kalliimpi oli ainoastaan Cadillac Escalade, joka tunnettiin joskus 2000-luvun alkupuolella raharikkaiden rap-artistien autona. General Motors pyrki markkinoimaan Saab 9-7X:ää suorana kilpailijana kalliimmille ylellisille maastoautoille, kuten Volvo XC90 ja Volkswagen Touareg.

Saab 9-7X myi ihan hyvin ja vuosien 2005-08 välillä Ohion Morainen tehtailta putkahti maailmaan vajaat 20 000 kappaletta Saabin maastoautoja. Vähemmän yllättävästi Saab kuitenkin hävisi konsernin sisäisille sisaruksilleen myyntiluvuissa.

General Motors päätti myöhemmin, että 9-7X:stä tai sen General Motorsin sisarmalleista ei tulla tekemään uutta sukupolvea. Tämän ohella myös Morainen tehdas lakkasi vuoden 2008 lopulla, loppui samalla niin Saab 9-7X:n kuin sen sisarmallienkin valmistus.

Cadillac BLS Saab 9-3
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cadillac_BLS_Wagon_D_front.JPG

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Cadillac Bls (omaa sukua Saab 9-3)

Samoihin aikoihin kuin 9-2X ja 9-7X tulivat markkinoille, General Motors suunnitteli vielä yhtä ristiinnaittamista oman konserninsa sisällä. Tällä kertaa vuorossa oli yhdysvaltalainen luksusautomerkki Cadillac, josta ei tulisi kuuna päivänäkään pohjoiseurooppalainen Saab. Tästä huolimatta myös Cadillac on tehnyt yhden automallin perustuen Saabin tekeleisiin.

Tämä Saabin ja Cadillacin yhteinen lapsi kantoi nimeä Cadillac Bls, joka pohjautui tällä kertaa Saab 9-3:een. Bls:n ensiesiintyminen nähtiin Geneven autonäyttelyssä keväällä 2005 ja ensimmäiset yksilöt rullasivat ulos Saabin Trollhättanin tehtaalta vielä samana vuonna. Nyt nähtiin siis ensimmäistä kertaa yhteistyö, jossa auto pohjautuikin Saabiin, eikä suinkaan päinvastoin.

Bls jakoi hyvin paljon yhteistä 9-3:n kanssa. Ulkonäön puolesta auto muistutti hieman Saab 9-3:n ja Toyota Avensiksen risteytystä, sillä auton keula ja perä tehtiin täysin erinäköisiksi. Kenties eniten auton tunnistaa 9-3:ksi sisustasta, missä autosta löytyy Saabista tuttu ratti, kojelauta ja mittaristo, joskin Saabin logot on luonnollisesti korvattu Cadillacin logoilla.

Vuonna 2007 Bls:stä tehtiin myös farmarimalli, joka pohjautui luonnollisesti myös 9-3:een. Tämä farmarimalli on siinä mielessä historiallinen, että siitä tuli Cadillacin historian ensimmäinen farkku.

Vähän erikoisesti Cadillac Bls:ää ei myyty koskaan Yhdysvalloissa tai Kanadassa, vaan myynti kohdistui enimmäkseen Eurooppaan, Lähi-itään, Meksikoon, Etelä-Afrikkaan ja Etelä-Koreaan.

Auton vuosittainen valmistusmäärän oli määrä olla 7 000–10 000 kappaletta, mutta heikon kysynnän vuoksi tuotantoa laskettiin 1 560 kappaleeseen vuodessa. Tästä huolimatta BLS on kuitenkin ollut vuonna 2006 ja 2007 Cadillacin eniten myyty auto Euroopassa.

Cadillac Bls koki tiensä pään vuonna 2010, jolloin sen valmistus loppui. Jostain syystä valmistus Ruotsin Trollhättänissa pysähtyi jo vuonna 2008 ja kaksi viimeistä vuotta Bls-mallit tulivat Venäjän Kaliningradista.

Saab 9-4X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9-4X_–_04-08-2011.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Saab 9-4X (omaa sukua Cadillac SRX)

Jatketaan Cadillacin parissa, joskin roolit vaihtuvat nyt toisin päin. Saab 9-4X oli vuosina 2010-11 valmistettu crossover, jonka kantaisä oli Cadillac SRX. Automallin tarkoituksena oli jatkaa Saab 9-7X:n perinnettä, joskin tämä crossover oli huomattavasti pienempi ja eri kokoluokan auto.

Saab 9-4X ensiesiteltiin vuonna 2008, mutta tuotanto starttasi Meksikossa vasta vuonna 2010. Jälleen kerran General Motors hoiti tekniset ratkaisut omasta takaa Saabin roolin jäädessä lähinnä ulkoisiin avuihin. Moottorivaihtoehtoina oli 2,8 litran turbo (300 hevosvoimaa) tai 3 litran vapaastihengittävä moottori (265 hevosvoimaa). Vaihteiston kanssa yksinkertaisuus oli kaunista, eli ainoa vaihtoehto oli 6-vaihteinen automaatti.

Myös 9-4X:n kohdalla yrityskaupat astuivat peliin, joskin tällä kertaa liikkuja oli Saab itse. Juuri kun 9-4X oli saatu tuotantoon vuonna 2010, myi General Motors Saabin hollantilaiselle Spykerille. Saab 9-4X:n tuotanto rullasi Cadillac SRX:n rinnalla vielä vuoden 2011 loppuun, jonka myötä viimeiset mallit kirjattiin vuoden 2012 puolelle.

Yrityskaupoista johtuen 9-4X:n tuotantomääristä ei ole saatu yksiselitteistä lukua. General Motorsin mukaan Saab 9-4X:ää valmistettuun 615 kappaletta, mutta Trollhättanin Saab-museon mukaan luku oli 815 kappaletta.

Subaru Tribeca Saab 9-6X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TribecaVorne.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Ei koskaan julkaistu: Saab 9-6X (Subaru Tribeca)

Vähän erikoisesti internetissä on paljon mainintoja sellaisesta Saabista, jota ei koskaan ole tehty. Autoon nimeltä Saab 9-6X saattaa törmätä opiskellessaan mallien 9-7X tai 9-4X historiaa. Samoihin aikoihin kun Subarun kanssa tehtiin 9-2X, markkinalle piti tulla myös Subaru Tribecaan perustuva 9-6X. Tämä yhteistyö jäi kuitenkin pöydälle, kun General Motors tosiaan myi Subarun japanilaisille, jolloin General Motorsin riesaksi jäänyt Saab putosi pois pelistä.

Subaru Tribeca ei varmaan soita hirveästi kelloja, sillä malli suunniteltiin lähinnä Pohjois-Amerikan markkinoille, vaikkakin myöhemmin auto rantautui myös Eurooppaan. Tribeca oli keskikokoinen crossover, joka oli tuotannossa vuosien 2005-14 välillä.

Yksi prototyyppi Saab 9-6X:stä on kuitenkin onnistunut säilymään ja se on tällä hetkellä esillä Trollhättanin Saab-museossa.

Lähteet: Tekniikka & talous, Moottori

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat