Alfa Romeo Arna floppi

Alfa Romeo Arna – Nissanin ja Alfa Romeon heikkoudet samassa autossa

Eri automerkkien väliset yhteistyöt ovat olleet automarkkinoilla arkipäivää jo vuosikymmeniä. Aina ne eivät ole onnistuneet halutulla tavalla ja Alfa Romeo Arna on siitä elävä esimerkki.

Yksi automaailman erikoisimmista avioliitoista nähtiin 1980-luvun alkupuolella, kun italialainen Alfa Romeo ja japanilainen Nissan löivät hynttyyt yhteen. Tämän yhteistyön hedelmä kantoi nimelä Alfa Romeo Arna.

Lokakuussa 1980 Tokiossa allekirjoitettiin Nissanin ja Alfa Romeon välinen yhtestyösopimus, jonka myötä perustettiin sanahirviö nimeltä Alfa Romeo Nissan Autoveicoli S.p.A.. Yhteisyritystä varten rakennettiin uusi tehdas Napoliin ja siinä oli vahvasti läsnä myös Italian hallitus.

Japanilaisen ja eurooppalaisen autovalmistajan yhteistyöt eivät olleet tuohon aikaan vielä yleisiä. Leylandilla ja Hondalla oli jonkinlainen yhteistyö, mutta sekin rajoittui ainoastaan Isoon-Britanniaan. Tämä toikin oman mausteensa

Alfa Romeo Arna floppi
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfa_Arna.JPG

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Vuonna 1983 alkaa tapahtumaan – Arna syntyy

Alfa Romeon ja Nissanin ensimmäistä yhteistyöautoa saatiin odottaa vuodeen 1983 asti, jolloin Frankfurtin autonäyttelyssä esiteltiin Alfa Romeo Arna.

Alfa Romeon näkövinkkelistä auton oli tarkoitus olla houkutteleva perheauto italialaisille, joka kilpailee mm. hyvän suosion saavuttaneen Volkswagen Golfin kanssa. Nissanin näkökulmasta auton tarkoitus oli helpottaa japanilaisten tunkeutumista eurooppalaismarkkinoille.

Alfa Romeo Arna oli Nissan Cherryyn perustuva 3- tai 5-ovinen hatchback. Koriin liittyvät osat tulivat pitkälti Japanista ja ne kasattiin Napolissa, samalla kun autoihin asennettiin Alfa Romeon bokserimoottorit ja voimansiirto. Myös ohjaus ja etujarrut olivat Alfa Romeon käsialaa, mutta takajarrut tuli Nissanilta.

Bokserimoottoreita oli kolmea kokoa, 1,2 litraista, 1,4 litraista ja isoimpana 1,5 litrainen moottori. Tehoa nämä moottorit tuottivat 63-95 hevosvoimaa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kumppanien roolit väärin päin?

Kieltämättä pohja-ajatus oli hyvä, mutta siinä kävi jälkikäteen katsottuna pieni virhe: italialaisten ja japanilaisten roolit menivät väärin päin. Italialaiset tunnetaan desingistaan ja japanilaiset kestävästä tekniikastaan. Tästä huolimatta auton ulkoasu tuli Nissanilta ja tekniikka Alfa Romeolta, kun roolien olisi tullut ehkäpä mennä juuri päinvastoin.

Vääräleukojen on helppo naureskella Alfa Romeo Arnalle siitä, miten sen ulkoasu edustaa japanilaista eksotiikkaa ja tekniikka italialaista laatua.

Huomioitavaa Arnan ulkonäössä on myös se, että kuvissa monet yksilöt ovat varsin tylsän värisiä yksilöitä, kuten valkoisia ja harmaita. Sen lisäksi että auton desing oli japanilaisesta kynästä, myös värit korostivat auton stereotyyppistä japanilaisuutta.

Kuvan lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Arna#/media/File:Alfa_Arna_4d.JPG

Kieltämättä, Nissan Cherry ei ollut mitenkään poikkeuksellisen hieno auto. Se oli pikemminkin laatikkomainen ja viivottimella suunniteltu pikkuauto, jonka kori oli ruosteherkkä. Miksi ihmeessä sen keulalle laitettiin Alfa Romeon logo? Alfa Romeo on kuitenkin saavuttanut maineen hienoista ja massasta poikkeavista autoistaan.

Konepellin alla taas Alfa Romeon bokserimoottori ei tuo minulle ensimmäisenä fiiliksiä yksinkertaisesta ja toimivasta tekniikasta. Nissanin puolelta taas olisi löytynyt sitä kuuluisaa pomminvarmaa ja helposti korjattavaa tekniikkaa, jonka avulla auton elinikä olisi nopeasti jopa vuosikymmeniä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Arnan lyhyt lento loppuu Fiatin saapumiseen

Kuten arvata saattaa, Arnasta ei syntynyt automaailman klassikkoa. Valmistus lopetettiin neljä vuotta tuotannon alkamisen jälkeen, eli vuonna 1987.

Tuotannon lopetusta edelsi erikoiset tilanteet, sillä vuonna 1986 Alfa Romeon omistanut Italian valtionyhtiö Istituto per la Ricostruzione Industriale oli taloudellisissa ongelmissa, jonka seurauksena Alfa Romeo laitettiin myyntiin. Ostaja löytyi kuitenkin Italiasta, kun Fiat saapui mukaan kuvioihin. Samana vuonna kuin Arnan valmistus lakkasi, Fiat lopetti Alfa Romeo Nissan Autoveicolin. Se oli tuon avioliiton loppu.

Neljä vuoden aikana Napolin tehtailta tuli ulos yli 53 000 kappaletta Alfa Romeo Arnoja. Lukuun voidaan vielä lisätä ne Italian tehtaalla valmistut Nissan Cherryt, jotka saivat keulalleen Alfa Romeon tekniikan. Ne olivat käytännössä Alfa Romeo Arnoja, vaikka myynti tapahtuikin Nissan Cherryn nimellä.

Nissan jatkoi matkaansa länteen eron jälkeen päätyen Isoon-Britanniaan, josta käsin se pääsi yhtä kokemusta rikkaamana kiinni Euroopan automarkkinoihin.

Suomessa Arnat ovat äärimmäisen harvinaisia tapauksia, sillä autoa ei Suomeen tuotu. Tiettävästi vain yksi yksilö on saapunut Suomeen, ja sekin Ruotsin kautta.

Lähteitä: Wikipedia, Moottori

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat