Ford P100

Ford P100 – Erikoinen yhdistelmä henkilöautoa ja pickupia

Monet muistavat Ford Sierraan perustuneen P100:n. Harva suomalainen kuitenkaan tietää siitä, että myös muut Fordin henkilöautomallit päätyivät lava-autoksi.

Pienet lava-autot olivat taannoin huomattavasti yleisempiä kuin nykyään. Ehkä osasyynä tälle trendille oli autoveron erikoiset porsaanreiät. Vielä muutama vuosikymmen sitten markkinoilta löytyi tuttuihin henkilöautoihin perustuvia lava-autoja, kuten Ford Sierraan perustuva Ford P100.

P100 oli keulaltaan aivan kuin Ford Sierra, mutta erikoisuus alkoi heti etupenkkien takaa, kun takapenkkien sijasta auton perästä löytyi avolava. Auto oli kompakti kaksipaikkainen avolava, jota sai ainoastaan takavetoisena. Monet P100-mallit oli lisäksi varusteltu lavakatteella, kuten tämänkin julkaisun kuvituskuvat osoittavat.

Ford P100
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_P100_front_left.JPG

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Juuret kaukana historiassa

Ford P100:ssa on erikoista se, että me Suomessa muistamme lähinnä tuon Ford Sierran keulalla varustetun P100-mallin, joka lanseerattiin vuonna 1988. Jos suomalaisilta kysellään mielikuvia tästä Fordin pienestä ja näppärästä lava-autosta, kaikki muistavat vain tämän Sierraan perustuvan version.

Oikeasti P100:n juuret ovat niinkin kaukana, kuin vuodessa 1971, jolloin Ford julkaisi ensimmäisen henkilöauton keulaan perustuvan lava-autonsa. Alkujaan auto suunniteltiin myös Etelä-Afrikan markkinoille, mistä se päätyi vasta pario vuosikymmentä myöhemmin meille Eurooppaan.

Ensimmäinen vuosimallin 1971 Ford P100 perustui kolmannen sukupolven Ford Cortinaan, joka oli niin ikään keulaltaan aivan kuin henkilöauto, mutta takapenkkien tilalla oli avomallinen lava. Auton virallinen nimikin oli Ford Cortina pickup, sillä P100-nimitys tuli käyttöön vasta 1982.

Vuonna 1977 pickup-malli päivättiin neljännen sukupolven Ford Cortinaan ja jo kolme vuotta myöhemmin viidennen sukupolven Cortinaan. Toki tuohon aikaan Fordin mallit Cortina ja Taunus näyttivät ulkoisesti lähes identtisiltä, eli mallinimi vaihteli vähän sen mukaan, millä markkina-alueella oltiin nyt liikenteessä.

Ford P100
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_P100_rear_right.JPG

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ford P100 Suomessa

Sen jälkeen kun nimeksi tuli Ford P100, autoa lähdettiin markkinoimaan kehittyneiden maiden lisäksi myös Eurooppaan. Suomeen saapui lähinnä vain näitä Sierra-pohjaisia malleja, jota valmistettiin vuosien 1988-93 välillä.

Autot olivat melko simppeleitä. Vaihtoehtona oli ainoastaan manuaalinen vaihteisto, moottorivaihtoehtojakin oli vain 2,0-litrainen bensiini ja 1,8-litrainen diesel ja kaikki mallit olivat takavetoisia. Autoissa ei ollut juurikaan lisävarusteita, joten kaikki P100-mallit olivat keskenään lähes identtisiä, värivaihtoehdot ainoana erona.

Siitä huolimatta näitäkin autoja oli takavuosina Suomessa kohtuullisesti. Pienet avolavat tekivät kauppansa myös Suomessa, sillä pakettiautoksi rekisteröidessä niiden käyttökustannukset olivat halpoja.

P100-mallin valmistus lakkasi vuonna 1993 samaan aikaan kun Ford Sierra kuopattiin. Sierran seuraajaksi tuli Ford Mondeo, josta ei etuvetoisuutensa vuoksi tehty enää pickup-mallia, vaan P100:n seuraaja oli Ford Courier, joka jakoi nyt vuorostaan Ford Fiestan keulan. Tätä mallia ei tuotu lainkaan Suomeen, joten seuraavaa Fordin lava-autoa saatiin odottaa vuoteen 1998, jolloin ilmestyi Mazdan kanssa yhteistyössä tehty Ford Ranger.

Ylipäätään Fordin hyötyajoneuvojen historia on melko kirjava, johtuen osittain ehkä siitä, että Fordilla oli huomattavasti eroava mallisto Yhdysvalloissa, Euroopassa ja kehittyvissä maissa, jotka kuitenkin nimettiin osittain ristiin. Esimerkiksi edellä mainittu Ford Ranger oli ollut olemassa jo 15 vuotta ennen Euroopan-Rangerin syntyä, eikä näillä autoilla ollut mitään muuta yhteistä, kuin nimi.

Ford Cortina Mk V Bakkie Pickup
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1981_Ford_Cortina_Mk_V_Bakkie_Pickup.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Autoharrastajien suosiossa

Koska Ford P100 on jakanut monia osia yhdessä Sierran kanssa, on tämä läheisyys saanut monet autoharrastajat rakentelemaan P100-mallista jos jonkinlaisia erikoismalleja. Esimerkiksi monet P100-mallit ovat saaneet paljon osia Ford Sierran tehokkaasta Cosworth-mallista.

Ehkä erikoisin ulkomailla rakennettu P100 on kuitenkin päässyt Guinnessin ennätyskirjaan. Tämän Ford P100:n erikoisuus oli se, että siinä toimi polttoaineena kahvipavut ja auto saatiin kulkemaan ennätyksellistä 65,5 mailin tuntinopeutta (105 km/h). Tuo Ford P100 kantaakin siis maailman nopeimman kahvilla toimivan auton ennätystä.

Suomessa tunnetuin Ford P100 lienee nokialaisen Latela-porukan Justin Bieberille rakentama auto, jonka valmistumista seurattiin Latela-sarjan toisella tuotantokaudella.

Lue myös: Ford Escort RS Cosworth – oliko tässä maailman röyhkein spoileri?

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat