Ferrari Daytona

Ferrari 365 GTB/4, eli Ferrari Daytona – Miami Vicesta tuttu

Jokainen Miami Vicea katsonut muistaa mustan avomallisen Ferrari Daytonan, mutta vähän yllättäen Daytona ei ole mallin virallinen nimi.

Ferrari 365 GTB/4 ei ole jäänyt nimenä kovinkaan hyvin autoilijoiden mieleen, sillä se kulkee yleisesti nimellä Ferrari Daytona, vaikkei se olekaan sen virallinen nimi. Nimi Daytona tuli median toimesta, sillä Ferrari oli vuotta ennen sen ensiesitystä ottanut kolmoisvoiton Daytonan 24-tunnin kilpailussa.

Auto julkaistiin vuoden 1968 Pariisin autonäyttelyssä. Vuosien 1968-72 välissä tuotannossa ollut malli tuli monille myös tutuksi tv-ohjelman kautta, josta lisää vielä myöhemmin.

Ferrari Daytona
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1971_Ferrari_GTB4_Daytona.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kohti uuden muotoilun Ferrareja

Daytonan suunnittelusta vastasi italialainen korivalmistaja Pininfarina ja sen suunnittelija Leonardo Fioravanti. Fioravanti oli työskennellyt aiemmin Dino Ferrarin muotoilun parissa. Daytona vei Ferrarin designia perinteisistä pyöristetyistä malleista kohti uudempaa ja teräväreunaisempaa ilmettä. Korien valmistuksesta vastasi Scaglietti.

Auto oli kaksipaikkainen urheiluauto, josta oli saatavilla kahdenlaista mallia. GTB/4-mallin kolmas B-kirjan viittaa berlinettaan, eli coupeen. Toinen vaihtoehto oli vuonna 1971 mallistoon tullut GTS/4-malli, jonka S-kirjain viittasi spyderiin, eli avoautoon.

Avoversio osoittautui suosituksi erityisesti Amerikan markkinoilla, ja sen osuus 365 GTB4-mallin myynnistä oli julkaisusta lähtien noin 10 prosenttia. Avomallien suosio toi mukanaan myös erikoisen ilmiön, sillä useiden berlinettojen katto on leikattu irti avoversion muuttamiseksi, ja tämä muoti oli erityisen suosittu 1980-luvun lopulla.

Ferrari-365-GTB4-Daytona
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ferrari365GTB4Daytona.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Yhdysvallat isona markkinana

Ferrari Daytonasta kaavailtiin myyntimenestystä Yhdysvalloissa, joten malli oli alusta alkaen suunniteltu Yhdysvaltain lainsäädäntöä ajatellen.

Ensimmäisissä Daytona-malleissa oli kiinteät ajovalot akryylilasin takana. Tämä kuitenkin muuttui myöhemmin, kun Yhdysvaltain uusi turvallisuusmääräys kielsi ajovalot kansien takana, minkä vuoksi Daytona siirtyi vuonan 1971 sisään vedettäviin ponnahdusajovaloihin. Näihin “sammakonsilmäajovaloihin” päädyttiin siitä syystä, ettei keulan muotoilu kärsisi uudenlaisten ajovalojen myötä.

Daytonassa oli 4,4-litrainen Tipo 251 Colombo V12-moottori, joka oli sijoitettu auton etuosaan. Moottori tuotti 352 hevosvoimaa ja sitä ohjattiin viisivaihteisen manuaalilaatikon voimin. Vaihteisto oli sijoitettu auton takaosaan ihanteellisen tasapainon saamiseksi. Auto oli tuolle ajalle tyypillisesti takavetoinen.

Ferrari Daytona tuli tunnetuksi myös kilparadoilla, joissa se menestyi hyvin etenkin Le Mansin 24 tunnin ajoissa. Vaikka toiminnasta kilparadoilla Daytonasta ei vastannutkaan ammattimainen Scuderia Ferrari, vaan joukko yksityisiä osallistujia, saavutti automalli GT-luokan voitot vuosina 1972, 1973 ja 1974.

Ferrari Daytona
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ferrari-daytona-rc.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miami Vicen rooli auton maineessa

Ferrari Daytonasta ei voi puhua ilman 1980-luvun amerikkalaista tv-sarja Miami Vicea. Kulttimaineeseen nousseessa televisio-ohjelmassa oli hyvinkin suuressa roolissa eräs musta avomallin Daytona.

Ohjelman päätähden ajokkina toimi nimittäin vuoden 1972 Ferrari Daytona Spyder 365 GTS/4, jonka rekisterikilpi oli ZAQ178. Miami Vicessa nähty Ferrari ei ollut kuitenkaan aito, vaan se oli replica, joka perustui Chevrolet Corvette C3:n runkoon, johon amerikkalainen korivalmistaja McBurnie Coachcraft oli muokannut vastaamaan Ferrari Daytonan ulkoasua.

Musta Daytona ehti olla tv-sarjassa kahden tuotantokauden ja kahden jakson verran, kunnes se tuhottiin osana ohjelman juonta. Tällä tuhoamisella oli itse asiassa hyvinkin erikoinen taustatarina. Kun Miami Vicea alettiin kuvaamaan, tuotantoyhtiö oli tiedustellut mahdollisuutta saada ohjelmaan aitoja Ferrareita, mutta italialaisvalmistaja ei ollut niitä suonut ohjelmalle. Koska tuotantoyhtiö halusi joka tapauksessa saada Ferrarit ohjelmaan, joutui se käyttämään replicoita.

Koska Miami Vice nousi ohjelmana suureen suosioon ja sitä kautta myös Ferrari Daytona sai erityisen paljon huomiota, oli tilanne kiusallinen Ferrarille. Tilanne ratkesi vähän erikoisella juonenkäänteellä: jos Miami Vicessa tuhottaisiin näkyvästi replica-Ferrari, saisi tuotantoyhtiö seuraavaksi käyttöönsä aidon Ferrarin.

Näin myös kävikin, joskaan tuotantoyhtiö ei raaskinut oikeasti tuhota Daytona-replicaa. Lopputulemana Daytona korvattiinkin valkoisella Ferrari Testarossalla, joka oli tällä kertaa aito Ferrari. Tämä valkoinen Testarossa nousi niin ikään hyvinkin ikoniseksi osaksi Miami Vice -sarjaa.

Ferrari Daytona Spyder
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1973_Ferrari_Daytona_Spyder_Verde_Pino_front_left.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tilaa seuraavalle

Daytona oli viimeinen 12-sylinterinen Ferrari-malli, joka julkistettiin ennen kuin toinen autovalmistaja Fiat otti Ferrarin autotuotannon hallintaansa vuonna 1969. Tuolloin Fiat osti 40 prosenttia Ferrarin osakepääomasta, jonka lisäksi 49 prosenttia siirtyi heille Enzo Ferrarin kuoltua.

Ferrari Daytonaa valmistettiin tuotantonsa aikana noin 1 400 kappaletta. Yksilöistä 1 284 kappeltta oli coupe-mallisia GB/4-malleja ja 122 kappaletta avomallisia GTS/4-malleja.

Elinkaarensa osalta Daytona edusti melko tavallisen mittaiseksi jäänyttä tuotantoa. Daytonan edeltäjä Ferrari 275 oli tuotannossa kolmen vuoden ajan vuosina 1964-67. Sen seuraajaksi tuli keskimoottorinen Ferrari 365 GT4 Berlinetta Boxer vuonna 1973.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Ferrari.com

Nyt luetuimmat