Pontiac Aztek

Pontiac Aztek – seikkailuauto vei jopa Selviytyjät-voittajan vankilaan

Seikkailuhenkinen Pontiac Aztek muistetaan paitsi rumasta ulkomuodostaan, myös epäonnisesta tuotesijoittelusta Selviytyjät-sarjassa.

Automaailmassa kaikista kauneimmat klassikot muistetaan aina hyvin. Lähes yhtä hyvin tunnutaan myös muistavan toisesta ääripäästä poikkeuksellisen rumat autot. Koeajolle.com on jo aiemmin kertonut kaikkien rumien autojen “isoisästä”, Fiat Multiplasta. Myös Ford Scorpionin viimeiset vuodet olivat kirjaimellisesti rumia.

Seuraavassa aiheessa liikumme yhä rumuuden maailmassa. Tällä kertaa jaksomme päätähti tulee Pontiacilta, joka ei ole ollut kovin näkyvä automerkki Suomessa. Suomessa automerkki muistetaan kenties parhaiten Ritari Ässän auto Pontiac Trans Amista, mutta muuten härmäläisten mielikuvat jenkkimerkistä ovat vähäisiä.

Sattumaa tai ei, myös seuraavassa Pontiac-tarinassa on läsnä televisio-ohjelma. Vuosituhannen vaihteessa amerikkalaisvalmistaja loi seikkailunhenkisen ajoneuvon nimeltä Pontiac Aztek, joka teki tuotesijoitteluyhteistyötä kaikkien seikkailuohjelmien äidin, Selviytyjien kanssa. Myös tähän Selviytyjät-saagaan mahtui hyvin kummallisia käänteitä.

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2003_Pontiac_Aztec_(15264486698).jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Pontiac Aztek – suunniteltu sukupolvi X:lle

Kuten hyvin monien autojen kohdalla käy, myös Pontiac Aztekin kohdalla jutun juurena on konseptiauto. Auto esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle vuonna 1999 konseptiautona. Konseptiauton perustana oli ajatus futuristisesta xtreme-autosta, joka sai yleisöltä hyvän vastaanoton. Hyvän vastaanoton turvin auto tuli myyntiin jo vain vuosi konseptiauton esittelyn jälkeen, joten tahti oli nopeaa.

Konseptiauto lupasi käyttäjälleen maksimaalista monipuolisuutta, jonka oli tarkoitus tukea nuorta ja aktiivista elämäntapaa. Jos näette joskus Pontiac Aztekin mainoksia, niissä auto on lähtenyt usein road tripille, viety keskelle luontoa tai sen kyydissä on surffilautoja ja muita vapaa-ajanviettovälineitä.

Pontiac tavoitteli autolla asiakkaakseen X-sukupolvea, joka kuvaa siis 1980-luvulla nuoruuttaan elänyttä ja 1980- ja 1990-luvuilla aikuistunutta ja vuosien 1965–1980 välillä syntynyttä sukupolvea. Kohdeyleisö oli siis varsin nuorekasta, sillä uutta autoa markkinoitiin vain 20-35-vuotiaille nuorille.

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aztek1.JPG

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Maailman monipuolisin auto

Nuorekkuus näkyi myös auton varusteissa, joissa oli käytetty paljon luovutta. Autossa oli mm. etukeskikonsoli, joka toimi myös irrotettavana kylmälaukkuna. Ajalle tyypillisesti kylmälaukussa oli myös paikat CD-koteloille. Myös auton takaistuimet sai tarvittaessa irti, ja hurjimmat pystyivät käyttämään niitä retkeilytuoleina.

Kaksiosaisen takaluukun perälautaan oli muotoiltu kaksi istuinta mukitelineineen, jolloin perälautaa pystyi käyttämään näppäränä istuinalustana. Lisävarusteena autoon sai myös stereosäätimet takaosaan, joiden avulla pystyi esimerkiksi muuttamamaan radion äänentasoa vaikkapa nuotion ääressä.

Lisäksi autoon oli mahdollista saada lukuisia retkeilyvarusteita, joiden avulla Pontiac Aztek muuttui pienimuotoiseksi retkeilyautoksi. Näitä varusteita olivat mm. liukuva tavaratilan lattia ruokaosastoilla ja retkeilypaketti, jossa on kiinnitettävä teltta ja ilmapatja. Autossa oli myös erilaisia kiinnityspaikkoja esimerkiksi surffilaudoille.

Etenkin lisävarusteltuna Pontiac Aztek kätki sisälleen lukuisia nerokkaita ratkaisuja, jotka oli tehty käytännöllisyys edellä. Jos olet kiinnostunut pakuelämästä, eli van lifesta, Pontiac Aztekin ratkaisut tarjoavat sinulle varmasti paljon mielenkiintoista tutkittavaa.

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2001-Pontiac-Aztek.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Rohkea ja aggressiivinen muotoilu

Pontiac tavoitteli haluttua ostajakuntaa myös tekemällä auton muotoilusta poikkeavanlaisen. Pontiac Aztekin muotoilusta vastasi Tom Peters, joka kommentoi autoa toteamalla, että “tarkoitus oli tehdä rohkea, in-your-face -ajoneuvo, joka ei sovi kaikille”. Muun suunnittelutiimin mukaan Aztek tehtiin suunnitteluprosessin aikana “aggressiiviseksi aggressiivisuuden vuoksi”.

Kieltämättä lopputulema oli varsin poikkeava. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että toisin kuin nykypäivänä tuppaa olemaan, crossoverit eivät olleet vielä 2000-luvun alussa kovinkaan yleisiä, eli jo se teki Pontiac Aztekista “erilaisen. Itse asiassa Pontiac Aztek oli General Motorsin ensimmäisiä crossovermaisia autoja.

Myös muotoilussa oltiin tehty erikoisia ratkaisuja. Eniten keskustelua tuntui herättävän auton keulaosa, jossa oli useampi erilainen ajovalo sekä useita erilaisia ilmanottoaukkoja. Myös autoa kiertävissä “seikkailumuoveissa”, etenkin kaksivärisenä Pontiac Aztek oli aikaansa edellä. Korotetut nelivetofarmarit Volvo V70 XC:n johdolla tekivät vasta tuloaan markkinoille.

Pontiac Aztek 2001
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%2701_Pontiac_Aztek.JPG

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Amerikan vastine Fiat Multiplalle – maailman rumin auto

Poikkeavan ulkonäön autoihin on suhtauduttu tavallisesti hyvin kriittisesti, ja myös Pontiac Aztek sai tästä oman osansa. Pontiac Aztek on saanut paljon palstatilaa erilaisissa huonoimpien tai rumimpien autojen listauksissa. Yleensä mediat ovat perustelleet huonoimpien autojen listalle joutumista pääasiassa auton ulkonäöllisillä seikoilla.

The Daily Telegraph listasi elokuussa 2008 Aztekin kaikkien aikojen “100 rumimman auton” ykköseksi. Edmunds.com vuorostaan sijoitti auton “100 kaikkien aikojen huonoimman auton” joukossa ensimmäiseksi sekä sen tyylin vuoksi, että myös siksi, että se lehden mukaan “tuhosi 84-vuotiaan autonvalmistajan“.

Time-lehti vuorostaan listasi Pontiac Aztekin vuonna 2010 yhdeksi “kaikkien aikojen 50 pahimmasta keksinnöstä”. Toisessa lehden artikkelissa vuonna 2007 palkittu amerikkalainen autotoimittaja Dan Neil nosti Pontiac Aztekin esille Time-lehden artikkelissaan, jonka otsikko oli “50 huonointa autoa”. Artikkelissa Neil luonnehti autoa seuraavin sanakääntein.

“Aztek rikkoi yhtä auton suunnittelun pääsäännöistä: pidämme autoista, jotka näyttävät meiltä. Silmien ja ylimääräisten sieraimien vuoksi Aztek näyttää epämuodostuneelta ja pelottavalta, jolle koirat haukkuvat ja katedraalit käyttävät häntä kellojen soittamiseen. Häpeä on, että kaiken sen rumuuden alla oli hyödyllinen, pätevä crossover.”

AutoPacificin varapuheenjohtaja James Hall luokitteli Aztekin yhdeksi kaikkien aikojen kymmenestä rumista autosta. TotalCarScore.comin toimitusjohtaja ja päätoimittaja Karl Brauer puolestaan luonnehti, että Aztekissa oli “hirvittävät mittasuhteet käärittynä muoviseen korin verhoukseen” ja hänen mukaan auto “näytti autopommin ojentamalta farmarilta

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pontiac-Aztek.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Pontiac Aztek esiintyy Selviytyjissä

Autojen markkinointia on tehty pitkään tuotesijoittelulla televisio-ohjelmissa, ja myös Pontiac Aztek sai tästä lajista osansa. Tuotesijoittelu ei tapahtunut missä tahansa ohjelmassa, vaan auton mielikuvalle uskollisesti seikkailuhenkisessä Yhdysvaltain Survivor (suomeksi Selviytyjät) -realityssa. Aztek sai toimia menestysformaatin ensimmäisen tuotantokauden voittajan palkintona syksyllä 2000.

Lähtökohdat yhteistyölle olivat erinomaiset. Seikkailuhenkinen auto pääsi näkyvään rooliin seikkailuohjelmassa, josta tuli välittömästi hitti. Pelkästään ensimmäisen kauden finaalilähetystä (jossa Pontiac Aztekilla oli oma rooli) seurasi lähes 52 miljoonaa silmäparia. Tuossa vaiheessa kukaan tuskin tiesi, että formaatti tulee elämään vuosikymmeniä useiden kymmenien tuotantokausien muodossa.

Vaan kaikki ei mennyt kuitenkaan aivan putkeen – joskaan tämän asian syyllinen ei löytynyt Pontiacin päästä. Selviytyjien ensimmäisen tuotantokauden voittaja Richard Hatch voitti ohjelmasta 27 000 dollarin arvoisen Pontiac Aztekin lisäksi myös miljoona dollaria. Pari vuotta myöhemmin Hatch jäi kuitenkin kiinni veropetoksesta, sillä hän ei maksanut palkintopotista tai autosta seuranneita veroja.

Myös muissa veroasioissa epäkunnostautunut Hatch sai lopulta peräti 51 kuukauden tuomion veropetoksista. Erään vitsin mukaan Richard Hatch onkin maksanut maailmassa kaikista kovimman hinnan Pontiac Aztekista.

Myöhemmin General Motors jatkoi tuotesijoittelua Selviytyjissä. Myös toisella kaudella kilpailussa jaettiin palkintoja Pntiac Aztek, ja sen voitti Colby Donaldson. Selviytyjien autopalkinnoista puhutaan usein myös “autokirouksena” hyvin usein kauden aikana autopalkinnon voittanut kilpailija ei kuitenkaan kykene voittamaan koko ohjelmaa. Richard Hatch onkin niitä harvoja, joka on voittanut sekä auton että koko kilpailun.

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pontiac_Aztec_(15780508892).jpg

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Millainen auto Pontiac Aztek oli?

Pontiac Aztek käytti lyhennettyä General Motorsin lyhennettyä pohjalevyä, joka oli tullut jo tunnetuksi konsernin tila-autojen, kuten Pontiac Montanan muodossa. Autot valmistettiin General Motorsin Meksikon tehtaalla Ramos Arizpessa, jossa se jakoi kokoonpanolinjan Buick Rendezvousin kanssa.

Tekniikan osalta autossa oli melko rajalliset konfigurointivaihtoehdot. Pontiac Aztek oli saatavana joko etuvetoisena tai täysautomaattisella nelivetojärjestelmällä. Moottorivaihtoehtoja oli kuitenkin vain yksi, 3,6-litrainne V6 sekä vaihteistona toimi aina neljävaihteinen automaattilaatikko.

Myös korimallin suhteen vaihtoehtoja ei käytännössä ollut. Kaikki autot olivat viisiovisia, eikä autosta ollut tarjolla eri kokoisia versioita. Toki ulkonäköä pystyi räätälöimään melko hyvin, jonka seurauksena osa ajoneuvoista oli kaksivärisiä ja sitä kautta hieman poikkeavan näköisiä.

Pontiac Aztek police car
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%2702-%2705_Pontiac_Aztek_(Montreal_Police).JPG

Ei löytänyt koskaan tarpeeksi markkinoita

Auton tuotanto alkoi vuonna 2000 ja ensimmäiset yksilöt myytiin mallivuotena 2001. General Motorsilla oli suht suuret suunnitelmat Pontiac Aztekin kanssa. Autojätti oli laskeskellut vuosimyynnin olevan 75 000 yksilöä ja 30 000 yksilön vuosituotanto riittäisi nollatulokseen.

Harmillista sinänsä, mutta kaikesta nerokkuudesta huolimata Pontiac Aztek ei ollut koskaan kaupallinen menestys. Ensimmäisen (vajaan) tuotantovuoden 2000 aikana autoa valmistui reilut 11 000 yksilöä, ja vuosien 2001-2003 reilun 27 000 yksilön vuositahdilla.

Tämän paremmaksi tuotantolukemat eivät enää nousseet, sillä vuonna 2004 autoa valmistettiin enää 20 000 kappaletta ja vuotta myöhemmin viimeisenä tuotantovuotena vain 5 000 kappaletta. Toki varastoja myytiin tyhjäksi pieniä eriä vielä vuosien 2006 ja jopa 2007 aikana.

Pontiac Aztek ei saanut koskaan virallista seuraajaa. Epävirallinen seuraaja oli Pontiacin vuonna 2006 lanseeraama crossover nimeltä Pontiac Torrent, mutta se oli hyvin tylsä edeltäjäänsä verrattuna. Itse asiassa Pontiac Torrent oli vain yksi logovaihdos konsernin sisällä, perustuen Chevrolet Equinoxiin.

Pontiac Aztek
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2003_Pontiac_Aztec_(15428016136).jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi nerokas auto floppasi?

Nykyvalossa auton floppaamista voi olla vähän jopa vaikeakin ymmärtää. Auto oli selvästi trendikäs, ja sitä markkinoitiin kohdeyleisölleen varsin fiksusti ja houkuttelevasti. Etenkin nykyisen pakettiautossa asumistrendin aikana Pontiac Aztekin perusidea on jopa helppo ymmärtää.

Auton suurin ongelma oli lopulta sen kohdeyleisössä, joka oli “huono asiakas”. Kuten artikkelin alussa jo todettiin, sukupolvi X:n edustajat olivat vain noin 20-35-vuotiaita nuoria aikuisia. Vaikka heillä olisi aikaa ja intoa matkustaa ja elää virkeää elämää, rahallinen puoli ei sitä kuitenkaan välttämättä salli. Uuden auton ostaminen oli myös 2000-luvun alussa monelle täyttä utopiaa.

Lisäksi auton hinta oli kovahko. Viimeistään vuoden 2001 terroristi-iskut pistivät Pontiacin poistamaan kattavamman GT-mallin valikoimasta, jotta auton hintaa saataisiin yksinkertaisesti painettua alaspäin.

Nykypäivänä tilanne alkaa olla jo toinen. Yli 20 vuotta vanhana autona monella nuorella on ollut jo pidemmän aikaa varaa Pontiac Aztekiin, mikä on nostanut sen kiinnostavuutta nuorten autoilijoiden keskuudessa. Lisäksi auton mainetta on kirinyt jälleen yksi tv-ohjelma: Breaking Bad -sarjan päähahmo Walter White käytti autonaan Pontiac Aztekia.

Toisen näkemyksen mukaan Pontiac Aztek oli kaikkea muuta paitsi floppi – itse asiassa tämäntapaiset autot olisivat olleet suuremmissa määrissä General Motorsin tie menestykseen. Amerikkalaisen autojätin ongelma on monesti ollut se, että samoja autoja kierrätetään eri merkeillä tekemättä niihin mitään omaa. Pontiac Aztek oli tässä poikkeus rohkeudellaan ja uudenlaisella ajattelutavallaan.

Lue myös: Volkswagen Phaeton – suuruudenhullu projekti maksoi VW:lle miljardeja

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat