Fiat Multipla maailman rumin auto

Fiat Multipla – kenties maailman rumin ja haukutuin auto

Fiat Multipla kantaa maailman rumimman auton epävirallista titteliä, eikä tuo maine ole välttämättä aivan katteeton.

Jos satunnaisilta ihmisiltä lähdettäisiin järjestelmällisesti kysymään heidän mielestä historian ruminta automallia, aivan varmasti Fiat Multipla keräisi eniten mainintoja. Ja onhan auto valittukin epävirallisesti maailman rumimmaksi autoksi.

Italialaisvalmistajan viime vuosituhannen lopulla julkaisema auto on saavuttanut erikoisen muotoilunsa ansiosta tietynlaisen kulttimaineen, vaikka keskustelua voitaisiin käydä myös siitä, onko kauneus aina katsojan silmässä.

Fiat Multipla maailman rumin auto
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2004_Fiat_Multipla_haarlem.nl_deze_auto_rijdt_op_aardgas_schooner_stiller_voordeliger_(9161171278).jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Fiat Multiplan synty

Vuonna 1998 Italiasta tuli automarkkinoille varsin erikoisen näköinen ilmestys. Isokokoinen auto oli kuin kyläsepän pajassa kasattu palapeli sattumalta löytyneistä autonosista. Auton ylä- ja alaosat eivät näytä kuuluvan samaan runkoon, mutta ovat silti löytäneet tiensä samaan autoon.

Ensimmäisenä katsojan silmiin osuvat muuten varsin isokokoiseen autoon suhteutettuna pienet etuvalot, joita löytyy peräti kahdesta paikkaa: normaalisti auton etuosasta, kuin myös vähän ylempää tuulilasin alareunasta.

Auton ikkunat ovat myös poikkeuksellisen korkeat, sillä sivuovien korkeudesta jopa puolet oli pyhitetty lasille. Autosta näki siis hyvin ulos, ja toisaalta auton kuljettaja näkyi myös auton ulkopuolelle. Kukapa nyt ei haluaisi tulla nähdyksi Multiplan ratissa?

Jos joku miettii Multiplaa katsellessa, että tässä erikoisessa desingissa on jotain tuttua, niin ei ihme. Auto nimittäin pohjautuu Fiat Bravoon ja Bravaan. Ei ihan heti uskoisi, että tästä pikku-Fiatista ollaan onnistuttu venyttämään tila-autoksi luokiteltava auto.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fiat_Multipla_silver_front.JPG

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Onko kauneus katsojan silmissä?

Fiat Multiplan erikoinen desing varasti kaikkien huomion. Vähäiselle huomiolle on jäänyt myös se, että Fiat Multiplan historia juontaa peräti 1950-luvulle asti. Alkuperäisen vuonna 1956 valmistuksen aloittaneen Multiplan idea oli toimia koko perheen tilavana autona sekä takseina. Nämä 50- ja 60-luvun Multiplat ovat nykyisin muute äärimmäisen arvostettuja keräilykappaleita.

Toisen sukupolven Fiat Multiplan suosio tuntui jakautuvan vahvasti kahteen ääripäähän. Auton kotimaassa Italiassa se oli menestys, mutta saapasmaan ulkopuolella myynti oli heikkoa. Myynnin ailahtelevuuden lisäksi myös palkintoja ja huomionosoituksia tuli oikealta ja vasemmalta.

Jos Multipla ei löytänyt tietään kuluttajien autotalleihin, niin vähän yllättäen sille aukenivat kuitenkin taidemuseon ovet. Vuonna 1999 auto asetettiin näytteille New Yorkin Museum of Modern Artin näyttelyyn ”Different Roads – Automobiles for the Next Century”.

Fiat Multipla sisältä
Fiat Multiplan mittaristo. Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Multipla_console_centrale.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Edes tavallisempi facelift-versio ei pelastanut Multiplaa

Fiat Multipla koki huomattavasti hillitymmän faceliftin kuusi vuotta julkistuksen jälkeen. Vuoden 2004 kasvojenkohotusmallissa Multipla sai huomattavasti enemmän tavanomaisia Fiat-malleja muistuttavan ilmeen.

Faceliftissa tuulilasin alareunan ajovalot siirrettiin keulalle, jossa ajovalot kasvoivat ja muuttuivat perinteisemmän näköisiksi. Takavalot ja suuret ikkunat jäivät kuitenkin elämään myös faceliftissä, eli uutta autoa ei veistetty täysin eri puusta.

Fiat Multipla 2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2005_Fiat_Multipla_rear.JPG

Kuten ehkä arvata saattaa, edes kasvojenkohotusmalli ei kuitenkaan tehnyt Multiplasta pidempi-ikäistä autoa. Multiplan valmistus lopetettiin 2010, eikä siitä ole tullut enää kolmatta sukupolvea.

Sen sijaan kiinalaisten versio Multiplasta, eli Zotye M300 Langyue pysyi valmistuksessa aina vuoteen 2013 asti. Kiinalaiset jaksoivat siis ihmetellä Fiat Multiplan erikoista ulkonäköä muutaman vuoden muuta maailmaa pidempään.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat