Sini-keltaiset Subaru World Rally Teamin autot värittivät rallipolkuja 18 vuoden ajan, mutta mitä sitten tapahtui ralli-Subaruille?
Jyväskylän MM-ralli saatiin hiljattain pakettiin ja Toyota jatkaa yhä Keski-Suomen sorateiden suurimpana sankarina. Siitä lähtien kun Toyota Gazoo Racing on ajanut Jyväskylässä, on tuloksena ollut aina voitto.
Tässä artikkelissa muistellaan kuitenkin Toyotan sijasta erästä toista ikonista rallitiimiä, joka oli mukana rallin MM-sarjassa vuosina 1990-2008. Monille rallifaneille on piirtynyt Subarusta mieleen sähkönsiniset autot keltaisine teippauksineen, mutta muistatko vielä minkälaisilla autoilla Subaru päästeli rallipoluilla aikana ennen Subaru Imprezaa?
Tosissaan rallipoluille
Vaikka Subaru oli osallistunut MM-ralliin säännöllisen epäsäännöllisesti vuodesta 1980 lähtien, vasta syyskuussa 1989 alkoi tapahtumaan kunnolla. Tällöin luotiin Subaru World Rally Team, jonka päämääränä oli lähteä valloittamaan WRC:tä uudella Subaru Legacy RS:llä.
Subaru Tecnica Internationalin (STi) presidentti Ryuichiro Kuze solmi kumppanuuden brittiläisen Prodrive-yrityksen kanssa, joka nappasi kopin Subarun ralliprojektista. Prodriven tallipäällikkönä toimi David Richards, joka oli ennen Prodriveä tullut tunnetuksi Ari Vatasen kartanlukijana.
Ensimmäinen kausi oli 1990, jolloin Subaru osallistui vain kouralliseen MM-ralleista. Tallin kärkikuljettaja oli vuoden 1978 maailmanmestari Markku Alén. Alénin saldoksi jäi viisi rallia, joista maaliin asti hän pääsi vain Jyväskylässä, jossa hän sijoittui neljänneksi. Kausi oli Subarun osalta hyvinkin repaleinen, sillä kauden aikana autoa ajoi seitsemän eri kuskia ja auto osallistui ralliin 14 kertaa, mutta maaliin asti päästiin vain viidesti.
Kaudella 1991 Subaru osallistui jo kahdeksaan kaikkiaan 14 rallista. Ensimmäinen podium saatiin jo kauden toisessa rallissa, jossa Alén toi auton kolmantena maaliin. Kauden viimeiseen Iso-Britannian ralliin Subaru hankki ratin taakse toisen suomalaisen maailmanmestarin, tällä kertaa Ari Vatasen. Myös tuleva mestari Colin McRae debytoi samassa rallissa.
Vuotta myöhemmin kaudella 1992 podiumille päästiin kahdesti. Rallin toisen sijan pokkasi Subarulla niin McRae Ruotsissa, kuin Vatanen Iso-Britanniassa. Kaksikko toimi Subarun pääasiallisina kuskeina tuolla kaudella, vaikkakin remmissä oli mukana myös kolme muuta kuskia. Edelleenkään Subaru ei osallistunut kuin puoliin kauden 14 osakilpailusta.
Kausi 1993 oli ennätyksellisen repaleinen Subarulle. Kauden aikana Subarua ajoi peräti kymmenen eri kuskia ja autojakin oli kauden aikana kolmea erilaista. Legacy RS:n lisäksi lähtöviivalla lähtiin Subarun malleihin nimeltä Vivio ja Impreza perustuvat autot. Kohokohdiksi jäi McRaen Legacylla ajama voitto sekä Vatasen kaksi kakkossijaa, joista toinen oli Legacylla ja toinen Imprezalla.
Tämä kausi oli siis ensimmäinen, jonka aikana nähtiin legendaarinen Subaru Impreza, joka ensiesiteltiin Suomen rallissa. Impreza sai väkevän startin, sillä heti ensimmäisessä kilpailussaan Vatanen taisteli voitosta kotiyleisönsä edessä ja toi Subarun maaliin toisena. Vuosi 1993 jäi historiaan myös siitä, että sen aikana Subaru otti ensimmäistä kertaa käyttöön myöhemmin tutuksi tulleen sinisen värin ja keltaiset teippaukset, kun nimikkosponsoriksi tuli tupakkabrändi State Express 555.
Täyden sarjan kautta kultaiselle aikakaudelle
Kaudelle 1994 lähdettiin ensimmäistä kertaa Subaru Imprezan johdolla, samoin ensimmäistä kertaa Subaru ajoi täyden MM-sarjan läpi osallistuen jokaiseen ralliin. Pääasiallinen kuljettajakaksikko oli Carlos Sainz ja McRae. Kauden aikana Sainz nappasi yhden voiton sijoittuen MM-taistossa toiseksi, McRaen saalistaessa kaksi voittoa ja kokonaistilanteen neljännen sijan.
Seuraava kausi 1995 päättyi Subarun osalta jackpotiin, kun Colin McRae toi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kahden osakilpailuvoiton voimin. Maailmanmestaruus ratkaistiin viimeisessä kisassa Subaru-kuskien kesken ja hopeamitali tuli niin ikään Subarulle, kun Carlos Sainz hävisi viidellä pisteellä tallikaverilleen. Subaru otti kaudesta matkaan myös valmistajien maailmanmestaruuden.
Kaudella 1996 Subaru osallistui MM-sarjaan kolmen auton ja täyden kauden voimin. McRae jatkoi Subarulla ja kahta muuta autoa ajoivat ruotsalainen Kenneth Eriksson ja italialainen Piero Liatti. Colin McRae ei kyennyt kolmesta voitosta ja yhdestä kolmannesta sijasta huolimatta voittamaan MM-titteliä, vaan jäi niukasti Tommi Mäkisen jälkeen toiseksi. Subaru juhli kuitenkin valmistajien mestaruutta, jossa oman osansa toi Erikssonin kaksi kakkossijaa.
Sama meno jatkui vuotta myöhemmin, sillä myöskään kausi 1997 ei tuonut Subarulle kuin valmistajien maailmanmestaruuden, sillä McRae jäi kuljettajien taistossa Mäkiselle toiseksi. Edes McRaen viisi voittoa kauden aikana ei riittänyt kirkkaimpaan palkintoon. Subaru ajoi kuitenkin täyden sarjan samoilla tuttujen kuskien voimin.
Kaudella 1998 Subaru ajatti enää kahta autoa läpi sarjan kaksikolla McRae-Liatti. Yksittäisiä kisoja kävi ajamassa Erikkson, Vatanen, Jarmo Kytölehto ja Colinin pikkuveli Alister McRae. Colin McRae oli jälleen tallin ykköskuski saavuttaen kolme voittoa ja kolmannen sijan MM-tittelissä.
Kohti uutta vuosituhatta
Kauteen 1999 lähtiessä Subarun kuljettajat menivät kerralla uusiksi. Autoa ajoivat Juha Kankkunen ja Richard Burns. Kaksikon lisäksi ensimmäisiin kisoihin starttasi belgialainen Bruno Thiry. Burns sijoittui lopulta Subaru-kuskeista parhaiten olleen MM-sarjan toinen kolmella voitolla. Kankkunen jäi sarjan neljänneksi kahdella voitolla.
Uudelle vuosituhannelle sännättiin tutulla kuljettajakaksikolla Burns-Kankkunen. Burnsin kausi päättyi jälleen kerran hopeamitaliin neljän voiton voimin. Kankkusen kausi oli huomattavasti vaikeampi, tuloksena yksi kakkossija ja kaksi kolmossijaa, sekä MM-taiston kahdeksas tila. Kauden loppupuolella Subarun rattiin pääsivät myös Norjan Petter Solberg ja Viron Markko Märtin.
Kaudelle 2001 Subaru lähti peräti neljän kuskin voimin. Kankkunen poistui tiimistä, mutta tilalle tuli Japanin oma poika Toshi Arai. Viime kauden kolmikko Burns, Solberg ja Märtin ajoivat muita autoja. Neljästä kuskista huolimatta Subarun vyölle kertyi yksi ainoa voitto, jonka ajoi Burns. Yksi voitti riitti kuitenkin Burnsille maailmanmestaruuteen tasaisessa sarjassa. Sen sijaan valmistajien MM-taistossa Subaru oli vasta neljäs.
Seuraavaan kauteen Subaru lähti kahden maailmanmestarin voimin, kun neljän MM-tittelin Tommi Mäkinen vaihtoi Subarulle hallitsevan mestarin Solbergin kaveriksi, Arain ajaessa kolmatta autoa muutamassa kisassa. Mäkinen sai lentävän lähdön Subarulla voittaen heti ensimmäisen kisansa, mutta muuten hän ei päässyt maaliin kuin kuudesti. Solberg ajoi tasaisemmin ja saavutti MM-hopeaa yhdellä voitolla, yhdellä kakkossijalla ja kolmella kolmossijalla.
Kausi 2003 oli Mäkiseltä tasaisempi, vaikka voittoja ei tullut ja podiumillekin päädyttiin vain kahdesti. Solberg sen sijaan napsi neljä voittoa, joilla irtosi uran toinen ja Subarun viimeinen kuljettajien maailmanmestaruus. Valmistajien MM-sarjassa Subaru päättyi kolmanneksi.
Kauteen 2004 lähtiessä Mäkinen lopetti, mutta hänen tilalleen tuli uusi suomalainen, Mikko Hirvonen. Hirvosen parhaimmaksi tulokseksi jäi kahteen kertaan saavutettu neljäs sija, mutta Solberg taisteli itsensä jälleen kerran MM-sarjan toiseksi seitsemän podium-sijoituksen turvin, joista peräti viisi oli voittoja.
Hirvonen ei viihtynyt Subarulla kautta pidempään ja hänet korvasi australialainen Chris Atkinson Solbergin jatkaessa ykköskuskina. Kolmatta Subarua ajoi ranskalainen Stéphane Sarrazin. Kausi 2005 jatkui samaan vanhaan tapaan, eli Solberg nappasi kahdeksan podiumia, josta kolme voittoa päätyen MM-sarjassa hopealle.
Haasteiden kautta ulos sarjasta
Kausi 2006 oli Subarulle haasteellinen. Kuljettajakolmikkona oli tuttu Solberg, Atkinson ja Sarrazin, Arain ajaessa kolmatta autoa Japanin rallissa. Solberg ei kyennyt kaudella yhteenkään voittoon, vaan saldoksi jäi kolme kakkossijaa ja yksi kolmas tila. Näillä eväillä norjalainen sijoittui sarjassa vasta kuudenneksi, Subarun ollessa valmistajissa neljäs.
Kauteen 2007 startattiin tutulla kaksikolla Solberg-Atkinson ja kauden loppupuolella kolmatta autoa ajoi espanjalainen Xavier Pons. Solbergin saldoksi jäi yksi toinen ja yksi kolmas sija, joilla irtosi kuljettajien MM-taiston viides sija. Valmistajissa Subaru sijoittui kolmanneksi.
Myös kausi 2008 sisälsi tutun parivaljakon Solberg-Atkinson, ranskalaisen Brice Tirabassin ajaessa kolmatta autoa kahdessa rallissa. Tällä kaudella Subarun kuljettajakaksikon roolit vaihtuivat ja Atkinson ajoi huikean alkukauden, jonka voimalla hän oli sijoittui MM-sarjan kokonaispisteissä Solbergin edelle viidenneksi. Atkinson saavutti kaksi kakkostilaa ja kolme kolmatta sijaa, kun Solbergin onnistumiset jäivät yhteen toiseen sijaan.
Kausi 2008 jäi vähän yllättäen Subarun viimeiseksi rallin MM-sarjassa, vaikka sekä Solbergilla, että Atkinsonilla oli jo olemassa tallin kanssa solmittu sopimus seuraavasta kaudesta. Subarun vetäytyminen sarjasta liittyi taloushuoliin, sillä finanssikriisi painoi päälle ja monet valmistajat lopettivat autourheilun parissa. Subarun lisäksi rallista samoihin aikoihin vetäytyi Suzuki ja F1-luokasta Honda lähti niin ikään talousongelmien vuoksi.
Vaikka viimeiset vuodet eivät tuoneet Subarulle enää suurta menestystä, on se silti yksi menestyneimpiä rallitalleja. Subaru kilpaili WRC:ssä pidempään kuin mikään muu valmistajatiimi nykyisessä muodossaan. Vuonna 1990 alkanut yhteistyö Prodriven kanssa kesti kaikkiaan 18 vuotta.
Subaru voitti valmistajien mestaruuden kolme kertaa vuosina 1995, 1996 ja 1997 ja kuljettajien mestaruuden kolme kertaa, vuosina 1995, 2001 ja 2003. Subaru Impreza -malli voitti ennätykselliset 46 rallia ja Legacy yhden.
Nyt luetuimmat