Mercedes-Benz W123 korinvaihto

Korinvaihto – autolle uusi elämä, vai jälleen yksi outo tapa välttää veroja?

Korinvaihtobuumi autoille oli yksi osoitus suomalaisen autoilijan luovuudesta, jolla välttää ikävät veroihin liittyvät maksut.

Koeajolle.com on aiemmin muistellut minkälaisilla tavoilla suomalaiset autoilijat ovat etsineet porsaanreikiä verotuksesta. Tänään jatketaan saman aiheen parissa ja muistellaan 1990-luvun alkuvuosien korinvaihtobuumia.

Oletko koskaan miettinyt sitä, mikä tai mitkä osat autosta ovat sellaisia, jotka tekevät autosta juuri kyseisen yksilön? Autoon voinee vaihtaa helposti renkaat, peltiosia tai jopa moottorin, ja miellämme sen yhä “samaksi vanhaksi autoksi”. Mutta mitä tapahtuu jos autosta vaihdetaan “vain yksi osa”, joka nyt sattuu olemaan auton kori?

Tätä tapaa hyödynnettiin jokunen vuosikymmen sitten oikein buumin arvoisesti. Enää tästä erikoisesta tyylistä ei ole oikeastaan jäljellä muuta kuin värikkäät tarinat, mitä nyt joskus saattaa vieläkin törmätä Nettiautossa 1980- ja 90-lukujen autoihin, jotka ovat myyjän mukaan korinvaihtoautoja.

Mercedes-Benz W123 korinvaihto
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercedes-Benz_W123_T-Modell_front_20090430.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Ole tarkkana autokaupoilla

Kuten yllä jo maalailtiin, niin korinvaihtoautoihin on tehty yksi ainoa pikkiriikkinen muutostyö – itse kori moottorin ympärillä vaihtui toiseen. Tämä muutostyö aiheutti sellaisen erikoisen tilanteen, että auton paperilla oleva korimalli ei välttämättä vastaa sitä, mitä näet silmällä.

Allekirjoittanut muistaa törmänneensä ilmiöön erään Saab 900 cabrioletin kanssa. Kesän lämpöiset kelit innostuttivat minut katselemaan vuoden 1989 OG900:ta avoautona. Auto vaikutti ensisilmäyksellä aavistuksen muita internetin tarjokkaita halvemmalta, mutta syy muita halvemmalle hinnalle johtui auton korinvaihtostatuksesta.

Asia valkeni minulle siinä vaiheessa, kun VIN-numerolla haetut Traficomin tiedot tarjosivat minulle jostain syystä vuosimallin 1987 kovakattoista combi-Saabia. Käytännössä tämän korinvaihtoisen 900:n kanta-autona oli siis toiminut vuoden 1987 kovakattoinen malli, jonka tekniikka oli päätynyt nyt avoauton käyttöön.

Tämän historian valjetessa minun oli helppo vetäytyä pois autokaupoilta. Ei sillä, ettäkö korinvaihtoauto olisi aina jonkinlainen pommi, mutta korinvaihto on lähes poikkeuksetta ehdoton ei esimerkiksi auton museorekisteröinnille.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mersut korinvaihtotilaston kärjessä

Korinvaihtobuumista ei voi olla puhumatta ilman Mercedes-Benziä, sillä Mersun rooli korinvaihtotilastoissa on luokkaa ylivoimainen. Kaikista eniten korinvaihtoja Suomessa tehtiin nimenomaan johtotähtiin.

Mersujen kohdalla korinvaihdossa hyödynnettiin erityisesti ulkomailta tuotuja yksilöitä. Pointtina koko korinvaihtokikkailussa on se, ettei auton vaihdettujen osien määrä saanut ylittää 50 prosenttia alkuperäisten osien määrästä. Jos määrä ylittyi, kohdeltiin autoa verotuksellisesti kuin uutta.

Korinvaihto mahdollisti siis koriltaan huonokuntoisten autojen korjaamisen. Mikäli tekniikka oli edes joten kuten ajokelpoinen, niin Saksasta vain uutta koria haltuun, vanhasta yksilöstä moottori uuteen koriin ja katsastusaseman kautta baanalle. Simppeliä, vai mitä?

Kuten jo edellä mainitussa avo-Saabin tarinassa kerrottiin, korinvaihdossa oli mahdollista tehdä sedaneista farmareita tai coupeja. Korinvaihto mahdollisti myös eksoottisia yhdistelmiä, kuten C126-korin ja diesel-moottorin, jonka kaltaista yhdistelmää ei Stuttgartin tehtaalta uutena maailmalle koskaan lähtenyt.

Erityisen suosittua puuha olikin nimenomaan Mercedes-Benz W123-sarjan autojen kanssa. Näitä autoja käytettyjen autojen markkinoilta hamuavien onkin hyvä varmistaa korin alkuperäisyys ennen kaupan jälkeisten pullakahvien nauttimista.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hommalle lyödään stoppi

Kuten hyvin usein veroon liittyvissä kikkailuissa, myös korinvaihtobuumi karkasi käsistä. Esimerkiksi Veho joutui jossain vaiheessa puuttumaan niihin tapauksiin, missä korinvaihtoautoja alettiin kasaamaan jo kolmesta eri autosta.

Korinvaihtobisnes toi haasteita myös autokaupoille, sillä monet käytettyjen autojen ostajat kokivat tulleensa huijatuksi ostaessaan epämääräisissä oloissa kasattuja yksilöitä. Suomen laki loi otolliset olosuhteet korinvaihtobisnekselle, koska lepsulla lainsäädännössä ei ollut varsinaisesti kielletty alkuperäisen valmistenumeron käyttöä, vaikka auto ei enää sitä varsinaisesti vastannut.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun rikospoliisi alkoi kiinnostua touhusta, hiljeni korinvaihtobuumi kuin seinään. Monet alan toimijat siirtyivät kaikessa hiljaisuudessa Tanskaan, mutta käräjöinti jatkui lopulta siellä Suomen poliisin saadessa kasaan tarpeeksi todisteita laittomasta toiminnasta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Korinvaihtoautojen arvostus nykypäivänä

Kuten jo yllä todettiin, korinvaihtoautoja ei arvosteta samalla tavalla, kuin täysin alkuperäisiä ajoneuvoja. Esimerkiksi auton museorekisteröinti on oletusarvoisesti poissuljettua, sillä korinvaihdon jälkeen auto ei ole enää alkuperäiskuntoinen, jonkalaisia museorekisteröityjen autojen tulisi olla.

Kieltämättä nyt kun viimeisetkin 1980-luvun autot ovat saavuttaneet museointi-iän, moni tulee pettymään karvaasti, kun muuten viimeisen päälle siistikuntoista autoa ei voida väärästä tekniikasta johtuen museorekisteröidä.

Välillä internetissä törmääkin erilaisiin kyselyihin, missä esimerkiksi foorumilla arvuutellaan vanhemman klassikkoauton arvoa. Korinvaihtoon liittyvä historia vaikuttaa auton arvoon vaikuttaa väistämättä. Ei ole mitenkään harvinainen skenaario, että vanhempi auto vaikuttaa ensisilmäyksellä vähän arvokkaammalta, mutta kun ajoneuvo paljastuu korinvaihtopeliksi, vaikuttaa se väkisinkin negatiivisesti myös auton arvoon.

Korinvaihtoautoille on myös tavallista se, että moottori on niin sanotusti “alakanttiin” suhteessa muuhun autoon. Auton kori voi olla vaikkapa 500 SEC-Mersusta, mutta moottoriksi on laitettu 300D:n dieselmoottori. Tällä tavoin saatiin periaatteessa “viissatanen Mersu”, mutta huomattavasti halvemmilla kolmesatasen dieselin veroilla.

Korinvaihtoautot tunnistaa melko helposti auton dokumenteista, sillä yleensä niissä ei auton ulkoinen olemus ei täsmää papereissa oleviin tietoihin. Tästä syystä vanhempia autoja hankkivan on erityisen tärkeää katsoa mitä ajoneuvon virallisissa papereissa lukee, sillä myynti-ilmoituksiin voi runoilla mitä vain. Koska korinvaihtoon liittyvä historia vaikuttaa myös auton arvoon, ei ole mitenkään mahdotonta, että myyjä ei kovin mielellään kerro auton olevan korinvaihto.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat