Poliisiauto Volksvawen Transporter

LUU-5 on Suomen tunnetuin poliisiauto – eikä sen palvelus pääty ikinä

Humoristisella LUU-5 -rekisterikilvellä varustettu poliisiauto on valvonut lakia jo yli 35 vuotta putkeen, mutta auto kilpien välissä on vaihtunut useasti.

Suomen kenties tunnetuin poliisiauto on majaillut jo yli 35 vuotta Sodankylässä. Vuosien varrella LUU-5 -rekisterinumeroa onkin ehtinyt kantaa jo pitkä lista erilaisia poliisiautoja.

Luuvitosia on ehtinyt olla Sodankylässä poliisilla jo kymmenisen kappaletta. Yle kertoi jutussaan vuonna 2010 LUU-5 -kilven koristaneen jo kolmea Saab 900:aa, yhtä Volkswagen Ventoa, yhtä Ford Mondeota ja sen jälkeen useita eri Volkswagen Transporteria uransa aikana.

LUU-5 -rekisterinumero kantaa mukanaan myös tarinaa suomalaisesta rekisterinumerokäytännön historiasta. Vielä 1980-luvulla oli tavallista, että auton ensirekisteröinnin aikainen lääni jää osaksi rekisterinumeroa. Kaikki Lapissa ensirekisteröidyt autot saivat siis L-kirjaimella alkavan rekisterinumeron, jota LUU-5 kantaa niin ikään.

Poliisiauto Volksvawen Transporter
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Police_van_20180719.png

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

LUU-5 on jatkumoa monella tapaa

LUU-5:n synty ei ollut ehkä niin suoraviivainen, kuin moni saattaa kuvitella. Ennen humoristista “Luu-vitosta” Sodankylän poliisilla ehti olla erikoiskilpiä kuten LUU-1 ja LUU-2. Myöhemmin jollain poliisilla välähti idea hankkia taloon myös LUU-5 -rekisterinumero. Rekisterikilpi hankittiin, eikä siitä ole sen jälkeen luovuttu, vaikka autot ovat päätyneet paaliin asti.

Aina jatkumo ei ole kuitenkaan ollut itsestään selvää, mutta tuolloin aiheen ympärille syntyi jopa pienimuotoinen kansanliike, jotta kilpi voitiin säilyttää Sodankylässä. Rekisterikilpien maksajiksi halusi tulla useita paikallisia tahoja, ja jopa hyväntekeväisyystanssienkin järjestämistä suunniteltiin tarvittavien varojen saamiseksi, mutta rahoitus saatiin muuten järjestettyä ilman ulkopuolista apua.

Vaikka paikalliset ovat olleet innokkaita maksamaan talkoohengessä paikallisen maamerkin rekisterikilven uusimisen, tästä huolimatta Sodankylän poliisi maksaa itse rekisterikilven kulut. Auto koetaan isoksi osaksi Sodankylän poliisia, eikä tätä perinnettä haluta katkaista. Tästä syystä rekisterikilpien tarina jatkuu, vaikka auto olisikin ehditty jo ajaa loppuun.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

  • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
  • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
  • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
  • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Suomen kuvatuin poliisiauto?

Kuten poliiseille tyypillistä, aina Luu-vitonen ei ole saanut nauttia vain positiivisesta huomiosta. Vuonna 2015 uutisoitiin Luu-vitosen saaneen itseensä 217 haulikon haulia kotihälytyksen yhteydessä. Auto ei saa siis erikoiskilvistään huolimatta erityiskohtelua, vaan sillä suoritetaan välillä vaikeitakin palvelustehtäviä normaaliin tapaan siinä missä muillakin autoilla.

Lue myös: Ford Ranger Raptor – Suomen hienoin pelastusajoneuvo löytyy Helsingistä

Luu-vitosen kokemista kolhuista huolimatta se kantaa kenties kaikista kuvatuimman poliisiauton titteliä Suomessa. Jos LUU-5 on pysäköityjä parkkipaikalle, se kääntää varmasti katseita ja monet ohikulkijat tahtovat kuvauttaa itsensä auton vierellä, kuten alapuolen upotteetkin osoittavat.

Lähteet: Yle, Iltalehti

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat