Virtalukko vasemmalla Porsche

Tiedätkö miksi Porschen virtalukko on ratin vasemmalla puolella?

Aidossa Porschessa virtalukko löytyy ratin vasemmalta puolelta. Tällä sijoittelulla on kaksi erilaista ja käytännönläheistä tarinaa.

Virtalukko on ollut takavuosina melko suuressa roolissa autossa, sillä valtaosa autoista käynnistettiin virtalukon kautta. Yleisimmin ajoneuvoista virtalukko on löytynyt ratin oikealta puolelta, jolloin auto käynnistetään oikealla kädellä.

Aina virtalukko ei kuitenkaan löydy vakituiselta paikalta ratin oikealta puolelta. Moni suomalainen saattaa muistaa Saab 900 -mallin, joissa virtalukko oli sijoitettu etuistuinten väliin “lattialle”. Myös Saabin tapauksissa auto kuitenkin käynnistettiin oikeaa kättä käyttämällä.

Joissakin tapauksissa virtalukko saattaa löytyä ratin läheisyydestä, mutta ratin vasemmalta puolelta. Monesta Ladasta virtalukko löytyi vasemmalta puolelta, mutta sama yksityiskohta on myös Porschen tavaramerkki.

Virtalukko vasemmalla Porsche

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Porschen virtalukko on ratin vasemmalla puolella käytännön syistä

Ladan syytä “vasemman käden virtalukolle” voidaan vain arvailla, sillä itänaapurissa on tehty aina välillä erikoisia ratkaisuja, eikä niillä kaikilla ole aina ollut edes varsinaista syytä.

Sen sijaan Porschen kotikonnuilla Saksassa insinöörit eivät tee ensimmäistäkään erikoista ratkaisua ilman käytännön hyötyä. Sama periaate koskee myös Porschen virtalukon sijoittamista vasemmalle puolelle.

Aikoinaan virtalukko sijoitettiin Porschessa ratin vasemmalle puolelle moottoriurheilumielessä, jolloin se antoi kilpailussa yhden pienen etulyöntiaseman. Kilparadoilta malli siirtyi myöhemmin myös siviiliautojen maailmaan.

Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Porsche ja sen hieno menestys kilparadoilla

Iso osa Porschen brändiä on ollut sen hieno moottoriurheilumenestys. Erityisen suurta Porschen menestys on ollut Le Mansin 24 tunnin kestävyyskilpailussa, sillä Porsche on voittanut kilpailun sen noin satavuotisen historian aikana peräti 19 kertaa. Porschen kaula muihin valmistajiin nähden on melko suuri, sillä toiseksi menestyneimmällä Audilla voittoja on vain 13 kappaletta.

Itse asiassa juuri Le Mansin kilpailu on myös virtalukon erikoisen sijoittelun taustalla, sillä virtalukon asentaminen ratin vasemmalle puolelle nähtiin Porschella kilpailuetuna muihin kilpailijoihin nähden. Virtalukon sijainti ratin vasemmalla puolella toisi tiimille ehkä noin sekunnin murto-osan kokoisen etumatkan – joka tosin on monesti moottoriurheilussa ollut iso ero.

Taustalla on se yksityiskohta, että aina vuoteen 1970 asti Le Mansin kilpailut aloitettiin jalan. Tämä tarkoitti siis sitä, että kilpailun alkaessa kuljettajien piti ensiksi juosta autoonsa, käynnistää moottori ja aloittaa ajaminen. Kilpailu ei siis alkanut nykytyyliin vihreällä valolla ja nopeilla reflekseillä.

Jossain vaiheessa Porschen insinöörit keksivät, että virta-avaimen sijoittamisella ratin vasemmalle puolelle säästettäisiin kallisarvoista aikaa. Idea itsessään on hyvin simppeli ja helppo ymmärtää. Tällä poikkeuksellisella virtalukon sijainnilla säästettiin aikaa käynnistyksessä, koska kuljettaja pystyi käynnistämään moottorin vasemmalla kädellä, samalla kun oikea käsi oli jo kytkemässä ensimmäistä vaihdetta pesään.

Sinänsä ero muihin autoihin ei ollut suuri, mutta se saattoi antaa autolle tarvittavat sekunnin kymmenykset, joiden avulla Porsche pääsi liikkeelle ensimmäisenä ja hakeutuen heti joukon johdattajaksi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vai oliko oikea syy sittenkin vain raha?

Yllä kuvattu Le Mansiin liittyvä tarina on ollut se virallinen ja yleisempi selitys virtalukon poikkeukselliselle sijainnille, mutta kuten hyvin näissä tarinoissa tuppaa olemaan, myös tässäkin tarinassa on olemassa vaihtoehtoisia variaatioita.

Yksi vaihtoehtoisista tarinoista liittyy mihinkäpä muuhunkaan, kuin rahaan. The Wallstreet Journal kertoi vuonna 2019, että virtalukon sijoittaminen olisi ollut lähinnä seurausta olosuhteiden asettamasta pakosta toisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa.

Lehden mukaan Ferry Porschen vuonna 1948 rakentama prototyyppi Porsche 356-001 tehtiin autovalmistajan ollessa sodanjälkeisessä maanpaossa Itävallan Gmundissa. Porscheen laitettiin alun perin Volkswageniin kuulunut virtalukko, joka sijoitettiin ohjaamon vasemmalla puolelle.

Tällä sijoittelulla ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä kilpa-ajon kanssa, vaan ratkaisu oli peruja niukoista resursseista. Sodan jälkeisenä aikana Saksassa oli pulaa vähän kaikesta, mutta myös sähköjohdosta. Kun virtalukko sijoitetiin ratin vasemmalle puolen, tällä tavalla säästettiin niin sähköjohtoa kuin myös rahaa – ja ehkä 200 grammaa auton painossa.

Lue myös: Miksi Lamborghinin logossa on härkä? – Taustalla useita pieniä syitä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Virtalukon sijainti ja sen merkitys brändissä

Vaikka Le Mansissa startti ei tapahdu enää jalan, sähköjohdosta ei ole pulaa eikä siviililiikenteessä tarvita nopeita startteja, tästäkin huolimatta Porsche käyttää yhä tänäkin päivänä samaa kikkaa, eli valtaosasta Porscheja virtalukko löytyy ratin vasemmalta puolelta.

Virtalukon massasta poikkeava sijoittaminen on siis Porschen kohdalla eräänlainen bränditekijä, jonka autoilijat ovat ottaneet lämmöllä vastaan. Vähän samaan tapaan kuin edellä mainituissa Saabeissa, virtalukon sijainti ratin vasemmalla puolella on suorastaan vaatimus “oikealle Porschelle”.

Se tuskin lienee sattumaa, että kahdesta vaihtoehtoisesta tarinasta nimenomaan kilpaurheiluun liittyvä versio on saanut enemmän palstatilaa. Onhan auton myynnin kannalta huomattavasti mediaseksikkäämpää tehdä viittauksia voitokkaisiin Le Mans -vuosiin, kuin toiseen maailmansotaan ja siitä seuranneeseen niukkuuteen.

Vaikka Porsche ja muut autovalmistajat joutuvat aina suunnittelemaan tulevaa tekniikan suhteen, haluavat ne silti pysyä uskollisena perinnölleen ja brändiarvoilleen. Porschen kohdalla virta-avaimen sijainti on hyvä esimerkki tästä tasapainottelusta. Näinkin pieni yksityiskohta voi olla samalla kunnianosoitus brändin historialle, mutta samaan aikaan myös olla symboli kekseliäisyydestä ja eteenpäin suuntautuvasta ajattelusta.

Lähteet: The Wallstreet Journal, Wyant Group

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat