Audi RS2 Avant

Audi RS2 – Audin ja Porschen nerokas idea yhdistää teho ja farmari

Aina kun näet tehokkaan farmariauton, sinun tulisi kiittää siitä Audia ja Porschea – kaksikko kehitti automaailmaa mullistaneen Audi RS2:n.

Autoileva maailma tietää monia mukavia nyrkkisääntöjä. Yksi hyvä nyrkkisääntö on se, että oli auton merkki mikä tahansa, niin RS-kirjainyhdistelmä tietää aina mukavan vauhdikkaita hetkiä. Onhan RS-mallinimeä käyttänyt mm. Ford ja Skoda lukuisissa malleissaan.

Myös saksalaisen autovalmistaja Audi lukeutuu siihen porukkaan, jolla RS-mallit edustavat malliston terävintä, tehokkainta ja kalleinta kärkeä. Olet saattanut ehkä joskus kuulla Audi-malleista nimeltä RS3, RS4, RS5, RS6 tai RS7.

Edellä mainitusta listasta puuttuu kuitenkin se historian kannalta kaikista tärkein malli, eli Audi RS2. Se oli 1990-luvun puolivälissä auto, joka aloitti Audin RS-perinteen. Lisäksi Audi RS2 valloitti maailmaa täysin uudessa muodossa, sillä se oli tarjolla tehomalliksi hyvin eksoottisella korivaihtoehdolla: farmarina.

Audi RS2 Avant
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Audi_RS2_Avant_1X7A0071.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Audin laajeneva nelivetomallisto

Audin historia sai melkoisen käänteen 1980-luvulla, kun se päätti panostaa nelivetoisiin autoihin. Audi Quattro oli heti alusta alkaen iso menestys, joka toi automerkille valtavasti mainetta ja menestystä – kiitos rallin, jossa autolla kisattiin.

Nelivetoisissa henkilöautoissa ei ollut 1980-luvulla aluksi hirveästi kilpailua. Autovalmistajilla oli tarjolla korkeintaan yksittäisiä automalleja nelivetoisina, joten kovin laajaa vaihtoehtojen riemua ei ollut tarjolla oikeastaan kenelläkään merkillä.

Vielä 1980-luvulla nelivetoiset Audit olivat aina korimalliltaan coupéja, eli nelivedon haluavalle ei riittänyt hirveästi valinnanvaraa, vaan piti mennä niillä mitä tarjolla oli. Sen sijaan 1990-luvun puolella korimallivaihtoehtoja alkoi ilmaantua myös nelivetomarkkinoille paremmin.

Audi Coupe S2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Audi_S2_Wikipedia.JPG

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Audi S2 tasoittaa tietä

Alkuperäisen Audi Quattron seuraajana pidetään Audi Coupé S2:ta, joka esiteltiin vuonna 1990. Auton nimi johdettiin legendaariseksi muodostuneesta Audi Sport quattro S1/E2 – ralliautosta. Kuten auton mallinimikin viittaa, esikuvansa tavoin Audi Coupé S2 oli aluksi tarjolla ainoastaan coupé-mallisena. Audi Coupé S2 perustui vuonna 1988 julkaistuun Audi Coupéen, joka taas perustui Audi 80 -malliin.

Helmikuussa 1993 tapahtui kuitenkin asia, jota monet olivat odottaneet kuola valuen. Silloin markkinoille tuli Audi Avant S2, eli niin sanottu S2:n farmaripainos. Jo muutama kuukausi myöhemmin, eli heinäkuussa 1993 tarjolle tuli myös porrasperäinen Audi Sedan S2. Näitä kolmea korimallia rakennettiin aina vuoteen 1995 saakka.

Audi S2 oli varsin räyhäkäs ilmestys. Siinä oli viisisylinterinen 2,2-litrainen bensiinimoottori, josta irtosi aluksi 220 hevosvoimaa, ja vuonna 1992 tulleen päivityksen jälkeen 230 hevosvoimaa. Päivitetty Coupé kiihtyi nollasta sataan 5,9 sekunnissa, mutta vähän raskaampi Avant teki saman 6,1 sekunnissa. Auto oli luonnollisesti nelivetoinen ja tarjolla vain manuaalivaihteistolla.

Tuotantomäärissä katsottuna coupé piti Audi S2:n kohdalla vielä visusti pintansa. Audi Coupé S2 -autoja ehti valmistua viiden vuoden aikana yhteensä 7 370 yksilöä. Audi Avant S2 -mallia valmistettiin vuosien 1993 ja 1995 välissä yhteensä 1 812 kappaletta ja Audi Sedan S2 -mallia vuosina 1993 ja 1994 yhteensä 306 kappaletta.

Lue myös: Audi A2 – Alumiinikorinen Audi kulki lähes pyhällä hengellä

Audi RS2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2014-03-04_Geneva_Motor_Show_1356.JPG

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vieläkin hurjempi Audi RS2

Hieman ennen S2:n tuotannon loppumista Audi korotti panoksia entisestään, ja lisäsi mallinimeen yhden lisäkirjaimen. Näin syntyi Audi RS2, joka oli siis vieläkin räyhäkkäämpi versio Audi S2:sta. Audi RS2 perustuikin monelta osin Audi S2:n tekniikkaan, eli siinäkin oli 2,2-litrainen viisisylinterinen bensiinimoottori – tällä kertaa 315 hevosvoiman verran.

Ehkä erikoisinta Audi RS2:ssa oli sen korimallivaihtoehdot. Siinä missä Audi S2 oli saatavilla sekä coupéna, farmarina, että myös sedanina, Audi RS2 oli tarjolla vain yhdessä korimallissa: farmarina. Tehokas farmariauto oli 1990-luvun puolivälissä vielä täysin poikkeuksellinen konsepti, puhumattakaan sitten siitä, että muita korimalleja ei ollut edes tarjolla.

Tästä tulikin juuri Audi RS2:n valttikortti. Se oli oikeastaan ensimmäisiä autoja, joka onnistui yhdistämään superauton tehokkuuden, mutta tavallisen auton käytännöllisyyden. Siihen oli mahdollista lastata kyytiin viisi matkustajaa ja vielä aimo annos matkatavaroita kaupan päälle.

Audi RS2 sedan
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AudiRS2LimoFront.JPG

Toki kuten tiedetään, poikkeus vahvistaa säännön. Niin kävi myös Audi RS2:lle, sillä siitä tehtiin “varmuuden vuoksi” neljä äärimmäisen harvinaista sedan-versiota. Yksi näistä sedaneista on Audi-museossa, ja kaksi ajaa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa – joskin nämä eroavat kuitenkin Audi-museossa näytteillä olevasta mallista. Neljännen sedanin kohtalosta ei ole tietoa saatavilla.

Vaikka Audi RS2 oli verrattavissa urheiluautoon, sen varustelu ei jättänyt ketään kylmäksi. Auton Recaron sisusta oli täynnä laadukkaita materiaaleja, pääasiassa nahkaa ja alcantraa, ja erilaiset listat olivat jalopuuta tai hiilikuitua ostajan toiveiden mukaisesti. Myös varusteet olivat aikakauteen nähden erinomaiset, sisältäen mm. sähkölaseja, automaatti-ilmastointia ja erilaisia mittareita.

Audi RS2 Porsche
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1995_Audi_RS2_Badge.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kumppanina Porsche – ja se myös näkyi

Kaikki kunnia Audi RS2:sta ei kuitenkaan langennut Audille, vaan oman lusikkansa soppaan oli tunkenut myös toinen saman konsernin automerkki Porsche. Vaikka suurin osa auton komponenteista tuli luonnollisesti Audilta, lopullisesta kokoonpanosta vastasi Porsche sen Rossle-Baun tehtaalla Saksan Zuffenhausenissa. Porschen läsnäolosta johtuen autosta on myös joskus käytetty nimeä Audi-Porsche RS2.

Rossle-Baun tehtaalla oli hyvin tuotantokapasiteettia ottaa Audi RS2 valmistukseen, sillä Porschen sopimus Mercedes-Benzin kanssa oli tullut juuri päätökseen. Vuosien 1990-95 välillä Porsche oli hoitanut Mercedes-Benz 500E:n valmistuksen. Niin ikään Rossle-Baun tehtaalta oli tullut myös kuuluisa Porsche 959:n, eli Audi RS2 oli saatu valmistettavaksi hyvin osaaviin käsiin.

Siinä missä Mercedes-Benz 500E:ssä ei juuri Porschen logoja näkynyt, Audi RS2:ssa on Porschen kädenjälki nähtävissä lukuisissa yksityiskohdissa. Porschen nimi on liitetty mm. auton mallimerkintään, mutta myös osia lainattiin näkyvästi Porsche 964 -mallista. Lainaa ovat mm. sivupeilit, 17-tuumaiset Porsche Cup-vanteet sekä punaiset Brembon jarrut – varustettuna tietenkin Porschen logoilla.

Audi RS2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RS2_rear.jpg

Lue myös: Ladan ja Porschen yhteistyö – automaailman kummallisin avioliitto

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Tuotantomäärät ylittävät odotukset

Kun Audi lanseerasi RS2-mallin vuonna 1994, sitä oli tarkoitus valmistaa 2200 kappaletta. Auton suuri suosio kuitenkin yllätti Audin, ja lopulta niitä valmistettiin vuosien 1994-96 välillä yhteensä peräti 2 891 kappaletta. Näistä vain 180 oli oikealta ohjattavia autoja, jotka on valmistettu Iso-Britannian, Uuden-Seelannin ja Etelä-Afrikan markkinoille.

Tuotantolukema on kova, sillä vielä 1990-luvulla Audin maine oli paljon nykyistä pienempi, eikä sillä ollut suuria markkinaosuuksia esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Audin heikko tunnettavuus yhdistettynä erilaisiin sertifiointikustannuksiin tarkoitti sitä, että Audi RS2:ta ei koskaan viety uutena Pohjois-Amerikkaan – käytettynä toki moni löysi sinne myöhemmin tiensä.

Audi Avant RS2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Audi_RS2_Avant_(10074825003).jpg

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Heti legendaksi – jonka maine jatkuu yhä

Audi Avant RS2:sta tuli heti tuoreeltaan legendaarinen auto. Sen kiehtovuus syntyi siitä, että se onnistui yhdistämään urheiluauton suorituskyvyn ja ajettavuuden farmariin, joka säilyi varsin huomaamattomana erilaisista modifikaatioista huolimatta. Luonnollisesti myös Porschen nimi ja puheet rajoitetusta erästä varmistivat halutun arvostuksen.

Vaikka Audi RS2 nousi nopeasti legendaariseen asemaan, Audi valmistanut autoa lopulta kuin noin vuoden ajan keväästä 1994 aina kesään 1995 asti, jolloin viimeisimmät mallit ehtivät päästä mallivuodelle 1996 saakka. Sen jälkeen Audin RS-mallisto jäi parin vuoden mittaiselle tauolle, kunnes se palasi Audi A4:ään pohjautuvan Audi RS4:n muodossa – joka oli niin ikään tarjolla vain ja ainoastaan farmarina.

Audi RS4:stä, sekä sittemmin ilmestyneistä Audi RS3:sta, RS6:sta ja kumppaneista olemme saaneet kokea vuosien varrella useita sukupolvia – ja ei ihme, sillä Audin RS-mallisto on vakiinnuttanut paikkansa automaailmassa, vaikka farmareiden rinnalle on alettu tarjoamaan muitakin korimalleja. Sen sijaan aito ja alkuperäinen Audi RS2 -mallimerkintä on rauhoitettu vain ja ainoastaan alkuperäiselle mallille.

Lähteet: Moottori, Wikipedia

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat