Lada Porsche yhteistyö

Ladan ja Porschen yhteistyö – automaailman kummallisin avioliitto

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, Lada ja Porsche aloittivat yhteistyön 1970-luvulla, joka ulottui aina Lada Samaraan saakka.

Automaailma on täynnä erilaisia avioliittoja. Aivan kuten ihmisten välillä luotujen avioliittojen kohdalla, autoissa liitot ovat olleet joko onnellisia tai sitten vähemmän onnellisia. Mahtuupa joukkoon myös sellaisia pareja, jotka eivät olleet missään vaiheessa luotuja toisilleen.

Koeajolle.com on jo aiemminkin käsitellyt erilaisia autovalmistajien yhteistyön hedelmiä, kuten vaikkapa Saabin ja Lancian yhteistyöstä syntynyttä Saab-Lancia 600:aa tai Nissanin ja Alfa-Romeon yhteistä Alfa-Romeo Arnaa. Suurin osa esittelemistämme tarinoista liittyy jollain tavalla epäonnistumiseen, sillä herkullisimmat tarinat tuppaavat sisältämään epäonnea ja uskomattomia käänteitä.

Niin ikään epäonnea ja uskomattomia käänteitä mahtui myös 1970-luvun puolivälissä alkaneeseen yhteistyöhön, jossa osapuolina olivat automaailman ääripäät: saksalainen Porsche ja neuvostoliittolainen Lada.

Lada Porsche yhteistyö

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: perspektiiviä nykypäivään

Ladan ja Porschen välinen yhteistyö tuntuisi nykyaikana täysin käsittämättömältä kimpalta. Vastakkain ovat alkeellisuudestaan tunnettu venäläinen autovalmistaja ja luksukseen liitettävä saksalainen premium-auto. Nykyään näillä kahdella autovalmistajalla ei olisi mitään annettavaa toisilleen.

Vaan vuonna 1975 maailma oli hyvin erilainen paikka. Tuolloin elettiin vielä kylmää sotaa, jossa maailma oli pahasti jakautunut rautaesiripulla kahteen leiriin – itään ja länteen. Lisäksi tuolle ajalle tyypillistä oli myös öljykriisi, joka vaikutti merkittävästi kaikkien autovalmistajien strategioihin.

Myös Porsche oli 1970-luvulla hyvin erilainen autovalmistaja nykypäivään verrattuna, vaikkakin legendaarinen Porsche 911 oli ehtinyt luoda mainetta jo kymmenen vuoden ajan. Tuolloin Porsche oli vielä vahvasti pieni ja perheomisteinen yhtiö, eikä suinkaan osa jättiläismäistä Volkswagen-konsernia – vaikkakin Porschella oli jo tuolloin lämpimät suhteet Volkkariin. Olihan yhtiön perustaja Ferdinand Porsche suunnitellut legendaarisen Volkswagen Kuplan.

Vuonna 1972 Porsche muutti merkittävästi yhtiöjärjestelyjään. Yhtiömuoto muuttui olosuhteiden pakosta kommandiittiyhtiöstä julkiseksi osakeyhtiöksi ja samalla Porschen yrityksiä sulautettiin yhteen. Tavoitteena oli myös saada hajautettua yhtiön omistusta ja johtoa omistajaperheiden ulkopuolelle. Järjestelyistä huolimatta omistus pysyi pitkälti entisellään, eli autovalmistajan omistivat Porschen ja Piëchin suvut.

Porsche 911
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1968_Porsche_911_1600.jpg

Vaikka ikonisin Porschen malli, 911, oli ehtinyt syntyä jo 1960-luvun alussa, oli Porschella taloudellisia ongelmia 1970-luvulla.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Porsche kääntää katseet kohti itää

Sen verran yhtiöjärjestelyt kuitenkin muuttivat tilannetta, että Porschen hallituksen puheenjohtajaksi nousi insinööri Ernst Fuhrmann. Vuonna 1975 Fuhrmann päätti tavata silloisen Neuvostoliiton autoteollisuusministerin Viktor Polyakovin. Kaksikon oli tarkoitus keskustella siitä, kuinka Porsche voisi auttaa Ladaa rakentamaan entistä parempia autoja.

Porschella oli luonnollisesti neuvotteluissa ketunhäntä kainalossa. Suurin motivaattori yhteistyölle tuli rahasta, sillä Porschen talous kaipasi paikkausta. Taloudellista paikkausta löytyikin Neuvostoliitosta, sillä vahvistamattomien tietojen mukaan Porschelle tarjottiin yhteistyöstä 500 000 Saksan markkaa, joka oli merkittävä summa vuonna 1975. Yhteistyön oli määrä kestää kolmen vuoden ajan.

Myös Ladalla oli yhteistyössä omia intressejä, vaikka ne eivät olleetkaan yhtä helposti ymmärrettäviä. Tuohon aikaan Lada oli automaailmassa melko tuore tapaus, sillä autovalmistus oli alkanut 1970-luvun alussa. Yhteistyön keskiöön joutuikin Lada 2103, joka pohjautui 1960-luvun puolella julkaistuun Fiat 124-malliin.

Ladan ja Fiat 124:n yhtäläisyydet on helppo havaita ulkoisesti. Samanlaisesta ulkonäöstä huolimatta Ladalle oli tehty muutakin kuin pelkkä logojen vaihto, sillä Lada suunniteltiin Neuvostoliiton ankariin olosuhteisiin.

Lada painoi reilut 100 kiloa Fiatia enemmän, koska siinä jouduttiin käyttämään paksumpaa ja raskaampaa neuvostoliittolaista terästä. Lisäksi auto varusteltiin moottorin ja ylimääräisellä akulla, jotta Lada saadaan käyntiin Neuvostoliiton pakkasissa. Toisaalta Lada totesi myös Fiatin takajarrujen olevan ylimitoitettu autoon, joten neuvostomallissa tyydyttiin yksinkertaisempiin jarruratkaisuihin.

Lue myös: Tiedätkö miksi Porschen virtalukko on ratin vasemmalla puolella?

Fiat 124
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fiat_124_Sedan.JPG

Ladan mallisto nojasi pitkään vuonna 1966 julkaistuun Fiat 124-malliin. Se on helppo todeta ihan vain katsomalla autoja.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Porschen tehtävänä tuunata Ladoja

Ladalla oli ilmeisesti jonkinlaisia intressejä myydä autojaan myös Neuvostoliiton ulkopuolelle – kenties jopa rautaesiripun toiselle puolelle. Neuvostoliitossa oli ilmeisesti myös hyvä haju siitä, ettei itäauto herättäisi sellaisenaan lännessä muuta kuin hilpeyttä.

Porschen rooliksi yhteistyössä jäikin tuunata Lada 2103:sta yksinkertaisesti aiempaa parempi auto. Tavoitteena oli muuttaa vaatimattomista Ladoista entistä houkuttelevampia, jolloin ne kiinnostaisivat ostajia myös Neuvostoliiton ulkopuolella. Tästä autosta alettiin käyttää nimitystä Lada-Porsche 2103 tai vaihtoehtoisesti VAZ-Porsche 2103.

Porschen tekemät muutokset olivat lähinnä ulkoisia. Porsche halusi poistaa Lada 2103:sta kromia ja korvata ne korinvärisillä elementeillä. Alkuperäisissä Porschen suunnitelmassa oli, että kromiosien määrää säädeltäisiin varustetasoilla. Laajemmin varusteltu yksilö saisi sisältää vielä enemmän kromia.

Perusmallissa kromia jäi ainoastaan pyöränsuojuksiin ja ovenkahvoihin. Myös auton maski suunniteltiin uusiksi. Lisäksi sisätiloihin tehtiin rutkasti ulkonäköä parantavia muutoksia. Itäautoon saatiin tuotua kapitalismin tuntua erilaisilla hienouksilla, kuten nahkaistuimilla, uusitulla kojelaudalla ja uudella ratilla, joka tuli tutuksi Porsche 928:ssa.

Ulkonäön lisäksi Porschen insinöörit paneutuivat Ladan teknisiin ratkaisuihin. Auton jousitusta ja ajettavuutta pyrittiin parantamaan erilaisin keinoin. Vahvistamattomien tietojen mukaan Porsche olisi myös halunnut tarjota omaa moottoriaan Ladaan, jolloin melko tehoton 56 kilowatin ja 1,5-litran moottori saataisiin korvattua tehokkaammalla versiolla.  

VAZ-Lada 2103
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaz_2103.jpg

Kuvassa Lada 2103, josta Porsche lähti rakentamaan omaa versiotaan.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Vain yksi tuunattu Lada-Porsche 2103

Ladan ja Porschen yhteistyö 2103:n kanssa jäi heti kättelyssä telineisiin. Ladan emoyhtiö AvtoVAZ oli sitä mieltä, että Porschen muutokset tekivät yksinkertaisesti 2103:sta liian kalliin massatuotantoon. Lisäksi AvtoVAZ oli jo ehtinyt työstää 2103:n seuraajaa, Lada 2106:tta, joka teki Lada-Porsche 2103:sta “turhan”. Tästä syystä projekti tyrehtyi ennen kuin se ehti oikeastaan edes alkaa.

Huhujen mukaan maailmassa on kuitenkin säilynyt yksi Porschen tuunaama Lada 2103, joka jäi siis ainoaksi prototyypiksi. Tämä auto ei ole missään esillä, vaan se on jemmattu nimettömäksi jääneen Porschen työntekijän kokoelmiin.  

Näin ollen Porschen ja Ladan välinen yhteistyö ei ehtinyt koskaan kestää sovittua kolmea vuotta. Kenties juuri tästä syystä epäonnisesti alkanut liitto ei ollut vielä kuitenkaan päätöksessä. Yhteistyön muoto vain haku uusia ulottuvuuksia.

Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin

Lada Samara VAZ-2108

Lada Samara oli ensimmäinen etuvetoinen Lada, ja toinen itänaapurin täysin omaa tuotantoa oleva auto. Vaikkei sitä ulkonäöltä uskoisi, tässäkin autossa on Porschen kosketusta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Lada Samara ja Porschen näpit

Tultaessa 1970-luvun loppupuolelle, Lada havitteli täysin omia autoja – olihan mallisto aiemmin pohjautunut Fiatin tuotteisiin. Vuonna 1977 olikin aika julkistaa nelivetoinen Lada Niva, joka oli ensimmäinen täysin Ladan omaa suunnittelua oleva auto. Internet-huhujen mukaan myös Porschella tutkailtiin Nivan tekniikkaa, mutta sen suurempaa tarinaa jälkipolville ei tästä sivuhaarasta jäänyt.

Sen sijaan vuonna 1984 tuotantoon tulleen niin ikään Ladan omaa käsialaa olevan Lada Samaran kanssa Porschella oli jälleen näppinsä pelissä – ja tällä kertaa monellakin tapaa. Auton suunnittelu oli aloitettu jo 1970-luvun puolivälissä ja tässä työssä Lada sai paljon apua nimenomaan Porschelta.

Porschen rooli Lada Samaran kanssa on jäänyt hieman mysteeriseksi. Erilaisissa internet-lähteissä puhutaan Porschen olleen mukana ainakin moottorin suunnittelemisessa, mutta myös laajempaa osallistumista on väläytelty.

Joka tapauksessa Lada ei kuitenkaan joko halunnut tai tajunnut ottaa Porsche-yhteistyöstä minkäänlaista markkinointivetoa Samaran myyntiin. Porschen intressit olla muistamatta Lada-yhteistyötä lienevät kaikille selvät.

Lue myös: Superautot – tässä 10 oudointa superautoa, mistä et ole kuullutkaan

Lada Samara T3
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lada_Samara_T3.jpg

Lada Samara T3 oli räyhäkäs ilmestys Dakar-rallissa – ja sen sisällä sykki Porschen tekniikka.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Porschen tekniikalla Dakariin – Lada Samara T3

Markkinoinnin tärkeys tajuttiin kuitenkin jopa Neuvostoliitossa, ja tästä syystä Lada etsi markkinointiväyliä moottoriurheilun puolelta. Lajiksi valittiin Dakar, jossa Lada päätti yhdistää nelivetoisen Lada Nivan ja suuremman suosion saaneen Lada Samaran. Näin syntyi melko hurjalta peliltä vaikuttanut Lada Samara T3.

Moottoriurheiluun panostamisessa Ladan tie kohtasi vielä kertaalleen Porschen kanssa. Lada Samara T3:lla ei nimestään huolimatta ollut hirveästi tekemistä tavallisen Samaran kanssa, sillä auto oli viimeisen päälle kilpailukäyttöön rakennettu. Samara T3:n moottori oli Porschen 3,6-litrainen 6-sylinterine moottori. Auton nelivetojärjestelmä oli taas peräisin Porsche 959:stä.

Viimeinen kirsikka Porschen ja Ladan yhteistyölle tuli kuljettajavalinnasta, joka kohdistui kuljettajaan nimeltä Jacky Ickx. Ickx oli tullut tunnetuksi mm. Porschen tehdaskuljettajana, mutta myös Dakar-rallin voittajana vuonna 1983.

Kirkkaimpaan Dakar-menestykseen Lada Samara T3 ei kuitenkaan koskaan yltänyt. Auton saavutuksiin jäi kuitenkin seitsemän sija vuoden 1990 viides sija vuoden 1991 Pariisi-Dakar-rallissa.

Porsche Macan
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:YandexDrive_Porsche_Macan.jpg

Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän vaurastuminen sai länsimaiset premium-autot ilmestymään suurkaupunkien kaduille.

Yhteistyön tulee päätökseen

Vuoden 1991 lopulla Neuvostoliitto kaatui, mikä vaikutti auttamatta myös Ladan vaiheisiin. AvtoVAZ yksityistettiin ja autovalmistaja joutui totuttelemaan uuteen aikaan Venäjällä.

Vaikka Porschen ja Ladan välinen yhteistyö ei lähtenytkään ensiksi aiotuille urille, alkujaan kolmen vuoden aikaiseksi kaavailtu kumppanuus kesti kuitenkin aina 1990-luvun alkuun saakka. Lisäksi yhteistyö kattoi lopulta useamman automallin kanssa touhuamista.

Sen jälkeen Lada ja Porsche ovat kuitenkin vetäytyneet syville omiin poteroihinsa, eikä yhteistyökuvioille ole ollut enää tarvetta, saati halua. Porschen tilanne on vakiintunut ja parantunut monilla mittareilla, samalla kun Lada on pysynyt Ladana.

Lähteet: Drive.com, Motor1.com

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat