Mercedes Benz X

Mercedes-Benz X – Vilkunviiksi osoittautui akilleen kantapääksi X-sarjalle

Mercedes-Benz on automaailman johtotähti, jolta ei ole totuttu näkemään hutilyöntejä. X-luokan Mersu oli kuitenkin epäonnistuminen.

Lokakuussa 2016 automaailma hieraisi silmiään, kun Mercedes-Benz ilmoitti tunkevansa keskikokoisten pickupien markkinoille. Kyseessä ei ollut edes varsinaisesti Mersun hyötyajoneuvo-osaston tuote, vaan Stuttgartista lähdettiin haastamaan tunnettuja lava-autoja, kuten Toyota Hiluxia, Volkswagen Amarokia ja Ford Rangeria.

Mercedes-Benzin pickupeista puhuttiin X-luokkana. Ehkä jo mallisarjan nimikin antoi osviittaa siitä, että kyseessä on vähän jokerikortti Mersun tutussa premium-autoihin luottavassa tuoteperheessä.

Jotain tuttua myös X-luokan Mersussa oli: Daimlerin entinen pääjohtaja Dieter Zetsche sanoi auton julkistustilaisuudessa, että Mercedeksen portfoliosta puuttuneen pickupin pitää olla luokkansa paras.

Mercedes Benz X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2018_Mercedes-Benz_X250_Power_D_4MATIC_Automatic_2.3_Front.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Ylellisyyttä löytyi ulkoasusta, mutta tekniikkaan asti se ei päätynyt

Monille vierailijoille jäi X-sarjan julkistustilaisuudesta mieleen, kun Zetsche kysyi tilaisuudessa retorisen kysymyksen siitä, kuinka paljon ylellisyyttä voidaan lisätä lava-autoon. Tässä kysymyksessä nimittäin niputettiin koko X-luokan alkuperäinen idea, eli tehdä autosta markkinoiden ylellisin lava-auto.

Ensisilmäys autoon tuki annettuja tavoitteita, sillä ulkoasultaan X-luokan Mercedes oli näyttävä. Sen keula muistutti paljon sisarustaan crossover-luokasta, eli Mercedes Benz GLS:ää. Auton peräpää ei ollut yhtä näyttävä, mutta annettakoon se lava-autolle anteeksi.

Kaikki X-luokan Mersut oli varustettu niin sanotulla double cab-ohjaamolla, missä matkustamoon mahtui aina kaksi täyttä riviä penkkejä. Toki suomalaisella autoverotuskäytännöllä hyvin moni ostaja joutuu ostamaan auton ilman takapenkkejä, sillä viisipaikkaisena autolle tulee veroista johtuen lisää hintaa viisinumeroisen summan verran.

Mercedes-Benz X-class
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercedes_Benz_X_250d_Power_2019.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vilkunviiksi tiivisti X-Mersun ongelmat

Näyttävyys jatkui myös auton sisustan puolella, joskin vannoituneet Mersu-miehet huomasivat heti kuskin penkille istuessaan omituisia asioita. Mercedes-Benzin perinteinen monitoimiviiksi ei toiminut aivan samalla logiikalla, kuin konsernin muissa malleissa oli totuttu.

Tätä eri tavalla toimivaa monitoimiviikseä voidaankin vähän kärjistäen syyttää koko X-luokan isoimmasta heikkoudesta. Monitoimiviiksi ikään kuin muistutti joka hetki kuljettajaa siitä, että kyseessä ei ole täysverinen Mercedes, vaan teknisestä puolesta vastasi pellin alla Nissan.

Kyllä, luit oikein. Kyseessä oli Mersu, jonka tekniikka perustui Nissan Navaraan. Vaikka Navara onkin saavuttanut jo hyvän maineen lava-autojen markkinalla, sen maine on siitä huolimatta melko erilaista, mihin Mercedes-kuskit ovat tottuneet. Nissanit kun harvemmin yhdistetään premiumiin tai ylellisyyteen.

Nissan-sukulaisuus toi autolle myös erikoisia ongelmia. Mercedesin perinteinen monitoimiviiksi ei istunut aivan täysin Nissanin sähköihin, jonka vuoksi sen logiikka oli vähän erilainen. Myös auton sisustan puolelta keskikonsolin alaosa on tullut suoraan Nissanilta.

Vaikka yhteistyö Nissanin ja Mercedeksen välillä voi tuntua eksoottiselta, ei X-luokka ollut varsinaisesti mikään uusi tuttavuus näiden kahden autovalmistajan välillä. Nissan on pitänyt yhtä Renaultin kanssa jo vuosituhannen vaihteesta asti, ja toisaalta Mercedes oli tehnyt jo useamman vuoden ajan yhteistyötä Renaultin kanssa, josta merkittävin hedelmä oli Renault Kangoohon perustuva Mercedes-Benz Citan.

Mercedes Benz X 2.3 X250d
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2018_Mercedes-Benz_X250_Power_D_4MATIC_Automatic_2.3_Rear.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Oliko X-luokka sittenkin vain ylihintainen Nissan?

Kun X-luokka rynni markkinoille vuonna 2017, kaikki moottorivaihtoehdot olivat Nissanin käsialaa. X-luokkaan ei ollut siis tarjolla Mercedeksen omia moottoreita, vaan auton keulille oli pakko ottaa nelisylinterinen Nissanin moottori.

Mersun omaa moottoria ja voimansiirtoa saatiin odotella kesään 2018 asti, jolloin markkinoille saatiin V6-moottorilla varustettu X350d 4Matic.

Vaikka tekniikka oli pitkälti Nissania, hintalappu oli Mersua. Vaikka ostaja olisi tyytynyt valitsemaan autoonsa nelisylinterisen Nissanin moottorin, auton hintalappu kohosi selvästi isommaksi, kuin vaikkapa V6-moottorilla varustetun Volkswagen Amarokin hintalappu.

Kaikista halvin X-luokan Mercedes-Benz oli X220d Pure, joiden hinnat starttasivat 47 725 eurosta. Koska auto perustui hyvin pitkälle Nissan Navaraan, tulee väkisinkin kiusaus verrata auton hintalappua vastaavaan Nissaniin. Vastaava Nissan Navara maksoi samaan aikaan 33 549 euroa, eli vähän mutkia oikoen Mersun merkki keulassa toi autolle 42 % lisää hintaa.

Hintalappu luonnollisesti kasvoi, mitä enemmän ylellisyyttä ostaja halusi. Esimerkiksi 2,3 litraisen nelisylinterisen Nissanin tekniikalla olevan X250d hinta oli Suomessa kaikista halvimmillaankin yli 60 000 euroa. Vähänkin lisävarusteita mukaan autoon, niin hintalappu lähentelee äkkiä 80 kilon rajaa.

Jos taas ostaja on täysverinen Mersu-mies, joka halusi edellä mainitun X350d 4Maticin, joutui hän kaivamaan kuvetta pöytään noin 100 000 euron edestä. Se on melko paljon, kun kyseessä on kuitenkin pickup.

Mercedes-Benz X-class
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2018_Mercedes_Benz_X_250d_Power_4Matic.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mersun kovat tavoitteet, mutta tuloksia ei tullut

X-luokan julkistamistilaisuudessa maalailtiin keskikokoisille pickupeille valoisaa tulevaisuutta. Esimerkiksi Ilta-Sanomien jutussa kerrottiin lava-autojen menekin kasvavan maailmanlaajuisesti 13 prosenttia, ja keskikokoisille pickupeille povataan jopa 39 prosentin kasvua vuoteen 2025 mennessä. En osaa tässä kohti ottaa kantaa ennusteiden paikkansapitävyyteen, mutta ainakaan Mercedeksen X-luokkaa ne eivät pelastaneet.

Vuonna 2018 Mercedes-Benzin avolavaa myytiin Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Euroopassa vain 16 700 kappaletta, mikä on melko huono määrä. Tilaukset eivät kasvaneet merkittävästi edes sen jälkeen, kun Mercedeksen omat moottorit ja voimansiirrot tulivat vaihtoehdoksi autoon.

Kehnoa myyntiä eivät varmastikaan lisänneet X-luokkaan liittyvät laatuongelmat ja muut mainehaitat merkin ympärillä. Vuonna 2018 Mercedes joutui tekemään takaisinkutsukampanjoita mm. autojen ohjelmistopäivityksistä johtuen. Tämän lisäksi Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler joutui antamaan tulosvaroituksia tiheään tahtiin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

X-luokan lyhyt elämä tulee päätökseen

Tammikuussa 2020 Daimler ilmoittikin X-luokan valmistuksen loppuvan toukokuussa 2020, jonka myötä Mercedes-Benz vetäytyy ainakin toistaiseksi ulos pickup-markkinoilta.

Mercedes-Benz X-luokan tarinassa on jotain samaa, kuin Alfa Romeo Arnassa. Näissä molemmissa autoissa yhdistävänä tekijänä on ollut Nissan, ja melko nopea tuotannon alasajo muutaman vuoden jälkeen.

Lähteitä: Tekniikan Maailma, Ilta-Sanomat

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat