Transit Keskus Laakkosen liikkeessä Herttoniemessä.

Ford Ranger Raptor – Suomen hienoin pelastusajoneuvo löytyy Helsingistä

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen tuore Ford Ranger Raptor edustaa viimeisintä teknologiaa ja pelastusalan erikoisvarustelua.

Joulu tuli Helsingin kaupungin pelastuslaitokselle muutamaa päivää etuajassa, sillä 20.12.2021 pelastuslaitokselle luovutettiin uusi ensihoidon kenttäjohtajan auto. Auto luovutettiin uudelle omistajalleen Transit Keskus Laakkosen liikkeessä Helsingin Herttoniemessä.

Kuten arvata saattaa, ensihoidon kenttäjohtaja ei ajele millä tahansa ajoneuvolla. Uusi auto on kevyeksi kuorma-autoksi rekisteröity Ford Ranger Raptor.

Transit Keskus Laakkosen liikkeessä Herttoniemessä.
Kuvan lähde: Ford

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Pitkä projekti ja paljon räätälöity

Ford Ranger Raptoria on varusteltu rutkasti ennen pelastuslaitokselle luovuttamista. Vaikka autojen räätälöinti asiakkaalle on arkipäivää myös julkisin varoin hankituille ajoneuvoille, tämän Fordin tapauksessa räätälöintiä on tehty ennätyksellisen paljon.

Projekti oli melko pitkä, sillä pelastuslaitoksen ensikosketus Ford Ranger Raptoriin tapahtui Kuljetus 2019 -messuilla toukokuussa 2019. Tästä starttasi pitkä matka, joka päätyi kilpailutuksen voittamisen ja projektin suunnittelutyön jälkeen valmiiseen pelastusajoneuvoon.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Uniikki yksilö pelastaa ihmishenkiä

Kyseessä on ainakin vielä hyvinkin uniikki yksilö, sillä pelastuslaitokselle luovutettu Ford Ranger Raptor on ensimmäinen tämäntapaiseen käyttötarkoitukseen räätälöity auto. Auton suunnitteluvaihe oli pitkä ja sen aikana monet käyttäjät antoivat oman näkemyksensä ja panoksensa auton suunnitteluun.

Pitkällä suunnittelutyöllä ollaan pyritty varmistamaan se, että auto toimii sille annetuissa vaativissa tehtävissä parhaalla mahdollisella tavalla. Ajoneuvon suunnitteluvaihteessa on otettu huomioon mm. Helsingin olosuhteet, yleinen toimintaympäristö sekä ajoneuvon välineistö. Kun auto toimii tärkeissä tehtävissä täysimääräisesti, se tulee pelastamaan entistä enemmän ihmishenkiä.

Auto ei ole kenen tahansa käytettävissä, vaan se on lähtökohtaisesti ensihoidon kenttäjohtajan ajoneuvo. Wikipedian mukaan ensijohdon kenttäjohtajan tehtäviin kuuluvat:

 1. hoitotason ensihoitajana osallistua ensihoitotehtävien hoitamiseen
 2. usean yksikön ja moniviranomaistilanteissa määrätä toiminta-alueensa ensihoitopalvelun yksiköiden ja alueellaan olevien muiden ambulanssien käytöstä ensihoitopalvelun tehtävissä
 3. tukea hätäkeskusta tilanteissa, joissa sairaanhoitopiirin ja Hätäkeskuslaitoksen välillä ennalta sovituista päivittäistoiminnan ohjeistuksista joudutaan poikkeamaan, kuten tilanteissa, joissa ensihoitopalvelujen kysyntä ylittää käytettävissä olevat voimavarat
Ford Ranger Raptor paloautoa
Kuvan lähde: Ford

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ford Ranger Raptor korvaa GL-Mersun

Uusi auto kantaa tunnusta HE11. Auton alustana toimii normaali Ford Ranger Raptor, joka on rekisteröity kevyeksi kuorma-autoksi. Kevyenä kuorma-autona auton kantavuus saa nousta pakettiautoa isommaksi, eli autoon mahtuu enemmän välineistöä kyytiin.

Autossa on niin sanottu tuplahytti, eli istuimia löytyy kahdesta rivistä viidelle henkilölle. Normaalissa käytössä HE11 tulee kuitenkin liikkumaan yleisimmin työparin voimin. Normaalista pickupista poiketen autossa on avolavan sijasta alumiininen lavakate, jonka suojaan mahtuu lukuisia ensihoidon tarvitsemia varusteita. Autosta löytyy myös lisävalopaneeli.

Auton koriin liittyvistä muutostöistä on vastannut Arctic Trucks Finland. Sähkötöistä ja sisustasta vastasi El-Car sekä valojen ja vilkkujen toteutuksesta Startax. Voidaan siis puhua, että pelastuslaitoksen Ranger Raptorin suunnittelu ja valmistaminen on vaatinut monenlaista yhteistyötä eri toimijoilta.

Edellinen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kenttäjohtajan auto oli niin ikään HE11-tunnuksella liikkunut vuosimallin 2013 Mercedes-Benz GL 350 4Matic. Kenttäjohtajan auto ottaakin Ranger Raptorin myötä isoja harppauksia entistä vaikeampiin ajo-olosuhteisiin.

Edeltäjänsä tapaan Ford Ranger Raptor on nelivetoinen, mutta sen maavara on Mersua korkeampi. Nelivetonsa ansiosta auto ei jää jumiin edes liukkaassa ylämäessä. Muita tärkeitä ominaisuuksia kenttäjohtajan autolle Helsingissä ovat mahtuminen ahtaisiin väleihin, kuten huoltotunneleihin sekä alustan kestäminen kuluttavaa ajoa mukulakivikaduilla.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ford Ranger Raptorin tekniikkaa

Ford Ranger Raptorin moottorina toimii 2.0-litrainen Fordin EcoBlue-kaksoisturbodieselmoottori, josta irtoaa tehoa 213 hevosvoimaa ja vääntöä 500 newtonmetriä. Auton Ford Performance ‑alusta on optimoitu Fordin mukaan suurilla nopeuksilla tapahtuvaan maastoajoon ja vaikeimpiinkin paikkoihin pääsyä varten.

Pelastuslaitoksen käyttöön päätyneessä Ranger Raptorissa on Ford F-150 Raptorista tuttu kymmenportainen automaattivaihteisto, joka on valmistettu suurlujuusteräksestä, alumiiniseoksista ja komposiittimateriaaleista. Tarvittaessa kuljettaja voi myös valita vaihteita omin päin Live in Drive -toiminnon avulla, joka ansiosta mahdollistaa vaihteiden vaihtamisen manuaalisesti vaihtopainikkeilla.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Fordin tiedote

Nyt luetuimmat