Musta auto BMW

Musta väri autossa – 9 faktaa miten auton väri vaikuttaa vakuutuksiin

POP Vakuutus niputti Black Fridayn kunniaksi yhteen faktoja liittyen mustiin autoihin. Näitä kaikkia et varmasti tiennyt ennen.

Legendan mukaan autovalmistaja Fordin perustaja Henry Ford on joskus todennut auton voivan olla minkä värinen tahansa, kunhan vain se on musta. Tämä on kuitenkin vain osatotuus, sillä alkuperäinen Fordin vitsi on nimittäin kuulunut muodossa asiakkaalla voi olla minkä värinen auto tahansa, kunhan se on musta.

Harva kuitenkaan tietää sitä, mihin tämä vitsi alkujaan perustuu. Juttu lähti liikkeelle Fordin T-mallista, joka tunnetaan ensimmäisenä liukuhihnavalmisteisena autona. Oikeastaan kaikki alkupään T-Fordit ovat mustia, koska nopeatempoinen liukuhihnatuotanto tarkoitti samaa väriä kaikille autoille. Mustaa väriin päädyttiin siksi, että se kuivui kyllin nopeasti, eikä kuivumisen odottaminen hidastanut tuotantoa.

Siinäpä teille T-Fordista kertovaa nippelitietoa, jonka tarjosi Koeajolle.com. Seuraavaksi katsomme faktoja mustista autoista, joita vakuutusyhtiö POP Vakuutus on kerännyt Black Fridayn kunniaksi. Nämä yhdeksän faktaa perustuvat POP Vakuutuksen omaan sopimus- ja vahinkodataan, sekä Traficomilta saatavaan avoimeen dataan.

Musta auto BMW

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

1. Audi, Bemari, Volvo tai Mersu yleisimpiä mustia autoja

Musta väri on yksi yleisimmistä autoilijoiden valitsemista väreistä. Rekisteritietojen mukaan Suomen autoista yli 14 prosenttia on mustia.

Useimmin mustaa väriä tapaa niin sanottujen premium-automerkkien kohdalla, joista jopa 41 prosenttia on mustia. Yleisimmät automerkit mustille autoille ovat Audi, BMW, Volvo tai Mercedes-Benz.

Hämmentävää kyllä, halvempana autovalmistaja profiloituneissa merkeissä musta väri on yllättävänkin harvinainen. Esimerkiksi Seat- tai Hyundai-merkkisistä autoista vain 2,5 %, eli joka neljäskymmenes on musta. Kaikista vähiten mustia autoja löytyy Fiateista, joista vain 0,7 prosenttia on mustia. Käytännössä joka 143. vastaantuleva Fiat on väriltään musta.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

2. Nuoret suosivat mustia autoja, vanhemmat eivät

Vähän erikoisesti autoilijan iällä ja auton värillä tuntuu olevan jonkinlainen yhteys. Vähän kärjistäen nuoret kuljettajat ajavat mustilla autoilla, mutta iäkkäämmät ovat tässä suhteessa nuorisoa värikkäämpiä.

POP Vakuutuksen oman asiakasdatan mukaan alle 30-vuotiaista kuljettajista 23 prosenttia ajaa mustalla autolla. Sen sijaan iäkkäämmät kuljettajat suosivat enemmän muita värejä ja vain 14 prosenttia yli 60-vuotiaista on valinnut ajokikseen mustan auton.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

3. Musta auto on keskimääräistä uudempi

Vaikka mustaa väriä pidetään autossa “ajattomana klassikkona”, Trafin tilastot eivät täysin tue tätä väitettä. Itse asiassa Trafin mukaan mustat autot ovat kaksi vuotta nuorempia kuin kaikki autot keskimäärin. Mustien autojen keskimääräinen ikä on 10,2 vuotta.

Jos verrataan autojen värejä ja niiden ikiä, musta auto ei edusta kuitenkaan kaikkein uusimpia autoja. Mikäli katsotaan pelkkää väriä, kaikista tuoreimmat autot ovat väriltään valkoisia ja oransseja. Ne ovat iältään keskimäärin vielä 2–3 vuotta mustiakin autoja nuorempia, eli reilusti alle kymmenen vuoden ikäisiä.

Toisesta ääripäästä löytyy vihreä väri, sillä kaikista vanhimmat autot ovat väriltään vihreitä. Vihreiden autojen keskimääräinen ikä on peräti 18,6 vuotta, eli ne ovat yli tuplasti valkoisia tai oransseja autoja vanhempia.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

4. Mustat autot keräävät enemmän kilometrejä

Jos jäitte edellisen faktan kohdalla ihmettelemään sitä, miksi mustien autojen keskimääräinen ikä on niin matala, seuraava fakta saattaa paljastaa jotain siihen liittyvää. Mustilla autoilla nimittäin ajetaan jopa 16 prosenttia enemmän, kuin muunvärisillä autoilla keskimäärin.

Käytännössä mustilla autoilla ajetaan siis enemmän, joten sen vuoksi niiden elinkaari tulee päätökseen nopeammin, mikä taas poistaa vanhimpia yksilöitä nopeammin pois käytöstä pitäen mustat autot nuorina.

Miksi mustilla autoilla ajetaan sitten muita värejä enemmän? Kenties syy löytyy taksitolpalta, sillä moni suomalainen taksi on väriltään musta. Samoin erilaiset edustusautot, olivat ne sitten yritysten tai valtion omistamia, tuppaavat usein olemaan mustia. Yksityisessä omistuksessa musta auto on usein talouden ykkösauto, jolla ajetaan suurin osa perheen ajoista.

POP Vakuutuksen tiedote nostaa esiin myös sen yksityiskohdan, että mustissa premium-autoissa on on hyvin usein dieselmoottori, ja tunnetusti dieselin käyttövoimakseen valitsevat autoilijat ajavat keskimäärin normaalia enemmän.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

5. Mustat autot kokevat useammin kaskovahinkoja

Jos mustat autot nielevät keskimääräistä enemmän kilometrejä, lienee ainakin jokseenkin loogista se, että mustille autoille sattuu myös muita autoja enemmän kaskovakuutuksesta korvattavia vahinkoja. Mustille autoille sattuu peräti 19 prosenttia enemmän kaskovahinkoja, kuin muun värisille autoille.

Vaikka mustien autojen vahinkoja sattuu keskivertoa enemmän, ei tilastosta ole revittävissä muita helppoja johtopäätöksiä. Kaskovahinkoja sattuu nimittäin niin kalliimmille premium-autoille, kuin myös halvemman hintaluokan tavallisille kansanautoille.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

6. Mustat autot kokevat eniten ilkivaltaa

Jos sukelletaan syvemmälle kaskovahinkojen maailmaan, niin sieltä nousee nopeasti ilkivallan osuus esiin. Mustille autoille tehdään muita autoja enemmän ilkivaltaa. Ilkivaltatilastossa korostuu jälleen kerran mustat premium-merkit, jotka kokevat 31 prosenttia keskimääräistä enemmän ilkivaltatapauksia.

Vaikka mustat autot ovat kokeneet tilastojen mukaan paljon ikäviä asioita, tilastoista löytyy myös jotain hyviäkin nostoja. Ajoneuvon varkauteen liittyviä vahinkoja nimittäin sattuu mustille autoille muita värejä vähemmän. Varkausvahinkotilastossa mustat autot keräävät 15 prosenttia vähemmän tapauksia, kuin mitä muut värit keskimäärin keräävät.

7. Musta auto tarvitsee useammin hinausautoa

Jos palataan vielä kertaalleen mustien autojen ajamiin keskivertoa suurempiin kilometrimääriin, kenellekään tuskin tulee yllätyksenä se, että mustat autot tarvitsevat myös hinausauton apua muita värejä useammin. Mustia autoja hinataan jopa 20 prosenttia useammin, kuin kaikkia autoja keskimäärin.

Hinausautoon liittyviä tilastoja POP Vakuutus on avannut aiemmassa tiedotteessaan kuluvan syksyn aikana. Aiemmassa tiedotteessa hinausautoihin liittyviä ongelmia tutkittiin värien sijasta automerkeittäin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

8. Mustien autojen tuulilasit joutuvat muita enemmän koetukselle

Koska ajetut kilometrit vaikuttavat suoraan myös tuulilasivahinkojen määrään, kenellekään tuskin tulee yllätyksenä se, että mustille autoille sattuu tälläkin saralla muita enemmän vahinkoja. Mustat autot kärsivät tuulilasivahinkoja 10 prosenttia muita useammin.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

9. Eniten mustia autoja Pohjois-Pohjanmaalla

Tiesitkö sitä, että Pohjois-Pohjanmaalla on mustien autojen osuus kaikista autoista suurimmillaan? Kaikista eniten mustia autoja suhteessa paikkakunnan automäärään on Lumijoella, jossa 17,8 prosenttia autokannasta on mustaa. Liminka on listalla toisena 17,7 prosentilla ja Kempele kolmantena 16,9 prosentilla.

Suurissa kaupungeissa mustien autojen osuus on hieman pienempää, joten kärkipäähän niillä ei ole asiaa. Isoista kaupungeista eniten mustia autoja löytyy Espoosta, joka yltää listan sijalle kuusi. Espoon autokannasta mustia autoja löytyy 16,2 prosenttia.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat