Renkaiden jälkikiristys jää väliin noin joka kolmannelta

Renkaiden jälkikiristys – mitä käy jos pyöränpultit jää kiristämättä?

Aina kun auton rengas on irti, tulisi pyörälle suorittaa jälkikiristys. Sen unohtaminen voi aiheuttaa kalliit ja vaaralliset seuraukset.

Renkaanvaihtosesonki tuo tullessaan monenlaisia renkaisiin liittyviä tehtiviä, joita on hyvä kerrata ennen sesongin alkamista. Näitä ovat esimerkiki renkaan pyörimissuunta, renkaan DOT-merkintä ja TPMS-järjestelmän kalibrointi.

Niin ikään tärkeä asia on renkaan, tai tarkemmin sanottuna pyörän jälkikiristys, jonka tulisi olla yhtä tärkeä osa renkaanvaihtoprosessia, kuin vaikkapa työvälineiden siivoaminen paikalta urakan jälkeen. Tärkeydestä huolimatta se kuitenkin pääsee unohtumaan monilta autoilijoilta.

Tämän artikkelin lukemisen jälkeen tiedät miksi pyörä tulee muistaa jälkikiristää, miten ja milloin se tehdään ja mitkä voivat olla pahimmillaan seurauksia, mikäli asia pääsee unohtumaan kokonaan.

Renkaiden jälkikiristys jää väliin noin joka kolmannelta

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

POP Vakuutus: joka kolmas unohtaa pyörien jälkikiristyksen

POP Vakuutus teetti omille asiakkailleen kyselyn liittyen talvirenkaiden vaihtamiseen. Kyselyyn vastasi 1599 vakuutusyhtiön asiakasta. Noin puolet kyselyyn vastanneista kertoi vaihtavansa renkaat itse. Kolmannes ostaa renkaidenvaihdon palveluna ja hieman alle viidennes on ulkoistanut tehtävän puolisolleen.

Asiakaskyselyssä silmiinpistävää oli se, että noin joka kolmas autoilija unohtaa kokonaan renkaiden jälkikiristyksen vaihtotyön jälkeen. Käytännössä renkaat jäävät vaihtamisen jälkeen siihen kuntoon, missä ne olivat renkaanvaihdon yhteydessä, eikä asiaan kiinnitetä lainkaan huomiota ennen seuraavaa rengassesonkia.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä tarkoittaa pyöränpulttien jälkikiristys?

Renkaiden jälkikiristyksellä tarkoitetaan pyörien pulttien kiristystä uudelleen sen jälkeen, kun renkailla on ehditty jo ajaa tovi. Tavoitteena tällä työllä on välttää löystyneiden pulttien irtoaminen sekä siitä aiheutuvat vahingot.

Auton renkaiden jälkikiristämiselle on olemassa hyvinkin simppeli nyrkkisääntö, joka on helppo muistaa. Jälkikiristys tulisi tehdä aina silloin, kun rengas on irrotettu ja pultit on kiristetty. Käytännössä jokaisen renkaanvaihdon jälkeen, oli se sitten kausi- tai muuhun vaihteluun liittyvää, tulisi päättää renkaiden jälkikiristykseen. Sama koskee myös yksittäisiä renkaan paikkauksia tai korjauksia.

Pyöränpulttien jälkikiristys tehdään kaikenlaisille pulteille. Samat ohjeet koskevat niin peltivanteisiin, kuin myös alumiinivanteiden pultteja – lukkopulteista nyt puhumattakaan. Kaikki olisi syytä kiristää vielä uudelleen hetken ajamisen jälkeen.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Milloin jälkikiristys tulisi tehdä?

Jälkikiristystä on suositeltu tehtäväksi aina noin sadan kilometrin ajourakan jälkeen. Yleensä mahdolliset löytymiset ja muut renkaan tai pulttien liikehdinnät ovat ehtineet tapahtua. Sadan ajetun kilometrin jälkeen on tärkeä käydä läpi jokaisen pultin kireys ja kiriä mahdollisesti löystyneet pultit takaisin kiinni.

Tämän jälkeen kiristystä ei tarvitse enää tehdä, ellei rengasta sitten syystä tai toisesta irroteta. Eli käytännössä yksi varmistuskerta riittää, jonka jälkeen autolla voi ajaa huoletta rengaskauden loppuun tai pyörän irroittamiseen asti.

Pultit saattavat löystyä ajon alkumetreillä useammastakin syystä. Etenkin pehmeämpiä metalliseoksia käyttävien alumiinivanteiden osalta rengas saattaa hieman elää ja hakea asentoa vaihdon jälkeen. Myös vanteen ja pyörän väliin jäävä lika on yleinen syy sille, miksei pultti aina sujahda täysin paikalleen ensimmäisellä yrittämällä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miksi renkaiden jälkikiristys unohtuu?

POP Vakuutuksen korvaustoiminnan päällikkö Tommi Lehmusvirta luettelee useita syitä sille, miksi monet autoilijat jättävät pulttien jälkikiristyksen tekemättä renkaanvaihdon yhteydessä. Lehmusvirran mukaan jälkikiristyksestä ei puhuta riittävästi, jonka myötä se unohtuu helposti.

Lisäksi vain harvat autoilijat kokevat sen välttämättömänä tekona osana renkaiden vaihtoprosessia. Monet saattavat esimerkiksi ajatella, ettei renkaita ole aiemminkaan kiristetty ja vahinkoja ei ole käynyt.

Varmasti osa unohduksista johtuu myös kiireestä. Samaisen tutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia vastaajista vaihtaa talvirenkaat auton alle vasta viime tingassa ensilumen sataessa maahan. Kun renkaanvaihto jää viime tippaan, syntyy kiirettä ja kiireessä yksityiskohdat helposti unohtuvat.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Renkaiden vaihto itse tai liikkeessä

Myös sillä on iso merkitys muistamisen kannalta, vaihtaako autoilija renkaat itse vai teettääkö hän työn jossain muualla. Tutkimustulosten mukaan itse renkaansa vaihtavat muistavat myös paremmin pulttien jälkikiristyksen, kun taas muilla työn teettävät unohtavat jälkikiristyksen helpommin.

Lehmusvirta muistuttaa myös oikeaoppisista ja turvallisista työskentelytavoista renkaanvaihdon yhteydessä. Auton ohjekirjasta kannattaa varmistaa oikea nostokohta sekä pyöränpulttien oikeat kiristysmomentit.

Renkaat ja vanteet tulisi puhdistaa liasta ja pölystä ennen niiden kiinnittämistä, jos sitä ei ole tehty renkaiden varastoinnin yhteydessä. Vaihtourakan jälkeen kannattaa huolehtia myös rengaspaineiden tarkistus.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Mitä vahinkoja jälkikiristyksen laiminlyönti voi aiheuttaa?

Renkaiden jälkikiristyksellä huolehditaan osaltaan tieturvallisuudesta. Kun auton renkaat ovat lujasti paikoillaan voidaan varmistua auton ajo-ominaisuuksien säilymisestä sekä ylipäätään renkaiden pysyminen siellä missä niiden kuuluukin olla.

Tästä huolimatta renkaiden jälkikiristämisen unohtuminen aiheuttaa satunnaisesti vahinkoja. Yleensä vahinkojen aiheuttamat vauriot ovat lähinnä materiaa, sillä onneksi vain harvoihin tapauksiin liittyy ulosajoja tai vahinkoja sivullisille. Toki irtoava rengas voi tietysti karata muiden liikenteen käyttäjien, kuten autojen tai ihmisten päälle, joten huoli ei ole täysin aiheeton.

Suurin osa POP Vakuutukselle ilmoitetuista renkaan irtoamisesta aiheutuviin vahinkoihin liittyy auton osien vaurioituminen. Irronnut rengas on saattanut aiheuttaa vaurioita pyörän ripustukseen, jarrulevyihin ja pyörän napoihin. Myös pyöräkotelon peltivauriot ovat tässä yhteydessä yleisiä.

Joka tapauksessa pyörän irtoaminen autosta aiheuttaa aina vähintään satasien, mutta helpoisti jopa tuhansien eurojen arvoiset vauriot autoon. Tämän jos jonkun pitäisi kannustaa autoilijoita seuraamaan jatkossa pyöräpulttien jälkikiristämistä ja sen toteuttamista.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat