Ruuvi renkaassa - renkaan paikkaus

Ruuvi renkaassa – näin rengas paikattiin taas käyttökelpoiseksi

Renkaan voi rikkoa monella tavalla. Hyvin usein autoilija ei välttämättä edes huomaa sitä, että renkaaseen on uponnut ruuvi.

Käyttökokemuksia-juttusarjasta tuttu Opel Innovation Plus koki taannoin kovia – tai tarkemmin ottaen vain sen yksi neljästä renkaasta sai hieman siipeensä. Renkaaseen oli ilmestynyt jotain sinne kuulumatonta, mutta tätäkään asiaa ei välttämättä olisi huomattu lainkaan ajoissa, jos autossa ei olisi ollut nykyaikaisia turvallisuusvarusteita.

Tässä artikkelissa käymme läpi monille tuttuja tilanteita, joissa ruuvi eksyy renkaaseen. Lisäksi tutustumme asioihin kuten TPMS-järjestelmä ja renkaan paikkaus, jonka avulla rengas saatetaan saada vielä pelastetuksi normaaliin käyttöön.

Ruuvi renkaassa - renkaan paikkaus

Aivan tavallinen auton nastarengas. Vai näetkö kuvassa jotain sinne kuulumatonta?

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kiitos TPMS-järjestelmä!

Opel Astramme on varustettu TPMS-järjestelmällä, mikä osoitti tapauksen tiimoilta ensimmäistä kertaa oman mahtavuutensa. Renkaaseen uponnut ruuvi ei tyhjentänyt rengasta missään vaiheessa kokonaan, vaan pidemmän paikoillaan seisomisen jälkeen renkaasta oli pihissyt hieman ilmaa ulos. Sen verran paljon kuitenkin, että TPMS-järjestelmä antoi alentuneesta rengaspaineesta varoituksen.

Mikäli TPMS-järjestelmä ei ole vielä tuttu, sillä viitataan asiaan nimeltä Tire Pressure Monitoring System, eli suomeksi se tarkoittaa rengaspaineiden valvontajärjestelmää. Jokainen autoilija tuntee auton rengaspaineet ja niiden merkitykset ajaessa, siinä ei ole mitään uutta, mutta niiden automaattinen seuraaminen yleistyi järjestelmien myötä 2010-luvulla autoissa.

TPMS-järjestelmien yleistymistä on vauhdittanut EU-asetuksen 661/2009 tuleminen, jonka mukaan kaikissa marraskuun 2012 jälkeen tyyppihyväksytyissä autoissa sekä kaikissa marraskuun 2014 jälkeen myydyissä uusissa autoissa tulee olla renkaiden paineenvalvontajärjestelmä. Vanhat autot ovat kuitenkin vapautettuja tästä, eli mikäli jo käyttöön rekisteröidyssä autossa ei ole paineenvalvontajärjestelmää, ei sitä ole tarvinnut asentaa jälkikäteen.

Lue myös: Käyttökokemuksia-Astra pääsi ensimmäistä kertaa katsastukseen

Rengaspaineiden valvontajärjestelmällä on kaksi tarkoitusta: parantaa liikenneturvallisuutta ja pienentää ympäristöhaittoja. Kuten monet muistavat autokoulun ajoilta, oikeilla rengaspaineilla on merkittävä vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin, polttoaineen kulutukseen ja renkaiden käyttöikään. Järjestelmän on määrä varoittaa kuljettajaa automaattisesti vääristä rengaspaineista.

Näin kävi myös Astran kohdalla. Kun rengaspaineet olivat pudonneet noin 2,3 barista 1,5 bariin, syttyi auton kojetauluun rengaspaineisiin viittaava varoitusvalo. Varoitusvalo avasi myös ajotietokoneelta esiin rengaspaineisiin keskittyneet tiedot, josta oli helppo paikantaa ongelma kuljettajan puolen etupyörään.

Opel Astra K TPMS-järjestelmä

Ilman rengaspaineiden valvontajärjestelmää ruuvi olisi todennäköisesti jäänyt huomaamatta. Vasta renkaan tyhjentyminen uudelleen alkoi soittamaan hälytyskelloja.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kyseessä ei ollut virhe, eikä sattuma

Jälkikäteen on hieman hauska naureskella sille, miten välinpitämättömästi tai epäileväisesti asiaan tuli aluksi suhtauduttua. Ensimmäinen ajatus rengaspaineiden merkkivalon sytyttyä oli se, että olisiko TPMS-järjestelmässä jotain vikaa. Tämä lienee monen muunkin autoilijan ensiajatus, kun kyseessä on vähän tuoreempi teknologia.

TPMS-järjestelmän havainto oli helppo todistaa oikeaksi lähimmällä huoltoasemalla, josta onneksi löytyi vielä perinteinen renkaiden ilmauspiste – ja kaiken huipuksi maksuttomasti. Nykypäivänä ilma ja vesi ovat yhä useammin maksullista herkkua, vaikka takavuosina ne olivat jokaisen huoltoaseman peruspilareita.

Lue myös: Talvi tuli ja Webasto nakuttaa – pitääkö siitä olla huolissaan?

Jos TPMS-järjestelmää ei voinut enää syyttää, seuraavaksi tämä autoilija syytti tilanteesta sattumaa. Ehkä se olisikin vain silkkaa sattumaa, että yksi rengas olisi päässyt tyhjentämään itseään. Toisaalta ilta oli ehtinyt jo hämärtyä, joten renkaan kunnon toteaminen pimeässä on melko haastavaa. Helpompaa oli vain ajaa lyhintä tietä kotiin ja katsoa renkaan kuntoa myöhemmin.

Seuraavana päivänä rengaspaineet olivat pudonneet hieman, mikä nosti epäilyksiä entisestään. Yksi lyhyt reissu, ja illalla kotiin tullessa TPMS-järjestelmä herjaa taas kerran alentuneista paineista samassa renkaassa. Viimeistään tässä kohti hälytyskellot alkoivat soimaan kovaa.

Ruuvi renkaassa - renkaan paikkaus Vianor

Jos nastojen lukumäärä renkaissasi alkaa yllättäen kasvamaan, silloin on jotain pielessä!

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Yksi nasta liikaa – ruuvi löysi tiensä renkaaseen

Seuraavana aamuna päivän valaistuessa oli hyvä hetki alkaa tutkimaan renkaan kuntoa. Sattumalta syyllinen löytyikin lähes heti, sillä sattumalta rengas oli jäänyt sopivaan asentoon. Renkaasta löytyi ristipääruuvi, joka oli uponnut nätisti renkaaseen. Jopa niin nätisti, että sitä saattoi luulla nopealla vilkaisulla vain tavalliseksi talvirenkaan nastaksi.

Ruuvin löytäminen renkaasta ei tapahtunut otollisimpaan aikaan. Sunnuntaiaamuna oli melko nopeasti havaittavissa, että lähistöltä ei löydy renkaita paikkaavia rengasliikkeitä, joiden ovet olisivat avoinna pyhäpäivänä. Tilanteesta teki hieman stressaavan myös se, että renkaalla tulisi pystyä ajamaan lähes 300 kilometrin matka vielä sunnuntai-iltana.

Vioittuneen renkaan rengaspaineet päätettiin laittaa kuntoon juuri ennen matkalle lähtöä. Kaiken varalta kyseiseen renkaaseen laitettiin hieman totuttua enemmän painetta, ettei ilma pääsisi aivan heti loppumaan renkaasta. Henkisesti oli myös hyvä valmistautua siihen, että reissuun voi tulla ylimääräisiä pysähdyksiä renkaan ehdolla.

Pitkä kotimatka sujui kuitenkin ruuvista huolimatta erinomaisesti. Rengas ei hukannut auton ajotietokoneen mukaan painetta lainkaan koko matkan aikana, mikä oli jopa pieni yllätys. Matka sisälsi kuitenkin varsin nopeaa moottoritiesuhailua, joka varmasti laittoi renkaan koville.

Olkoot tämä hyvä esimerkki siitä, että ruuvi pystyy elämään loisen lailla renkaassa joskus jopa pitkäänkin, eikä kukaan välttämättä huomaa sitä lainkaan.

Ruuvi renkaassa - renkaan paikkaus Vianor

Renkaan paikkaus ruuvin jäljiltä oli lopulta niinkin nopea prosessi, että allekirjoittanut ei ehtinyt edes juoda kupposta kuumaa loppuun.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Renkaan paikkaus – ja ruuvi saa lähteä

Vaikka ruuvi ja rengas kestivät nätisti koko kotimatkan ajan, täytyi siitäkin huolimatta tehdä jotain asialle, ja mielellään välittömästi. Ei auttanut muu, kuin lähteä selaamaan maanantaiaamuna ovensa avaavien rengaspalveluliikkeiden nettisivuja.

Hyvin nopeasti valinnaksi kohdistui paikallinen Vianor. Vianorilla sattui olemaan oma ajanvarausjärjestelmä, jonka kautta oli mahdollista varata itselle oma aika, jolloin koko aamupäivä ei menisi pelkästään rengasliikkeen kahvien juomiseen. Sattumalta ajanvarauksessa oli vielä kaikki ajat vapaita kyseiselle aamulle, eli sopiva aika oli erittäin helppo löytää.

Varsinainen urakka rengasliikkeessä oli varsin helppo. Käytännössä autolla liikkeen pihaan, avaimet tiskille ja siitä kahviautomaatille. Koska aika oli varattu ennakkoon, auto otettiin heti työn alle. Renkaan paikkaamiseen kului lopulta aikaa vain reilut 10 minuuttia, mikä jopa vähän yllätti autoilijan. Edes sitä ensimmäistä maitokaakaota ei meinannut ehtiä saada alas, kun auto oli saatettu valmiiksi.

Renkaan paikkaamisen prosessi jäi hieman avoimeksi, mutta se vaikutti hyvinkin suoraviivaiselta. Vioittunut rengas ja vanne oli otettu autosta irti, ruuvi oli siivottu pois renkaasta ja ruuvin jättämä reikä oli paikattu. Tämän jälkeen rengas laitettiin kiinni ja TPMS-järjestelmä kalibroitiin. Sen jälkeen olikin kotiin lähdön aika.

Renkaan paikkaukselle kertyi lopulta hintaa 49 euroa, josta tosin sai vielä Autoliiton jäsenenä 10 prosentin alennuksen, jolloin maksettavaa jäi 44 euroa. Vaikka ylimääräinen kustannus sapetti hieman, niin pystyin lohduttautumaan sillä, ettei koko rengasta tarvinnut kuitenkaan lähteä vaihtamaan, eli ruuvi ei pilannut rengasta lopullisesti.

Rengasliikkeen kassalla sain vielä lopuksi tärkeän muistutuksen, joka liittyy moniin renkaanvaihtopuuhiin. Kun tässäkin tapauksessa rengas irrotettiin autosta paikkaamisen ajaksi, tälle vanteelle on erittäin tärkeää muistaa tehdä pyöränpulttien jälkikiristys ja tietenkin oikeaan pyöränpulttien momenttiin kiristettynä.

Lue myös: Auton arvonalenema vuodessa oli 5 146 euroa, eli noin 30 %!

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Mitä tehdä, kun renkaasta löytyy ruuvi?

Jos omasta renkaasta sattuu joskus löytämään ruuvin, kannattaa se pyrkiä korjaamaan pikimmiten. Tärkeintä tilanteessa on varmistaa se, että renkaasta löytyy tarpeeksi rengaspainetta. Tyhjällä renkaalla ajaminen tuhoaa renkaan hyvin nopeasti korjauskelvottomaksi, eli tyhjällä renkaalla ei tule lähteä liikenteeseen. Tällöin kannattaa turvautua hinausauton apuun.

Toinen typerä liike on lähteä irrottamaan ruuvia renkaasta omin päin. Vaikka ilmat pysyisivätkin renkaassa melko hyvin ruuvin läsnäollessa, tilanne tulee väkisinkin muuttumaan, jos ruuvin repii renkaasta irti. Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, on usein kannattavampaa ajaa lähimpään rengasliikkeeseen ruuvi renkaassa, kuin yrittää irrottaa sitä omin päin.

Monet rengasliikkeet ilmoittavat, että kaikki alle kuuden millimetrin halkaisijan olevat vauriot voidaan paikata, mutta isommat tuottavat jo pahaa päänvaivaa. Parhaiten renkaan paikkaus onnistuu silloin, jos reikä on pistoreikä ja muodoltaan pyöreähkö. Kaikenlaiset viillot tai pahasti pitkittäin renkaisiin uponneet osumat voivat tehdä korjaustyöstä mahdotonta.

Kun rengas paikataan oikein, sen käyttöikä ei juurikaan lyhene alkuperäisestä. Vauriosta huolimatta rengasta voidaan käyttää paikkaamisen jälkeen kuten ennen. Toki kaikkien renkaiden, eli paikattujen ja paikkaamattomien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa oikeaoppinen renkaiden kausisäilytys, jonka avulla maksimoit renkaan elinkaaren.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Kauppalehti

Nyt luetuimmat