Käyttökokemuksia-juttusarjassa seuraamme elämää Opel Astran kanssa. Nyt keskitymme auton sisätiloihin ja ergonomiaan.
Käyttökokemuksia-juttusarjassa seuraamme autoilijan arjen ihanuutta vuosimallin 2019 Opel Astra Innovation Plus:n kanssa. Jo reilun kahden vuoden mittainen testi on pitänyt sisällään paljon erilaisia käänteitä, joista osa liittyi vähemmän mukaviin asioihin.
Tänä aikana olemme ehtineet kokemaan niin ruuvin renkaassa kuin myös pienimuotoisen kolarin. Viime aikoina juttusarjamme on keskittynyt tapahtumiin kuten suurempi määräaikaishuolto, jonka kilpailutimme palvelun avulla. Myös auton ensimmäinen katsastus tuli eteen menneenä talvena.
Tässä artikkelissa ihmettelemme Opel Astran käytettävyyttä ja ergonomiaa. Nämä kun ovat sellaisia asioita, joita ei välttämättä tajua vielä vähän pidemmälläkään koeajolla, mutta reilun kahden vuoden mittainen testi on paljastanut autosta paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Innovation Plus -varustepaketin mukana autoon tuli hieman paremmat istuimet, joista nautitaan etenkin etupenkeillä.
Lähtökohdat: parempaa kohti sukupolvi kerrallaan
Ennen Opel Astra K:n tutkimista muistellaan hieman historiaa. Auton edeltäjänä toimi kymmenen vuotta vanhempi Astra, eli Opel Astra H. H-Astralla matkaa taivallettiin kuuden vuoden ajan, joten nykyistä K-Astraa on mukava verrata vanhemman polven Astroihin. Näitä autoja on myös mukava verrata keskenään, vaikkakin väliin mahtui vielä yksi J-sukupolven Opel Astra.
Se on helppo myöntää, että pojasta on polvi parantunut ja sitä kautta K-Astra on H-Astraa merkittävästi parempi auto etenkin sisätilojen osalta. Vanhemman H-Astran yksi suurimmista ongelmista oli se, että autossa oli suorastaan mitättömästi tilaa yhtään millekään irtaimelle tavaralle.
H-sukupolven Opel Astrassa irtainta tavaraa pystyi säilömään kunnolla lähinnä ovien lokeroissa ja perinteisessä hanskalokerossa. Joten kuten tavara pysyi myös mukitelineessä, käsijarrun alla, vaihdekepin takana ja ajotietokoneen näytöllä, joskin näiltä paikoilta tavara lähti välittömästi lentoon, jos tarvitsi tehdä äkkinäisempiä liikkeitä liikenteessä.
Tähän verrataan: vuoden 2009 Opel Astra H:n sisätilat näyttivät tältä.
K-Astrassa riittää säilytystilaa – joskin aina voi parantaa
Uudempi K-sukupolven Opel Astra on ottanut oppia edeltäjistään, sillä siinä on huomattavasti paremmin tilaa erilaiselle tavaralle. Ovi- ja hanskalokeroiden lisäksi suljettavia lokeroita löytyy kuljettajan puolelta ratin sivusta sekä suht isokokoinen keskikonsoliboksi. Myös mukitelineen päälle voi vetää suojaverhon. Näihin saa laitettua tavaraa melko turvallisesti, eivätkä ne lähde sieltä kovin herkästi liikkeelle.
Lisäksi vaihdekepin takaa löytyy pieni laskutila, johon tosin kapeutensa vuoksi soveltuu lähinnä puhelin aseteltavaksi. Vähänkin paksumpi lompakko ei tällä paikkaa enää pysy, ja lisäksi etenkin manuaalivaihteisissa autoissa tavara saattaa lähteä liikkeelle vauhdikkaammissa vaihteenvaihdoissa.
Innovation Plus -varusteltu auto sisältää sähköisen käsijarrun, joten keskikonsoliin jää hyvin tilaa. Sieltä löytyykin mm. kaksi mukitelinettä suojakannella sekä isompi kannellinen lokero, jonka pohjalta löytyy USB-pistoke.
K-Astra on mennyt eteenpäin myös kojelaudan kanssa. H-Astran kojelauta oli ensinnäkin melko pieni, mutta myös hyvin pyöreämuotoinen, jolloin sitä ei voinut hyödyntää oikeastaan lainkaan laskualustana. K-Astrassa taas kojelauta on hyvin suurikokoinen ja sen lisäksi myös mukavan tasainen. Siihen voi huoletta laittaa vaikkapa kahvimukin lepäämään tauon ajaksi, vaikka ajaessa tämä ei tietenkään ole mahdollista.
Lisäksi K-Astrassa on mukitelineiden määrä tuplautunut yhdestä kahteen, ja lisäksi mukitelineestä löytyy jopa vähän ominaisuuksia, jotka auttavat mukia pysymään paikoillaan. Vanhassa H-Astrassa mukiteline oli lähinnä muovinen aukko, jossa pieni tölkki lähti herkästi seilaamaan.
Taukopaikalla esimerkiksi eväät pysyvät näppäristi kojelaudalla – tätä ei olisi voinut tehdä vanhemmassa Astrassa.
Nappulat tuottavat ongelmia
Vanhemmassa H-Astrassa mm. ilmastoinnin säädöt oli laitettu vähän omituisesti rullakytkimien taakse, jolloin niiden nopea käyttö oli jokseenkin hankalaa. Uudemmassa K-Astrassa on siirrytty rullakytkimistä kohti yleisempiä nappulakytkimiä, mutta tästäkin löytyy parikin heikkoutta.
Nappulat ovat harmillisen pieniä, jolloin etenkin hanskat kädessä painaessa kuljettaja tulee usein painaneeksi useampaakin säätöä yhtä aikaa. Myös joidenkin nappuloiden sijoittelu on ollut aavistuksen ontuvaa, sillä vaihdekepin takana oleviin nappuloihin on välillä vaikea päästä käsiksi.
Pieneen säilytystilaan voi jemmata esimerkiksi puhelimen. Kuten kuvasta näkyy, osa nappuloista jää piiloon vaihdekepin taakse. Pienet nappulat tuovat myös haastetta ilmastointilaitteen käyttöön.
Opel Astra K on siinä mielessä perinteinen, että nappulat ovat kuitenkin ihan perinteisiä painettavia nappuloita. Nykyaikana moni kilpailija varustelee oman autonsa erilaisilla hipaisukytkimillä tai jopa puhtaasti kosketusnäyttöjen taakse.
Opel Astra K:n ainoat kosketusnäytöt löytyvät multimedialaitteesta, joka on suhteellisen helppo käytettävä. Välillä toki käyttöliittymä tuntuu puuduttavalta, ja esimerkiksi radion taajuuden asettamista joutuu etsimään vielä kahden yhteisen vuoden jälkeenkin. Välillä laitteen kanssa on myös hukassa siinä mielessä, että mistä pääsee multimedialaitteen “etusivulle”.
Lisäksi multimedialaitteessamme haasteita on tuonut myös se puoli, että navigaattorin kartat ovat päässeet pahasti vanhenemaan. Tämän vian korjaamisesta tarkoituksemme on kirjoittaa myöhemmin kokonaan oma artikkeli.
Yksi pieni lokero löytyy myös kuljettajan paikalta, ratin vasemmalta puolelta.
Kokoluokaltaan asiallisesti tilaa
Opel Astrassa on tilaa varsin mukavasti – etenkin farmarina. Se riittää mitoiltaan helposti normaaliin lapsiperhearkeen, sillä takapenkillä matkustaa melko kivuttomasti myös kaksi aikuista – kolmannen aikuisen mukaantulo kaventaakin tunnelmaa hyvin paljon.
Vaikka takapenkeillä matkustaisi aikuisen mitoissa olevia matkustajia, etupenkeillä riittää jalkatilaa varsin hyvin. Toki jos olet kaksimetrinen koripalloilija, siinä tapauksessa kannattaa suosiolla suunnata katseet pykälää isompaa Opel Insigniaa kohden.
Matkustamoviihtyvyydessä on toki parannettavaa, etenkin takapenkillä. Joissakin Innovation-varustelluista Astroista löytyy penkinlämmittimet myös takapenkeistä (keskipaikkaa lukuun ottamatta), mutta Käyttökokemuksia-autostamme tämä ominaisuus jostain syystä puuttuu. Niin puuttuu myös C-USB-pistokkeet takaa, joskin pitkällä piuhalla lataamisen voi suorittaa keskikonsolin lokerosta niin etu- kuin takapenkillekin.
Takapenkillä on ihan asialliset tilat myös aikuiselle, mutta kaikenlaiset viihdykkeet kuten penkinlämmittimet, puhallinlaitteet tai latauspistokkeet loistavat poissaolollaan tässä mallissa.
Erinomaisia istuimia tarjolla
Jos olet joskus ostamassa K-sukupolven Opel Astraa, suosittelemme lämpimästi kohdistamaan valinnan sellaiseen yksilöön, jossa on Innovation tai Innovation Plus -varustelu. Tämän varustelun paras osio löytyy nimittäin istuimista, jotka ovat yhtä aikaa sekä mukavammat, että myös käytännöllisemmät.
Varustepaketin mukana tulleet Opel Astra K:n istuimet ovat nimittäin keskivertoa paremmat. Niistä löytyy etupenkeillä reisi- ja ristiseläntukea, jotka parantavat merkittävästi ajomukavuutta pitkillä matkoilla. Lisäksi jos heittäytyy oikein hurjaksi, kaikista parhaimmissa Astroissa on tarjolla nahkaistuimet AGR-ominaisuudella, jossa penkeistä löytyy jopa hieromisominaisuudet (ominaisuuksia on esitelty tällä koeajolla).
Takapenkillä ero istuinten välillä ei ole aivan niin suuri, mutta näissä paremmissa istuimissa on käytetty jonkinlaista nahkajäljitelmää, joka on huomattavasti normaalia kangassisustaa helpommin putsattavissa. Toki materiaali ei ole kaikista laadukkain, joten paha epäilyksemme on, että pidemmässä kovassa käytössä nahkajäljitelmä voi rispaantua rumaksi. Tämä ongelmaa on tuskin kangassisustassa.
Käytettynä hankitun Opel Astran mukana tuli erilaisia suojaverkkoja, joilla voi helpottaa tavaran pysymistä oikeilla paikoillaan takakontissa.
Takakontissa riittää tilaa
Mennään kohti takaluukkua, josta ensimmäiset havainnot tehdään jo luukkua avatessa. Tässä autossa Innovation Plus -varustelun mukana tuli sähkötoiminen takaluukku, joka on ollut todella mukava. Luukku aukeaa siis itsestään joko avaimesta, kahvasta tai jalkaa puskurin alla heiluttamalla. Luukun voi myös sulkea näppärästi nappulasta.
Meidän käytössämme luukkua on avattu usein avaimesta tai takaluukun kahvasta – vaikkakin siitä painaminen likaakin usein sormet. Takapuskurin alla jalan heilutus toimii valitettavan vaihtelevasti, jonka vuoksi painavien ostoskassien kanssa ei viitsi aina aloittaa seisontaharjoituksia yhdellä jalalla. Lisäksi puskurin alla jalkojen epätoivoinen heiluttelu tuppaa likaamaan housunlahkeet kuraan.
Sähkökäyttöinen takaluukku vähentää ikäviä tarttumisia kuraiseen takaluukkuun. Kuvassa nappi, jolla takaluukun voi näppärästi sulkea.
Sitten kurkistetaan varsinaiseen peräkonttiin. Takakontin osalta farkku-Astrassa riittää tilaa varsin hyvin. Vielä kertaakaan meille ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa tila loppuisi kesken. Jopa pidempien mökkimatkojen tavarat ovat sujahtaneet kivuttomasti Astran perään.
Joskus isokokoisten ostosten kuljettaminen on vaatinut takapenkkien kääntämistä, mutta tällöinkin kaikki tavara on mahtunut kyytiin – joskin ehkä jonkinlaisen asettelun kautta. Jonkinlaista lisätilaa löytyy myös takakontin välipohjan alta, sillä vararengaskotelo on autossa tyhjä.
Vararengaskoteloon voisi myös mahduttaa tavaraa, mutta me emme ole sitä koskaan tarvinneet.
Auton mukana tuli erilaisia tavaran sitomiseen liittyviä ratkaisuja, jotka ovat helpottaneet irtaimen tavaran kuljettamista merkittävästi. Etenkin auton mukana kulkeva akkuboosteri on ollut kiva säilöä tällaisen verkon taakse, jolloin se ei suotta pyöri ja hajoa takakontissa.
Pienenä haittapuolena takakontista mainittakoon lattian hankala materiaali, joka suorastaan imee itseensä kaikenlaiset risut ja männynkävyt. Mikäli autoilijalla on yhtään intoa panostaa auton siisteyteen, Opel Asta K:hon kannattaa ehdottomasti hankkia tavaratilan matto, joka helpottaa puhtaanapitotyötä.
Mikäli auton haluaa pitää siistinä, kannattaa suosiolla hankkia takakonttiin jonkinlainen matto. Muussa tapauksessa lika jämähtää aika lujasti kiinni takaluukun pohjaan.
Nyt luetuimmat