Yhteinen taival Opel Astran kanssa on päätynyt jo siihen pisteeseen asti, että oli aika tehdä autolle astetta suurempaa määräaikaishuoltoa.
Käyttökokemuksia-juttusarjassa olemme keskittyneet seuraamaan eloa ja oloa Opel Astra K Innovation Plus -auton kanssa. Astra on ollut talossa nyt kahden vuoden ajan. Ja elämä sen kanssa on ollut melko kivutonta ja yllätyksetöntä – ainakin autosta riippumattomista syistä. Mitä nyt kerran meni ruuvi renkaaseen ja kerran ajettiin pienimuotoinen liikennevahinko, mutta nekin olivat “kuskin syytä”.
Autonhankintaan liittyvä vuosipäivä on yleensä tarkoittanut Opel Astran kohdalla kynttilöiden puhaltamisen lisäksi toistakin asiaa: auton vuosittaisen määräaikaishuollon tekemistä. Tässä osassa keskitymme siihen, mitä Astralle on tehty, mitä tehtiin nyt ja miten onnistui asiointi uuden autohuoltamon kanssa.
Kolmas huolto – mutta vasta toinen omaan piikkiin
Huollon ajoittuminen vuosipäivän tienoille on auttanut merkittävästi muistamaan huollon ajankohtaisuuden. Toki auton suht isokokoinen huoltomerkki sekä prosenteissa matkaa huoltoon muistuttava osio ajotietokoneessa pitää auton huoltamisen väkisinkin mielessä, mutta siitäkin huolimatta huollon muistaa hyvin yhdistää talven kylmimpiin hetkiin.
Yhteinen huoltohistoriamme Opel Astran kanssa on oikeastaan kolmen huollon mittainen, vaikka vain kahdessa olemme itse joutuneet maksumieheksi. Huoltotarpeista ensimmäinen huomattiin silloin, kun auto oli vielä autoliikkeen nimissä, ja Autotohtori oli huomauttanut lähestyvän huollon tarpeellisuudesta. Tämä huolto saatiinkin mukavasti tingitty kaupan päälle, joten siitä ei jäänyt meille maksettavaa.
Seuraava määräaikaishuolto sitten jo lankesikin meidän maksettavaksemme. Tuolle huoltokerralle lähdettiin ihan vain öljynvaihdon merkeissä, mutta lennosta työlistalle otettiin myös taka-akselilta jarrulevyjen ja -palojen vaihto. Ne olivat tulleet tiensä päähän kolmen vuoden ja 110 tkm aikana.
Vähän isompaa huoltoa
Koska vuosi sitten huolto koski lähinnä öljynvaihtoa, tällä kertaa työlistalle oli tarkoitus ottaa jo alusta alkaen vähän enemmän työrivejä. Työlistan suunnittelu tehtiin yhteydessä autohuoltojen suositusten, internet-lähteiden ja auton huoltohistorian mukaan. Meillä on ollut auton huoltamisen suhteen se periaate, että ennakoimalla pääsee helpoimmalla ja jopa säästää rahaa.
Työlistalle päätettiin ottaa tällä kertaa seuraavanlaiset työvaiheet.
Jarrunesteet
Edellä jo kertaalleen mainitussa autoliikkeen tarjoamassa huollossa kaksi vuotta ja reilut 30 000 kilometriä sitten öljyjen lisäksi autoon vaihdettiin myös jarrunesteet. Jarrunesteiden suositeltu vaihtoväli on yleensä noin 2-3 vuotta tai 60 000-80 000 km – kumpi nyt sattuu täyttymään ensin.
Meidän osaltamme kilometrit eivät olleet täyttyneet, mutta ajan suhteen vaihto oli jo ajankohtainen. Jarrunesteiden vaihdon kustannus oli myös luokkaa 50 euroa, joten investointi ei ollut kallis.
Sytytystulpat
Nykyiset sytytystulpat vuorostaan olivatkin ehtineet iskeä kipinää jo tovin autossa, sillä ne oli vaihdettu viimeksi edellisen omistajan aikaan. Aikaa tuosta olikin ehtinyt kulua jo tovi, eli kolme vuotta ja 65 000 kilometriä. Sytytystulppien vaihtoväli heitteli aika paljon lähteestä riippuen, mutta 60 000 kilometriä ja 4-5 vuotta oli aika yleinen arvaus. Tässä kohti olimme siis ylittäneet suositellut ajokilometrit.
Kuten jo aiemmassa määräaikaishuollon kilpailutusta käsittelevässä artikkelissa totesimme, sytytystulppien hintahaitari oli hurja. Hinta osille ja työlle liikkui 110 ja 279 euron välissä autohuollosta riippuen. Valitsemassamme paikassa sytytystulpat töineen maksoivat 120 euroa.
Raitisilmasuodatin
Raitisilmasuodatin sai mennä myös vaihdettavien listalle. Tämä olikin sellainen työvaihe, jonka jokainen autohuolto suorastaan pakotti vaihtamaan. Eikä siinä, “raittari” tuppaa hyvin usein unohtumaan huoltotarpeissa, vaikka sillä on merkittävä rooli mm. auton sisäilman kanssa.
Edellisen kerran Opel Astraamme oli vaihdettu raitisilmasuodatin kolmen vuoden ja 65 000 kilometrin huollossa, eli aika oli todellakin kypsä vaihtamiselle. Monet vaihtavat raittaria kerran vuodessa, mikä ei ole todellakaan ylireagointia, sillä kyseessä on melko halpa suodatin. Raitisilmasuodatin maksoi meille noin 30 euroa töineen ja osineen.
Moottorin ilmansuodatin
Viimeisenä suodattimena työlistalle päätyi moottorin ilmansuodatin. Se tuli listalle mukaan hitusen “extrana”, koska yksikään autohuolto ei kokenut sitä pakollisena vaihdettavana. Edellisen kerran Käyttökokemuksia-Astramme oli saanut uuden moottorin ilmansuodattimen kaksi vuotta ja 30 000 kilometriä sitten, joten se osui juuri optimaaliseen vaihtoväliin.
Moottorin ilmansuodatin on selvästi raittaria kalliimpi vaihdettava. Sen hintalappu on karkeasti tuplat raitisilmasuodattimeen nähden. Meidänkin tapauksessamme moottorin ilmansuodattimen hintalappu sattui juuri 60 euroon.
Suuri huolto ilman yllätyksiä – paitsi yksi juttu
Itse huolto sujui vailla sen suurempia yllätyksiä tai käänteitä. Auto otettiin työn alle heti, joten Astra ei jäänyt suotta saamaan “valohoitoa” korjaamon pihaan. Vaikka työlista oli tavallista pidempi, ei huollossa mennyt kahta tuntia pidempään.
Kahden tunnin odottelu meni sekin näppärästi, sillä autohuolto tarjosi meille käyttöön veloituksettoman sijaisauton. Sijaisautona toimineesta Citroen C2 VTR:sta saimme tehtyä samalla myös yhden uuden koeajoraportin sivustollemme, joten odottelu käytettiin tehokkaasti hyödyksi.
Ainoa yllätys nähtiin sytytystulppien kohdalla. Allekirjoittaneelle tuli uutena tietona se, että Opel Astran 1.0-litrainen turbomoottori käyttää samoja sytytystulppia Fordin 1.0-litraisen Ecoboost-moottorin kanssa.
Tämän kuuleminen nostatti hieman niskavilloja, sillä Fordin Ecoboost-moottori ei ole järin hyvän moottorin maineessa, ja täten viittaukset Fordiin suorastaan ahdistivat tätä ooppelistia. Onneksi selvityksemme mukaan Fordin ja Opelin yksilitraisten “maitopurkkien” yhtäläisyydet loppuvat sytytystulppiin. Voimme siis huokaista helpotuksesta.
455 euroa meni, mutta ensi kerralla päästään halvalla
Koko huollon hinnaksi tuli lopulta 454,57 euroa. Summasta 258,32 euroa oli osien ja 196,25 euroa töiden osuutta. Hinta oli jopa pienimuotoinen yllätys, sillä vertailun vuoksi vuodentakainen huolto, jossa vaihtoon meni vain moottoriöljyt ja jarrupalat maksoi meille tasan 414 euroa.
Kun nyt on huollettu isosti, seuraava määräaikaishuolto tulee olemaan taas kerran kevyempi. Siinä pärjätään pitkälti pelkän öljynvaihdon tekemisellä. Jarrunesteet, sytytystulpat ja moottorin ilmansuodattimet voikin seuraavassa huollossa todennäköisesti jättää väliin.
Toki yhden tärpin autohuolto nosti jo seuraavalle huoltokerralle. Silloin olisi syytä vaihtaa autoon etujarrulevyt ja palat, jotka alkavat olla käyttöikänsä päässä. Vielä niitä ei olisi kannattanut vaihtaa, sillä kuten hiljattain läpäisty katsastuskin kertoi, niissä on vielä kilometrejä edessä. Toisaalta etujarrujen huolto on ihan ymmärrettävää, sillä takajarrut onkin jo kertaalleen huollettu, mutta etujarrut ovat yhä mallia alkuperäiset.
Mekonomen yllätti positiivisesti
Käytimme auton Suomen Huoltokumppani Oy:llä Jyväskylän Kukkumäessä, aivan Novan sairaalan vieressä. Tämä oli meille ensimmäinen kokemus ikinä Mekonomen-autohuoltoketjusta. Kyseessä on Ruotsista alkujaan ponnistava autohuoltoketju, joka on rantautunut pääkaupunkiseudun kautta muualle Suomeen vuodesta 2010 asti.
Nykyään Mekomenilla on Suomessa yli 70 toimipistettä ja Jyväskylässä näistä sijaitsee peräti neljä. Valitsimme Suomen Huoltokumppani Oy:n kilpailutuksen pohjalta, sillä se tarjosi meille huollon ensinnäkin halvimpaan hintaan, mutta toisaalta myös pisimmällä takuulla varustettuna.
Huoltokäynti jätti Mekonomenista positiivisia kokemuksia. Tilat olivat ainakin Kukkumäen toimipisteessä uudet ja hienot. Toiminta vaikutti muutenkin asiantuntevalta ja asialliselta. Erityisesti kiitämme maksuttomasta sijaisautopalvelusta, joka helpotti huollon tekemistä merkittävästi. Mahdollisesti asioimme kyseisen ketjun huoltopisteissä jatkossakin.
Nyt luetuimmat