Auton arvonalenema rassaa etenkin lyhyellä tähtäimellä – vaikka auton sattuisi ostamaan käytettynäkin. Näin kävi myös Opel Astralle.
Toimituksen käytössä oleva Opel Astra on palvellut meitä nyt reilun vuoden ajan. Kolmevuotias auto saa vielä tulevana vuonna käydä ensimmäistä kertaa katsastuksessa, sillä nykyisen katsastuslain myötä ensimmäinen kerta katsastukseen osuu neljä vuotta ensirekisteröinnin jälkeen.
Ensimmäinen vuosi Opel Astran kanssa on ollut hyvin kivutonta. Autoon ei ole tullut ensimmäistäään vikaa, tai muutakaan epämieluisaa yllätystä. Myös huoltojen ja korjausten suhteen meno on ollut mutkatonta, mitä nyt kuluneet jarrupalat päätettiin vaihtaa samaan syssyyn öljynvaihdon yhteydessä.
Aiempaa autoa, eli H-sukupolven Opel Astraa vaivasivat erilaiset pikkuviat. Autossa oli termostaattiongelmia, ja myös sinänsä pieniä, mutta sitäkin kiusallisempia pikkuvaivoja putkahteli esiin sieltä täältä. Mitään hälyttävää H-Astra ei meille kuitenkaan tarjoillut, eli matka ei jäänyt koskaan kesen.
Uusi auto, uudet kujeet
Kymmenen vuotta uudempi K-Astra on toiminut juuri kuten parin vuoden ikäiseltä autolta saattoi odottaa. Vaika kilometrejä oli ostohetkellä mittarissa ikään nähden runsaasti (94 000 kilometriä), ei se ole näkynyt millään tasolla auton käytössä. Ainoa paikka, missä ajokilometrin on saattanut aistia, liittyi jo kertaalleen mainittuun jarrupalojen vaihtoon.
Iloinen yllätys on ollut myös K-Astran varsin nuuka polttoaineen kulutus. Siinä missä H-Astra hörppi bensiiniä 6,5-7 litran verran sadalla kilometrillä, K-Astran janoon on riittänyt ajotietokoneen mukaan 5,3 litraa. Lukema on siinäkin mielessä hyvä, että autossa on käytetty Webastoa runsain mitoin, sekä valtaosa ajetuista kilometreistä on kertynyt moottoritienopeuksissa.
Yksi aiemmista yllätyksistä oli se, että jopa ajoneuvovero pieneni uuteen autoon vaihtamisen myötä, mikä tuntui suorastaan uskomattomalta. Tämäkin asia puolsi vaihtoa uudempaan, sillä kokonaiskustannukset pysyvät halvan veron myötä kurissa.
Auton arvonalenema – kulueristä ärhäkkäin
Sen sijaan menneen vuoden aikana meitä on kiusannut yksi uuden tai uudehkon auton kalleimmista menoeristä: auton arvonalenema. Vaikka tämä K-Astra ostettiin käytettynä, arvonaleneman raadollisuudesta ei tahdo päästä eroon.
Ostohetkellä reilu vuosi sitten Opel Astra Innovation Plusin hintalappuun oli kirjoitettu hinta 15 700 euroa. Oliko se sitten paljon kaksivuotiaasta ja vajaa 100 000 kilometriä ajetusta autosta, ei oteta siihen nyt kantaa. Joka tapauksessa vuoden vanhempana ja 15 000 kilometriä enemmän ajettuna Astran arvo on pudonnut noin viidellä tuhannella eurolla.
Auton arvonaleneman laskeminen on hieman vaikea yhtälö. Yksi perushelppo ja suht turvallinen laskukaava on se, että auton nykyarvo on sen verran, mitä autoliikkeet hyvittävät siitä sinulle tällä hetkellä. Itse myymällä autosta voi toki saada hieman enemmän rahaa, mutta se vaatii yleensä myös hieman vaivaa. Autoliikkeen tarjoama hyvitys onkin melko turvallinen arvio, sillä sen autosta saa “varmasti” ja ilman suurta vaivaa.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin
Autoliikkeiden tarjouksissa eroja
Noin vuosi kaupanteosta tilanne oli edennyt siihen pisteeseen, että autoliikkeiden valikoima alkoi jälleen kerran houkuttamaan, ja osana kaupankäyntiä myös Opel Astrasta pyydettiin hyvitysarvio. Näin saatiin ketterästi laskettua Astran arvonalenema ensimmäisen omistusvuoden aikana.
Tarjouksia pyydettiin kahdesta liikkeestä, ja molemmissa tarjouksissa hyvitys laskettiin vaihdossa toiseen käytettyyn ajoneuvoon. Kohteena olleet vaihtoautot eivät olleet tietenkään identtisiä, mutta suunnilleen saman hintaisia. Kaksi tarjousta olivat suuruudeltaan seuraavanlaisia:
- Tarjous 1: 11 059 euroa
- Tarjous 2: 10 554 euroa
Kun Opel Astran ostohinta oli vuotta aiemmin 15 700 euroa, saadaan yksinkertaisella matematiikalla auton arvonalenemaksi joko noin 4641 euroa, tai 5146 euroa. Prosenteissa puhutaan noin kolmanneksesta auton ostohinnasta.
Huomionarvoista tarjouksessa on kuitenkin se, että molemmat liikkeet tekivät tarjouksen näkemättä autoa livenä. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, olisiko hyvitysarvo noussut, mikäli automyyjät olisivat päässeet toteamaan itse auton kunnon. Opel Astrassa ei ole mitään myyntiä vaikeuttavaa vikaa, sillä tuulilasi on ehjä ja renkaissa on pintaa useamman kauden ajaksi.
Lisäksi huomionarvoista on sekin, että molempien kohdalla kyseessä oli vasta ensimmäinen tarjous. Hyvin usein, joskaan ei aina autokaupassa on tinkimisen mahdollisuus, jonka avulla voi pienentää välirahaa ja sitä kautta periaatteessa parantaa auton hyvitysarvoa. Toki ikuisuuskysymys on se, tapahtuuko tinkiminen nykyisen auton hyvitysarvoa nostamalla vai uuden auton hintapyyntiä laskemalla.
Yleistä arvonalenemasta – se taantuu ajan myötä
Jos auton arvonalenema hirvittää, niin on hyvä miettiä asiaa vähän pidemmälle. Auton arvonalenema on kaikista suurimmillaan alussa, jonka jälkeen se pienenee merkittävästi. Iltalehti on kirjoittanut Tampereen yliopistossa vuonna 2017 pro gradu -tutkielman pohjalta karun yleistyksen auton arvonalenemasta.
Gradun mukaan uuden auton arvo alenee liikkeestä ulos ajamalla noin 15 prosenttia. Sen jälkeen arvonalenema on noin 10 prosentin vuosivauhtia aina viiteen ikävuoteen asti, jonka jälkeen arvo laskee keskimäärin 7 prosentin vuosivauhtia.
Arvonaleneman taantuminen auton iän myötä johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin arvonalenema prosenteissa pienenee, mikä vähentää arvonalenemaa. Toisaalta myös auton hinnan putoaminen pienentää prosenttien vaikutusta. Otetaan helppo rautalankaesimerkki.
Auton hinta uutena on 100 000 euroa, ja arvo putoaa vuosittain 10 prosenttia. Ensimmäisen vuoden jälkeen auton arvo putoaa siis 10 000 euroa (10 prosenttia 100 000 eurosta), mutta seuraavana vuotena arvo putoaa enää 9 000 euroa (10 prosenttia 90 000 eurosta). Kolmantena vuotena arvo putoaa 8 100 euroa (10 prosenttia 81 000 eurosta) ja neljäntenä 7 290 euroa (10 prosenttia 72 900 eurosta).
Näin yleinen arvonalenema on linjassa meidän Astran kanssa
Nämä lukemat tuntuvat olevan myös linjassa meille tutun Opel Astran kanssa. Opel Astra Innovation Plus 110 Turbo Sports Tourer on maksanut 24 724 euroa, jonka päälle autoon on ruksittu 1 975 euron arvoinen Matrix Navi Pro -paketti, joka pitää sisällään mm. IntelliLux LED Matrix -ajovalojärjestelmä, sekä niin ikään 1 975 euron arvoinen Webasto, jotka nostvat auton kokonaishinnaksi uutena 28 674 euroa.
Tästä 15 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana tarkoittaisi 4 301 euron arvonalenemaa, eli 24 373 euroa. Seuraavana vuotena arvo laskisi 10 prosentilla eli 2 437 euroa, ja sitä seuraavana taas 10 prosentilla, eli 2 197 eurolla. Näin ollen kolmessa vuodessa arvo olisi laskenut 4 301 euroa + 2 437 euroa + 2 197 euroa = 8 935 euroa. Tämä pois uuden auton 28 674 euron hinnasta tarkoittaisi 19 739 euroa.
19 739 euroa on selvästi verran enemmän, kuin meidän maksamamme 15 700 euroa. Tavallista suurempi arvonalenema voidaan kuitenkin päätellä johtuvan tavallista suuremmasta ajosuoritteesta. Kolmessa vuodessa ostamamme autoon oli ehtinyt kertyä peräti 94 000 kilometriä, kun yleensä tämän kokoluokan autoilla ajellaan 15-20 tkm/vuosi, eli jopa puolet vähemmän.
Luonnollisesti enemmän ajetusta autosta ollaan valmiita maksamaan vähemmän ajettua versiota vähemmän, mikä taas korostaa arvonalenemaa.
Nyt luetuimmat