Intellilux Opel led matrix kokemuksia

IntelliLux LED Matrix -ajovalojärjestelmä – Opelin paras yllätysvaruste

Kun Opel Astra hankittiin taloon, sen myynti-ilmoituksesta oli unohtunut kokonaan maininta IntelliLux LED Matrix -ajovalojärjestelmästä.

Koeajolle.comin Käyttökokemuksia-juttusarjassa seurataan elämää vuosimallin 2019, eli K-sukupolven Opel Astran kanssa. Innovation Plus -varustepaketilla varustetussa autossa on ollut auton hintaan nähden suorastaan erinomaiset lisävarusteet. Aiemmin juttusarjassa on esitelty kokemuksia Webaston käytöstä ja tarina ruuvista renkaassa.

Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin auton ajovaloihin. Vaikka auton myynti-ilmoituksessa asiaa ei oltu mainittu lainkaan, tämä Opel oli varustettu IntelliLux LED Matrix -ajovalojärjestelmällä. Se onkin ollut Webaston ohella yksi auton hienoimmista varusteista.

LED-matriisiajovalot kokemuksia Opel Astra

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Valot valokeilassa jo ennen auton ostoa

Kuten osa teistä ehkä muistaakin, ennen K-Astraa käyttöauton virkaa toimitti vuosimallin 2009 H-sukupolven Opel Astra. Pannacotan väriseksi paholaiseksi haukuttu auto oli varustettu Ultimate-varustetasolla, johon sisältyivät mm. bi-xenon -ajovalot.

Astran tuplaksenonit olivat minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen omakohtainen kontakti astetta parempiin ajovaloihin. Ero xenonien ja halogeenien välillä oli varsin merkittävä, ja kieltämättä hyviin ajovaloihin pääsi tottumaan melko nopeasti. Välillä muita autoja ajaessa sitä saattoi jopa vaistomaisesti yrittää kytkeä “pitkien päälle pitkiä”, kun halogeenipitkät eivät tuntuneet valaisevan tarpeeksi.

Lue myös: LED-lisävalopaneelilla auton ajovalot saadaan tuotua 2020-luvulle

Ei siis ihme, että myös H-Astran seuraajan valoihin kiinnitettiin poikkeuksellisen paljon huomiota. Tosin sellainen “sukupolviloikka” valojen suhteen nähtiin, että nyt LED-ajovalot ovat jokseenkin vallanneet markkinat xenon-ajovaloilta. Tästä syystä uutta autoa hankittaessa Webaston ohella älykkäät LED-ajovalot olivat toinen merkittävä varustetoive.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Laakkonen ei nähnyt syytä hehkuttaa valoja

Lopulta mielenkiintoinen yksilö löytyikin Nettiautosta. Innovation Plus -varustepaketin Astra oli varustettu ainakin Webastolla, sillä se oli kirjoitettu kissan kokoisin kirjaimin myynti-ilmoitukseen ja lisäksi kuvissa vilahti kuva avaimista Webaston kaukosäätimellä.

Sen sijaan Laakkonen ei ollut jostain syystä maininnut sanallakaan myynti-ilmoituksessa auton ajovaloista, mikä sai meidät jo pelkäämään sitä, että autosta löytyy jotkut “tuikitavalliset ajovalot”. Ongelmaa sotki myös se, että Opel on muokannut varustepakettiensa nimiä K-Astran viimeisinä myyntivuosina, eli Innovation ja Innovation Plus eivät ole varusteiltaan täysin identtisiä. Vaikka auto oli myyty uutena Laakkoselta, ei Laakkosen myyjäkään osannut kysyttäessä avata täysin Astran varustelistaa.

Pieni toivonkipinä ajovalojen laadusta saatiin kuitenkin zoomaamalla auton myyntikuvia, joista oli mahdollista nähdä ajovaloumpioista halutut sanat: IntelliLux. Ilmeisesti auto siis kätki sisäänsä nämä paljon halutut ajovalot!

Tämä huomio sai allekirjoittaneen myös vierailemaan autokaupassa. Tai tarkemmin sanoen paikalle lähetettiin auton lähellä asunut tuttava, joka viimeistään paljasti epäilykset todeksi. Autossa on tosiaan IntelliLux LED Matrix -ajovalojärjestelmä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Matriisivaloilla suoraan pimeään talveen

Auton helmikuulle osunut hankinta oli varsin otollista aikaa ajovalojen testaamiselle, vaikkakin runsas lumipeite ympäri Suomen antoikin ajovaloille melko helpon alustan osoittaa voimansa. Tunnetustihan ajovalot ovat Suomessa kaikista suurimmassa testissä marraskuussa, jolloin lumi on harvemmin ehtinyt sataa, mutta märkä asfaltti tuntuu imevän itseensä kaiken valon ja elämänilon.

Ensipuraisulla IntelliLux LED Matrix -ajovalot toimivat erinomaisesti. Ne valaisevat laajasti ja pitkälle. Lisäksi LED-ajovaloista näytti puuttuvan se pieni viive, mihin xenonien kanssa oli ehtinyt tottua. Xenoneissa valojen kytkeminen päälle ja pois sisältää pienen, mutta selvästi havaittavan viiveen.

Opelin matriisivalot muodostuvat 16 LED:stä, jotka elävät kaikki vähän “omaa elämäänsä”. LED-polttimot siis syttyvät ja sammuvat, kirkastuvat ja himmentyvät sekä suuntautuvat jokaiseen tilanteeseen sopivalla tavalla. Järjestelmä toimii kameran avulla, joka kykenee lukemaan liikenteen tilanteita sutjakasti.

Älykkäät ajovalot ottavat huomioon kuljettajan omat liikkeet, mutta myös muut liikenteen käyttäjät. Ajoit sitten edellä ajavan auton kiinni, tai tuli toinen auto sinua vastaan, ajovalot reagoivat siihen tilanteen vaatimalla tavalla. Valoautomatiikka pitää huolen siitä, etteivät muut tiellä liikkuvat autot pääse häikäistymään sinun valoistasi.

Oheinen Hellan mainosvideo tiivistää matriisiajovalojen perimmäisen tarkoituksen helposti ymmärrettävällä tavalla.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kokemuksia LED-matriisiajovaloista

Matriisiajovalot menevät ehdottomasti siihen sarjaan auton lisävarusteita, joista ei voi enää palata oppimisen jälkeen takaisin vanhaan. Koko järjestelmä on äärimmäisen hieno keksintö. Jollain nettifoorumilla joku käyttäjä julistikin kovaan ääneen, että matriisivalot ovat ylivoimaisesti autoteollisuuden paras innovaatio viime vuosina.

Kieltämättä matriisivalot ovatkin koukuttavan mukavia. Käytännössä niiden myötä kuljettajalta putoaa yksi ajamisen aikana huomioitava suorite pois, sillä enää ei tarvitse huolehtia pitkien valojen kytkemistä päälle tai pois. Voit siis huoletta kytkeä pitkät valot koko reissun aikana vain kertaalleen päälle, ja valojärjestelmä hoitaa loput.

Matriisivalot toimivat erittäin fiksusti. Ne tunnistavat eri suunnista tulevat autot, mutta myös katuvalaistuksen, eli valaistuilla pätkillä matriisivalot vähentävät valotehoa. Myös hiljaisemmilla nopeuksilla, kuten esimerkiksi asutuksen lähellä asuessa valot eivät käy täydellä teholla.

Parhaimmillaan matriisivalot ovatkin silloin, kun ollaan liikkeellä suht liikennöidyllä tiellä, missä saisi perinteisten ajovalojen kanssa olla jatkuvasti kytkemässä pitkiä päälle ja pois. Siinä on kuitenkin aina vaaran paikka, jos molemmat vastaan tulevista autoista kytkevät pitkät pois päältä, jolloin esimerkiksi teiden sivuille näkee huonosti, mikä aiheuttaa esimerkiksi hirvikolarivaaran.

Valojen käyttämisestä ajon aikana kannattaa katsoa oheinen tubettajan tekemä video, jossa valojen toimintaa voi katsoa auton kuljettajan paikalta. Videolta näkee hyvin sen, miten kuljettaja ei koske missään kohti valokytkimiin, mutta valot sammuvat ja syttyvät muun liikenteen mukaan.

Tähäm mennessä saatujen kokemuksien pohjalta matriisivaloista ei juuri keksi pahaa sanottavaa. Hyvin harvoin ilmenee tilanteita, joissa vastaantuleva auto väläyttelee sinulle pitkiä valoja. Näin käy ehkä kerran-pari talvessa. Hyvin usein näin on käynyt isompien ajoneuvojen kuten rekkojen kohdalla, mutta syy ilmiölle on jäänyt mysteeriksi.

Intellilux Opel led matrix kokemuksia

LED-valojen haittapuolet kiusaavat myös LED-matriisivaloja talvisin. Lumi ja jää ei sula juuri yhtään ajovaloumpioiden päältä.

Oikeastaan ainoa LED-matriisivalojen haittapuoli on LED-valojen ominaisuus, eli ne eivät tuota lainkaan lämpöä käytön aikana. Tästä seuraa Suomen talvisissa olosuhteissa se ilmiö, että välillä valot saattavat kerätä matkan aikana jäätä umpioihin. Ehkä tästä on aiheutunut myös se, että vastaantulevat autot ovat joskus kokeneet tarpeekseen vilautella valoja.

Etenkin Suomessa matriisivalot ovat erittäin käyttökelpoiset – onhan meillä tiettyyn vuodenaikaan tarjolla vain muutama tunti luonnonvaloa, jolloin auton valot ovat kaikki kaikessa. Sellainen varoituksen sana matriisivaloista pitää kuitenkin antaa, että kun niihin tottuu, et tule enää koskaan palaamaan tavallisiin ajovaloihin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat