Webaston nakuttaminen herätti huolta Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astrassa – ja tällä kertaa ihan suotta.
Talven tuleminen vaikuttaa autoihin ja autoilijoihin monella tapaa. Kävimme hiljattain läpi esimerkiksi viisi vinkkiä ikkunoiden skrapaamisen vähentämiseksi, talvella lisääntyvää polttoaineen kulutusta ja perinteistä kitkat vai nastat -vastakkainasetelua.
Yksi talven parhaista varusteita autossa on Webasto, eli polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Tämä varuste onkin ollut adaptiivisten ajovalojen ohella Käyttökokemuksia-juttusarjamme Opel Astran parhaita lisävarusteita, joille molemmille riittää paljon käyttöä näin talvisin.
Kohta kaksi vuotta mukavaa yhteiseloa
Yhteinen matka Opelin kanssa on kestänyt kohta kaksi vuotta ja noin 30 000 kilometriä. Tänä aikana autossa ei ole ilmaantunut oikeastaan mitään moitittavaa. Ainoa aikajaksoon mahtunut kommellus syntyi öljynvaihdon yhteydessä, jossa noheva huoltomies huomasi takajarrulevyjen ja -palojen vetelevän viimeisiään. Tästä muodostui 250 euron kustannus.
Muuten yhteiselo Opelin kanssa on ollut täysin virheetöntä. Auton suht matala polttoaineen kulutus miellyttää lompakkoa, ja lukuisat ajoavustimet tuovat (ehkä vähän aiheettomankin suurta) turvallisuuden tunnetta. Pian saamme kuitenkin paremman arvion auton nykykunnosta, sillä ensimmäinen katsastuskerta häämöttää muutaman viikon päässä.
Talvi tulee ja nakutus alkaa
Talveen mahtuu yksi “läheltäpititilanne”, jossa hetken aikaa luultiin jo jonkinlaista orastavaa vikaa. Muutamana käynnistyskertana autosta alkoi kuulua selvä nakutukseen viittaava ääni. Ääni oli hyvin omituinen, sillä nakutuksen tiheys muistutti jonkinlaista sarjatuliasetta. Nakutus oli jopa niin kova, että se kuului auton sisälle asti jopa ajon aikana.
Kuten aina erikoisten äänien kohdatessa autoa, niiden sijaintia kannattaa lähteä paikantamaan. Usein äänen lähtöpaikasta saa arvokkaita vinkkejä siihen, mistä ääni tulee ja mistä se ylipäätään johtuu. Nämä ovat ensimmäisiä askelia mahdollisen korjaustyön tekemiselle.
Opelin kohdalta onnistuimme paikantamaan äänen taka-akselille ja etenkin apukuskin puoleisen takapyörän kohdalle. Ensimmäinen arvauksemme osoittautui hudiksi, sillä epäilimme äänen lähteeksi sähköistä käsijarrua, jonka olimme kytkeneet autoon seisonnan ajaksi. Epäilyksemme oli, että sähköinen käsijarru olisi jäätynyt kiinni, ja käsijarrun epätoivoiset vapautumisyritykset aiheuttaisivat ääntä.
Ratkaisimme ongelman aluksi kuten pitää. Seuraavalla kerralla auto parkkiin ilman sähköisen käsijarrun käyttöä. Jos ääni jatkuisi, silloin se olisi helppo paikantaa johonkin muuhun liittyväksi. Jos taas ääni ei jatku, syy oli todennäköisesti käsijarrussa.
Nakutus jatkuu – ja paljastuu Webastoksi
Pari päivää myöhemmin käynnistäessä ääni toistui jälleen, josta pystyimme päättelemään, ettei ääni tullut sittenkään käsijarrusta. Toisin kuin edellisellä kerralla, tällä kerralla olimme kytkeneet autosta Webaston päälle. Webastoa emme osanneet syyllistää, sillä edellisellä kerralla ääntä tuli, vaikkei Webastoa oltu edes käytetty.
Pääsimme vian jäljille viimeistään siinä vaiheessa, kun sammutimme Webaston kaukosäätimestä, jolloin nakutus lakkasi välittömästi. Tästä oli helppo päätellä nakutuksen liittyvän polttoainekäyttöiseen lisälämmittimeen – vastoin ensimmäisiä arvauksiamme. Myös sijainti apparin puoleisella takapyörällä oli looginen: siinähän sijaitsee auton polttoainetankki.
Viimekertainen nakutus Webaston käyttämättömyydestä huolimatta johtui todennäköisesti siitä, että monissa nykyautoissa polttoainekäyttöiset lisälämmittimet toimivat välillä myös itsestään. Vaikka emme olleet erikseen laittaneet Webastoa päälle, auto huomasi ulkolämpötilan laskeneen, jolloin se turvautui omatoimisesti Webaston apuun.
Webasto nakuttaa – pitääkö siitä olla huolissaan?
Webaston nakutus liittyy todennäköisesti polttoainekäyttöisen lisälämmittimen polttoainepumppuun. Pumppu imee polttoainetankista polttoainetta, josta seuraa nakuttavaa ääntä.
Se aiheutti hieman ihmetystä, ettei ääntä ole osunut korviin aiemmin – onhan meillä yhteistä matkaa takana jo kahden talven verran. Internetiä selaamalla kuitenkin paljastui, että monesti nakutusta kuuluu usein juuri vain muutaman asteen “pikkupakkasilla”. Kovempien pakkasten tullessa nakutusta ei välttämättä kuulu lainkaan.
Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen nakutus on hyvin pitkälle normaalia käytön ääntä, eli siitä ei tarvitse olla huolissaan. Ääneen kannattaakin suhtautua siten, että ehjä ja toimiva Webasto ilmoittaa toimimisestaan käyntiäänen muodossa, eli huolestua kannattaa pikemminkin silloin, kun ääntä ei yllättäen kuulukaan.
Hyvänä vinkkinä internet tiesi kuitenkin muistuttaa, että dieselillä ajavien autoilijoiden kannattaa nakutusta kuunnellessa miettiä sitä, minkä laadun polttoainetta tankissa lorisee. Talven ensimmäisten pakkasten aikana joillakin saattaa olla unohtunut tankkiin kesälaadun dieseliä, joka voi aiheuttaa erilaisia ongelmia polttoaineen ominaisuuksille talven kylmyydessä.
Lue myös: Miten diesel-laadut eroavat toisistaan? – Kesälaatu, talvilaatu ja arktinen
Nyt luetuimmat