Kitkarenkaat vai nastarenkaat

Kitka- vai nastarengas – kumpi on parempi valinta Suomen talveen?

Talvirenkaita on tarjolla joko kitka- tai nastarenkaana. Molemmat ovat hyviä valintoja, mutta nämä asiat kannattaa silti ottaa huomioon.

Talven saapuessa ajatukset menevät väkisinkin talvirenkaiden ihmeelliseen maailmaan. Yksi talvirenkaiden suurimmista kysymyksistä on tavannut kuulua seuraavalla tavalla: kumpi talvirengas on parempi valinta – kitkarengas vai nastarengas?

Tämä ikuisuuskysymys on puhuttanut autoilijoita jo vuosikymmenien ajan, ja molemmilla rengastyyppivalinnoilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin kumpaankin vaihtoehtoon.

Kitkarenkaat vai nastarenkaat

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Termit kuntoon: mitä ovat nasta- ja kitkarenkaat?

Artikkelin alkupuolella on hyvä käydä jälleen kerran perusteet läpi siltä varalta, etteivät ne ole käyneet kaikille vielä aivan tutuiksi. Mitä tarkoittavat nasta- ja kitkarenkaat?

Nastarenkaat ovat sanansa mukaisesti renkaita, joissa on nastat. Nämä renkaissa olevat nastat parantavat renkaan pitoa talven liukkailla, sillä ne pureutuvat jäähän vähentäen renkaiden luistamista liukkaalla pinnalla.

Kitkarenkaat ovat taas niin sanotusti nastattomat talvirenkaat. Kitkarenkaat on suunniteltu talven liukkaisiin ja kylmiin olosuhteisiin, eli ne eroavat merkittävästi tavallisista kesärenkaista. Tämä tarkoittaa samalla sitä, etteivät kitkat sovellu käyttöön kesällä. Kitkarenkaat ovakin hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät syystä tai toiseta halua valita nastarenkaita.

Lisäksi on oleellista ymmärtää, että nypityt nastarenkaat eivät tarkoita kitkarenkaita. Nastarenkaiden ominaisuudet on suunniteltu nastojen varaan, ja ilman nastoja niiden ominaisuudet eivät yllä missään nimessä kitkarenkaiden tasolle – eikä toisaalta kesäkäytössä kesärenkaille.

Lue myös: Renkaiden tasapainotus tuo mukavuutta, turvallisuutta ja säästöä

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä ottaa huomioon talvirenkaiden hankinnassa?

Suomi on poikkeuksellisen pitkä maa, jonka ansiosta maamme talviolosuhteet vaihtelevat merkittävästi eri puolilla maata. Vaihtelevat talviolosuhteet asettavatkin talvirenkaille joukon erilaisia vaatimuksia, minkä ansiosta yksi ja sama rengas ei välttämättä sovi kaikille suomalaisille. On kuitenkin tärkeä huomioida, että pidon tulee säilyä niin märällä jäällä, lumisella maantiellä kuin loskaisella moottoritiellä.

Maantieteellisen sijainnin ohella myös kuljettajan omat ajotottumukset vaikuttavat merkittävästi sopivien renkaiden hankintaan. Esimerkiksi ennakoiva ja rauhallinen ajotyyli yhdistettynä oikeanlaisiin tilanteen vaatimiin nopeuksiin lisäävät talvella ajamiseen turvallisuutta ja mukavuutta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Molemmat renkaat ovat parantuneet viime vuosina

Hyvä uutinen renkaita hankkiville kuluttajille on se, että oli kyseessä sitten kitkat tai nastat, renkaiden laatu ja ominaisuudet ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina tai vuosikymmeninä.

Nastarenkaiden kohdalla kehittyminen näkyy autoilijalle siinä, että nastarenkaiden turvallisuus ja mukavuus on kasvanut merkittävästi. Nastojen kosketus tiehen on selvästi takavuosien nastarenkaita pehmeämpi, joka näkyy mm. rengasmelun putoamisena, mutta tiet kuluvat nykynastoista entistä vähemmän.

Myös kitkarenkaiden laatu on parantunut merkittävästi. Takavuosikymmeninä erot kitkojen ja nastojen välillä olivat kieltämättä suuret, mutta ero on kuroutunut lähes umpeen. Nykykitkojen ajo-ominaisuuksia ovat kehittäneet mm. uudenlaiset kumiseokset sekä uudenlaiset pintakuviot, joiden ansiosta jää- ja lumipito on parantunut merkittävästi.

Lue myös: Paremmat renkaat eteen vai taakse? Kysymykseen viimein vastaus

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Nastarenkaan edut ja haitat

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että nastarenkaat tarjoavat kitkarenkaita varmemman pidon talven ääriolosuhteissa. Nastojen ansiosta pito on kitkoja parempaa esimerkiksi jäisellä pinnalla, mikä auttamatta parantaa turvallisuutta talvisessa kelissä ajaessa.

Tästä syystä nastarenkaat ovatkin usein suosittuja pohjoisemmassa Suomessa, jossa teiden kunto vaihtelee useammin ja toisaalta talvetkin tuppavat olemaan Etelä-Suomea kylmempiä.

Sen sijaan ääriolosuhteiden puute voi olla samaan aikaan myös nastarenkaiden suurin haitta. Mikäli näitä ääriolosuhteita ei tule eteen, tai vaihtoehtoisesti autoilijan ei tarvitse lähteä ajamaan vuoden huonompien kelien aikana, ei nastarenkaat ole välttämättä välttämättömyys.

Sen minkä nastarengas voittaa pidossa, se usein häviää mukavuudessa. Nastarenkailla ajaminen voi olla esimerkiksi meluisampaa, mutta se myös syö teitä. Tästä syystä nastarenkailla ei tulisi ajaa “varmuuden vuoksi” liian aikaisin syksyllä tai liian myöhään keväällä. Kitkarenkailla kalenteri ei ole yhtä armoton, joskaan kesäkelissä kitkarenkailla ei tule kuitenkaan ajaa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kitkarenkaan edut ja haitat

Myös kitkarenkaalla on omat etunsa, jotka ovat pitkälti nastarenkaiden vastakohtia. Kitkarenkaiden etuihin kuuluvat erilaiset ajomukavuustekijät, kuten pienempi rengasmelu. Lisäksi kitkarenkailla ajavat nauttivat usein pienemmästä polttoainekulutuksesta, joka tuo autoilijalle erilaisia rahallisia säästöjä.

Lisäksi kitkarenkaiden etuihin kuuluu ehdottomasti joustavuus ja soveltuvuus monenlaisiin tilanteisiin. Siinä missä nastarenkailla on tietyt ajankohdat, jolloin niiden käyttö on sallittu, kitkarenkaiden käyttö on huomattavasti vapaampaa. Kitkarenkaat voikin vaihtaa alle jo hyvissä ajoin syksyllä, eikä keväällä kesärenkaiden vaihdolla ole yhtä suurta kiirettä kuin nastarenkailla ajavilla.

Nykyinen trendi tuntuu olevan se, että mitä eteläisemmässä Suomessa liikutaan, sitä useammin autoilija valitsee alleen kitkarenkaat. Sääolosuhteiden lisäksi kitkarenkaiden valintaa puoltaa se, että Helsingissä on jo kielletty ensimmäisiä katuja nastarenkailta, eli nastarenkailla ei ole asiaa aivan kaikkialle Helsinkiin. Tämä trendi tulee luultavasti kasvamaan tulevaisuudessa.

Nykykitkat eivät juuri häviä lumella tehtävässä pidossa nastarenkaille. Sen sijaan jäisellä tiellä eroa nastarenkaisiin tulee selvemmin. Sen minkä kitkarenkailla ajava autoilija voittaa mukavuudessa, turvallisuudessa hän todennäköisesti häviää.

Lue myös: Rengasturva – suuri apu yllättäen iskevään rengasrikkoon

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Valitsit kummat tahansa – panosta laatuun

Oman lukunsa vertailuun tuovat myös renkaiden väliset erot. Jotkut renkaat ovat ominaisuuksiltaan toisia selvästi parempia. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vähän kalliimmat renkaat ovat yleensä ominaisuuksiltaan selvästi halparenkaita parempia.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, ettei autoilijan kannata ottaa kitka- ja nastarenkaiden välistä vertailua liian tosissaan – ainakaan jos vertailussa on mukana halpoja ja kalliimpia renkaita. Esimerkiksi halvan nastarenkaan vertaaminen markkinoiden parhaimpiin kitkarenkaisiin on turhaa. Hyvä kitkarengas on todennäköisesti jopa turvallisuusominaisuuksiltaan halpaa nastarengasta parempi – jopa siellä jäällä.

Renkaiden valinnan ohella autoilijan on hyvä pitää huolta renkaiden ominaisuuksista. Markkinoiden kalleimmat testivoittajarenkaatkin on melko helppo pilata vääränlaisella käytöllä. Esimerkiksi väärät rengaspaineet saattavat heikentää renkaan ominaisuuksia ja käyttöikää merkittävästi.

Myös renkaan urasyvyyttä kannattaa seurata. Hyväkin testivoittajarengas muuttuu ajan myötä huonoksi, jos urasyvyys pienenee. Niin ikään epätasaisesti kuluneet renkaat heikentävät välittömästi talvirenkaiden ominaisuuksia.

Pelkkien urasyvyyksien tuijottamisen lisäksi autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden ikään, jota voi seurata DOT-merkinnästä. Vanhan renkaan ja vanhan kumiseoksen ominaisuudet heikkenevät vääjäämättä ajan myötä, jolloin periaatteessa kulutuspinnaltaan lailliset renkaat voivat muuttua hengenvaarallisiksi käytössä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Nokian Renkaat

Nyt luetuimmat