Renkaiden kulutuspinta urasyvyys

Renkaiden urasyvyys – millainen on hyvä kulutuspinta renkaalle?

Renkaiden kulutuspintaan liittyy paljon muutakin kuin pelkät lain määräämät minimi-urasyvyydet. Tällainen on turvallinen rengas.

Pian täällä oleva rengaskausi pakottaa autoilijat kiinnittämään jälleen kerran huomiota oman autonsa renkaisiin ja niiden kuntoon. Hyvät ja kunnossa olevat renkaat ovat turvallisen liikenteen peruskiviä, sillä huonot rengasvalinnat vaarantavat sekä oman, että muiden liikenteen käyttäjien hengen.

Renkaiden urasyvyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa suoraan ajoneuvon turvallisuuteen. Tässä artikkelissa tutustumme renkaan urasyvyyteen lain näkökulmasta, sekä perehdymme siihen, miten paljon renkaan kulutuspinta sitten näkyy käytännössä.

Renkaiden kulutuspinta urasyvyys

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä tarkoitetaan renkaan urasyvyydellä?

Hyvä artikkeli alkaa aina perusteista, eikä tämäkään kerta tee siihen poikkeusta. Renkaan urasyvyydellä tarkoitetaan siis renkaassa olevien kuviointiurien syvyyttä. Käytännössä urasyvyys on siis renkaan matalimman ja korkeimman kohdan välinen syvyys. Tästä syystä renkaan urasyvyydestä puhutaan usein termillä renkaan kulutuspinta.

Renkaiden urasyvyyttä mitataan millimetreissä. Uusien renkaiden urasyvyys on kesärenkaissa noin 8 millimetriä sekä talvirenkaissa noin 10 millimetriä. Kuten arvata saattaa, renkaiden käyttöikä riippuu käytön määrästä ja olosuhteista. Renkaan urasyvyys vähenee yleensä pikkuhiljaa, eikä sitä saa enää hankittua renkaisiin lisää. Kun urasyvyys loppuu, on aika ostaa uudet renkaat.

Urasyvyys tulee mitata myös renkaan matalimmasta kohdasta. Normaalisti renkaan tulisi kulua tasaisesti, jolloin myös urasyvyys pysyy identtisenä eri puolilla rengasta, mutta joskus rengas voi kulua myös epätasaisesti. Näissä tapauksissa mittaus tulisi tehdä sieltä, missä kulutuspintaa on vähiten.

Lue myös: Renkaiden kiristäminen oikeaan momenttiin on tärkeä osa renkaanvaihtoa

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä hyötyä renkaan urasyvyydellä?

Renkaiden urasyvyys muodostaa kenties tärkeimmän turvallisuustekijän renkaalle, sillä se vaikuttaa suoraan ajoneuvon pitoon tiellä. Se vaikuttaa myös renkaan pitokykyyn, vesiliirron estoon ja jarrutusmatkan pituuteen.

Renkaan pintakuvio, joka koostuu kulutuspintojen kuvioista, on suunniteltu tarjoamaan maksimaalinen pito erilaisissa olosuhteissa. Kun renkaan kulutuspinta kuluu ajan myötä, silloin sen urasyvyys pienenee ja sitä kautta renkaan pito-ominaisuudet heikkenenevät.

Autoilijan on tärkeää huolehtia renkaiden urasyvyydestä säännöllisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi ajoneuvon turvallisuuteen. Renkaiden urasyvyyden laskiessa alle minimimittaansa renkaan pito heikkenee todella paljon ja ajoneuvon hallinta huononee merkittävästi. Erityisesti sateisilla ja lumisilla keleillä renkaan pidon merkitys korostuu, sillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Talvi vai kesä? – Vaikuttaa myös urasyvyyksiin

Renkaan riittävällä urasyvyydellä ja siitä huolehtimisella on siis suuri merkitys liikenneturvallisuuden kannalta. Tästä syystä lähes kaikissa maissa on asetettu lainsäädännössä, että renkaan urasyvyyden on ylitettävä tietyt minimimitat.

Suomessa lakien määräämät minimivaatimukset ovat kaksiosaisia, ja riippuvat onko kyseessä kesä- vai talvirenkaat. Talvirenkaissa, olivat ne sitten kitkarenkaat tai nastarenkaat, urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä. Kesärenkaissa urasyvyys on hieman pienempi, sillä niissä sen tulee olla vähintään 1,6 millimetriä.

Oleellista on kuitenkin ymmärtää se, että edellä mainitut lukemat ovat ehdottomia minimirajoja. Turvallisen renkaan urasyvyys on selvästi suurempi. Kesärenkaalle suositellaan vähintään 4 millimetrin urasyvyyttä ja talvirenkaallakin suositus on 5 millimetriä. Hyvä muistisääntö turvalliselle urasyvyydelle on se, että urasyvyys saa laskea puoleen uuden renkaan kulutuspinnasta, jonka jälkeen rengas tulisi uusia.

Lue myös: Renkaiden jälkikiristys – mitä käy jos pyöränpultit jää kiristämättä?

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä seuraa jos urasyvyys on alle minimin?

Mikäli renkaasi urasyvyys on minimiä pienempi ja narahdat kiinni poliisin järjestestämässä rengasratsiassa, saatat saada sakot liikenteen vaarantamisesta. Samoin jos autosi katsastuksen aikana auton renkaiden urasyvyys ei täytä minimiä, ei auto läpäise katsastusta.

Toisin sanoen, jos huomaat renkaita vaihtaessasi, että autosi renkaat alkavat vedellä viimeisiään, kannattaa renkaat vaihtaa pikimmiten uusiin. Ei ole mitenkään mahdotonta, että suht asiallisetkin renkaat pystyy ajamaan yhden kauden aikana sakkokuntoon. Poliisille ei kelpaa selitykseksi se, että renkaat olivat vielä alle laitettaessa laillisessa kunnossa.

Jos renkaiden urasyvyys on alle minimimitta, renkaat tulee vaihtaa uusiin.

Renkaan urasyvyys merkki

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Näin selvität urasyvyyden hetkessä

Renkaiden urasyvyyttä tuleekin seurata säännöllisin väliajoin. Helpoin paikka renkaiden kunnon varmistamiselle on aina silloin, kun autoon vaihdetaan talvi- tai kesärenkaat. Koska renkaiden kulutuspinnan tarkistaminen on helppoa, nopeaa ja ilmaista, se kannattaa tehdä säännöllisesti esimerkiksi ennen pitkiä ajomatkoja tai edellä mainittujen kausivaihtojen yhteydessä.

Urasyvyyden tarkistaminen on helppoa, ja sen voi hoitaa useammallakin tavalla. Yksi käytännönläheisimmistä tavoista renkaan kulutuspinnan tarkistamiseen hoituu kahden euron kolikolla. Jos kolikon harmaa ja 4 millimetrin paksuinen kehäreunus ei uppoa kokonaan renkaan uraan, urasyvyys on tällöin alle minimivaatimuksen, eli renkaat ovat vaihtokunnossa.

Hyvin usein auton renkaista löytyy myös urasyvyyden mittaamiseen liittyvät urat, jotka ovat tavallisesti poikittain suhteessa renkaan pyörimissuuntaan. Tätä malliuraa käytetään siten, että kun renkaan kulumapinta lähestyy uhkaavasti malliuraa, ovat renkaat vaihtokunnossa.

Lue myös: Kitkarenkailla ajo kesällä? Ei tule kuuloonkaan näistä syistä

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Kulutuspinta ei ole kaikki kaikessa – huomioi myös nämä

Renkaiden turvallisuuteen liittyen urasyvyys ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa. Vaikka renkaan urasyvyys ja kulutuspinta olisikin riittävä, niin rengas voi olla siitäkin huolimatta huono tai jopa vaarallinen liikenteessä.

Urasyvyyden lisäksi autoilijan kannattaa seurata renkaan DOT-merkintää, joka kertoo renkaiden valmistusajankohdan. Kumilla on taipumus kovettua vanhetessaan, mikä heikentää sen pito-ominaisuuksia.

Toisin sanoen, vaikka renkaassa olisikin pintaa jäljellä, liian vanhana se voi olla kuitenkin käyttökelvoton. Nyrkkisäännön mukaan renkaan käyttöikä on 4-6 ajokautta käytössä ja maksimissaan 10 vuotta renkaan valmistushetkestä eteenpäin. Tämän jälkeen renkaat on syytä vaihtaa aina uusiin.

Monet nykyrenkaat ovat lisäksi hyvin tarkkoja siitä, mihin suuntaan auto liikkuu, sillä rengaskuviot on suunniteltu tarkasti auton menosuunnan mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että renkaan pyörimissuunnalla on iso merkitys. Väärin päin asennettu rengas on jälleen kerran ominaisuuksiltaan tavallista heikompi.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat