Auton renkaat kuluvat epätasaisesti

Mistä johtuu renkaan epätasainen kuluma keskeltä, sisä- ja ulkoreunasta?

Auton renkaiden tulisi kulua aina tasaisesti, mutta joskus rengas kuluu keskeltä, sisäreunoista tai ulkoreunoista muita nopeammin.

Aina kun autoon suoritetaan renkaiden kausivaihto, olisi syytä muistaa tarkistaa renkaiden kunto ennen renkaiden viemistä kausisäilytykseen. Erityisen tarkasti renkaista tulisi katsoa niiden urasyvyyttä ja yleistä kulumaa, sillä on huomattavasti mukavampaa huomata renkaiden hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Lähtökohtaisesti renkaat eivät saisi koskaan kulua epätasaisesti, sillä se on yleensä merkki jonkinlaisista ongelmista. Vian lähde vaihtelee yleensä sen mukaan, mistä päin rengasta epätasainen kuluminen on havaittavissa.

Tässä artikkelissa esittelemme eri tavoin epätasaisesti kuluneita renkaita, sekä mahdollisia syitä sille, miksi renkaat ovat kuluneet tavallista nopeammin. Vaikka kulunutta rengasta ei voikaan enää pelastaa takaisin käyttöön, korjaamalla vian voit jatkossa estää tavallista nopeammin kuluvat renkaat autossasi.

Auton renkaat kuluvat epätasaisesti

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti renkaiden kulutuspinnan eroista

Karu fakta on se, että renkaat eivät aina kulu samaan tahtiin. Sen takia kulumiserot eivät ole aina välttämättä edes merkki mistään ongelmasta, mutta joka tapauksessa epätasaista kulumista kannattaa aina välttää, sillä se on valitettavan helppo tapa lyhentää auton renkaiden elinikää radiaakaalisti.

Etu- ja takarenkaat saattavat kulua huomattavasti erilaiseen tahtiin, eikä se ole aina edes merkki minkäänlaisista ongelmista. Epätasainen kuluminen ei siis ole välttämättä merkki minkäänlaisesta ongelmasta, vaikkakin tasainen kuluminen onkin usein jonkinlaisena tavoitteena.

Yleensä auton eturenkaat kuormittuvat enemmän, sillä ne kannattelevat auton etuosassa sijaitsevan moottorin painoa. Tästä syystä ne kuluvat nopeammin kuin taka-akselin renkaat. Tosin sähköautojen yleistyminen ja sitä kautta perinteisen moottorin katoaminen auton keulalta on tasoittamassa akselien välisiä eroja. Myös auton vetotapa merkitsee paljon renkaan kulumisen laatuun.

Epätasaisesta kulumisesta on myös hyvä muistaa se, että renkaiden ominaisuudet lasketaan aina siitä renkaiden huonoimmasta kohdasta. Lienee sanomattakin selvää, että jos renkaan sisä- tai ulkoreuna on kulunut niin sanotusti “kankaille”, niin rengas on tällöin vaihtokunnossa, vaikka toisesta reunasta renkaan urasyvyys olisikin erinomaisella tasolla.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Renkaat kuluneet sisäpuolelta

Mikäli auton renkaat ovat selvästi enemmän kuluneet sisäpuolelta, eli siis siltä puolelta, joka osoittaa “autoon päin”, todennäköisesti auton renkaat niin sanotusti harittavat. Harittaminen tarkoittaa sitä, että renkaat eivät kulje suorassa linjassa, vaan niiden etuosa on asetettu liikaa ulospäin.

Havainnollistamisen helpottamiseksi harittamisen voi katsoa alapuolen kuvasta, jossa renkaiden optimaalinen linja on merkitty punaisella, eli renkaat kulkevat täysin suoraan. Harittaminen näkyy kuvassa vihreillä viivoilla, eli ne ovat hieman väärässä kulmassa. Väärän kulman ei tarvitse olla kuin minimaalinen, niin se alkaa syömään ajoneuvon renkaita nopealla tahdilla.

Nelipyöräsuuntaus/ohjauskulmien säätö: aurauskulmat

Ratkaisu ongelmaan, jossa renkaat kuluvat sisäpuolelta: ongelma kannattaa korjata välittömästi sen huomaamisen jälkeen. Auto kannattaa viedä välittömästi nelipyöräsuuntaukseen, sillä siellä voidaan varmistaa renkaiden oikea asento. Nelipyöräsuuntauksen tekemisen jälkeen renkaat eivät enää kulu yhtä pahasti ja usein myös auton polttoaineen kulutus pienenee, sekä auton käsiteltävyys paranee.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Renkaat kuluneet ulkopuolelta

Niissä tapauksissa, missä renkaat ovat kuluneet selvästi enemmän renkaan ulkoreunalta, eli auton ulkoreunojen puolelta, juurisyyt muistuttavat hyvin paljon renkaan kulumista sisäpuolelta. Suurimpana erona edelliseen on tässä yhteydessä vain se, että tällä kertaa renkaat on suunnattu “siihen toiseen väärään suuntaan”, eli ne niin sanotusti auraavat.

Jos katsotaan uudelleen edellistä kuvaa, tällä kertaa auraamisella tarkoitetaan sinisiä viivoja. Renkaiden etureunat ovat kääntyneet aavistuksen “sisäänpäin”, jolloin renkaat kulkevat ikään kuin lumiauran tavoin. Myös tässä yhteydessä ihan pienetkin väärät asennot tekevät hyvin nopeasti pahaa ja raskasta jälkeä autolle sekä sen renkaille.

Nelipyöräsuuntaus/ohjauskulmien säätö: aurauskulmat

Ratkaisu ongelmaan, jossa renkaat kuluvat ulkopuolelta: ongelma kannattaa korjata välittömästi sen huomaamisen jälkeen. Auto kannattaa viedä välittömästi nelipyöräsuuntaukseen, sillä siellä voidaan varmistaa renkaiden oikea asento. Nelipyöräsuuntauksen tekemisen jälkeen renkaat eivät enää kulu yhtä pahasti ja usein myös auton polttoaineen kulutus pienenee, sekä auton käsiteltävyys paranee.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Renkaat kuluneet molemmilta sivuilta

Jos taas renkaat ovat kuluneet yhtä aikaa molemmilta reunoilta, tällöin syyllinen ei välttämättä löydy enää nelipyöräsuuntauksesta. Tämä on myös helppo ymmärtää, sillä harvemmin renkaiden suuntaus voi olla yhtä aikaa pielessä kahteen eri ääripäähän.

Mikäli rengas on kulunut poikkeuksellisen paljon molemmista reunoista, tällöin syyllinen löytyy usein auton rengaspaineista. Auton rengaspaineille on olemassa oma optimitaso, johon paineiden tulisi osua. Hyvin usein renkaiden kuluminen molemmista reunoista on merkki siitä, että rengaspaineet ovat jääneet suositusten alle. Kun renkaassa on liian vähän ilmaa, sen muoto kärsii ja tästä syystä rengas kuluu nopeammin.

Ratkaisu ongelmaan, jossa renkaat kuluvat sivuilta: tarkista auton rengaspaine, ja vertaa sitä annettuihin suosituksiin. Jos rengaspaineet ovat suositusten alapäässä tai selvästi alle, kannattaa jatkossa ajaa suuremmilla rengaspaineilla.

Mikäli rengaspaineet ovat mittarin mukaan asialliset, kannattaa vielä varmuuden vuoksi kokeilla vaihtoehtoista rengaspainemittaria, esimerkiksi huoltoasemalla. Joskus kotikäytössä olevat mittarit näyttävät vääriä lukemia.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Renkaat kuluneet keskeltä

Joskus selvästi eniten kulunut kohta renkaasta ei osu kumpaankaan reunaan, vaan aivan keskelle rengasta. Renkaan keskikohdalla on ohut tai vähän leveämpi kaistale, joka on selvästi kulunut muuta rengasta nopeammin, kun taas reunat ovat kuluneet huomattavasti vähemmän.

Hyvin usein renkaiden kuluminen keskeltä on merkki vuorostaan liian suurista auton rengaspaineista. Mikäli autoon laitetaan liian paljon painetta, ylimääräinen ilma muotoilee renkaat epäoptimaaliseen muotoon, minkä takia renkaat myös kuluvat poikkeuksellisesti.

Rengaspaineita kannattaakin seurata molempiin suuntiin, sillä liian pienen rengaspaineen lisäksi myös liian suuret rengaspaineet voivat olla haitallisia renkaille sekä auton ominaisuuksille.

Ratkaisu ongelmaan, jossa renkaat kuluvat keskeltä: tarkista auton rengaspaine, ja vertaa sitä annettuihin suosituksiin. Jos rengaspaineet ovat suositusten yläpäässä, kannattaa jatkossa ajaa hieman pienemmillä rengaspaineilla.

Mikäli rengaspaineet ovat mittarin mukaan asialliset, kannattaa vielä varmuuden vuoksi kokeilla vaihtoehtoista rengaspainemittaria, esimerkiksi huoltoasemalla. Joskus kotikäytössä olevat mittarit näyttävät vääriä lukemia.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Renkaat kuluneet vähän sieltä ja täältä

Niissä tapauksissa, missä rengas on kulunut tavallista enemmän vähän sieltä ja täältä, mutta mitään selvää trendiä ei ole havaittavissa, syyttävä sormi osoittaa hyvin usein ajoneuvon iskunvaimentimiin. Huonot iskarit aiheuttavat epämieluisan kosketuspinnan renkaalle, mikä voi aiheuttaa epätasaista kulumista. Lisäksi epätasainen kuluma voi olla jälleen kerran merkki pyöränsuuntaukseen liittyvistä ongelmista.

Ratkaisu ongelmaan, jossa renkaat kuluvat epätasaisesti ympäri rengasta: käytä autoasi huollossa, joka kykenee tarkistamaan auton iskunvaimentimien kunnon.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Vagarena

Nyt luetuimmat