Näin peset renkaat ja vanteet oikein ja huolellisesti ennen varastointia

Vuodenajat vaihtuvat jälleen ja on renkaiden vaihdon aika. Auton alla olleet renkaat kannattaa pestä hyvin ennen rengaspussiin asettamista.

Kauden renkaat ovat olleet noin puolen vuoden ajan auton alla ja jälleen seurataan tiuhaan sääennustetta renkaanvaihtosesonkia silmällä pitäen. Renkaille on varmasti löytynyt jo oma säilityspaikkansa, jossa ne ovat turvassa varkailta.

Ennen sitä kannattaa kuitenkin viettää hetki aikaa renkaiden ja vanteiden pesemisen parissa. Rengaspesun voi suorittaa nopeasti tai pitkän kaavan kautta. Se riippuu täysin minkälaisen lopputuloksen haluaa. Likaisuusaste ja vanteiden käyttöikä vaikuttavat myös pesurupeaman kestoon.

Renkaan ja vanteen esipesu painepesurilla

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi ja miten renkaat ja vanteet pestään?

Renkaat ja vanteet kannattaa pestä perusteellisesti ennen varastointia, koska irrallisena ne ovat helpompia pestä. Rengassarjan perusteellisella pesemisellä varmistetaan myös helposti renkaiden kestoiän ja alumiinivanteiden arvon säilyminen.

Jokaiselle pesuaskeleelle riittää tavallinen puutarhaletku, mutta painepesuri nopeuttaa joitakin askeleita. Koko ajokauden lika, jarrupöly, piki, terva ja suola on mahdollista saada pois ja renkaiden vaihdon aikana tämä kannattaa tehdä.

Likainen vanne talven jälkeen kaipaa puhdistusta

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Renkaiden esipesu ja tarkastus

Renkaat kannattaa huuhtoa ennen irrottamista, jolloin niiden käsittely ei aiheuta ylimääräistä sotkua vaatetukseen. Samalla huuhdellaan pois myös pulttikoloissa piileskelevä sora, joka voi naarmuttaa rengaspultteja ja vannetta irrotuksen aikana.

Painepesurilla voi poistaa suurimman osan jarrupölystä ja tiesuolasta vanteen pinnasta. Painepesurin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jottei sillä tee vauriota renkaalle.

Renkaan irrotuksen jälkeen tarkistetaan renkaan yleinen kunto ja poistetaan irtokivet, jotka ovat renkaaseen juuttuneet. Renkaan kulutuspinnan täytyy olla tasaisesti kulunut, mikä on merkki renkaan optimaalisesta asennosta. Rakoja tai pullistumia ei saisi renkaista löytyä, joten nekin kannattaa huomioida. Samalla on hyvä tarkistaa renkaan urasyvyys riittäväksi ensi kautta ajatellen.

Vanteen keskiömerkki irrotetaan ennen varsinaisen pesun aloittamista, jotta pesuaine pääsee vaikuttamaan myös vanteen keskiöön.

Autoshampoo ja raudanpoistoaine odottavat renkaiden ja vanteiden pesua

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Suurimman lian poistaminen

Nyt on renkaat irrotettu ja aletaan käyttämään pesuainetta, jota suihkutetaan vantelle ja renkaan kylkipinnalle. On olemassa vannepesuaineita, jotka on suunniteltu juuri tätä askelta varten. Ne ovat hyviä, koska usein ne sisältävät raudanpoistoainetta, mikä helpottaa jarrupölyn irrottamista vanteen ja renkaan pinnalta. Pesun voi myös suorittaa tavallisella pesuaineliuoksella ja tarvittaessa käyttää raudanpoistoainetta myöhemmin.

Vanteiden pesemistä sudin avulla

Pesuaine levitetään vanteelle ja renkaan kylkipinnalle sudilla tai pienellä harjalla. Jos käytössä on raudanpoistoaine tai raudanpoistoainetta sisältävä pesuaine, kannattaa ennen levittämistä odottaa hetken, jotta aine ehtii vaikuttaa käsiteltävällä pinnalla oleviin rautapartikkeleihin. Levittämiseen ja harjaamiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta pesuainetta menee jokaiseen nurkkaan vanteessa.

Suti auttaa vanteiden pesemisessä

Vanteen reuna, venttiilin ympärys ja pulttikolot vaativat vähän enemmän huomiota. Pienempi suti tai hammasharja tunkeutuu ahtaisiin paikkoihin parhaiten ja pesutuloksesta tulee tyylikkäämpi. Renkaan kylkeä täytyy harjata varovaisesti, jotta kumin ominaisuudet säilyvät. Muista myös huuhdella pesuaine pois ennen renkaan kääntöpuolen pesemistä.

Vanteiden sisäpuolen pesu

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Muista myös kääntöpuoli

Rengas käännetään ympäri ja pesuaskeleet toistetaan. Vanteen kääntöpuoli jää usein pesemättä vaikka siihen kohdistuu suurin osa renkaan nostamasta tiepinnan liasta ja jarrupölystä. Tämä johtaa siihen, että vanne voi olla todella kulunut, lika pinttynyttä ja jarrupöly syövyttänyt vanteen maalia.

Siitä huolimatta vanteen taustapuoli on hyvä pestä, jotta vanteen kunto on helpompi tarkistaa. Tämä on helppo askel auton yleisilmeen ja jälleenmyyntiarvon säilyttämiselle. Vanteet on hyvin hoidettuna myös helpompi myydä.

Vanteiden sisäpuolen pesemistä sudin avulla

Painotan taas pesuaineen kunnollisen levittämisen tärkeyttä. Hellävarainen harjaaminen saattaa olla kannattavaa vanteen kääntöpuolella, mikäli vanne on kulunut – muuten saa harjata sydämensä kyllyydestä. Kääntöpuoli voi olla niin likainen, että pesuaskeleen toistamisesta ei ole haittaa.

Muistetaan myös keskiömerkin ja rengaspulttien pesu. Molemmat voidaan pestä vannepesuaineella ja sudilla, jotta saadaan viimeiset jarrupölynrippeet pois rengassettistä.

Vanteiden pesun vinkit

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Huuhtelu ja kuivaus

Kun aineen levitykseen ollaan tyytyväisiä, huuhdellaan pesuaine pois välittömästi. Kuivunut pesuaine jättää tahroja, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Vettä saa käyttää runsaasti, jotta pesuaine on täysin poistunut vanteen ja renkaan pinnalta.

Mikrokuituliina vanteiden peseminen

Huuhtelun jälkeen vanne ja renkaan kylki kuivataan mikrokuituliinalla. Mikrokuituliinoja ei ole koskaan liikaa ja kuivauksen aikana voi vielä huomata kohtia, jotka jäi harjaamatta. Hyvällä mikrokuituliinalla saa kuitenkin nämä kohdat hangattua puhtaaksi.

Lue myös: LED-lisävalopaneelilla auton ajovalot saadaan tuotua 2020-luvulle

Puhtaat vanteet pesun jälkeen

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Peltivanteet ja pölykapselit

Jos renkaat ovat kiinni peltivanteissa, riittää esipesu ja autoshampoolla peseminen. Peltivanteita ei saa kotikonstein täysin puhtaaksi, mutta suurimman osan tiestä lentävästä moskasta saa pois jo pelkällä yleispesulla.

Pölykapseli kannattaa pestä erikseen, koska pölykapselia on helpompi käsitellä, eikä se ole peltivanteen tiellä. Pölykapseliin jää myös kiinni jarrupölyä sekä tiestä lentävä lika. Sen ehostamiseen tehoaa samat konstit kuin alumiinivanteen tahrojen poistoon. Varsinkin hopeisen pölykapselin värjääntymät saa helposti pois kiillotusaineella ja puhtaalla mikrokuituliinalla.

Peltivanteet välttyvät turhalta kosteudelta varastoinnin ajan, kun ne kuivataan kunnolla.

Vanteiden kuivattaminen pesun jälkeen

Renkaiden pesun lopetus

Renkaan kumiosan peseminen lopetataan tässä vaiheessa kokonaan. Ennen varastointia ei renkaan tai vanteen pinnalle saa laittaa mitään hoitoaineita tai muita kemikaaleja.

Kemikaalit voivat nopeuttaa kumin ikääntymistä ja kovettumista. Renkaan ylipeseminen voi myös poistaa näitä ominaisuuksia ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyvää. Kumin ominaisuudet ja oikea säilytystapa pitää renkaan parhaimmassa kunnossa.

Jos vanteiden lopputulokseen ollaan tässä vaiheessa tyytyväisiä, voi renkaat viedä sisätiloihin hetkeksi kuivumaan, ennen kuin ne asetetaan rengaspusseihin ja lopulliselle säilytyspaikalle. Keskiömerkit takaisin paikoilleen ja rengaspultit kuivana talteen, jos niitä ei tarvitse käyttää seuraavien rankaiden kiinnityksessä.

Lue myös: Nämä yksinkertaiset niksit estävät rengas- ja vannevarkaudet

Harjan käyttö vanteiden pesemisessä

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vanteille loppusilaus

Jos vanteet vielä vaativat hoitoa on seuraavassa osiossa vinkkejä sinnikäiden tahrojen poistamiseen.

Pesuaskeleen voi toistaa pienille alueille, jos jokin kohta on edelleen sinnikkäästi likainen. Karkeasta harjaksesta, kuten nylonharjasta, voi olla apua hankalien tahrojen poistamiseen. Mikrokuituliinan voi myös kietoa sormenpäähän niin saa painetta lian poistamiseen. Terva- ja pikitahrat ovat yleensä hankalimmat poistaa, mutta niiden hävittämiseen on myös omat pesuaineet olemassa, jotka vähentävät liiallisen hankaamisen työmäärää.

Puhdistussavi ja kiillotusaine vievät vanteilta viimeisimmätkin tahrat

Puhdistussavi ja kiillotusaine vievät vanteilta viimeisimmätkin tahrat. Puhdistussaven käyttöön tarvitaan jokin liukaste, mutta vannepesuaine sopii siihen oikein hyvin. Ruiskauta vähän pesuainetta tai erikoistunutta saviliukastetta tahralle ja hankaa puhdistussavea edestakaisin tahran päällä. Tarkista, että savi on tarpeeksi pehmeä ja liukastetta on riittävä määrä, jotta likapartikkelit tarttuvat saveen, eivätkä naarmuta vanteen pintaa. Kuivaa lopuksi alue puhtaalla mikrokuituliinalla.

Kiillotusaine poistaa tehokkaasti värjääntymiset vanteen pinnalta. Purista kiillotusainetta levityssienelle tai puhtaalle mikrokuituliinalle ja hankaa vanteen pintaa keskikovalla paineella. Käännä mikrokuituliina ja kiillota alue puhtaaksi.

Puhdas vanteen sisäpuoli

Lue myös: Auton käsinpesu lyhyesti – näin poistat lian autosta talven jälkeen

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ennen renkaiden asentamista

Harmi olisi, jos uudet puhtaat renkaat ja vanteet asennettaisiin likaisiin rengaskaariin. Rengaskaarien pesu on viimeinen silaus auton hienon yleiskunnon säilyttämiseen. Rengaskaari huuhdellaan ja sen jälkeen voidaan ruiskuttaa auton ulkopinnoille tarkoitettua autoshampoota kaaren joka nurkkaan. Pesukintaalla, sudilla tai harjalla nostetaan lika pinnalle ja huuhdellaan pois.

Rengaskaari kuivataan hyvin puhtaalla mikrokuituliinalla, jonka jälkeen rengaskaaren sisällä olevat mustat muoviosat voidaan vielä suojata pinnoitteella. Muovipinnoitetta levitetään puhtaalle liinalle tai levityssienelle ja hierotaan muoviin. Toisella mikrokuituliinalla voi muovin vielä kiillottaa, jolla ehkäistään valumajälkien syntyminen.

Urakka valmis - vanteet ja rengas pestynä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat