Autonhoidon aloittaminen harrastuksena

Kiinnostaako autonhoito? Näin pääset harrastuksessa alkuun

Kaupallinen yhteistyö

Autonhoito harrastuksena kiinnostaa monia autojen kanssa touhuavia, mutta miten päästä alkuun? Autodudella oli tähän vastaus.

Autonhoidosta on noussut kokonaan oma osio autoharrastamisen yhteyteen. Siinä missä yksi tykkää ajaa ja toinen rakentaa, kolmannen autoharrastaminen voi liittyä auton puhtaanapitoon. Autonhoito ei ole harrastuksena mitenkään pöljempi, sillä oikein tehty huolenpito pienentää auton arvonalenemaa. Lisäksi autonhoitotaitoinen kaveri tienaa omalla tietotaidollaan nopeasti taskurahat myös kavereiden autojen hoitamisesta.

Koeajolle.com on nyt ajan hermolla, ja sivustollamme tulee jatkuvasti kasvamaan erilainen autonhoitoon liittyvä sisältö. Pyrimme ottamaan sisällössämme huomioon lajin molemmat ääripäät, eli niin uudet vasta-alkajat kuin myös pidempään harrastaneen kokeneemman kaartinkin.

Aiemmassa artikkelissa olemme esitelleet teille auton käsinpesun vaihe vaiheelta. Tällä kertaa artikkelin pääpaino on harrastamisen aloittamisessa, eli miten autonhoidosta kiinnostunut pääsee kiinni lajiin ja mitä sen aloittamisessa tulisi ottaa huomioon. Tätä artikkelia on sponsoroinut Autodude-verkkokauppa, jonka valikoimista löydät kaiken tarvittavan autonhoitoa varten.

Autonhoidon aloittaminen harrastuksena

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä on autonhoito?

Autonhoito on tärkeä osa auton omistamista ja samalla sen pitkäikäisyyden varmistamista. Termi autonhoito voidaan ymmärtää monella tapaa koskemaan jopa auton huoltamista, mutta tässä yhteydessä tarkoitamme nimenomaan auton pesemistä ja ylläpitämistä, eikä niinkään teknistä huoltamista.

Vaikka auton peseminen ja siivoaminen nähdään usein tylsänä ja väkinäisenä tehtävänä, on sillä kuitenkin merkittäviä vaikutuksia moniin asioihin. Säännöllinen autonhoito auttaa nimittäin pitämään auton turvallisena ja tehokkaana, vähentää korjaustarpeita ja auttaa säästämään rahaa pitkällä aikavälillä.

Auton säännöllinen pesu auttaa estämään ruostetta ja korroosiota, joka tarkoittaa siis suoraan rahan säästämistä, kun ei tarvitse lähteä tekemään kalliita peltikorjauksia. Samalla se auttaa pitämään auton maalipinnan hyvässä kunnossa, mikä taas näkyy yleensä auton paremmassa hyvitysarvossa.

Autonhoito on samaan aikaan tieto-, tekniikka- ja välineurheilulaji. Oikeiden pesuaineiden valinta on tärkeää, sillä väärin valitut kemikaalit voivat vahingoittaa auton maalipintaa – samoin kuin väärin tai väärillä tarvikkeilla tehdyt autonhoidot. Tämä tietotaito ja oikeat välineet ovatkin autonhoitoharrastuksen suola, yhdessä puhtaan ja siistin työjäljen kanssa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä autonhoitoharrastukseen tarvitaan?

Aloittelijalle on sallittua kysyä välillä typeriäkin kysymyksiä. Yksi jonkun mielestä typerä kysymys voi olla se, että mitä autonhoitoharrastamisen aloittamiseen tarvitaan. Vaikka kysymys tuntuu itsestään selvältä, on siinä kuitenkin hyvin monta kohtaa, joita on syytä miettiä ennen harrastuksen aloittamista.

Autonhoitamiseen liittyy luonnollisesti erilaiset pesuvälineet. Näitä voivat olla pesuaineet, sienet ja ämpärit. Myös jonkinlainen hoidettava kohde olisi mukava – jos omaa autoa ei löydy, niin harrastuksen makuun pääsee myös vaikkapa mopon hoitamisen muodossa.

Autonhoito ei vaadi välttämättä ajokorttia, joten harrastus sopii myös vaikkapa alaikäisille, jos lähipiiristä vain löytyy autonhoitoon soveltuva ajoneuvo. On kuitenkin syytä muistaa, että aina kun hoidetaan jotain muuta kuin omaa ajoneuvoa, vastuu omasta tekemisestä kasvaa. Väärin tehtynä autonhoidossa on mahdollista saada aikaan autoon erilaisia virheitä, jotka ovat varsin ikäviä jonkun muun omistamassa ajoneuvossa.

Tästä huolimatta autonhoitoa ei kannata kuitenkaan pelätä. Kunhan muistaa käyttää oikeita työtapoja ja -välineitä, autonhoidossa onnistuu varmasti. Lajin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että oma osaaminen kasvaa yleensä vain tekemällä, eli kokemus tekee tässäkin harrastuksessa mestarin.

Pestävän kohteen, ja tarvittavien aineiden lisäksi harrastajalla olisi hyvä olla käytössään joku sellainen paikka, missä autoja saa varmuudella pestä. Lisäksi harrastuksessa on hyvä olla mukana jonkinlainen painepesuri ja siihen liittyvät vesiliitännät. Autonhoito ei kuitenkaan tarkoita aina omakotitaloasumista, vaan esimerkiksi erilaisia tee-se-itse-halleja voi vuokrata tätä harrastusta varten.

Autodude aloitussetti kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Autoduden aloitussetti – valmis paketti aloittelijalle

Autonhoitotuotteita kauppaava Autodude sponsoroi Koeajolle.comia tämän artikkelin yhteydessä tuotelahjalla. Saimme käyttöön Autoduden verkkokaupassa myytävän Aloitussetti-tuotteen, joka auttoi meitä tämän artikkelin luomisessa. Tuotepaketti piti sisällään seuraavanlaiset tuotteet:

 • Pesuainevaahdotin Dr Dirt G3, SnapLock
 • Esipesuaine King Carthur Control Snow Foam, 1000 ml
 • Vannepesuaine CAR5 Wheel Cleaner, 500 ml
 • Shampoo CAR5 Bubble Shampoo, 500 ml
 • Sumutettava suoja-aine King Carthur Spray Coat, 500 ml
 • Pesukinnas King Carthur Microfiber Premium
 • Pesuämpäri AUTODUDE, 20,5 l + Kansi
 • Hiekanerotin King Carthur DirtCone
 • Kuivausliina CAR5 Drying Towel

Tuotepaketin lisäksi omasta takaa meiltä löytyi jo Boschin painepesuri. Tuotepaketissa tuleva pesuainevaahdotin toimitettiin painepesuriin tulevalla adapterilla, jonka merkin saimme itse valita. Boschin painepesurin omistavina valitsimme luonnollisesti Boschin liittimen, mutta tarjolla olisi ollut myös Kärcherin, Black & Deckerin, Kränzlen, Lavorin, Ergon ja Nilfiskin adapterit.

Painepesuria lukuun ottamatta kaikki harrastuksen aloittamisessa tarvittava sisältö tuli tilatun paketin mukana. Seuraavassa käymme kuitenkin vielä tarkemmin läpi paketin sisältöä ja mitä sieltä löytyvillä välineillä oikein tehdään.

Autodude aloitussetti kokemuksia

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Pesuämpäri AUTODUDE 

Kun paketti saapui lähimpään Matkahuoltoon vain pari päivää tilauksen jättämisen jälkeen, ensimmäinen havaintoni kohdistui suureen, peräti 20,5 litran kannelliseen Autodude-ämpäriin, johon tuotteet oli pakattu. Kyseessä ei ollut pelkkä ämpärivitsi, vaan tarpeeksi suuri ämpäri on myös autonhoidon yleisimmin tarvittuja tuotteita. Tästä syystä tuotteiden pakkaaminen ämpäriin oli suorastaan nerokas veto.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

King Carthur DirtCone 

Ensimmäisenä avatusta ämpäristä silmiin pisti pyöreä esine, jonka tarkoitusperä ei auennut heti noviisille. Tämä paljastui kuitenkin pesuämpärin pohjalle tulevaksi hiekanerottimeksi, jonka kartion muotoiset skylonit varmistavat lian putoamisen ämpärin pohjalle, eivätkä likapartikkelit pääse enää sekoittumaan pesuveteen ja sitä kautta takaisin auton pinnalle.

Hiekanerottimesta allekirjoittaneella ei ole minkäänlaisia aiempia kokemuksia, joten se täytyy laittaa heti testiin. Autonhoitopalstoja lukiessa minulle valkeni, että hiekanerotin on ehdoton apuväline auton pesemisessä, sillä se säästää maalipintaa. Kun pesuveteen ei päädy haitallista likaa, riski naarmuttaa autoa kinnastelun yhteydessä pienenee merkittävästi.

Autodude aloitussetti kokemuksia

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Dr Dirt G3 pesuainevaahdotin, SnapLock 

Myös pesuainevaahdotin oli minulle uusi kapistus, vaikka sen ulkonäöltä jo tunnistinkin. Niille jotka eivät tunne, niin vaahdotin on painepesuriin liitettävä pesuainevaahdotin, jonka avulla esipesuaineiden vaikutusaika pystytään moninkertaistamaan.

Kun esipesuaineiden vaikutusaikaa saadaan pidennettyä, myös pesutulos paranee merkittävästi. Pidentyneen vaikutusajan ansiosta saadaan lähestulkoon kaikki irtolika poistettua auton pinnoilta ennen kuin pintaan kosketaan mekaanisesti, jolloin naarmujen syntyminen saadaan minimoitua.

Vaahdottimen ja painepesurin väliin tarvitsee tavallisesti jonkinlaisen adapterin, sillä eri merkkisissä painepesureissa liitännät ovat hieman erilaisia. Tässä tapauksessa valintamme kohdistui Boschin adapteriin.

Autodude aloitussetti kokemuksia

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

King Carthur Control Snow Foam 

Seuraavana ämpärin kätköistä löytyi pullo King Carthur Control Snow Foamia, joka on tehokas ja vahaturvallinen esipesuaine, joka poistaa käsiteltävästä pinnasta kaikenlaisen lian ilman mekaanista kosketusta.

Esipesuainetta käytetään edellä mainitun vaahdottimen kanssa, jonka avulla tuotetta saadaan levitettyä vaahtona pestävään pintaan, mikä pidentää sen vaikutusaikaa huomattavasti, joka vuorostaan irrotttaa pinttynyttäkin likaa auton pinnasta. Autoduden mukaan tämä pesuaine soveltuu niin ylläpitopesuihin kuin myös perusteelliseen pesuun.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

CAR5 Wheel Cleaner 

Jatkamme puhdistusaineiden parissa. Seuraava ämpäristä noussut tuote oli CAR5:n vannepesuaine, joka on nopeavaikutteinen ja tehokas kaikille vannetyypeille sopiva puhdistusaine. Aine koostuu sekä puhdistavista että rautapitoiseen likaan reagoivista ainesosista, minkä ansiosta se kykenee poistamaan niin tavanomaisen kuin rautapohjaisenkin lian.

Tämä tuote meni ensimmäisenä käyttöön, sillä renkaanvaihdon yhteydessä renkaat tuli pestyä huolellisesti ennen varastointia, käyttäen CAR5 Wheel Cleaneria.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

CAR5 Bubble Shampoo 

Tämänkin jälkeen ämpäristä nousi yksi uusi pullo. CAR5 Bubble Shampoo on tehokas ja voimakkaasti vaahtoava pH-neutraali shampoo, jota käytetään auton kinnastelussa. Tuote soveltuu erinomaisesti niin ylläpitopesuun kuin ennen suojausta tehtävään perusteelliseenkin pesuun. Autoduden mukaan tuote ei sisällä vahaa tai muita suoja-aineita, vaan jättää pinnan täydellisen puhtaaksi suojausta varten.

Autodude aloitussetti kokemuksia

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

King Carthur Spray Coat 

Ja juuri kun suojauksesta oli puhe, seuraavana ämpäristä nousikin King Carthurin nopea ja helppokäyttöinen auton maalipinnalle tarkoitettu suoja-aine.

Tuotteen käyttö tapahtuu sumuttamalla ainetta auton pintaan pesun jälkeen, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. Tämän jälkeen auton kaikki ulkoiset pinnat ovat suojattu jopa 12 viikon ajaksi. King Carthur Spray Coat antaa auton maalipinnalle vettä ja likaa hylkivän suojakalvon, mikä tekee puhtaanapidosta huomattavasti helpompaa.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

King Carthur Microfiber Premium 

Seuraavaksi menemme pehmeiden pakettien maailmaan, jotka ovat autonhoidossa hyvin oleellinen osa harrastusta. Ämpärin mukana tuli King Carthurin hellävarainen, kestävä ja monikäyttöinen pesukinnas, joka sopii monenlaiseen aloittelijan toimeen.

Autoduden mukaan kintaan synteettiset hapsut hellivät auton maalipintaa ja kinnasta käytettäessä likapartikkelit, kuten näkymättömän pieni hiekkapöly päätyvät kintaan sisään, mikä ei välttämättä tapahdu pesusientä käytettäessä. Jälleen kerran tällä tavalla voidaan välttää naarmuttamasta auton maalipintaa hiekkapölyllä.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

CAR5 Drying Towel 

Viimeisenä tuotteena ämpärin pohjalta löytyi CAR5:n imukykyinen ja pehmeä kuivausliina, jonka avulla kaikenkokoiset ajoneuvot saadaan kuivattua vaivattomasti. Huolellinen kuivaaminen on nimittäin autonhoidossa lähes yhtä oleellista, kuin huolellinen pesujälki. Kuivaamisella voidaan vielä viimeistellä tehdyn työn jälki.

Autoduden mukaan liinan mikrokuituinen rakenne on hellävarainen ja takaa silkkisen kosketuksen kaikille ajoneuvon ulkoisille pinnoille. Lisäksi Drying Towelin rakenne varmistaa, että myös kaikista herkimmät pinnat voidaan huoletta kuivata sitä käyttämällä, sillä kuivausliinassa ei ole lainkaan pintoja mahdollisesti naarmuttavia osia, kuten saumoja tai pesulappuja.

Autodude aloitussetti kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ensikokemuksia Autoduden aloitussetistä

Tätä artikkelia kirjoittaessa emme ole ehtineet tutustua Autoduden aloitussettiin vanteiden pesua lukuun ottamatta. Älkää kuitenkaan huolehtiko, sillä tulemme jakamaan teille vielä paljon autonhoitoon liittyvää materiaalia – niin aloittelijan, kuin myös hieman kokeneemman harrastajan esittelemänä.

Jo tässä vaiheessa voidaan kuitenkin todeta, että Autoduden aloitussetti on erinomainen “aloituspaketti” jokaiselle autonhoidosta kiinnostuneelle sekä muuten vain autojen kanssa toimivalle. Autoduden mukaan setti sopii loistavasti sellaiselle harrastajalle, joka on suunnitellut vaahdottimen hankkimista ja haluaa saada samalla täydennystä omiin pesuaineisiin ja -välineisiin – eli setti istuu myös kokeneemman tekijän autotalliin.

Autoduden aloitussetillä on hintaa tätä kirjoittaessa 116,91 euroa. Se on asetettu kirjoitushetkellä kevätalennukseen, eli tavallisesti 179,10 euroa, mutta nyt tämä setti irtoaa 35 prosentin alennuksella.

Emme malttaneet olla vertaamatta aloitussetin hintaa skenaarioon, jossa setin tuotteet ostettaisiin yksitellen. Autoduden aloitussetin hintalappuun on nimittäin laskettu hieman alennusta siihen tilanteeseen, että nämä tuotteet kävisi poimimassa ostoskoriin yksi kerrallaan.

Autodude aloitussetti kokemuksia 2023

Pieni Excel-jumppa näkyy yläpuolen taulukossa. Käytännössä aloitussetin avulla säästää 23 prosenttia suhteessa yksittäin ostettuihin tuotteisiin. Kaikki säästö on aina kotiin päin – myös uutta harrastusta aloittaessa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat