Auton käsinpesu kiinnostaa monia, sillä se tarjoaa konepesua paremman lopputuloksen – jopa hieman pienemmillä rahallisilla kustannuksilla.
Autopesu on yksi lempipuuhistani. Hienon tuloksen saavuttaminen on helppoa hyvillä aineilla ja välineillä, eikä siihen tarvitse varata koko päivää. Todella likaisen auton saa kiiltämään yllättävän pienellä vaivalla, kun on hyvät pesutekniikat käytössä.
Perusteelliseen autopesuun voi toki käyttää monta tuntia ja jopa päiviä, etenkin jos intoa on pestä ja hoitaa myös auton sisätiloja. Keskitytään tässä kuitenkin auton ulkopintojen pesuun ja kevyeen suojaamiseen, joka on etenkin talven jälkeen tärkeä suorittaa huolellisesti.
Esipesu on tärkeää
Talvella pestään autoja harvemmin ihan pelkästään pakkaskelien takia, joten auto on todennäköisesti koko talven kerännyt likahiukkasia maalipinnalle. Tämän takia on kevään ensimmäinen autopesu aloitettava hyvällä esipesulla.
Paras esipesu suoritetaan vaahtoavilla esipesuaineilla, joita kutsutaan Snow Foamiksi. Näitä pesuaineita levitetään vaahdottimen tai pumppupullon kanssa koskematta autoon. Painepesuriin liitettävä vaahdotin on loistava väline helppoon ja tehokkaaseen auton esipesuun.
Esipesuaineet voi jakaa kahteen ryhmään ja aineen valitseminen riippuu pesuoperaatioon suuruudesta. Liuottava esipesuaine on vahvaa ja sitä käytetään silloin kun auton maalipinnalta halutaan lian lisäksi poistaa myös vanhat vahat ja muut pinnoitteet. Vahaystävällinen esipesuaine on suunniteltu liuottamaan pelkästään lika pinnoitteen päältä.
Jos pesun tekee pitkän kaavan kautta savestuksen ja kiillotuksen kanssa, suosittelen liuottavan esipesuaineen käyttöä. Jos maalipinnalla on jo kestävä pinnoite tai aikaa pesun suorittamiseen on rajallisesti, kannattaa ehdottomasti käyttää vahaystävällistä vaahtoavaa esipesuainetta.
Huuhdella vai eikö huuhdella?
Pesijä saa itse päättää huuhteleeko autoa ennen vaahdon ruiskuttamista maalipinnalle. Se on pitkälti pesijän kokemuksesta ja mieltymyksestä kiinni. Hyvänä sääntönä voi pitää, että sivuteiden muta on hyvä huuhdella pois ennen esipesua. Siitepöly ja muu kevyt lika ei vaadi huuhtelua ennen vaahdon ruiskutusta.
Tärkeintä esipesussa on esipesuaineen laimennussuhde ja sen levitys maalipinnalle. Esipesuainetta ruiskutetaan aina likaisemmasta kohdasta puhtaimpaan (yleensä alhaalta ylöspäin) pitkillä vaakasuorilla liikkeillä. Mitä kauemmin vaahto viihtyy maalipinnalla sitä parempi, on esipesun tulos. Muistetaan myös vaahdottaa tai huuhdella pyörän kaarien sisäpuolelta, jos sitä ei tehty rengaspesun ja renkaiden vaihdon yhteydessä.
Esipesuaine täytyy huuhdella pois ennen kuin se kuivahtaa maalipinnalle. Aineen on hyvä antaa vaikuttaa 3–5 minuuttia ennen poishuuhtelua. Jos auto on huuhdeltu ennen vaahdotusta, saattaa vaahto valua maahan liian nopeasti ja esipesun lopputulos ei ole optimaalinen.
Vaahtoavan esipesun optimoinnista voisi kirjoittaa pitkän tutkielman, mutta näillä ohjeilla pärjää pitkälle. Hifistelylle on aikaa myöhemmin.
Esipesu suoritettu, autoa saa koskettaa
Vaahtoavan esipesun hienoin puoli on se, että maalipinnan naarmuttamisen riski on 0 %. Esipesun aikana ovat pahimmat likahiukkaset valuneet maalipinnalta pois, joten mekaaninen pesu, eli käsinpesu, on nyt turvallista suorittaa.
Mekaanisessa pesussa on hyvä käyttää laadukasta pesukinnasta sekä tietysti hyvää autoshampoota. Pesukinnas on ammattilaisten valinta auton käsinpesulle ja hyvästä syystä. Materiaaleja on monta erilaista, mutta yleisin on pitkänukkainen mikrokuitukinnas. Se on kestävä kinnas ja nostaa likahiukkaset pois maalipinnalta levittämättä niitä.
Auton käsinpesijän paras karvainen kaveri: pesukinnas helpottaa käsinpesua todella paljon.
Autoshampoo
Autoshampoita on monia erilaisia ja niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua. Monelle, myös itselleni, riittää perinteinen vaahtoava autoshampoo, joka on neutraali ja hellä auton ulkopinnoille. Käsinpesu on näillä autoshampoilla aina huoletonta ja ovat herkkäihoisille myös turvallisin vaihtoehto.
Monet autoshampoot sisältävät lisäaineita, jotka tehostavat auton vahakerrosta tai muodostavat vettähylkivän pinnoitteen. Tämänlaiset autoshampoot saattavat nopeuttaa autopesua huomattavasti eliminoiden tarpeen suorittaa erillistä maalipinnan suojausvaihetta.
Nämä pinnoittavat autoshampoot sisältävät keraamisen pinnoitteen sidoksia, jotka tekevät shampoista myös todella liukkaan käsinpesun aikana, eli estää lian hiertymistä maalipintaa vasten.
Ceramic Shampoon pinnoittavat ainesosat luovat pestäville pinnoille voimakkaasti likaa ja vettä hylkivän suojakalvon. Tämä suojaa pintoja mm. lian pinttymiseltä, mikä helpottaa seuraavia pesukertoja merkittävästi.
Ne kaksi ämpäriä
Käsinpesun aikana on tärkeä muistaa käyttää legendaarista kahden ämpärin tekniikkaa. Eli yksi ämpäri täytetään pesuaineseoksella, jonka laimennussuhde tarkastetaan pullon kyljestä. Toinen ämpäri taas täytetään pelkällä vedellä pesukintaan huuhtelua varten. Pesukinnas huuhdellaan puhtaalla vedellä ennen kuin pesukintaalla levitetään lisää pesuaineseosta auton pinnoille. Tällä tavalla estetään jälleen kerran naarmujen muodostumista maalipintaan käsinpesun aikana ja pesuaineseos pysyy myös ämpärissä puhtaana.
Kinnastelu aloitetaan puhtaimmilta pinnoilta ja jatketaan likaisempiin alueisiin, jotka ovat yleensä auton alahelmat. Eli käsinpesu suoritetaan ylhäältä alas. Kun käsinpesu on huolella suoritettu, huuhdellaan auto ennen kuin pesuaine ehtii kuivua maalipintaan.
Pesukintaalla peseminen on myös siitä hyvä, että sillä ulottuu auton pieniin nurkkiin kolhimatta niitä. Modernin auton puskuri on täynnä muotoja (M-sport bemarin omistajat tietävät) ja pesukintaalla nämä alueet hoituvat vaivattomasti.
Käsinpesun jälkeiset hoidot lyhyesti
Kinnastelun ja huuhtelun jälkeen maalipinta voi vaikuttaa puhtaalta mutta usein se ei pidä paikkaansa. Maalipinta ja muovipaneelit kerryttävät likaa, joka ei esipesulla ja käsinpesulla irtoa.
Tarkastele autosi maalipintaa ja aina kun löydät sitkeästi maalipinnassa pysyvää likaa, käytä lialle tarkoitettua ainetta ja pyyhi puhtaaksi puhtaalla mikrokuituliinalla. Nämä likahiukkaset ovat yleensä rautaa, pikeä tai hyönteisiä. Näiden poistoon löytyy loistavia aineita, joita kannattaa käyttää ennen maalipinnan suojaamista.
Vielä syvempi hoito ennen suojausta on savestus, joka on työläs prosessi ja otamme aiheeseen syvemmän otteen myöhemmin.
Mikäli autonhoitokärpänen pääsee puraisemaan oikein lujaa ja harrastus vie mukanaan, voi lopputulema näyttää silloin tältä. Uusille harrastajille kuitenkin huojentava tieto: vähemmälläkin pärjää alussa.
Suojaus ja kuivaus
Oletamme tässä vaiheessa, että maalipinnasta on irronnut tarpeeksi likaa ja on aika tehdä kevyt suojaus. Keraaminen eli pinnoittava shampoo on ehkä tehnyt tehtävänsä ja antanut autolle kevyen vettähylkivän pinnan, mutta tämä pinnoite ei ole pitkäkestoinen. Toki, jos autolla on alla jo hyvä suojakerros riittää keraamisen shampoon antava lisäpinnoite, jolloin pesunjälkeinen maalipinnan suojaus tuo turhan lisäaskeleen.
Maalipinnan suojauksen tekeminen on todella tärkeä askel, silloin kun maalipinnan suojakerrosta ei ole tai sen kunnosta ei ole mitään tietoa. Etenkin kesäaikaan voidaan kevyellä suojauksella estää maalipinnan turha haalistuminen ja kuluminen hyvin vähällä vaivalla. Seuraava pesusessio on silloin myös helpompi, koska lika valuu helpommin pois pinnoitetulta maalipinnalta.
Kuvassa vasemmalta oikealle auton käsinpesussa tarvittavia tuotteita: kuivauspyyhe, sumutettava suoja-aine ja perinteinen vaahtoava shampoo.
Maalipinta on helppo suojata laadukkailla Wet/Spray Coat, eli sumutettavilla suoja-aineilla. Parasta näissä aineissa on, että levittäminen tehdään vedellä eikä käsin, joten uusia naarmuja ei synny. Tämä on tärkeää, varsinkin silloin kun pesijä tiedostaa, että maalipinnalla on vielä epäpuhtauksia ja syvällisemmän pesun voi suorittaa myöhemmin paremmalla ajalla.
Itse suosittelen sumutettavan tai vaahtoavan suoja-aineen käyttöä juuri tämän takia. Jos savestusta tai kiillotusta ei ole suoritettu, on kalliin käsin levitettävän pinnoitteen käyttäminen hieman turhaa. Pinnoitteen alla oleva maalipinta ei ole silloin virheetön tai edes täysin puhdas. Pinnoitteen levittäminen voi siinä tapauksessa tuottaa pieniä naarmuja, myöhemmän kunnollisen tuloksen saavuttamiseksi täytyy kallis pinnoite kuitenkin poistaa.
Sumutettava suoja-aine ja loppusilaus
Sumutettava suoja-aine sumutetaan suoraan märälle paneelille ja huuhdellaan pois. Veden pitäisi helmeillä tyylikkäästi pois paneelilta onnistuneen sumutuksen jälkeen. Tämä prosessi suoritetaan paneeli kerrallaan, jotta Wet Coat pinnoite ei vahingossakaan kuivuisi maalipinnalle.
Koko auto kuivataan huolellisesti pinnoitteen sumutuksen ja huuhtelun jälkeen. Auton kuivaus pitäisi olla nyt helppoa, koska vesi helmeilee juuri suojatulta maalipinnalta maahan pelkän painovoiman avulla. Kuivausliinana kannattaa käyttää isoa, imukykyistä ja puhdasta mikrokuituliinaa. Liinaa vedetään pintoja pitkin suurin liikkein liikaa painamatta.
Kun kuivaus on suoritettu, kannattaa muovipaneelit suojata muovipinnoitteella. Harmaista ja haalistuneista muovipinnoista saadaan ehostettua hyvällä aineella ja muoviin palautuu syvä musta väri. Tähän kannattaa panostaa, jos muovilistoja ja pintoja on autossa paljon. Auto näyttää hoidon jälkeen heti tuoreemmalta ja auton arvo säilyy myös paremmin.
Kuivauksen jälkeen muistetaan loppusilauksena lasien pinnoitus, siihen tarkoitetulla aineella. Hyvin pinnoitettu tuulilasi on sateisella moottoritiellä todellinen ilo. Vesi helmeilee tuulilasilta kuin joutsenen siiveltä. Kannattaa myös pinnoittaa vähintään etuovien ikkunat, jotta näkyvyys pysyy optimaalisena kesämyrskyistä huolimatta.
Nyt luetuimmat