Vanne- ja rengasvarkaus

Nämä yksinkertaiset niksit estävät rengas- ja vannevarkaudet

Renkaiden vaihtokausi tuo rengas- ja vannevarkauksiin selkeän piikin. Pitkäkyntisten toimintaa on kuitenkin helppo vaikeuttaa.

Varkaudet kiusaavat autoilijoita monin eri tavoin. Perinteisin autoihin liittyvä varkauden muoto ovat autovarkaudet ja -murrot, jotka ovat onneksi autojen teknisen kehittymisen myötä jääneet yhä harvinaisemmiksi. Toisaalta pitkäkyntiset ovat keksineet uusia ikävyyksiä, kuten auton katalysaattorivarkauksia, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia autoilijoille.

Myös renkaisiin ja vanteisiin liittyvät varkaudet ovat olleet selvästi nousussa viime vuosina, sillä poliisille tehdään vuosittain noin 800 rikosilmoitusta varastetuista renkaista. Syitä ilmiölle on useita, joita käymme pian läpi tässä artikkelissa. Lisäksi vanne- ja rengasvarkauksia vastaan on melko helppokin suojautua.

Vanne- ja rengasvarkaus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä ovat rengas- ja vannevarkaudet?

Rengas- ja vannevarkauksia on olemassa kahta eri laatua. Renkaat ja vanteet varastetaan yleisemmin irrallisena varastosta, jossa huilaa esimerkiksi tulevan ajokauden renkaat. Toisaalta oikein röyhkeät varkaat saattavat varastaa renkaat jopa suoraan auton alta esimerkiksi yön hämärän turvin.

Rengasvarkauksia tapahtuu Suomessa tasaisesti ympäri vuoden, mutta suurimmat tapahtumapiikit vakuutusyhtiöiden tilastoissa nähdään keväisin ja syksyisin, jolloin renkaiden vaihtosesonki on käynnissä.

Piikki johtuu osittain siitä, että moni huomaa pitkäkyntisten vierailun vasta silloin, kun pitäisi etsiä varastosta tulevan kauden renkaita vaihdettavaksi. Toisaalta vaihtokauden kynnyksellä myös rengas- ja vannekauppa käy kuumimmillaan, eli myös varastettu tavara liikkuu nopeasti ja helposti – harva varas kun tahtoo pitää “kuumaa ja varastettua tavaraa” hallussaan yhtään ylimääräistä aikaa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Näin varkaudet tapahtuvat varastoissa…

Erilaiset rengasvarastot ovat selvästi edustettuina varkaustilastoissa. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen mukaan yhtiölle tulevista vahinkoilmoituksista käy ilmi, että noin puolessa tapauksista auton renkaat varastetaan jonkinlaisesta varastosta, kuten vaikkapa taloyhtiön häkkivarasto.

Yleisyydestään huolimatta häkkivarasto on paikka, jossa renkaita ei kannattaisi lähtökohtaisesti säilyttää. Syitä tälle on monia. Ensinnäkin häkkivarastot ovat tavallisesti avoimia tiloja, joissa irtaimisto näkyy ohikulkijoille jopa näyteikkunan tavoin. Monesti tilaisuus tekee varkaan, ja kun arvokasta irtaimistoa on näkyvillä, houkutus rikoksen poluista voi kasvaa liian suureksi.

Lisäksi taloyhtiöiden häkkivarastot ovat tyypillisesti paikkoja, joihin avaimia on monilla henkilöillä. Pahimmillaan avaimia saattaa jäädä myös taloyhtiön entisten asukkaiden taskuihin, ja ovikoodeilla toimivien alaovien yleistyttyä monilla voi olla helppo tie isoihinkin varastotiloihin. Tästä syystä varkaille kelpaa halvemmatkin rengas- ja vannepaketit.

Taloyhtiöiden häkkivarastot ovat myös lähes poikkeuksetta vartioimattomia, eikä niissä ole erillisiä valvontajärjestelmiä, kuten kameravalvontaa tai kulunvalvontaa. Näistä syistä varastot ovat olleet otollinen paikka rengasvarkaille.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

…ja näin vanteet varastetaan auton alta

Toisessa ja vielä röyhkeämmässä mallissa renkaat varastetaan kylmän viileästi auton alta. Tämäntapainen toiminta vaatii yleensä jonkinlaista suunnittelua, työkaluja ja osaamista. Tästä syystä varkaudet kohdistuvat yleensä vain keskivertoa kalliimpiin rengas- ja vannesarjoihin, sillä riskit ja vaiva ovat huomattavasti varastovarkauksia suurempia.

Kun renkaat varastetaan auton alta, tavallisesti kohteena ovat niin kadunvarteen kuin talon parkkipaikalle pysäköidyt autot. Varkauksissa pitkäkyntiset ovat tavallisesti varautuneet omalla tunkilla ja omilla ristikkoavaimilla, joiden avulla rengas irrotetaan autosta. Vähän varkaasta riippuen renkaan irrottamisen jälkeen auto lasketaan joko jonkinlaisten lankkujen päälle, tai vaihtoehtoisesti vain tylysti maahan.

Tämäntapaisissa varkauksissa tarvitaan yleensä rauhallinen ja katseilta suojassa oleva paikka, sillä pyörien irrottaminen autosta vaatii usein vähintäänkin kymmenen minuuttia aikaa. Lisäksi operaatio vaatii jonkin verran tilaa, eli normaaliin tapaan vieri viereen parkkeerattujen autojen välissä varkautta ei välttämättä mahdu tekemään.

Pohjola Vakuutuksen tilastoissa auton alta tehdyt rengas- ja vannevarkaudet näkyvät varastovarkauksien jälkeen toiseksi yleisimpänä varkauden muotona. Vakuutusyhtiön mukaan kaikkiaan neljäsosassa varkaustapauksista renkaat viedään suoraan auton alta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Vahingot nopeasti tuhansia euroja

Varastetuista renkaista koituu aina monenlaista harmia. Päällimmäinen harmeista on yleensä rahallinen vahinko, joka on aina vähintään useita satoja euroja, mutta nykyään monesti myös jopa tuhansia euroja.

Lisäksi varkaus aiheuttaa aina stressiä ja mielipahaa. Renkaiden kohdalla varkaus voi kuitenkin pysäyttää auton käytön jopa useiden viikkojen ajaksi, kunnes autoon saadaan jostain alle korvaavat renkaat. Monissa autoissa korvaavia vanteita ei löydä noin vain, vaan matkan jatkumiseksi tarvitaan autovalmistajan alkuperäisvanteet, joita voi joutua odottamaan pahimmillaan viikkoa.

Mikäli renkaiden ja vanteiden varkaus tapahtuu auton alta, saattaa autoon aiheutua myös tuhansien eurojen vaurioita. Niissä tapauksissa missä renkaatonta autoa ei ole laskettu pukkien tai lankkujen päälle, todennäköisesti auton jarrulevyt ja muut osat ovat vaurioituneet käyttökelvottomiksi.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Renkaat ja vanteet yhä arvokkaampia – myös rikoshyöty kasvaa

Rengas- ja vannevarkauksien yleistyminen pohjautuu siihen, että nykyään tuotteiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. Vielä viime vuosituhannen puolella valtaosa autoista oli varustettu pienikokoisilla peltivanteilla, mutta nykyään autojen alla pyörii arvokkaammat alumiinivanteet.

Lisäksi vanteiden koko on suurentunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Vanteiden arvoa voidaan karkeasti laskea siten, että mitä suuremmat vanteet, sitä arvokkaammat ne ovat rahallisesti. Viime vuosituhannen puolella valtaosa autoista käytti 15-tuumaisia vanteita, mutta nyt 18-tuumaiset alkavat olla jo peruskauraa, suurimpien vanteiden ollessa 20- tai jopa 21-tuumaisia.

Vanteiden kaveriksi autot tarvitsevat luonnollisesti myös renkaat, joissa hintakaava toimii samalla tavalla. Mitä isompaa rengasta tarvitaan, sitä kalliimmaksi renkaiden hinta nousee. Renkaiden hintaa on nostanut myös sähköautojen yleistyminen, sillä keskivertoa painavampi sähköauto vaatii alleen myös tavallista laadukkaamman, eli kalliimman renkaan.

Näiden kahden tekijän yhteisvaikutus on saanut aikaan sen, että rengassettien hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi tämän vuosituhannen puolella. Kun renkaiden ja vanteiden arvo kasvaa, myös rikoksesta saatava hyöty nousee.

Keskimäärin pitkäkyntisten varastama rengassarja maksaa 500 euroa. Luonnollisesti arvokkaammat merkkirenkaat alumiinivanteilla kiinnostavat rikollisia. Kaikista kalleimmat alumiinivanteiset merkkirenkaat nousevat hyvin helposti arvoltaan jopa tuhansiin euroihin.

Pohjola Vakuutuksen mukaan kaikista kalleimmat vakuutusyhtiön korvaamat vannesarjat ovat olleet Porsche-mallien, kuten Panameran, Cayennen ja Taycanin, jotka ovat maksaneet 4000 euron molemmin puolin. Myös Audin ja Jaguarin vannesarjat ovat nousseet kalleimmillaan 2000 euron suuruusluokkaan.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Varkaita on vaikea saada kiinni

Houkutus vanne- ja rengasvarkauksiin kasvaa myös siitä syystä, että niistä jää harvemmin kiinni. Yleensä varkaudesta jää kiinni vain itse teossa, mutta jälkikäteen varkaiden tai varastetun tavaran löytäminen on hyvin vaikeaa.

Rikoshyöty muutetaan rahaksi tavallisesti myymällä rengas- ja vannesarjat käytettyinä eteenpäin. Siinä missä katalysaattorivarkaudet muutetaan rahaksi myymällä varastettu tavara niin sanotusti ammattilaisille, kuten autokorjaamoille ja romuttamoille, rengas- ja vannevarkauksissa rikoshyöty saatetaan myydä tavallisille autoilijoille.

Vanteet ja renkaat myydään usein käytetyn tavaran markkinapaikoilla. Varas voi tehdä itse myynti-ilmoituksen, tai vaihtoehtoisesti tavoitella palveluun ostoilmoituksen jättäneitä käyttäjiä. Joskus vanteet ja renkaat lähtevät myös pois Suomesta, jossa ne myydään vasta ulkomailla.

Mikäli olet ostamassa joskus käytettyjä renkaita tai vanteita, kannattaa ostotilanteissa muistaa varastetun tavaran liikkuvuus. Jos myyjä vaikuttaa jollain tavalla epäilyttävältä, olet todennäköisesti hieromassa kauppaa varastettua tavaraa myyvän henkilön kanssa. Epäilyttäviä yksityiskohtia voivat olla poikkeuksellisen halpa hinta, kiire päästä tuotteesta eroon tai epäselvyydet tuotteen alkuperästä.

Näin estät vanne- ja rengasvarkaudet

Vanne- ja rengasvarkauksia vastaan voi taistella monin eri tavoin. Valtaosa nikseistä on myös hyvin helppoja tehdä, joten näitä kannattaa oikeasti noudattaa. Mikäli rengas- ja vannevarkaudet saadaan kuriin, säästyy siinä rutkasti rahaa, vaivaa ja mielipahaa.

Ensimmäinen vaihe varkauksien estämiselle on huolellinen varastointi. Taloyhtiöiden häkkivarastojen sijaan kannattaa käyttää varastotiloja, jossa renkaat ja vanteet eivät ole suuren yleisön nähtävillä. Renkaat ja vanteet kannattaa aina myös piilottaa, esimerkiksi pressun avulla. Tämä kannattaa myös muistakin syistä, sillä huolellinen varastointi pidentää renkaiden käyttöikää.

Lue myös: Renkaiden pesu ennen varastointia – tärkeä osa renkaiden vaihtoa

Renkaita varastoidessa kannattaa myös pyrkiä niputtamaan renkaat yhteen, jolloin niiden varastaminen vaikeutuu suuren painon ja koon vuoksi. Yksi yleinen ja helppo tapa on sitoa kaikki neljä rengasta toisiinsa esimerkiksi paksun ketjun ja lukon avulla.

Toisaalta myös renkaiden varastointi erillisiin paikkoihin on helppo ja ilmainen niksi estää varkauksia. Varkaiden on hyvin vaikea myydä vajaita sarjoja eteenpäin, sillä harvat tarvitsevat esimerkiksi kolmea rengasta vanteilla. Ihan vain yhden renkaan siirtäminen vaihtoehtoiseen säilytyspaikkaan saattaa pelastaa koko rengassarjan varkauksilta.

Myös dokumentaatio kannattaa, sillä jälkikäteen näitä on vaikea tehdä. Renkaista ja vanteista kannattaa ottaa valokuvia, joista ilmenee renkaiden merkki, malli ja koko. Renkaista kannattaa ottaa ylös myös niiden valmistus-, eli DOT-merkintä, sillä se on hyvä tapa tunnistaa juuri sinun tavarasi. Näillä yksityiskohdilla voidaan parantaa todennäköisyyttä löytää varastettu tavara jälkikäteen.

Lisäksi arvokkaat vanteet olisi hyvä yksilöidä jollain tavalla, kuten vanteen sisäpuolelle tehtävällä kaiverruksella, johon voi laittaa esimerkiksi auton rekisteritunnuksen. Kaiverruksella saatetaan jälleen vähentää varkaiden intoa tarttua vanteisiin.

Lukkopultit ovat myös hyvä tapa estää varkauksia. Lukkopultit ovat kuin normaalit pyöränpultit, mutta niiden kanta on muotoiltu siten, että ne tarvitsevat yksilöidyn avainhylsyn, jota varkaalla ei todennäköisesti ole. Oikein noheva autoilija saattaa käyttää vanteissa jopa kahtakin erilaista lukkopulttia.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Älä osta varastettua tavaraa ja vaihda renkaat huolellisesti

Käytettyinä renkaita ja vanteita ostavien on myös syytä pitää tuntosarvet yllä. Mikäli myyntitilanne vaikuttaa epäilyttävältä, kannattaa tapahtuneesta kertoa poliisille ja antaa myyjän yhteystiedot virkavallalle. Varastettua tavaraa ei kannata missään nimessä ostaa edes halvalla, sillä varkauksien paljastuessa joudut palauttamaan sen alkuperäiselle omistajalle, etkä tule saamaan rahojasi takaisin.

Renkaiden kausivaihdon yhteydessä on hyvä muistaa myös se, ettei renkaita tai vanteita tulisi jättää hetkeksikään vartioimatta. Melko yleinen virhearvio on se, että autoon vaihdettavat tai autosta jo vaihdetut renkaat jäävät hetkeksi esille, esimerkiksi terassille tai autokatokseen.

Vaikka asuinalueesi olisi rauhallinen lintukoto, saattavat ammattimaiset rikolliset kiertää etsimässä vartioimatta jätettyjä renkaita. Kun renkaat ovat hetkenkin ajan vartioimatta, saattaa tilaisuus tehdä monesta varkaan, jolloin vartioimattomat renkaat autokatoksessa lähtevät kyllä nopeasti varkaiden matkaan.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Pohjola-Vakuutus

Nyt luetuimmat