Milloin vaihtaa talvirenkaat

Milloin vaihtaa talvirenkaat autoon? – Muista huomioida nämä asiat

Kun mietit sopivaa ajankohtaa auton talvirenkaiden vaihtamiselle, on syytä huomioida useita tärkeitä asioita.

Suomalaisen autoilijan vuosikellossa on kaksi merkintää ylitse muiden. Autoihin tulee vaihtaa renkaat kahdesti vuodessa, jotta autolla on turvallista ajaa kaudella kuin kaudella. Keväisin autoihin vaihdetaan kesärenkaat ja syksyisin ajatukset kohdistuvat talvirenkaiden vaihtamiseen.

Koeajolle.com on jo aiemmin antanut vinkkejä siihen, mistä tietää milloin on syytä vaihtaa kesärenkaat. Tällä kertaa käsittelemme artikkelin vastinparin, eli pohdimme syksyn yhtä suurinta kysymystä: milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaat?

Milloin vaihtaa talvirenkaat

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Talvirenkaiden vaihdon ajoittaminen on kesärenkaita vaikeampaa

Talvirenkaiden vaihtamisen ajoittaminen on lähtökohtaisesti kesärenkaiden vaihtoa vaikeampaa. Tämän voi havaita syksyisin ihan vain uutisiakin katsomalla, sillä lähes joka vuosi toistuu sama otsikko, jossa kerrotaan talven yllättäneen taas autoilijat. Vastaavasti kevät ei ole varmaan koskaan päässyt yllättämään autoilijoita – ainakaan vahinkojen muodossa.

Toisaalta uutisista voi lukea myös sen, miksi talvirenkaiden vaihtamisen ajoittaminen on turvallisuuden kannalta tärkeää. Yllättäen tuleva talvi voi joko lumen ja/tai liukkauden vuoksi tehdä ajamisesta yhdessä yössä täysin mahdotonta kesärenkailla, minkä seurauksena muodostuu ruuhkia tai sattuu jopa onnettomuuksia.

Vaihtamalla talvirenkaat ajoissa autoilija voikin omalta osaltaan parantaa yleistä liikenneturvallisuutta. Aikainen lintu on myös siinä mielessä hyvässä asemassa, että kun asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä ajallaan, ei aiheesta tarvitse enää stressata talven yllättäessä.

Lisäksi kuumimman renkaanvaihtosesongin aikana rengasliikkeiden renkaanvaihtopalvelut ruuhkautuvat pahasti, jolloin vapaita aikoja saa usein vasta päivien päästä, tai jonottaessa saa äkkiä kulumaan tuntien verran aikaa.

Lue myös: Kitka- vai nastarengas – kumpi on parempi valinta Suomen talveen?

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Milloin talvirenkaat – mitä sanoo laki?

Tieliikennelaki määrittelee osittain sen, milloin talvirenkaita saa ylipäätään käyttää. Viimeisin 1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirenkailla ajetun jakson pituus kasvoi. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, eli 1.11. – 31.3. välisenä ajankohtana.

Sinänsä selkeään sääntöön on kuitenkin olemassa hyvin merkittävä poikkeus. Aikajakso on nimittäin varsin joustava, eli se on voimassa vain silloin, kun keli edellyttää talvirenkaiden käyttöä. Joustoa voidaan tehdä molempiin suuntiin, eli aikainen talvi sallii talvirenkaiden käytön jo syys- tai lokakuussa, mutta toisaalta pitkäksi venynyt sallii kesärenkaiden käytön myös marraskuussa.

Lue myös: Näin peset renkaat ja vanteet oikein ja huolellisesti ennen varastointia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Eri puolilla Suomea eri aikoihin

Ulkolämpötilojen tutkailu on oiva keino selvittää sopivaa talvirenkaiden vaihtoajankohtaa. Lämpötilojen ohella on hyvä pohtia myös omaa ajotyyliä ja ajomatkojen laatua, sillä ne voivat vaikuttaa renkaanvaihdon ajankohtaan. Mitä enemmän ajo kohdistuu pienemmille tai metsäisille teille, tai vaikkapa vesistöjen läheisyyteen, sitä todennäköisemmin talvirenkaiden vaihtoa kannattaa aikaistaa.

Talvirenkaiden vaihtoaika vaihtelee myös alueittain, sillä maantieteelliset tekijät kuten ilmasto ja maastonmuodot voivat vaikuttaa ulkolämpötilan vaihteluihin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä pohjoisemmassa Suomea ollaan, sitä aiemmin talvirenkaiden vaihtoa voi alkaa miettimään. Vastaavasti taas etelässä talvirenkaat laitetaan yleensä auton alle viimeisenä.

Yleisesti ottaen talvirenkaat kannattaa vaihtaa autoon lokakuun aikana, kun lämpötila alkaa laskea lähelle nollaa. Maaliskuun aikana renkaita harvemmin kannattaa vaihtaa, sillä takatalven tuleminen on vielä melko todennäköistä.

Vaikka autoilija asuisi eteläisessä Suomessa, jossa kesärengaskausi jatkuu pitkään, on tämän myös hyvä muistaa mahdollinen liikkuminen muualla Suomessa. Etenkin jos tapanasi on tehdä jonkinlaista syyslomareissua Pohjois-Suomeen, tällöin talvirenkaat kannattaa vaihtaa ajoissa – tai vaihtoehtoisesti reissuun kannattaa lähteä autolla, jonka alla on keliin sopivat renkaat.

Lue myös: Näin teet TPMS-järjestelmän kalibroinnin renkaanvaihdon jälkeen

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tarvitseeko lähteä huonoon keliin?

Päätöstä talvirenkaiden vaihtamisen ajankohdasta voi helpottaa myös omalla elämäntilanteella. Mikäli perheessä on käytössä useampia ajoneuvoja, hyvä varman päälle pelaava kikka no vaihtaa talvirenkaat ensiksi perheen kakkosautoon. Tällöin käytöstä löytyy talvirenkailla varustettu auto, jolla voi lähteä reissuun talven yllättäessä.

Talvirenkaiden vaihtamista voi hieman pitkittää silloin, jos elämäntilanne ei pakota liikkumista heikkojen kelien aikana. Etätyön tekeminen on hyvä esimerkki tilanteista, joissa auton voi jättää parkkiin kelien huonontuessa. Toisaalta vatvojat joutuvat usein talvikelien tullessa jonottamaan renkaanvaihtopalveluihin, jos ei halua vaihtaa renkaita itse.

Vastaavasti taas henkilöillä, joiden on pakko lähteä liikkeelle tilanteessa kuin tilanteessa, näiden kannattaa vaihtaa talvirenkaat autoon jo hyvissä ajoin syksyllä, ettei talven tuleminen pysäytä tai vaikeuta matkaan lähtemistä.

Lue myös: Kannattaako nastojen nyppiminen talvirenkaista ja käyttö kesällä?

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Ennen vaihtamista varmista talvirenkaiden kunto

Teit talvirenkaiden vaihdon sitten koska tahansa, yksi asia kannattaa aina muistaa. Ennen renkaiden käyttöönottoa tulee aina tarkistaa niiden kunto ja soveltuvuus tieliikenteeseen. Huonokuntoiset talvirenkaat vaikuttavat väkisinkin ajoturvallisuuteen ja aiheuttavat vaaratilanteita sinulle sekä muille liikenteen käyttäjille.

Tarkistettavia asioita talvirenkaissa ovat ainakin renkaiden urasyvyys, ikä DOT-merkinnästä ja mahdolliset vauriot. Mikäli kyseessä on nastarengas, ei kannata tuijottaa pelkkää urasyvyyttä, vaan nastojen määrä ja laatu vaikuttavat merkittävästi renkaan ominaisuuksiin. Joskus nastat saattavat katketa renkaassa, jolloin ne näyttävät nopealla vilkaisulla ehjiltä, mutta todellisuudessa renkaan ominaisuudet ovat pahasti heikentyneet.

Renkaidenvaihdossa on myös syytä ottaa huomioon asioita kuten renkaan pyörimissuunta sekä oikeat rengaspaineet. Oli kyseessä sitten talvi- tai kesärenkaiden vaihto, jokainen renkaanvaihto-operaatio kannattaa päättää myös pyöränpulttien jälkikiristykseen. Pyöränpulttien kiristämisessä on syytä muistaa aina oikea pyöränpulttien kiristysmomentti.

Lähteet: Veho, Vianor

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat