Nastojen nyppiminen nastarenkaista

Kannattaako nastojen nyppiminen talvirenkaista ja käyttö kesällä?

Nastojen nyppiminen nastarenkaista on vanha keino pidentää talvirenkaiden käyttöikää myös kesän puolelle, mutta kannattaako se?

Takavuosina oli melko yleistä pitkittää nastarenkaiden käyttöikää sillä, että renkaista nypittiin nastat pois. Tämän toiminnan tarkoituksena oli mahdollistaa talvirenkaiden käyttö kesällä, jolloin nastarenkailla ei lain mukaan saa ajaa.

Vaikka suurin nastojen nyppimistrendi tuntuu olevan jäänyt jo menneisiin vuosikymmeniin, näkee liikenteessä yhä satunnaisesti nypittyjä nastarenkaita. Tässä artikkelissa tutustumme nastojen nyppimiseen talvirenkaista, miten se tehdään ja mitä asioita siinä tulee ottaa huomioon. Pohdimme tietenkin myös sitä, onko nastojen nyppiminen enää edes vaivan väärti.

Nastojen nyppiminen nastarenkaista

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä on nypitty nastarengas?

Termillä nypitty nastarengas tarkoitetaan yleensä talvirengasta, josta on poistettu myöhemmin nastat. Nypitty nastarengas on siis nastarengas, joka on “luovuttanut” omat nastansa pois. Lähes poikkeuksetta suurin osa nastoista on poistettu ihan tietoisesti, vaikkakin yleensä pohjilla on jonkin verran käytössä irronneita nastoja.

Nypittyä nastarengasta voidaan käyttää periaatteessa myös talvirenkaana, mutta ymmärrettävistä syistä näin ei usein tehdä. Nastarengas eroaa ominaisuuksiltaan kitkarenkaasta, eli nastat luovuttanut nastarengas jää auttamatta ominaisuuksiltaan kitkarenkaalle. Useimmiten nypitty nastarengas toimiikin siis kesärenkaana.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Nastojen nyppiminen lain näkökulmasta

Moni saattaa miettiä sitä, onko nastojen nyppiminen nastarenkaista laillista. Vastaus kuitenkin on, että nyppiminen on sallittua.

Itse asiassa, joskus lainsäädäntö jopa kannustaa autoilijoita nyppimään nastoja renkaista – niin typerältä kun se kuulostaakin. Lain mukaan ajoneuvon renkaissa saanastamäärät poiketa enintään 25 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että huonoimman ja parhaimman renkaan nastojen määrä saa vaihdella korkeintaan neljänneksellä. Jos tämä ehto ei täyty, auto ei läpäise katsastusta.

Vaikka lakipykälän alkuperäinen tarkoitus on se, että huonot renkaat korvattaisiin paremmilla renkailla, joskus tilannetta lähdetään purkamaan “väärästä päästä”, eli parhaimmasta renkaasta lähdetään nyppimään nastoja pois, jotta nastojen lukumääräinen ero tasoittuu sallitulle tasolle. Tämä on vähän typerä tapa toimia, mutta lain puolelta kuitenkin sallittu sellainen.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miksi nastoja nypitään nastarenkaista?

Edellä tulikin kerrottua yksi syy nastojen nyppimiselle, mutta syitä on toki muitakin. Yksi selitys nastojen nyppimiselle tulee renkaiden urasyvyydestä, jotka sallivat kesärenkaalle hieman pienemmän urasyvyyden:

 • Talvirenkaissa urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä.
 • Kesärenkaissa urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä.

Nämä säädökset tarkoittavat käytännössä sitä, että siinä kohti kun talvirengas ei enää täytä talvikäytön kriteerejä, se soveltuu yhä nastojen poistamisen jälkeen kesäkäyttöön.

Usein talvirenkaiden nyppimistä perustellaankin erilaisilla säästösyillä. Nyppimisellä voidaan pitkittää hieman nastarenkaiden käyttöikää, kun niille voi antaa “käyttöiän jatkoajan” kesärenkaana. Toisaalta nastojen nyppiminen voi mahdollistaa myös yhden rengassarjan käytön vuoden ympäri, jolloin ei tarvitse ostaa erillisiä kesärenkaita.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten nastat nypitään renkaista?

Nastojen nyppimiseen on useita erilaisia tapoja, joista jokainen voi valita oman ja itselleen parhaiten sopivan tyylin. Täysin ilman työkaluja työstä ei tule varmasti mitään, mutta jonkinlainen ruuvimeisseli tai vaihtoehtoisesti akkuporakone ovat ne yleisimmät tavat nastojen irrottamiselle.

Sinänsä nastojen irrotus on hyvinkin simppeli työ, jota on vaikea tehdä väärin. Tarkoituksena on kammeta renkaista nastat irti. Luonnollisesti työ kannattaa kuitenkin tehdä siten, ettei rengas vaurioitu nastan repimisessä. Oikein rajuilla otteilla on mahdollista myös rikkoa koko rengas, jolloin viimeistään koko työstä katoaa pointti.

Alapuolen videolla on erinomainen kuvaus nastojen nyppimisestä akkuporakoneen avulla.

Nastojen nyppiminen onnistuu parhaiten silloin, kun renkaat ovat irti autosta. Sinänsä rengasta ei tarvitse irrottaa vanteelta, mutta autossa kiinni olevasta renkaasta nastojen nyppiminen on hyvin vaikeaa.

Eturenkaiden kohdalla tämä voi vielä jotenkin onnistua, koska niitä voi kääntää, mutta viimeistään takarenkaiden kohdalla tulee vaikea työasento vastaan. Lisäksi autossa kiinni ollessaan autoa tulee liikuttaa muutamaan otteeseen, jotta päästään käsiksi kaikkialle renkaisiin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Mitä haittaa nastojen irrotuksesta?

Joku saattaa miettiä nyt sitä, onko nastojen nyppimisessä jotain hankalaa tai muuta negatiivista huomioitavaa. Kyllä niitä on, eli nastojen irrottaminen renkaasta ei ole täysin kiistaton juttu.

Yksi haittapuoli tulikin jo kerrottua, mutta sanotaan se toistamiseen. Nastojen nyppiminen on melko raskasta puuhaa, sillä renkaissa voi olla jopa 250 nastaa, eli tämä kerrottuna neljällä tarkoittaa aika monen nastan nyppimistä pois.

Lisäksi renkaat joutuu usein irrottamaan autosta nyppimisen ajaksi, minkä vuoksi renkaanvaihtopuuhalta ei välttämättä välty nastoja nyppimälläkään. Oman haasteensa kuvioon tuo myös se, että usein auto lepää ilman rengasta tunkin päällä nastojen nyppimisen ajan, mikä voi aiheuttaa erilaisia vaaratilanteita.

Vieläkin suurempana asiana on hyvä ymmärtää turvallisuus. Nastarenkaat on aina suunniteltu alkujaan talvikäyttöön, joten kesällä niiden ominaisuudet ovat kauniistikin sanottuna surkeat. Pakkaskeliin suunniteltu kumiseos ei toimi hellesäässä optimitavalla, ja lisäksi nastarenkaiden pintakuviota ei ole suunniteltu kesän rankkasateisiin. Riski joutua esimerkiksi vesiliirron uhriksi on erittäin suuri.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Kannattaako nastojen nyppiminen? No ei oikeastaan

Nastatonta nastarengasta koskevat siis tismalleen samat käytännön asiat, kuin kitkarenkaita. Aiemmassa artikkelissa olemme avanneet sitä, miksi kitkarenkailla ei tulisi ajaa kesällä. Saavutettu säästö on hyvin minimaalinen, ja kun ottaa huomioon renkaan heikentyneet turvallisuus- ja mukavuusominaisuudet esimerkiksi rengasmelun osalta, ei nastarenkaiden nyppimistä voi suositella oikein kenellekään.

Lisäksi on syytä muistaa se, että vaikka lain määräämät minimiurasyvyydet ovat 3 millimetriä talvella ja 1,8 millimetriä kesällä, turvallisen renkaan urasyvyys on huomattavasti suurempi. Kesärenkaalle suositellaan vähintään 4 millimetrin urasyvyyttä ja talvirenkaallakin suositus on 5 millimetriä. Toisin sanoen 3 millimetrin urasyvyydellä varustettu nypitty nastarengas on suorastaan surkea rengas liikenteeseen.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan tässäkin yhteydessä pitää sitä, että riittävällä urasyvyydellä varustettu aito ja alkuperäinen kesärengas on ehdottomasti aina paras ja turvallisin valinta kesäkeleillä ajamiseen. Lisäksi liikenteessä on hyvä pitää mielessä se, että sinun valintasi ja tekemisesi voivat vaarantaa myös muut liikenteen käyttäjät.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Moottori

Nyt luetuimmat