Alijäähtynyt vesi tuo nopeasti vaaratilanteita liikenteeseen, sillä näkökenttä sumenee ja jäätävä tihku on vaikea poistaa tuulilasilta.
Kun kova pakkasjakso on ohi, on alijäähtyneen veden sesonkiaikaa, ja erityisesti nimenomaan kova pakkaskausi on saanut monet autoilijat kokemaan taas tämän mystisen ilmiön. Vaikka lämpötila on usein pakkasen puolella melko selvästikin, tästä huolimatta taivaalta sataa vettä ja lopputulos on odotetun kaltainen.
Tuulilasille nopeasti jäätyvä vesikerros on aito turvallisuusriski liikenteessä, siinä missä vaikkapa vesiliirto, mutta mitä autoilijan tulisi tietää siitä ja voisiko sitä jopa estää jollain tavalla? Lähdetään tutkimaan!
Miten alijäähtynyt vesi tai jäätävä tihku syntyy?
Jäätävä tihku on pakkasella esiintyvä sateen muoto, jossa sadepisarat ovat pieniä alle ja ne ovat alijäähtyneessä tilassa. Tämä aiheuttaa erikoisen ilmiön, missä veden lämpötila pisaroissa on jäätymispisteen alapuolella, mutta silti edelleen veden olomuodossa. Kun nämä pisarat kohtaavat kylmän ja kiinteän pinnan, ne jäätyvät välittömästi muodostaen liukkaan jääkuoren kohteeseensa
Tässä Ylen jutussa vuodelta 2013 on pureuduttu tarkemmin ilmiön taustaan. Jutussa meteorologi Jarkko Hirvonen Ilmatieteen laitokselta kertoo tarkemmin ilmiön synnystä. Ilmiö vaivaa Suomessa etenkin joulu-, tammi- ja helmikuussa.
Jäätävää sadetta esiintyy tyypillisesti kovien pakkasten jälkeen lauhtumisen yhteydessä, eli kovempien pakkasjaksojen jälkeisessä tilassa todennäköisyys jäätävälle tihkulle on normaalia suurempi.
Miksi alijäähtynyt vesi aiheuttaa tuulilasin jäätymisen?
Kuten jo kerroimme, taivaalta pakkasella satava vesi muuttuu jääksi välittömästi osuessaan johonkin kiinteään ja kylmään pintaan. Tällöin alijäähtynyt sade muodostaa liukkaan jäisen kuoren pinnoille. Hyvin usein tällainen paikka löytyy auto tuulilasista.
Alijäähtynyt vesi on siinä mielessä ilkeä tuttavuus auton tuulilasissa, että se ilmaantuu siihen todella nopeasti ja on vaikea poistettava. Pahimmillaan koko tuulilasi jämähtää jäähän vain muutamissa sekunneissa, eikä paksun jääkerroksen takaa näe enää eteensä, mikä tuo aidon vaaratilanteen autoilijalle.
Miten estää alijäähtynyt vesi tuulilasissa?
Yleensä alijäähtynyt vesi jämähtää auton tuulilasiin niin nopeasti, että edes pyyhkijät eivät ehdi pyyhkäistä sitä pois ennen jäätymistä. Oikeastaan ainoa keino ehkäistä jään syntymistä on laittaa lämmin puhallus täysille ja suunnata se tuulilasiin.
Mikäli auton tuulilasissa on vielä erillinen sähkölämmitys, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Mitä lämpimämpi tuulilasi on, sitä todennäköisempää on se, ettei vesi jäädy ainakaan niin nopeasti osuessaan lasiin. Lisäksi pyyhkijöitä kannattaa käyttää, mutta lämmin tuulilasi hyödyttää pyyhkimistä enemmän.
Myös erilaiset tuulilasien pinnoitusaineet voivat auttaa siinä, ettei jäätävä tihku tarttuisi tuulilasiin. Tuulilasin pinnoittamisessa lasille luodaan siihen luodulla aineella erillinen pinta, joka estää mm. jääkuuran tarttumisen lasiin.
Lue myös: Vihaatko ikkunan raappaamista? Tässä 4 vinkkiä skrabaamisen vähentämiseen
Vesi jäädyttää tuulilasin lisäksi myös tien
Joskus hyvätkään lämmittimet eivät riitä estämään alijäähtyneen veden jäätymistä tuulilasiin. Näissä tilanteissa ei auta muu, kuin pysäyttää auto sopivan turvalliseen paikkaan tien laidassa ja raaputtaa tuulilasiin kertynyt jää pois.
Yleensä pysäkille kannattaakin kurvata pikimmiten, sillä jäätävän tihkun aikoihin monet bussipysäkit ja levikkeet saattavat pullistella täynnä samalla asialla olevia autoja. Allekirjoittanut muistaa yhden yllättäen tulleen jäätyneen tihkusateen, joka täytti hetkessä jokaisen nelostien linja-autopysäkin autoista, ja osa autoilijoista joutui jättämään autonsa vaarallisesti tien reunaan. Tien reuna on jo lähtökohtaisestikin vaarallinen paikka, mutta tämä korostui entisestään, kun monen muunkin autoilijan tuulilasi oli jäätynyt umpeen.
Pysäkki, tauko tai turhan ajon välttäminen ei ole välttämättä suinkaan huono valinta, vaikka tuulilasi pysyisikin avoimena. Jokainen varmasti ymmärtää sen, että jos tuulilasi jäätyy hetkessä alijäähtyneestä vedestä, niin sama ilmiö tapahtuu myös silloin, kun vesi sataa kylmälle asfaltille.
Sen lisäksi, että alijäähtynyt vesi jämähtää autoilijoiden tuulilasiin, se tekee myös ajokelistä äärettömän liukasta. Vaikka kuljettajan näkökenttä säilyisi puhtaana, saattavat ajo-olosuhteet muuttua äkkiä äärimmäisen liukkaiksi.
Lue myös: Kitka- vai nastarengas – kumpi on parempi valinta Suomen talveen?
Alijäähtynyt vesi ja sen estäminen rasittaa tuulilasia
Alijäähtyneellä vedellä on myös muita haittapuolia, kuin heikentynyt näkökenttä tai liukkaaksi muuttunut tie. Itse asiassa tämä yksityiskohta saattaa vaivata autoilijoita myös jäätävän tihkusateen jälkeen.
Kuten edellä kerroimme, alijäähtyneen veden jäädyttämää tuulilasia vastaan voi taistella lämmittämällä auton tuulilasia. Lämmön suuntaaminen tuulilasiin voi kuitenkin yllättää ikävästi, jos tuulilasissa on aiemmin tulleita korjaamattomia kiveniskemiä. Kun tuulilasin ulkopuoli on jäätävän kylmä, ja sisäpuoli kuuma, joutuu tuulilasi hyvin kovalle rasitukselle, mikä taas voi aiheuttaa halkeamia kiveniskemän kohdalta.
Tästä syystä tuulilasin kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti ja kiveniskemät kannattaakin korjauttaa välittömästi, kun niitä ilmestyy lasiin. Mikäli autossasi on tuulilasivakuutus, eli lasiturva, kiveniskemien korjaaminen tapahtuu useimmiten ilman omavastuuta.
Lähteet: Iltalehti
Nyt luetuimmat