Auton pyöränlaakeri remontti

Ujeltaako autosi? Tällöin auton pyöränlaakeri saattaa olla vaihtokunnossa

Pyöränlaakeri hajoaa usein vähän vanhemmissa autoissa. Miten tunnistaa rikkinäinen laakeri ja miksi se kannattaa korjata välittömästi?

Omistatko jo lähemmäs kymmenen vuoden ikäisen ja päälle 200 000 kilometriä ajetun auton? Mikäli vastasit kyllä, nyt kannattaa tulla kirjaimellisesti kuulolle. Tämä auton vika kun useimmiten pystytään huomaamaan nimenomaan kuuloaistin avulla.

Auton pyöränlaakerit ovat niitä osia, joita joutuu vaihtamaan ajan myötä uusiin. Pyöränlaakerit ovat useimmiten vieläpä niitä osia, joita alkaa mennä siinä vaiheessa, kun autolla alkaa olla jo jonkin verran ikää.

Koeajolle.com on kasannut tällä kertaa yhteen tietopaketin auton pyöränlaakerista ja siihen liittyvästä huollosta. Tämän artikkelin lukemalla ymmärrät pyöränlaakerin tehtävän autossa, sekä osaat itse tunnistaa rikkoutuneen pyöränlaakerin.

Auton pyöränlaakeri remontti

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä pyöränlaakeri tekee autossa?

Lähdetään liikkeelle perusteista. Mikä on pyöränlaakeri ja mikä sen tehtävä on ajoneuvossa?

Autowiki tiivistää meille hyvin, että pyöränlaakeri on auton jokaisessa neljässä pyörässä oleva laakeri, joka mahdollistaa pyörän helpon ja kevyen pyörimisen. Laakeri helpottaa pyörää pyörimään. Ilmiö on monille tuttu vaikkapa skeittilaudasta, jonka renkaat pyörivät laakereiden ansiosta hyvinkin kevyesti.

Autossa pyöränlaakerit altistuvat kovalle rasitukselle. Pyöränlaakerit ovat käytössä oikeastaan aina, kun auto liikkuu johonkin suuntaan. Tästä syystä niiden käyttöikä vaihtelee suuresti ajoneuvon merkin ja mallin, kuin myös ajotavan ja laakerin laadun mukaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi pyöränlaakeri tulee korjata autossa heti?

Laakerin kuntoa on hyvä seurata aina huoltojen ja etenkin renkaanvaihdon yhteydessä, sillä rikkinäisen laakerin huomaa parhaiten pyöräyttämällä ilmassa olevaa rengasta. Mikäli laakeri on viallinen ja kulunut, kannattaa se vaihtaa välittömästi uuteen, koska rikkinäinen laakeri voi olla huomattava turvallisuusriski.

Jos laakeri on rikki, se vaikeuttaa välittömästi pyörän pyörimistä. Ilmiö on periaatteessa sama, kuin samassa pyörässä olisi jarru jumiutunut hieman lukkoon. Rikkinäinen laakeri vaikeuttaa auton liikkumista, minkä vuoksi kuormitus kasvaa, mikä kasvattaa usein myös polttoainekustannuksia. Tästä syystä laakeri kannattaakin korjata välittömästi.

Rikkinäinen pyöränlaakeri on myös turvallisuusriski. Pyöränlaakerien tehtävänä on vastaanottaa ja tasapainottaa renkaisiin kohdistuvaa voimaa, ja kaikenlaiset epätasapainot heikentävät hyvin nopeasti auton ajo-ominaisuuksia. Ajo-ominaisuuksien heikentyminen taas voi tarkoittaa sitä, että kuljettaja menettää auton hallinnan helpommin, mistä seuraa usein onnettomuus.

Viallinen pyöränlaakeri heikentää jarrujen tehoa, jolloin jarrutusmatka kasvaa. Toisaalta oikein pahasti hajonnut pyöränlaakeri saattaa aiheuttaa jopa pyörän lukkiutumisen, mikä voi aiheuttaa helposti tieltä suistumisen vaaran.

Mikäli polttoainesäästö tai turvalliset ajo-ominaisuudet eivät ole sinulle vielä tarpeeksi, niin rikkinäinen pyöränlaakeri tekee helposti myös muita tuhoja pyörään liittyen. Auton renkaat kuluvat epätasapainossa normaalia nopeammin, ja toisaalta myös pyörännapa saattaa vaurioitua rikkinäisellä pyöränlaakerilla ajettaessa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miten rikkinäisen pyöränlaakerin tunnistaa äänestä?

Kuten artikkelin alussa jo salamyhkäisesti vihjailimme, rikkoutuneen pyöränlaakerin pystyy yleensä tunnistamaan ensimmäisenä äänen avulla. Rikkoontunut pyöränlaakeri pitää usein ääntä, joka voi olla tykytystä, huminaa tai ulinaa. Ääni saattaa korostua etenkin vähän suuremmilla nopeuksilla mutkiin ajettaessa.

Mikäli epäilet siis pyöränlaakerin rikkoutumista ja haluat selvittää ongelmaa äänen perusteella, kannattaa auton radio laittaa kiinni ja kuunnella auton äänimaailmaa etenkin mutkiin ajettaessa.

Toki hyvä on muistaa myös se, että auton omistajalla on usein vaikeuksia tunnistaa tätä ääntä, sillä harvemmin pyöränlaakeri hajoaa äkkirysäyksellä. Erilaiset ujeltavat tai humisevat äänet syntyvät hyvin hitaasti ajan saatossa, jolloin autoilija ei välttämättä edes tajua äänen kehittymistä. Tästä syystä ei ole mitenkään tavatonta, että pyöränlaakerivian tunnistaa äänen perusteella joku sellainen henkilö, joka ei aja autolla jatkuvasti.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Viallisen pyöränlaakerin tunnistus muilla keinoilla

Ääni ei ole kuitenkaan ainoa tapa diagnosoida pyöränlaakeriin liittyviä vikoja. Varmistuksen laakerirempalle saa viimeistään sillä, että tunkkaa auton ylös ja pyöräyttää vapaasti ilmassa olevaa rengasta. Rikkinäisen laakerin myötä rengas pyörii tavallista heikommin, ja usein se saattaa pitää myös jonkinlaista ääntä.

Yksi hyvä vinkki on myös puristaa sormilla iskunvaimentimen jousesta, samalla kun pyöräyttää rengasta. Rikkinäinen laakeri aiheuttaa tärinää, joka resonoi selvästi jousessa. Käytännössä tunnet siis sormillasi miten jousi tärisee kun pyörä pyörii. Mikäli olet epävarma tärinästä, hyvä niksi on toistaa sama temppu sellaisen renkaan kohdalla, joka on ehjä. Siellä moista tärinää ei tunne.

Myös niissä tapauksissa, missä huomaat jonkun renkaan kuluneen muita enemmän, kannattaa varmistaa laakerin kunto. Renkaat kuluvat harvemmin epätasapainoisesti syyttä, joten muita kuluneempi rengas voi olla merkki viallisesta laakerista.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Uuden pyöränlaakerin hinta

Pyöränlaakerin hintalappua on vaikea sanoa, sillä hintaan vaikuttavat todella monet asiat. Joihinkin autoihin laakerit maksavat enemmän kuin toisiin. Auton merkki ja malli vaikuttaa tähän hyvinkin paljon.

Laakerin hintaan voi vaikuttaa myös se, tuleeko laakeri etu- vai taka-akselille, sekä onko autosi nelivetoinen. Vetävillä akseleilla laakerit tuppaavat usein maksamaan hieman enemmän, koska niiltä vaaditaan myös enemmän.

Toisaalta myös laakereissa on tarjolla monia erilaisia osavalmistajia, joista toiset tuotteet ovat toisia laadukkaampia, ja luonnollisesti laadukkaat osat maksavat usein hieman enemmän. Toisaalta laadukkaat osat ovat yleensä myös pitkäikäisempiä.

Karkean hintahaarukan mukaan yksi pyöränlaakeri maksaa yleensä 60-200 euroa kappaleelta. Esimerkiksi Opel Astra K farmarin kohdalla Skruvatin verkkokaupassa laakerit maksoivat 80,62 eurosta 141,76 euroon.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Pyöränlaakerit ovat yksilöllisiä – mutta ne vaihdetaan pareittain

Pyöränlaakerit myydään tavallisesti yksittäin, mutta ne vaihdetaan useimmiten aina pareittain akselille. Mikään ei toki estä vaihtamasta niitä kerralla auton jokaiseen pyörään. Myös ehjän laakerin voi vaihtaa uuteen, jos sen kesto yhtään epäilyttää.

Pyöränlaakerien kohdalla nuukailu ei välttämättä kannata, sillä ei ole mitenkään tavatonta, että alkuperäiset ja sitä kautta saman ikäiset laakerit paukkuvat rikki melko samaan aikaan.

Omakohtaisen kokemuksen kautta olen vaihtanut erääseen autooni pyöränlaakerit yksi kerrallaan kahden vuoden sisään ja vajaan 50 000 kilometrin sisään – halvemmaksi oli luultavasti tullut vaihtaa kaikki kerrallaan.

Tuossa samaisessa autossa pyöränlaakerit alkoivat hajoamaan 10-12 vuoden iässä, sekä 230-280 tkm kohdalla. Toisaalta laakerit olivat alkuperäisiä, eli uusilla pyöränlaakereilla voidaan olettaa auton pääsevän puoleen miljoonaan kilometriin asti.

Pyöränlaakerin remontti – itse vai autokorjaamolla?

Pyöränlaakeriremontti on melko yksinkertainen huoltotoimenpide, mikä on varmasti tuttua kaikille autokorjaamoille. Tästä syystä korjaamolla ei mene kovin kauaa aikaa siihen, kun laakeri vaihdetaan uuteen. Tavallisesti urakka kestää ammattilaiselta noin 30 minuuttia.

Oikein noheva autoilija vaihtaa toki pyöränlaakerin itsekin, joskin työ vaatii hieman erikoistyökaluja. Kaikista haastavin kohta pyöränlaakerin vaihdossa on vanhan laakerin irrottaminen sekä uuden laakerin asettelu paikoilleen, sillä niissä tarvitaan usein jonkinlaista puristustyökalua.

Lähteet: Skruvat, Autonvaraosatpro

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat